Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:20, 26 sie 2017

Do góry

Japońskie klimaty

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:20, 26 sie 2017

Do góry
Polinko w tym roku ciachnęłam trawki ale może za wcześnie bo potem te ciachnięte liście rosły dalej tylko jakieś brązowe się zrobiły no i tak czy tak musiałam skubać. Może następnym razem poczekam aż ryzyko przymrozków minie.

Reniu dlaczego miskanty wek ? Mam cichy plan ( liczę że uda się go zrealizować) by zlikwidować bramkę i furtkę za nimi.

Dosadziłam dwie lawendy by były połączeniem z resztą ogródka. Może tak być ? ale w tym przypadku chyba trawki już ne bardzo będą się komponować. Czy się mylę ??
Zobacz jak to teraz wygląda

dosadziłam trzy selserie jesienne

Ogród w budowie - nieustającej 23:18, 26 sie 2017

Do góry
Gabrysiu, ja również dziękuję za zaproszenie do Twojego urokliwego ogrodu i jak to określiła Mira leniwy, spokojny dzień spędzony na spacerowaniu po wszystkich zakamarkach ogrodu, miłych pogawędkach i rozkoszowaniu się smakołykami, które dla nas przygotowałaś.
Roślinki wsadzone, wczoraj i dzisiaj solidnie podlane deszczem. A to zdjęcie naparstnicy ode mnie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Ogród w budowie - nieustającej 23:18, 26 sie 2017

Do góry
Gabrysiu, ja również dziękuję za zaproszenie do Twojego urokliwego ogrodu i jak to określiła Mira leniwy, spokojny dzień spędzony na spacerowaniu po wszystkich zakamarkach ogrodu, miłych pogawędkach i rozkoszowaniu się smakołykami, które dla nas przygotowałaś.
Roślinki wsadzone, wczoraj i dzisiaj solidnie podlane deszczem. A to zdjęcie naparstnicy ode mnie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:17, 26 sie 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Świetne zdjęcia. !
Ale i świetne kwitnienia, kolorki.
Clemek Ville piękny. Jezyczka,tawulki ...wszystko dorodne. Super!

Aniu dzięki
Powojnik 'Ville de Lyon' ma trochę mniejsze kwiaty niż w ubiegłym roku i niestety jest ich mniej ale cały czas pojawiają się nowe kwiaty

Zawilce takie niby niepozorne ale jednak piękne kwiaty... Zaczynają kwitnąć

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:16, 26 sie 2017

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:10, 26 sie 2017

Do góry

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:09, 26 sie 2017

Do góry
patrycja napisał(a)

Jeszcze raz głowę ci zawrócę siatką
Przez cały rok masz te siatki na borówki?
Czy tylko w czasie dojrzewania owoców?
Patrycja, dokładnie tak jak napisała Kasia. Siatkę rozłożyłam dopiero jak borówki zaczęły dojrzewać bo miałam wręcz inwazję kosów.
Tak się wycwaniły, że w ogóle nie reagowały na moje próby przepłoszenia ich z okna domu czy balkonu. Nawet gdy byłam w ogrodzie i szłam w ich kierunku klaskając zupełnie mnie olewały do tego stopnia, że gdy już podeszłam na 2-3 metry to nie odlatywały tylko z ociąganiem chowały się w pobliskie krzaki porzeczek

Dzisiaj kolejny zbiór borówek - z 5 niezbyt dużych krzaczków zebrałam z 3-4 litry owoców. Wyjątkowo obrodziły
Na huśtawce miło płynie czas... 23:07, 26 sie 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Ten powojnik jest super gęsty i okazało się, że kwitnie dwa razy.

A ten ma co prawda Violet w nazwie, ale w rzeczywistości jest mega ciemny.

Dobry wieczór Zaglądam nieśmiało, a tu takie cuda Zdradź mi proszę nazwy tych powojników. Szukam właśnie takich ciemno fioletowych. W przyszłym sezonie rzucę sobie na pergolę

Obejrzałam oczywiście cały Twój ogród i bardzo mnie urzekł ład i przejrzystość w nim. Bardzo przyjemnie się ogląda, a z pewnością jeszcze przyjemniej w nim przebywać
Moja glebo terapia 23:06, 26 sie 2017

Do góry
A tu kości zostały zjedzone )

Moja glebo terapia 23:03, 26 sie 2017

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:01, 26 sie 2017

Do góry
Moje nie tak ładne jak Twoje, ale za to z innej perspektywy

rozwinęła się na Kasi zawołanie
Moja glebo terapia 22:59, 26 sie 2017

Do góry
Tegoroczne trawki

A tu moja żółta część magnolii ma dwa pączki rano z okna z kuchni wypatrzyłam

Typografia ogrodu 22:56, 26 sie 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Boskie macro
Jarzmianka powtarza kwitnienie aby? Moja bordowa coś nie chce...
A ogród Twoj niesamowicie bujnął Aż kipi Naprawdę podziwiam cię, że ogarniasz taki areał. I to jak ogarniasz!
Moja glebo terapia 22:56, 26 sie 2017

Do góry
Niestety w ogrodzie widać już jesień z podziemi wychylają się ziemowity

Ukojenie 22:54, 26 sie 2017

Do góry
Przy koszeniu odkrylam dwie rzeczy:
- wiosenny pierwiosnek:

- bukszpany po deszczu - okolo 15szt. Reszta pieknie zielona z przyrostami.

