Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 11:36, 18 wrz 2014

laurowisnia napisał(a)
Cisy jeszcze nie ulokowane, ale tak to jest z czasem, znajomi również kupowali duże cisy z gołym korzeniem na wiosnę, przez pierwszy cały sezon wyglądały podobnie jak na zdjęciach Toszki, obecnie już pięknie rosną.
Jeżeli dostaniesz zupełnie świeży obornik, to on zdaje się może potrzebować i dwóch lat aby się rozłożyć.

No właśnie, ten świeży obornik jest kłopotliwy i trzeba czekać na przekompostowanie. Agatko, czasu brakuje i czekałam długo (ok. 2 tygodni) na przesyłkę mączki bazaltowej. Teraz znowu muszę poczekać na projekt kanalizacji bo idealne miejsce dla cisów znajduje sie właśnie w pobliżu gdzie bedą wykopy Nie chcę ich znowu sadzić w pełnym słońcu tak jak teraz bo znowu mogą nie dać rady. A tam gdzie ma byc kanalizacja jest strona północna , słońce ładnie dociera popołudniu, ale nie jest takie agresywne jak po południowej stronie. Więc czekam na projekt, żebym wiedziała gdzie dokładnie mogę sadzić. Pozdrawiam Cię ciepło.
bdan 12:19, 18 wrz 2014

Viola napisał(a)
Chyba przekopać można, ale na zasadzie przygotowania ziemi na wiosnę - tak mi się wydaje( Może Toszka jeszcze coś później doradzi Pa

Tez czekam na informację
bdan 12:55, 18 wrz 2014

Viola u mnie wkleiłam o oborniku, jakbyś chciała poczytać
Viola 14:35, 18 wrz 2014

bdan napisał(a)
Viola u mnie wkleiłam o oborniku, jakbyś chciała poczytać

Już lecę
Toszka 22:13, 18 wrz 2014

O oborniku napisałam u Kosolki.
Odnosnie ptasiego g...guana - jest silnie zasadowe i stąd potocznie mówi się , że pali. Ale ja (teść ma gołębie) wrzucam do kompostownika i dżdżownice robia swoje. Powiem szczerze, że w gnojówki się nie bawię - sąsiedzi by mnie pewnie ubili, a i mój nos ma konkretne żądania w tej materii... u mnie wszystko wpada w kompost...
Dawniej uważało się, że obornik wymaga 2 lat na przekompostowanie (podobnie było z kompostem), jednak obecnie wiadomo, że wymaga max. 10 miesięcy, a po tym czasie ulega mineralizacji, czyli zatraca właściwości organiczne tak potrzebne do wzbogacenia struktury ziemi.

Niektórzy świeże guano rozrzucają wokół roślin pod koniec zimy na śnieg, przed roztopami. Śnieg się topi, duża część związków z guana przenika w głębsze warstwy ziemi... Ja tak nie próbowałam - wystarczy, że teść tak praktykował wiele lat i podniósł tym sposobem ph gleby do 8,5-9...mój Miszczu
22:33, 18 wrz 2014
Viola napisał(a)

O, konie mam w pobliżu (ja szukałam krowiego), to będzie i obornik

U nas jest szkółka jeździecka i mają sporo koni...muszę się przejechać i podejrzeć czy mają obornik

22:36, 18 wrz 2014
Viola napisał(a)

Beczki nie mam, ale na początek w dwóch wiaderkach przetrzymam..

Ja też nie mam beczki ale pewnie trzeba będzie na wiosnę pomyśleć o jakiejś z przykryciem,będzie się robić gnojówki przeróżne
Viola 09:27, 19 wrz 2014

Toszka napisał(a)
O oborniku napisałam u Kosolki.
Odnosnie ptasiego g...guana - jest silnie zasadowe i stąd potocznie mówi się , że pali. Ale ja (teść ma gołębie) wrzucam do kompostownika i dżdżownice robia swoje. Powiem szczerze, że w gnojówki się nie bawię - sąsiedzi by mnie pewnie ubili, a i mój nos ma konkretne żądania w tej materii... u mnie wszystko wpada w kompost...
Dawniej uważało się, że obornik wymaga 2 lat na przekompostowanie (podobnie było z kompostem), jednak obecnie wiadomo, że wymaga max. 10 miesięcy, a po tym czasie ulega mineralizacji, czyli zatraca właściwości organiczne tak potrzebne do wzbogacenia struktury ziemi.

Niektórzy świeże guano rozrzucają wokół roślin pod koniec zimy na śnieg, przed roztopami. Śnieg się topi, duża część związków z guana przenika w głębsze warstwy ziemi... Ja tak nie próbowałam - wystarczy, że teść tak praktykował wiele lat i podniósł tym sposobem ph gleby do 8,5-9...mój Miszczu

Widzę, że z obornikiem, jak z antybiotykiem (nawet się rymuje)nie można przesadzić. Ja w takim razie wrzucę świeży kurzy obornik do kompostu, tylko w dalszym ciągu nie wiem ile tego dać. Mój kompostownik 800l jest zapełniony prawie cały (materiał od wiosny), ale drugi (też 800l) już właśnie oprózniłam, więc będę przerzucać z pełnego do pustego, przekładając warstwy liśćmi brzozowymi i no chciałabym tym obornikiem. Jak myslisz trzy warsty to nie za dużo? Chociaż jak sie przekompostuje to nie powiniem już palić.
Viola 09:30, 19 wrz 2014

Aniulka napisał(a)

Ja też nie mam beczki ale pewnie trzeba będzie na wiosnę pomyśleć o jakiejś z przykryciem,będzie się robić gnojówki przeróżne

O matko, ale gdzie to trzymac wszystko? Muszę szybko zasłonic mój kompostownik jakim ekranem roślinnym , to może i beczkę tam schowam. Na razie u mnie wszystko na widoku
kosolka 10:30, 19 wrz 2014

Jestem Cofam się i czytam