Forum chyba znowu przyspiesza, bo po tygodniowej nieobecności powiadomień mam pewnie koło tysiąca, powolutku będę chociaż zdjęcia u Was oglądać, bo na czytanie zupełnie nie ma szans
Na koprze mam, ku uciesze mojej córki, rodzinkę gąsienic pazia królowej - czekamy na motyle
Dobrze, że znasz nazwę. Ja tradycyjnie zapamiętałam tylko kłosa w nazwie. Piękny ma kolor i cudowne zakończenie kłosków.
Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.
Nie mogę już w tym sezonie robić przeróbek na rondzie, bo tam trzeba by było ruszyć trawy. Do wiosny powinien mi się skrystalizować pomysł na obsadzenia.
Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?
Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.
Pokażę Wam w jakiej fazie mam różne paprotki. Oj gdybym miała więcej miejsca stworzyłabym kolekcję z tych roślin.
Zwykła paprotka taka co to rośnie od zawsze i nie wiadomo skąd się wzięła, pewnie rosła już wtedy jak dinozaury chodziły po mojej działce
Dryopteris erythrosora - Nerecznica czerwonozawijkowa ewidentnie jej coś się nie podoba, bo stoi w miejscu od wiosny.
Witam
Jestem poczatkujacym ogrodnikiem i pierwszy raz w zyciu posiadamy kawalek ogrodka,niestety nie w Polsce. W ramach zapalu kupilismy klon palmowy, od poczatku rosnie w donicy osloniety niewysokim na razie zywoplotem. Na nasze nieszczescie mielismy atak plesni i grzybow, wszystko zostalo potraktowane topsinem i nieco przygaslo ale odbija, natomiast klon nadal usycha. Nie wiem czy to przyczyna topsinu czy moze zlej pielegnacji. Raczej upalow nie mamy wiecej deszczu i wilgotnosc powietrza wysoka. Za wszelja cene chce go uratowac... Bede wdzieczna za wszelka rade