Liscie na ziemi sa po moim czochraniu rosliny. Nie ma zyjatek a jest pewnie jakas grzybowa zaraza...

Tu rosna te zainfekowane bukszpany:
Moja glebo terapia 22:51, 26 sie 2017

Do góry
Tyle się wcześniej opisałam to teraz trochę pisma obrazkowego z dzisiaj.

Moja kolejna fotogeniczna żurawka

Rozplenica coraz więcej ma kłosków ibłąd nasadzeniowy do skorygowania , przysłania wrzosy, muszę je zamienić miejscami z wrzoścami

i jeszcze takie ujęcie

Moja działka na Dębowym Lesie 22:43, 26 sie 2017

Do góry
Na dobranoc- Zalew Dębowy LAs .Miłych, kolorowych snów
]
Moja glebo terapia 22:42, 26 sie 2017

Do góry
Dzisiaj a sumie to wczoraj zakończyłam w końcu akcję cięcia tuj. Jeszcze je troszkę muszę podgolić od dołu. ale to już drobiazg w porównaniu z resztą.

O ile w ogrodzie cięcie tych potworów nie było problemem bo pod nimi nic niema- na razie . To w przed ogródku lawirowanie drabiną między hortensjami, żurawkami i wszystkim co tam jeszcze rośnie to był koszmar. Już nie wspomnę o milionach ścinków, które pozostały na rabacie ani to wygrabić ani wydmuchać bo razem z korą. Rozważam pozostawienie tego tam i przysypanie korą. Będzie robiło za dodatkową ściółkę, roślinom chyba to nie zaszkodzi.

Ponieważ cięcie tych tuj staje się coraz bardziej uciążliwe, zaczęłam się zastanawiać nad ich usunięciem.

Kiedyś jak ogrodzenie było siatkowe to spełniały swoje zadanie, osłaniały od ulicy. Teraz jest ogrodzenie pełne i ich obecność nie jest już taka konieczna, poza tym są stare prawie 20- letnie, nie wspominając o tym, że każda inna no może nie dosłownie ale rodzajów ich jest co najmniej ze trzy. Dodatkowo eM-owi spodobał się pomysł.

W pierwsza mniej destrukcyjnej wersji myślałam o usunięcie co drugiej tui a pozostałe spróbować formować na kule na wysokości płotu.

Druga wersja całkiem destrukcyjna usunąć wszystkie i zamiast posadzić śliwę wiśniową "Nigrę" albo "Pissardi".

Od wczoraj szukam informacji, którą wiśnie wybrać co ile ją posadzić i na jakiej wysokości szczepienie (płot ma jakieś ok 1,70) kiedy lepiej sadzić na jesień czy na wiosnę.

Co myślicie o tych moich przemyśleniach, wszelkie porady, doświadczenia i informacje mile widziane
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:42, 26 sie 2017

Do góry
jankosia napisał(a)
W zeszłym roku miałam w trawniku turkucie (obornik koński), ale że trawnik krótko koszony i raczej zadbany to bez problemu je odłowiłam. W tym roku, ale dopiero dzisiaj zauważyłam identyczne dziurki jak przy turkuciu więc też zapolowałam. Z norek wyszło jednak coś innego. Co to takiego? Bo nie wiem czy dalej polować skoro może to być nieszkodliwe.

Edit:
Miałam usunąć ale zostawię dla innych To świerszcz polny. Masakra, że nie znam tak podstawowego owada, ale pozostaje pytanie o to czy to szkodnik. No bo jakby nie było siedział w tunelach w trawniku. Czy to jest jedyne co robi? Nie podgryza korzeni? Bo liście to by mógł i dwa razy w tygodniu, nie miałabym nic przeciwko Jakieś 30 metrów dalej mam wysoką łąkę koszoną raz/dwa razy do roku- tam jest harmider, nie wiem czemu przyłażą na tak niebezpieczne miejsce jak trawnik :-/

ej no co ty...jaki szkodnik ??? nie lubisz sluchac jego muzyki ? nie poluj na niego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies