Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:11, 28 sie 2017

Do góry
byłam na festiwalu lawendy, było cudnie

kupiłam sobie miód lawendowy, spróbowałam piwa lawendowego (ciemne było fuuj) i lodów lawendowych - pycha

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:05, 28 sie 2017

Do góry
Małe podsumowanko

Głosy rozłożyły się tak

1głos

3 głosy

4 głosy

2 głos

dziękuję za wypowiedzenie się, w takim razie muszę dorobić poidełka miedziano zielone

Słoneczny Ogród 11:59, 28 sie 2017

Do góry

A co to za trawa ta po prawej stronie?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:49, 28 sie 2017

Do góry
I niedzielny obchód po tym co jakoś wygląda:

hortensje mimo mocnego cięcia mają słabe łodyżki i małe kwiaty....
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:47, 28 sie 2017

Do góry
Oto foty frontu. Robocze, poglądowe, więc tego... wybaczcie bałagan .

To co sobie wstępnie zaplanowałam na tej rabacie to rośliny, które już rosną w innych częściach mojego ogrodu więc powinno być spójnie.

Idąc od bramy:

Rabata po lewej stronie wejścia - stąd chcę zabrać 2 tawuły i przenieść na nową rabatę po prawej.

I główna bohaterka - rabata po prawej stronie wejścia (ziemia przed rabatą do usunięcia oczywiście):
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:14, 28 sie 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:14, 28 sie 2017

Do góry
Pod bosymi stopami 11:13, 28 sie 2017

Do góry
Wani napisał(a)
Pestka dzięki za linki, rozumiem że to ma być na odpady kuchenne? Co się z nimi potem robi?

Niestety weekendowe projektowanie z przyjaciółmi nie wyszło- były ważniejsze tematy do omówienia
Po pierwszych samodzielnych próbach narysowania planu działki poddałam się i zeskanowałam mapę...Może lepiej mi pójdzie z fragmentami niż z całością.

Takie mam wrażenie że nie lada wyzwaniem jest ta nasza działka trójkątna z domem szczytowo ułożonym do drogi. Trójkąt pierwszy ma stanowić cześć bardziej formalną, koniecznie trzeba go obsadzić żywopłotem bo po pierwsze wieje a po drugie widoki za płotem są takie sobie.
Trójkąt drugi, na przeciwko tarasu jest dla mnie zagadką. Wiem tyle że chciałabym tu gdzieś wcisnąć małą ziemiankę a róg obsadzić drzewami i krzewami owocowymi.

Wymierzyłam poszczególne części działki, myslicie że jak zrobię rysunki każdego z tych dwóch trójkątów osobno to będzie to czytelne?

Oj - faktycznie działka bardzo nietypowa.
Sam kształt trójkąta to jeszcze nie problem. Najgorzej, że - jeśli dobrze zrozumiałam - cała dolna granica działki graniczy z ulicą.

Jeżeli planu lepszego nie będzie, to przynajmniej zdjęć więcej poprosimy - w tym zdjęcia domu. Żeby sensownie zaprojektować układ komunikacyjny, muszę wiedzieć, gdzie wejście, gdzie okna, jak wygląda taras itd.
Do tego widoki z głównych punktów widokowych, czyli tarasu, okna salonowego, okna kuchennego, wejścia itd.
Gdzie jest brama, czy planujecie garaż i gdzie, gdzie byłoby dobre miejsce na ziemiankę (blisko kuchni a jednocześnie warzywnika, w naturalnym zagłębieniu terenu, jeśli takie jest, raczej w cieniu niż na słońcu).

Widzę, że dookoła domu (jeśli dobrze się orientuję) już zaczęliście robić jakąś ścieżkę - jakie są możliwości ewentualnych zmian?

Jakąś altankę czy placyk kiedyś w przyszłości byście chcieli?

Dużo pytań, ale tak jak Toszka napisała: dla Ciebie pewne rzeczy są oczywiste, a dla nas nie. My wiemy tylko tyle, ilem powiesz/pokażesz
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:12, 28 sie 2017

Do góry

mączniak spod okien salonu przeszedł mi już na róże na żółtej

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:10, 28 sie 2017

Do góry
Rozchodnik Star dust z różowym akcentem

i jako stołówka
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:10, 28 sie 2017

Do góry
Pochwale się jeszcze mirtem. Kupiłam w maju na komunię młodszej do wianka i świecy...Był z lekka zabiedzony no i pociachany. Wystawiłam go od razu na taras - rośnie głównie w cieniu, podlewany deszczówką.....zakwitł

Czy mirta można formować????
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:09, 28 sie 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Dorotko, pięknie u Ciebie
Gdzie by tu znaleźć miejsce na zawilce?
Piękne są
Zawilce najlepiej sadzić na drugim planie, są dość wysokie więc żeby nie zasłaniały niższych roślin, poza tym późno wchodzą w etap kwitnięcia. Miło mi, że Ci się u mnie podoba.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:00, 28 sie 2017

Do góry
Kasik napisał(a)
Zawilce moim zdaniem to w tym okresie jedne z piękniejszych roślin w ogrodzie. Pekinie sie u Ciebie rozrosły. U mnie jeden krzaczek usycha. nie mam pojecia dlaczego. Spróbuje go zreanimować. Pekinie u Ciebie Dorotko. i te ptaszęta.
Swoje zawilce często podlewałam, są w dobrej kondycji i obficie mi kwitną. Ptaszków u mnie jest bardzo dużo, nie potrafię sobie odmówić jak mi się jakieś spodobają. Za miłe słowa dziękuję.

Ogród wśród pól i wiatrów 10:47, 28 sie 2017

Do góry

wybaczcie jakość ale telefonem pstrykane
Ogród wśród pól i wiatrów 10:45, 28 sie 2017

Do góry
u Joli
Droga do spełnienia 10:40, 28 sie 2017

Do góry
kupiłam sobie rozchodnika cherry truffle
i teraz nie wiem gdzie go wsadzić
Droga do spełnienia 10:39, 28 sie 2017

Do góry
black beauty robi się coraz bardziej "bjuti"
Droga do spełnienia 10:33, 28 sie 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Kamilo mogłabyś pokazać swojego strzępka? I jak ruszył? Mój dwa lata stał jak zaklęty. Ale jak już się ukorzenił to rośnie jak burza.

Aniu proszę bardzo..ale szału nie ma
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:26, 28 sie 2017

Do góry
i z góry:

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:25, 28 sie 2017

Do góry
zawitka napisał(a)

To Twoja zasługa Bożenko! ! ! Hortensjowa

3 lata temu kupiłam 3-4 krzaczki hortek i tak rozmnożyłam potem znowu pojedyńcze inne odmiany i robię odkłady , wszystkie na wiosnę będąjuż gotowe jako nowe hortki

WOW! Fantastyczna rabata!

Jeżówki u mnie - z mojego włąsnego siewu, choć nie ja zbierałam nasiona - też są dwukolorowe. Nie mam pojęcia dlaczego. Muszę poprzesadzać, podzielić.

Dalie lubię, ale oddałam, bo tu nie mam miejsca, a na wsi ślimaki je zżerały do cna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies