czy to cięcie śliwy to chodzi o śliwy wiśniowe " Nigra "mam takie i są prowadzone w formie żywopłotu . Zawsze ciełam je na równo w marcu ale teraz to już nie wiem czy dobrze robię .
ŚLiwa wiśniowa tez płacze, więc tniesz po wypuszczeniu pierwszych liści - w czerwcu, nie wiem czy kiedyś nie pisałam inaczej, ale chyba ten termin najlepszy. W każdym razie po kwitnieniu. Jednak śliwy jak nie musisz to nie przycinaj.
Minimalne wymiary zależą od tego co chcesz w nim ustawić i jaką powinien spełniać funkcję. Tego nie podałaś Zastanów się i podaj wymiary mebli, a najlepiej w prosty zrób w skali 1:100 szablony mebli, ustaw je na kartce i zmierz z zapasem na przejście. Wtedy się dowiesz jakie wgłębnik powinien mieć wymiary.
To samo dotyczy powierzchni tarasu. Bo wgłębnik to taki zaniżony w ziemi taras.
Asia , dzięki, że zajrzałaś do mnie, współczuję z powodu Edusia Moja Kropka mam nadzieję na chociaż jeszcze z dwa lata zycia. Należy jej się za to że jest taka dobra
Oooo jaka miła niespodzianka , (i przepraszam że nabałaganić chciałam w innym wątku). Bardzo lubię tą jodłę, choć trochu się jej obawiam ale w sumie kto nie ryzykuje ten nie ma Właśnie te małe kropki miały symbolizować żurawki. O hortensjach myślałam w innym miejscu ale pewnie będę wiosną latać z donicami i mierzyć...dziękuję i pozdrawiam ciepło
Ostatnio oglądałam taki /tylko bez jeziora/ w programie Monty Dona. Pięknie strzyżone, falujące cisy, a na ich tle trawy i byliny... Pięknie! To naprawdę robi wrażenie. Czekam na Twoje wykonanie Na pewno będzie zjawiskowo.
Danusiu wiesz ja ograniczona jestem i myślę przez pryzmat swojego ogrodu Ty to co innego i bardzo dobrze móc się zrealizować u kogoś. Już jestem ciekawa tej zapowiedzi
Widziałaś tyle ogrodów angielskich, Marek niezupełnie ma rację że cięcie namiesza, wszak wiele jest wspaniałych ogrodów choćby Great Dixter, gdzie cisy w kształcie figur szachowych mają się doskonale wśród rabat w stylu dzikiej łąki, tnij jak ci się podoba.Nawet w sześcian możesz ciąć.
Ana, ale ja przecież nie jestem przypisana tylko do ogrodów o małej powierzchni, hektary też wchodzą w grę, wszak jestem człowiekiem do wynajęcia Myślę że jeszcze mocno was zaskoczę, nie tylko Marzenkę.
Jeśli ją lubisz, to tutaj pasuje bo dość dużo miejsca. Zamiast bukszpanów może posadź hortensje bukietowe? plus trawki lub zurawki może ładne niskie hosty w dużej ilości?
Teraz już nic n ie poradzisz, mrozy są, więc trawa sztywna jak nie wiem co. Wszystkie braki uzupełnisz na wiosnę, Podlewać jesienią trzeba jeśli ewidentnie jest sucho, natomiast gdy trawnik zmrożony nie podlewamy.