Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tajemniczy Ogród 11:42, 10 paź 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
Watek przeczytany,
Jak zobaczyłam te jałowce to zaczęłam zębami zgrzytać i szeptać "tylko nie to", nie wsadzaj ich. Może przed płotem od strony drogi je wyeksmitować?
Brzozowa zauroczyła mnie - a tak mało było trzeba - wystarczyło pogrupować brzozy dając im korowe dywaniki (Asia świetny pomysł podrzuciła, choć chyba lekko go zmodyfikowałaś?)
Ja tam wierzby nie lubię, róże przechodzą ze mną gehennę, od jałowców trzymam się jak najdalej. Za to mam fazę na szałwie, trawki i lawendę
Działasz jak petarda. Za dwa sezony szczęki będziemy zbierać podziwiając jakie cudo udało Ci się wyczarować z Twojego ogrodu. Bo, że będzie pięknie - w to nie wątpię.

Wiklasia, witaj! Ale Ty masz pióro! Kobieto! Z racji ograniczonego czasu, czytaj pętające się w polu widzenia niedorosłe chłopczyki, poczytałam Twój wątek trochę od przodu i trochę od tyłu, no rewelacja, zamiast książek będę miała na wieczór
Tak jest, biję się w piersi - wsadziłam te jałowce, posłusznie je wywalę wiosną, ale przed ogrodzeniem już mam takie same, hehe i tamtych nie wywalę - dobrą robotę robią, brzydki dół murka zaczynają zasłaniać:
Tak, brzozowa ma już ładne ramy, myślę o dopieszczeniu jej wiosną. Asi bezccenne rady w kwestii rabat pod brzozami musiałam zweryfikować z powodu mojego M. - Ty mnie zrozumiesz, bo z tego co czytałam, masz podobny egzemplarz Mężczyzny w domu: że z racji jakiejś fanaberii On ma za każdym razem w drodze do drewutni obchodzić dokoła wszystkie brzozy???!!!
Więc muszą być tak jak są, Mąż pod innym względami rewelacja, rozwodzić się nie będę
Wierzb też nie lubię Tą dostałam z cztery lata temu i wsadziłam na środek trawy, co tam wtedy rosła Ale teraz trochę mi jej szkoda wywalać, bo rośnie medalowo.
Pozdrawiam Cię serdecznie!!!
Liliowo i kolorowo:) 11:39, 10 paź 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękna jesień Może jeszcze się nią pocieszymy? Plany nowe widzę

Taką mam nadzieje, chciałabym jeszcze jesien w górach zobaczyc bo to jest piękny widok, ale w słoneczkuA plany owszem, ciągle cos przerabiam, bo pozbywam się drzew i krzewów, które wymagają ciągłego przycinania i to z drabiny bo to już nie dla nas. Pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 11:33, 10 paź 2017

Do góry
marba napisał(a)
Ja ostatnio byłam u Kapiasów późną wiosną. Też pięknie.

Jak tam chodziłam to sie zastanawiałam gdzie maja posadzone tulipany?
Ogród w Klein Kottorz 11:28, 10 paź 2017

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 11:23, 10 paź 2017

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 11:13, 10 paź 2017

Do góry

Liliowo i kolorowo:) 11:12, 10 paź 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Masz już plan nasadzeń?

Ula tam gdzie beczka to planuje dac kratownice albo pergole ale zwocona z boku przejscie w strone studni i tam mam juz róże czeka na posadzenie w kolorze biskupim , tam gdzie przejscie będzie przez środek to albo obnwodka z roz z jednej i z drugiej strony tylko nie wiem czy z zaokragleniem czy na prosto. Mam tylko problem bo z przodu sa te duze glazy i czy tez je dac po bokach czy obwodka przed rozami z czegos zimozielonego? A jezeli nie roze to co? cos niskiego chce by nie zaslonic znowu widoku. Pod domem tez sa róze, lawenda i lilie. W tym przejsciu planuje jeszcze dla klimatu dac latarenki
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:07, 10 paź 2017

Do góry
admete napisał(a)

Agnieszko, ile lat mają Twoje Umbry, takie okazy muszą świetnie wyglądać w jesiennych przebarwieniach!

Co ile masz je posadzone i na jakiej wysokości są korony?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:05, 10 paź 2017

Do góry
admete napisał(a)

Jak ślicznie te bordowe liście wyglądają w słoneczku!

Czy to są Pisardi, tniesz je?

Gdzie znajdę fotki z czasu gdy były sadzone?
Liliowo i kolorowo:) 11:04, 10 paź 2017

Do góry
O ogrodzie myślę w koło... 11:04, 10 paź 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ja bym sie cieszyla zebym taki dom miala piekny jest nie rob cos ponad sily zycie przed toba jak nie w tym roku to za rok jak nie to jeszcze pozniej. Jestem ciekawa jak twoj salon wyglada i kuchnia bo lubie taki styl jak twoj a zawsze to jakas inspiracja dla mnie.

Kasiola proszę, może Cię zainspirują
Liliowo i kolorowo:) 11:00, 10 paź 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Ula w kocu zrobiłam, dziś znów pada.
Po wycięciu tej olbrzymiej tawuły, którą musiałam ciąc co chwile z drabiny a to już nie dla mnie. Zimą śnieg ją przyginał i wyglądała jak miotła. Teraz mam widok na cały ogród z przodu z okien i zrobiło się przestrzennie. Jest do zagospodarowania troche miejsca ale chce tam przejscie i mam już kupioną pergole bo taki był mój plan ale teraz nie za bardzo to widze, bo górą pergoli znowu zasłonie ten widok. Więc myśle dać kratownice tam gdzie jest teraz beczka bo zasłoni też beczke, która będzie stała troche bliżej tuji. Beczka tam musi być. Z drugiej strony jej nie widać wogóle.
A tak wygląda to na zdjęciach, widok z okna u góry i widok od strony domu i od ogrodu.

Masz już plan nasadzeń?
Co się stało kwiatom ... 10:59, 10 paź 2017

Do góry
Ewa, dobrze że zrobiłam sobie reset w lesie, jeszcze było słonecznie ,
teraz to załamka, pogoda barowa ,Ksawery naśmiecił,
w ogrodzie astry wielkolistne już nie zachwycają,

kto mi ukradł słońce?

Liliowo i kolorowo:) 10:57, 10 paź 2017

Do góry

Trawy na wietrze i w słońcu są cudne
Liliowo i kolorowo:) 10:49, 10 paź 2017

Do góry
No i jesien w ogrodzie, pięknie już tulipanowiec się odbarwia, kaliny, perukowce dopiero zaczynają.
Liliowo i kolorowo:) 10:40, 10 paź 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Czekam na fotki po rewolucji. U Kapiasów jest mnóstwo inspiracji
Dla każdego. Też mam tam swoje ulubione zakątki.

Ula w kocu zrobiłam, dziś znów pada.
Po wycięciu tej olbrzymiej tawuły, którą musiałam ciąc co chwile z drabiny a to już nie dla mnie. Zimą śnieg ją przyginał i wyglądała jak miotła. Teraz mam widok na cały ogród z przodu z okien i zrobiło się przestrzennie. Jest do zagospodarowania troche miejsca ale chce tam przejscie i mam już kupioną pergole bo taki był mój plan ale teraz nie za bardzo to widze, bo górą pergoli znowu zasłonie ten widok. Więc myśle dać kratownice tam gdzie jest teraz beczka bo zasłoni też beczke, która będzie stała troche bliżej tuji. Beczka tam musi być. Z drugiej strony jej nie widać wogóle.
A tak wygląda to na zdjęciach, widok z okna u góry i widok od strony domu i od ogrodu.

Moje małe wielkie marzenie 10:37, 10 paź 2017

Do góry
Basiula napisał(a)
U mnie to wygląda tak. Też zniknie na zimę, ale teraz jest fajnie

Cuudnie uwilebiam takie rozczochrane rabaty i te kolory.
Liliowo i kolorowo:) 10:29, 10 paź 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pięknie u Kapiasów , trawy bardzo urosły od mojego pobytu u nich , ogród dojrzewa i jest coraz ładniej.U Ciebie tez fajnie bo dużo roslin przebarwionych, cudna jesień.

Teraz był spektakl traw, nie mam porównania bo wstyd się przyznać, ale byłam tam pierwszy raz chodz tak blisko w sumie. Teraz to nadrobię Wczoraj była piękna słoneczna pogoda to w koncu troche zdjęc zrobiłam, kolory zaczynają być bajeczne i taką jesień to lubie

Mała działka - wielkie nadzieje 10:20, 10 paź 2017

Do góry
Moi drodzy,
zrobiłam falstart z założeniem własnego wątku, co z zażenowaniem przyznaję. Zamilkłam więc, ale zostałam lekko obudzona (dziękuję Elu) i doszłam do wniosku, że należy się wyjaśnienie tym, którzy mnie miło powitali i z życzliwością czekali na ciąg dalszy. Znalazłam Ogrodowisko, gdy kupiłam działkę i szukałam wszelkich informacji nt. roślin, upraw, itp. Trochę poczytałam i już uznałam, że mogę robić swoje "ogrodowe rewolucje" na forum publicznym, więc założyłam swój wątek. Ponieważ przez kilka weekendów nie mogłam być na działce zajęłam się czytaniem wątków na forum i wymiękłam... Ogrom Waszej wiedzy i mojej ignorancji był dla mnie jak kubeł zimnej wody. Odpuściłam sobie więc ten sezon, aby przez zimę douczyć się, przemyśleć i przygotować plan, zgodnie ze słowami Toszki, której cytat tu przywołam jako moje motto:
"Najpierw plan z wizją stylu ogrodu ze szczególnym uwzględnieniem żywopłotów/parawanu ogrodu, drzew, większych roślin, potem naszykowanie rabat, w tym gleby (!!!) pod rośliny a dopiero potem przyjemność kupowania i sadzenia".
Na koniec tego przydługiego (drugiego) wstępu - kilka zdjęć z zastanej działki, która ma ponad 30 lat i główne nasadzenia to iglaki oraz kilka drzew owocowych, pewnie do wycięcia, bo nie były doglądane i rodzą chore owoce. Jak zobaczycie zdjęcia to dopiero uznacie, że to wyzwanie, mimo że cała działka, to tzw. RODOS, czyli 300 m kw. całości i musi pomieścić wszystko: i kwiatki i poziomki dla wnuczki, itp.
Liczę na wszelkie sugestie, podpowiedzi, uwagi, będę postępować spokojnie i bez spiny, bo już założyłam, że zacznę działać dopiero na wiosnę.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam i zapraszam, licząc na życzliwość, którą okazujecie wszystkim początkującym.

Wejście-str. lewa

Wejście-str. prawa

Widok ze środka działki -str prawa (czyli zdj.1)

Widok ze środka działki - str. lewa (zdj. 2)

Wszystkie drzewa to iglaki, które wymagają pomocy. Niektóre posadzone są tak blisko siebie, że wchodzą w swoje korony.
Dwa jałowce przy wejściu miały na sobie mocno rozrośniętą różę pnącą, z drugiej krzew bukszpanu, na dodatek musiałam jednego przyciąć w wejściu, bo nie można było wchodzić

I na koniec pierwszej serii zdjęć: najwyższe tuje, które również musiałam przyciąć, bo wchodziły na i tak wąską (1 m) ścieżkę:

Typografia ogrodu 10:15, 10 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to ja nie myślę o zimie i podzielę trzcinniki.
w to ze nie myslisz wierze ale ze nie jesteś przygotowana to nie uwierzę
Żarem dla Ciebie w temacie trzcinnikow
Tu na razie jest żółta trawa ale będzie pas
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies