Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród do odnowy 17:58, 23 sie 2017

Do góry
Jesienią kupiłam 3 szt. limelight - dwie są nimi z pewnością ale tej trzeciej jeszcze nie rozpoznałam

niespodzianka, na wiosennych targach kupiony dzwonek w końcu zakwitł, już zapomniałam jaki miał być

ochłodziło się i Heidi dobrze się trzyma

Typografia ogrodu 17:57, 23 sie 2017

Do góry

Typografia ogrodu 17:56, 23 sie 2017

Do góry
od zachodu - powalona wiśnia nie wykazuje oznak usychania
Typografia ogrodu 17:55, 23 sie 2017

Do góry
jęsli jeszcze sie Wam w tym sezonie nie znudziło...
sorki za mokre drzwi ale mój poprzedni wiank ukochgały sobie gołębie...

Anna i Ogród 17:44, 23 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Fotki problemu z góry.
Co tu nie gra???? Jak to naprawić ???

Mogę opisać swoją pierwszą myśl?
za sino, za mdło, brak wyraźnej faktury.
Szara kostka, "szare" (niebiesko-stalowe) jałowce, świerk podobna tonacja i takież trawy...a jednocześnie pstrokato
Druga sprawa, pomyślałam sobie,że masz jakąś obsesję sadzenia trójkami

Przepraszam za brak konstruktywnych uwag, ale nie potrafię na ten moment nic wymyślić, bo oczy dostały oczopląsu.
Tu by trzeba było podjąć decyzję co jest niezbędne, a co zbędnym jest. Zrezygnować z tych obsesyjnych trójek (piątki też dostrzegłam) i ograniczyć ilość gatunków. Brakuje mi gatunku/rośliny dominującej, która uspokoi cały ten chaos...
A teraz bij, zabij, rzucaj pomidorami...będę dzielna i jako kobieta kobiecie pomogę zwalczyć frustrację
Ukojenie 17:41, 23 sie 2017

Do góry
zoja napisał(a)
To sie skusilam

Byly tylko dwa opakowania i tylko tyle wzielam.

Mam i ja i też dwa opakowania, planuje je dać do donicy na tarasie
Ukojenie 17:39, 23 sie 2017

Do góry
To sie skusilam

Byly tylko dwa opakowania i tylko tyle wzielam.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 17:28, 23 sie 2017

Do góry
Hej,

Bardzo się cieszę, że trafiłem na ten wątek - miło wiedzieć, że nie tylko ja jestem taką ogrodniczą porażką

Trawnik założony w połowie czerwca.

Użyłem nawozu po kilku dniach mocnego podlewania, trawa się pięknie ukorzeniła i urosła mocna i głęboko zielona.

Niestety, w połowie lipca, podczas mojej nieobecności, trawie mocno dały w kość upały. Wiedząc, że nie będę mógł jej podlewać przez ponad tydzień, pozwoliłem trawnikowi trochę zarosnąć aby uchronić go przez wyschnięciem. Na niewiele się to zdało, bo po powrocie zastanałem mocno zżółknięty trawnik. Chcąc temu zaradzić, posypałem trawę nawozem.

Jak się okazało, trochę przesadziłem, czego skutkiem jest obecny stan:

Przczytałem dokładnie wątek i z tego co zrozumiałem, po dokładnym wygrabieniu, pozostaje mi mocne podlewanie tego co zostało z mojego trawnika przy równoczesnym dosypywaniu ziemi i dosiewaniu.

Mam jednak wątpliwości co do podlewania. Sezon powoli się kończy i słońce nie operuje już tak mocno jak kilka tygodni temu.
Obficie podlewany trawnik zaczyna przypominać bagno:

Pytanie czy da się coś jeszcze zrobić czy po prostu spisać trawnik na straty i w przyszłym sezonie zacząć od nowa?
Będę wdzięczny za każda pomoc, dzięki
Na zielonej... trawce :) 17:13, 23 sie 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Jedyne ujęcie jakie mogę zrobić z góry to takie ze zjeżdżalni dzieci (wszelkie z okien dachowych nie łapią nawet połowy)

Buuuu leżę i płaczę
Ja tu w takiej rozterce jestem a tu takie piękne widoki pokazujesz. Najchętniej bym coś teraz zerżnęła od Ciebie i miała z głowy planowanie.

Ale pokazuj pokazuj. Możesz wkleić fotki z całości ogrodu dookoła domu. A nóż mnie coś natchnie.
Na zielonej... trawce :) 17:06, 23 sie 2017

Do góry
A tak, że drona nie posiadam, a chciałam Wam choć trochę zobrazować zarys ogrodu... to trochę pobazgrałam po kartce

ps. Brzozowy mniejszy tylko za duży na rysunku

Na zielonej... trawce :) 17:00, 23 sie 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Jedyne ujęcie jakie mogę zrobić z góry to takie ze zjeżdżalni dzieci (wszelkie z okien dachowych nie łapią nawet połowy)

Piękne
a zjechałaś sobie chociaż potem czy zeszłaś po drabince ))))
Blaski i cienie nowego życia 16:57, 23 sie 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
No witaj Ula.
Po tym jak mi doradzasz wnioskowałam że masz ogród nowoczesny i w liniach prostych a tu taka niespodzianka. Masz taką samą mieszaninę jak ja Tylko Ty widzę się w tym nie gubisz a ja chwilowo u siebie tak
Pozdrawiam

Ja od 3 lat mam początki ogrodu rozmnażam co mogę dosadzamrobię kompostszykuję miejsce pod nowe nasadzenia i każdą nową rabata zajmuje 3 lata zachodu ale to mnie cieszy

Zbliżenia

Na zielonej... trawce :) 16:56, 23 sie 2017
Do góry
AngelikaX napisał(a)

a w druga strone

choc widoki u ciebie mnie zawsze powalaja ...po tym sie z tydzień nie podniose pewnie
Anna i Ogród 16:42, 23 sie 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
widze że mocna grupa ci pomaga super ...nie ogarniam aktualnie szczegółów ale mysle ze warto Ulci posłuchac bo fajne szkice wstawiła

Słucham uważnie każdego kto się wypowiada. Ja to wszystko skrzętnie notuję w głowie i analizuję

Ogarnę to w końcu tylko potrzebuję olśnienia.
Miałam dziś jechać do Pęchcina bo tam teraz hortensje kwitną w ogrodzie wystawowym to może coś bym wyłapała ale już 3 ulewy przeszły i wyjazd przełożony na jutro.

Więc czekam jeszcze z pracą aż będę wszystkiego pewna.

Choć przerzucenie Vanilek na lewą stronę świerka coraz bardziej do mnie przemawia

Lubię go :) 16:33, 23 sie 2017

Do góry
Takie oto giganty przywiozłam sobie do zasadzenia
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:31, 23 sie 2017

Do góry
No to skoro temat qpy mamy rozpracowany to parę pochmurnych i deszczowych fot.
Nowy nabytek - zdjęcie z ranka, po południu chciałam zrobić lepsze ale po deszczu zawilec aktualnie nie posiada kwiatów, same pąki zostały...

I inne mokrości:

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 16:15, 23 sie 2017

Do góry
Makusia napisał(a)

Reniu Syn ma zajęcia z gliny w szkole- hobby bym tego nie nazwała, bo talent artystyczny ma po mamusi, czyli żaden
To ja poproszę o cennik tych zaznaczonych

napisałam na priv
Małymi kroczkami do celu... 16:14, 23 sie 2017

Do góry
Paulina, czy te białe jeżówki pachną? Wyglądają jak moje i ciekawa jestem czy znasz odmianę. Choć moje chyba mają bardziej płaskie koszyczki...muszę sprawdzić.

paulina_ns napisał(a)
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:02, 23 sie 2017

Do góry
Ja aż byłam w szoku jak zestawilam te dwie fotki, ze taka olbrzymia różnica )) pokazałam eMowi, to az się ucieszył, ze tak się udalo trawnik z poprzedniego stanu wyprowadzić na ludzi

A ja po wizycie u Izy wpadłam na pomysł, żeby jednak użyć jakoś tego wąskiego kawałka z jednej strony, gdzie niewiele się dzieje i zrobic miejsce na różę pnące. Tak na szybko nabazgralam. Pod filarami posadzilabym róże pnące i rozpięlabym je na ścianie. A jak się rozrosną, to pewnie jeszcze pergole dodam, zeby zrobil się tunel.

Działam teraz w tel, więc już koslawo -byloby kiedyś tak

Beskidzkie marzenie 16:00, 23 sie 2017

Do góry
Mona ulubiona rutewka i kolejne tloczenie lavender...

Kotki na rozplenicach cos nie keapia sie
Jak na razie pojedyncze egzemplarze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies