Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:04, 24 lip 2022

Do góry
Czy to jest szałwia
caragana.

Dostałam od kogoś i nie wiem jaka to szałwia. Rośnie duża i bardzo się rozsiewa.

Ogród w Klein Kottorz 23:33, 23 lip 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Klimat się ociepla i przeżywają różne zwierzątka.
Ja to ciągle cierpne aby u mnie w oczku się coś nie pojawiło.
Wczoraj widziałam czarna żabkę jak na liściu siedziała.
Takie ok 25 cm to mam pełno wygrzewających się na słońcu chyba traszki.

Elu też mam takie obawy.
U mnie jest małe oczko i woda cieplutka, w sam raz do kąpieli
Dzisiaj obserwowałam jak osy kąpały się w oczku.
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:18, 23 lip 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Żeby nie było , że u mnie tylko ładnie i pięknie to coś mi się dzieje z kępą Rozanne. Całe pędy więdną i zasychają. Nie ma sucho. Ech całe wiadro wyrwałam tych pędów

Miał ktoś coś takiego?
Myślę że to jakiś grzyb odglebowy. Rok temu jedna kępa miała tak samo a w tym ledwie odbiła i jest malutka

Pędy mają plamy u robią się całe suche

O to nie dobrze. Spróbuj mikstura z drożdży również możesz podlać. 1/4 kostki drożdży (10 dkg ma kostka) rozpuścić w 2 litrach wody odstawić na pół godziny i spryskać. Drożdże się rozrastają i eliminują inne grzyby. Są bardzo zdrowe dla roślin.

Jutro będę pryskać róże i inne rośliny profilaktycznie przeciw grzybom.
Trzeba usunąć wszystkie chore pędy z nawiazka.

Moja Rozanne trzyma się dobrze i ładnie kwitnie. Podlewam ja raz w tygodniu ma ranne i później zachodnie słońce.

Viola zobacz jeszcze u mnie czy to szałwia Caradone. Dostałam ją od kogoś bez nazwy. Tak się sieje, że siewki wszędzie się trafiają.
April podbija las... 18:09, 23 lip 2022

Do góry
Ja też po działce chodzę jak ma i się podoba np dzisiaj w piżamie o gidz 6 rano podlewanie puszczałam.
Przeszła burza teraz udała się w twoją stronę. Dosyć silny wiatr i deszcz.

Mam jedną Anabelle kupiona w zeszłym roku czyli młódką ma 3 kwiaty ale czy jestem zadowolona nie wiem sama może za jakiś czas.

Mam kocimiętkę Cat's... i purrsian blue one są podobne może ta pierwsza o ton bardziej niebieska.

Też nie wiem co bym wybrała gline czy piach. Mam grunt ilasty. 2 sztychy łopata ziemia byle jaka później glina nie przepuszcza wody.
Grunt przekopany kompostem podprawiony i jakoś rośnie. Pod brzozami klapa nie rośnie nic ledwo trawa zipie.
Flance się przyjęły rosną

Jolu jak to taśma elastyczna taka tekstylna czy coś innego.

Pozdrawiam Jolu
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:54, 23 lip 2022

Do góry
Mila przepiękne horty, roze i cała reszta. Nie bylo ciebie siedziałaś w krzakach i pielilas tak wszystko idealnie wypucowane.

U nas pada i dobrze aby do rana.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 17:43, 23 lip 2022

Do góry
U nas pada dosyć mocno.
Ogród w Klein Kottorz 14:18, 23 lip 2022

Do góry
Klimat się ociepla i przeżywają różne zwierzątka.
Ja to ciągle cierpne aby u mnie w oczku się coś nie pojawiło.
Wczoraj widziałam czarna żabkę jak na liściu siedziała.
Takie ok 25 cm to mam pełno wygrzewających się na słońcu chyba traszki.
Ogród z zegarem 14:11, 23 lip 2022

Do góry
1,5-2 m to sporo nie jest źle.
Nieraz spontanicznie coś ładnego wychodzi.
U ciebie niska ta Bonica, może dlatego, że jeszcze młode krzaczki.
U mnie wyższa, ale rośnie w ziemi kompostowej i jej w ogóle nie nawozę.
Wolałabym niższa.
Mam jeszcze jedna posadzona niedaleko brzóz tam w ogóle nie rośnie trzeba wykopać.
Ptasi gaj 13:56, 23 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Serduszko z juk jest świetne! U mnie też ich sporo i też nie lubię usuwania starych liści. Ale lubię je, jak kwitną i za to, że są zimozielone

Piękne masz okazy jeżówek i lilii. No niesamowite kolory!

Juk było za dużo w jednym miejscu i liście po zimie przerażały tyle cięcia. Prawie cały dzień roboty koło nich każdej wiosny.

Posadzę przy drodze tam niech rosną jak im się podoba.

Agnieszko po tylu latach (12 lat) czas na zmiany. Chce posadzić tam hakomy.
Też będziesz zmieniać.

W tym roku posiałam wiosna nasiona z Jeżowek licencjonowanych dosyć ładnie rosną. Jestem bardzo ciekawa jaki będą miały kolor ale to w przyszłym roku.
Widziałam takie jeżówki bardzo ładnie wyglądają cechy inne, ale też ładne.
Ptasi gaj 23:52, 22 lip 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ta roślinka to ożanka hyrkeńska. Bardzo ładna, ale sieje się bardzo. Prawie jak werbena patagońska.
Elu chciałam pochwalić twoje martagony. Śliczne.
Też nic nie robię teraz w te upały. A chwasty rosną mimo suszy. Stwierdziłam jednak, że poczekam na deszcz, bo szkoda się męczyć.

Tak to ożanka sprawdziłam.

Dostałam ją od Annabel taki duży krzak. Nie widzę aby po zeszłym roku były siewki albo potraktowałam je jako chwasty. W tym roku później kwitnie.

A wiesz Gosiu już na chwasty nie zwracam uwagi poza gwiazdnica i jeszcze jeden jest tory teraz wyrasta ma kwiaty jaknlisi ogon i ciemne nisko przy ziemi rośnie. Trzeba to usuwać bo się też bardzo sieje.

Tak rzeczywiście martagony są bardzo ładne mam 4 szt dorosłych żółte i czekolada-wisnia i w tym roku wypuściły młode cebulki mają po 2 kwiatki.
Ładniejsze od tych kolosów drzewiastych. Długo kwitną już 3 tydzień.

Muszę popatrzeć co kupowałam 2 lata temu. Jeszcze mam takie. To też są martagony?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:39, 22 lip 2022

Do góry

Też mam taki problem. Kupiłam klacze 3 lata temu i w zeszłym roku taki maleńki kwiat wyrósł. W tym roku zero liści od groma. Pewnie nie jest to jej miejsce mus przesadzić.
Bardzo mi się podobają więc nie zrezygnuje z nich.

Susza wkurzająca wyrastają rośliny na łące których nigdy nie miałam jakiś step.

U nas z łąka to samo, ale podejrzewam, że jakby trochę popadało to będą chciały nadgonić ze wzrostem i kwitnieniem niektóre. Dziś miało padać w 80 procentach, a padało zero, do tego praży...
Ptasi gaj 17:08, 22 lip 2022

Do góry
CD

Elu, piękne jeżówki, dorodne kępy. Czy ta roślinka na drugim zdjęciu to ożanka czy coś innego?
Bardzo ładna.
W ogródku Martki 15:40, 22 lip 2022

Do góry
Martka trawnik się odrodzi, ale problem w tym aby chwasty się nie rizsialy w pustych miejscach. Jak możesz podlać kup magiczna siłę do trawnika rozmieszaj nawóz z wodą (miksturę) w dozowniku podłącz węża. W płynie jak podleje też da czadu.

Moje klony ale w donicy też mają takie końcówki.
Myślę, że mają za sucho i w środę podlałam i na spodek nalałam wody.
Taka sama sytuacja może być z twoim klonem.
Korzenie 30-40 cm czy nawet głębiej pod ziemią mają sucho i korzeń nie ,ma czego pompować tak wysoko.
Popatrz czy gałązki są żywe jeżeli suche to przytnij.
Jest ładny to nawet jak go skrocisz nic mu się nie stanie.
Takie życie ogrodnika.
Podlewam drzewka nawet 3 lata temu posadzone. Nie mam pewności czy już sie związały z ziemią rodzima.

Róże masz piękne. Hortki u mnie też na takim samym poziomie rozwoju.

Byłam kilka razy u ciebie, ale cisza myślę sobie nie będę zawracać głowy może odpoczywasz na Balearach, albo w innych pięknych zakątkach naszego globu.

Teraz wszyscy czekamy na opady.
Ptasi gaj 15:14, 22 lip 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Elu, tak wygląda rabata pękająca w szwach Jeżówki, gaury, lilie, czego dusza zapragnie
Piękny masz lipcowy ogród.
Gdyby jeszcze trochę deszczu spadło z nieba...

Tak Martka pęka bo to specyficzny teren jak nie miałam gdzie posadzić to wsadzalam tam i taki gąszcz. Mimo nawału roślin mi się podoba. Tam jest też zmianowisc - ciemierniki, naparstnice, irysy i orliku. Teraz rośnie to co widać gaura, i perowska kwitnie do przymrozków. Z boku są astry.

Zacisze Alicji 15:05, 22 lip 2022

Do góry
Masz dużo liliowców kwitnących. U mnie nie kwitną czas je wykopać w inne miejsce. Swiecznice u mnie też pozwijane w każdą stronę nie wiem dlaczego.

Też masz zielono i kolorowo.
Motyle przepiękne nie wiadomo co podziwiać kwiaty czy motyle.

Elu, bardzo lubię "stada" motyli i innych owadów fruwających nad kwiatami
U mnie najbardziej rozrośnięte są te zwyczajne liliowce (chyba rdzawe), te odmianowe mają mniej kwiatów.
Świecznicom chyba nie służą upały i susza.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 15:03, 22 lip 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu spoglądam na jeżówki, masz dorodne kępy
Kilka lat temu miałam 41 odmian jeżówek, niestety nie utrzymały się na moim piasku

U nas jest taka susza, że od początku sezonu tylko 2x kosiłam trawnik.
Teraz niepodlewany wysechł na wiór

Jeżówki licencjonowane z Vitraflory już w pierwszym roku kwitły bardzo dorodne sadzonki.
Ale nie wszystkie w następnym roku były tak ładne. Jednak to wszystko zależy od dobrej ziemi. Tam gdzie kompostowa to bez zarzutu. Rosną pięknie dorodne kępy. 3 tygodnie temu wykopałam wszystkie słabeuszki i posadziłam w większych donicach w dobrej ziemi. Widać postęp we wzroście.

Posadzę je wiosna w dobrym miejscu i ziemi.

Myśmy też 2 razy kosili mimo podlewania. eM już tak nie wariuje z tym koszeniem.
My podlewamy i jakoś się trzyma. Jakbym nie miała trawnika przed domem to patelnia nie do zniesienia.
Susza taka że mimo podlewania wysycha.
Byłam w środę podlewać dzisiaj przyjechałam znowu wszystko oklapnięte. Bardzo mocne słońce i wszystko się pokłada.
Puściłam kropelkowe pod tuje. Po cięciu muszę je nawodnić.
Teraz nie ma mowy o jakich kolwiek pracach ogrodowych za gorąco. Musze lilie przyciąć przekwitły co niektóre.
W oczku porządku zrobić ale to jutro rano.

Danusiu trawnik dostanie deszczówki to się odrodzi.
Ptasi gaj 12:01, 22 lip 2022

Do góry
CD

Elu, tak wygląda rabata pękająca w szwach Jeżówki, gaury, lilie, czego dusza zapragnie
Piękny masz lipcowy ogród.
Gdyby jeszcze trochę deszczu spadło z nieba...
Ogród Eleeri 22:26, 21 lip 2022

Do góry

W tych miednicach to lilie wodne pewnie jezeli tak, radze dac na dno oczka.
Ja sadzilam w workach jutowych glina i ziemia.
Widze pistacje, zrezygnowalam bo mszyca sie ich czepiala.
Tak ryby sraja tworzy sie duzo azotanow i fosforanow a to pozywka dla glonow.
Musisz sobie kupic probnik do mierzenia jakosci wody.
I dobrze, ze ryby zjadly rzese bo to smieciucha.

A jaka ma glebokosc oczko. Jak cos bedziesz chciala sie dowiedziecodnoczka to pytaj.
Założ sobie adres, aby mozna bylo do ciebie dotrzec. Taki zielony jak u mnie. To sie robi przez moj profil u gory.

U mnie zaby zielone byly, ale ktorejs zimy zmarzly nie zdazyly wyjsc z wody i zagrzebac sie w ziemi.
A masz duzo zab?
Sak plociewylapac i dac mezowi na obiad

Na środku mam dwie lilie, jedna to mini lilia wodna 'Firecrest' wg. instrukcji do posadzenia 30-90 cm.
druga to Lilia wodna żółta 'Colonel A J Welch' sadzenie 60-120
kupiłam je niecały rok temu, malutkie były.
w tym roku jedna mi zakwitła

w tym roku na wiosnę kupiłam jeszcze jedną mini lilię.

testery do wody mam, w domu mam dwa akwaria

Oczko ma niewiele ponad metr głębokości.

Żaby nie zdążyły się zadomowić, bo małżonek z tymi rybami wyskoczył. Niby miały zimy nie przeżyć, niby na obiad, a na wiosnę patrzę, a tu cała ogromna ławica małych pływa (!)

No niestety żaby ani jednej
na grupie facebukowej gość od żab mi doradził pozbyć się ryb.

Ale jak?
Zacisze Alicji 20:08, 21 lip 2022

Do góry
Masz dużo liliowców kwitnących. U mnie nie kwitną czas je wykopać w inne miejsce. Swiecznice u mnie też pozwijane w każdą stronę nie wiem dlaczego.

Też masz zielono i kolorowo.
Motyle przepiękne nie wiadomo co podziwiać kwiaty czy motyle.
Ptasi gaj 19:50, 21 lip 2022

Do góry
CD

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies