Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "bdan"

Moja "przyziemna" :) pasja 20:48, 18 wrz 2014

Do góry
Jagoda cisy bardzo fajne
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:49, 18 wrz 2014

Do góry
Buzię widziałam
Lawendowy zawrót głowy 15:29, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Jola mnie się wydaje, że musisz to tak bardziej kompleksowo przemyśleć, jako cały obraz, razem z nasadzeniami na tle tych zielonych ekranów, jezeli masz już jakąś konepcję. Żeby spólność była, np jakaś rabatka tematyczna obejmowała jednakowe tło. Nie wiem czy jasno piszę

Może to Ci coś pomoże

Jasno jasno ogolnie wiem jakie chce roslinki natomist terax wszystko uzalezniam od tego w jakiej kolejnosci to zasadze a czuje misz masz
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:35, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Viola u mnie wkleiłam o oborniku, jakbyś chciała poczytać

Już lecę
Lawendowy zawrót głowy 14:25, 18 wrz 2014

Do góry
Wkleję Ci na chwilę a potem usunę, żeby Ci nie śmiecić jak mam u siebie.
Na środku mam serby i przed nimi łezkę (stare zdjęcie ale widać)

W kąciku choinowym hortensje

placyk wypoczynkowy w kąciku serbowym

pomiędzy tam gdzie szmaragdy przykładowe nasadzenia

Jak zobaczysz napisz u mnie, żeby usunąć

Lawendowy zawrót głowy 14:12, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Jola mnie się wydaje, że musisz to tak bardziej kompleksowo przemyśleć, jako cały obraz, razem z nasadzeniami na tle tych zielonych ekranów, jezeli masz już jakąś konepcję. Żeby spólność była, np jakaś rabatka tematyczna obejmowała jednakowe tło. Nie wiem czy jasno piszę

Może to Ci coś pomoże

Myślę tak jak Danusia- czy masz już pomysł co na tle tych roślin będzie? Bo to też jest istotne..
...czy po prostu będziesz dosadzać coś później i wtedy dopasujesz nasadzenia do już posadzonych iglaków...

Ogród cichy i przytulny 13:53, 18 wrz 2014

Do góry
To bardzo miłe co piszesz, dziękuję bardzo
Ogród cichy i przytulny 13:49, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Przyszłam podziękować za awizytę u mnie i miłego dzionka życzyć

Zaintrygowała mnie nazwa wątku - ale ona nie jest adekwatna ani mizerny, ani niespecjalny, ani przeciętny - wręcz odwrotnie piękny, elegancki, dostojny .....
Miłego
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:43, 18 wrz 2014

Do góry
A Eden Rose nie chcesz?
Wiesz że Robaczek zabrałaby ją na bezludną wyspę?
Ogród cichy i przytulny 13:41, 18 wrz 2014

Do góry
Przyszłam podziękować za awizytę u mnie i miłego dzionka życzyć
Kosolkowa Pasja 13:06, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Nie, ja myślę, że jakbyś dała po wierzchu i lekko przemieszała to "wyparuje", ale jak głębiej to nie

A ja rozumiem inaczej, że wypłukanie azotu znaczy, że głebiej pójdzie i sie w glebie rozejdzie i na wiosne już nic z tego nie bedzie..
Kosolkowa Pasja 13:03, 18 wrz 2014

Do góry
Nie, ja myślę, że jakbyś dała po wierzchu i lekko przemieszała to "wyparuje", ale jak głębiej to nie
Lawendowy zawrót głowy 13:00, 18 wrz 2014

Do góry

Może to Ci coś pomoże
Kosolkowa Pasja 12:58, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Ola tego jeszcze chyba nie przeczytałaś

"I jeszcze taka informacja

http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny/naturalne-nawozy-dlaczego-warto-je-stosowac

Jeśli chcemy użyć jesienią świeżego obornika, nie należy go przekopywać tak, by dostał się w głębsze warstwy. Wystarczy go tylko zmieszać z wierzchnią warstwą gleby. Dzięki dostępowi tlenu, do wiosny powinien zdążyć całkiem przefermentować. Znacznie bezpieczniej jest jednak zastosować obornik przefermentowany. Może on znaleźć się 15-20 cm pod powierzchnią ziemi"

Więc ja myślę, że ten przefermentowany to głębiej trochę

Przeczytałam Danuś, ale piszą ze nie daje się przekompostowanego jesienią bo przez zimę wszystko z niego umknie. To jaki sens? Jeszcze teraz przez miesiąc coś to da roślinom?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:55, 18 wrz 2014

Do góry
Viola u mnie wkleiłam o oborniku, jakbyś chciała poczytać
Kosolkowa Pasja 12:53, 18 wrz 2014

Do góry

Ola tego jeszcze chyba nie przeczytałaś

"I jeszcze taka informacja

http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny/naturalne-nawozy-dlaczego-warto-je-stosowac

Jeśli chcemy użyć jesienią świeżego obornika, nie należy go przekopywać tak, by dostał się w głębsze warstwy. Wystarczy go tylko zmieszać z wierzchnią warstwą gleby. Dzięki dostępowi tlenu, do wiosny powinien zdążyć całkiem przefermentować. Znacznie bezpieczniej jest jednak zastosować obornik przefermentowany. Może on znaleźć się 15-20 cm pod powierzchnią ziemi"

Więc ja myślę, że ten przefermentowany to głębiej trochę
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:19, 18 wrz 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Chyba przekopać można, ale na zasadzie przygotowania ziemi na wiosnę - tak mi się wydaje( Może Toszka jeszcze coś później doradzi Pa

Tez czekam na informację
Lawendowy zawrót głowy 12:12, 18 wrz 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Trzy fantastyczne propozycje ciekawe czy zgadniecie jakie to drzewa przepraszam na kolanie z i z wypisanym długopisem

choina, serby, szmaragdy?
Ogród, który ciągle zmieniam 10:50, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Dziękuje Jagódko.

Zastanawiamy się co tam dosadzić z tyłu działki, i żeby mieć tak jak u Ciebie, takiej wielkosci jakies drzewa , to już nie dożyjemy.
Myslelismy, że serbskie tak posadzić, ale nie chciałabym tak jednorodnie i nie wiem co dosadzic, żeby inny kolor też był i żeby cenowo nie był to tez kosmos

Danusiu drzewa szybko rosną brzozy sa piękne ,ale śmiecą okropnie świerki serbskie za szybko nie rosną ,ale nie zajmuja dużo miejsca i sa godne polecenia ,tez mam co do koloru mozna dać śliwowiśnie ,która mam piekne bordowe liście ,a wiosną przepieknie kwitnie a z iglastych cyprysika groszkowego o żółtym zabarwieniu
pozdrówka i buziaki
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:58, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Gośka męża to jeszcze urobisz. W końcu mamy swoje babskie sposoby

A carexy bardzo fajne i musze do siebie wprowadzić koniecznie. Twoje dylematy kasowe jak najbardziej rozumiem, bo sama jak pomyslę, ile na ogród wydałam, to się zastanawiam, czy nie powinnam tej kasy na czarną godzinę zostawić.

Ja jeszcze mam dylematy czy kolejne 15 ar działki zagospodarowywać i jak wczoraj zaglądałam po cenach ilgaków , jakiś innych świerków, choin to masakra ile kasy trzeba by wydać. I codziennie mam taką huśtawkę co robić. Jak siedzę na tarasie to chciałabym, żeby w tej drugiej częsci też coś było, oprócz kasy to jeszcze dodatkowa robota. No to myślę, zostawmy to.

Potem wchodze na ogrodowisko i tak pięknie macie i tez bym chciała i kolejne chciejstwa się pojawiają. ach te dylematy, to się rozpisałam

Danusiu ja sie cieszę , że nie mam w zwyczaju zapisywać wydatki np. na ogród i sumować później dla orientacji ( moja mam tak robiła ). Ja żyję w błogiej nieświadomości. Bo gdybym posiadała taka wiedzę ile kasy poszło w ogród to nie wiem czy moje serducho by to wytrzymało. Ja mam dosyć sporą działkę bo około 30 arów i mam duże plany w stosunku do niej - chce sporo zmieniać. Ale muszę się opanować. Wprawdzie mam i tak takie naturalne szlabany- tzn. kasa, siły , czas - które te wszystkie moje rewolucje spowalniają. Także wszystko powoli się zrobi w kolejnych latach byleby zdrowie dopisywało. Danusiu ja mam bardzo podobne odczucia gdy wchodzę na ogrodowisko. Mnóstwo ogrodów bardzo mi sie podoba w całości, w niektórych wynajduję sobie zakątki z nasadzeniami, które tez chciałabym mieć. Wgrywam sobie zdjęcia do oddzielnego folderu z takimi inspiracjami. Moze w zimie jak będzie więcej czasu na O. to będę rozplanowywała plan działań na następny rok.Przynajmniej takie mam plany. Cieszę się narazie tym, że już kawałki w ogrodzie mam zrobione tak, że mi sie podobają i z tego co widzę to nie tylko mnie( to mnie cieszy)i nie trzeba zbyt dużo przy nich teraz robić. Pozdrawiam i buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies