Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 15:35, 21 paź 2017

Iwonka napisał(a)
Piękna jesienna odsłona twojego ogrodu Anitko! Mam ogromne zaległości w Twoim i innych ulubionych wątkach. Pan od remontu docierał do nas od wiosny, przyszedł wreszcie we wrześniu. Dopiero dziś tak na prawdę odpoczywam po remoncie i sprzątaniu. Ogród leżał odłogiem, cebule jeszcze nie wsadzone. Biegałam po nim jedynie z aparatem. Czytam, że miałaś problemy z podłączeniem do internetu. Dobrze, że tylko takie. Chociaż dla twoich dzieci to pewnie była katastrofa Moi chłopcy pewnie nie przeżyliby takiego odwyku My przynajmniej mamy w takiej sytuacji więcej czasu na inne przyjemności Zabieram się do dalszego oglądania uroczych zakątków z twojego ogródka

Nie dziwię się, że ogród poszedł na dalszy plan. Remonty to potrafią dać w kość. U mnie kapitalny remont w kuchni w tym roku trwał od lutego do czerwca ( wymieniana mebli, skuwanie wylewki, żeby zrobić podłogówkę, malowanie, nowe płytki, itd...)
W poniedziałek mąż przyniósł i zamontował specjalna antenę i staliśmy się ponownie szczęśliwymi posiadaczami internetu.
Syn mówił, że się już z niego w szkole śmiali, jak kogoś prosił o internet, żeby coś sprawdzić. Ja aż tak na tym nie ubolewałam, bo tak jak piszesz było więcej czasu na inne przyjemności.
Anitka 16:16, 21 paź 2017

anbu napisał(a)
Cudne kolory Nie mogę się napatrzeć na odsłonę jesienną u Ciebie

Aniu dziękuję. Robię dużo zdjęć, bo jesień szybko minie Szczególnie, że parę ostatnich dni to taka polska, złota jesień.
Anitka 16:21, 21 paź 2017

Niestety słoneczna pogoda minęła i od dwóch dni mgły otulają ogród.

Anitka 16:23, 21 paź 2017

Wendy79 18:46, 21 paź 2017

Glediczią zachwyciłam się już na Twoich wiosennych zdjęciach, bo kocham kolor limonkowy w ogrodzie. Jej jesienne wydanie potwierdza tylko to, że to piękne drzewo. Duże rośnie?
Klon palmowy o tych bordowych liściach zachwycający!Szkoda, że u mnie brak na razie warunków dla niego, ale może kiedyś powstanie odpowiedni mikroklimat.
Z kwestii internetowo/komputerowych, to straciłam tydzień temu wszystkie zdjęcia ogrodu i notatki zapisane na komputerze przez awarię systemu
Magleska 19:36, 21 paź 2017

Przepiękne jesienne kadry
Ja tą glediczję mam posadzoną przy samym tarasie .....nie wiedziałam ,że aż taka duża rośnie ...... ilu letnie są Twoje ?
I jeszcze mam pytanie o zywoplocik przy ognisku .... to graby ? Buki ? Zadowolona jesteś z niego? Szybko na wiosnę rusza ? ...pytam ,bo kombinuje troszkę zakryć moje ognisko
Zana 10:06, 22 paź 2017

Miałam cudowny poranny spacer po Twoim ogrodzie. Pięknie jest u Ciebie, jesień zachwyca
Krakus 09:34, 23 paź 2017

Piękną nam jesień pokazujesz...Glediczia bardzo fajna...musze jeszcze odszukać z wiosny i ten limonkowy kolor zobaczyć

czy dobrze widze i to oliwka? wstawiasz na zime do garażu ? jakies problemy wlecie były przy takich upałach? dużo podlewania?

Anitka napisał(a)
Niestety słoneczna pogoda minęła i od dwóch dni mgły otulają ogród.
Anitka 17:25, 23 paź 2017

Wendy79 napisał(a)
Glediczią zachwyciłam się już na Twoich wiosennych zdjęciach, bo kocham kolor limonkowy w ogrodzie. Jej jesienne wydanie potwierdza tylko to, że to piękne drzewo. Duże rośnie?
Klon palmowy o tych bordowych liściach zachwycający!Szkoda, że u mnie brak na razie warunków dla niego, ale może kiedyś powstanie odpowiedni mikroklimat.
Z kwestii internetowo/komputerowych, to straciłam tydzień temu wszystkie zdjęcia ogrodu i notatki zapisane na komputerze przez awarię systemu

Piszą,że glediczja dorasta do 8-10 metrów wysokości i 6 szerokości. Ja przez kilka lat nie maiłam odwagi kupować klonów palmowych. Dopiero jak zobaczyłam u sąsiada, że przeżywają zimy u nas, to zaryzykowałam. Ale u mnie rzeczywiście osłonięty jest wysokim żywopłotem.

Może uda się odzyskać zdjęcia i notatki. Dobrze, że masz na forum wrzucone dużo zdjęć ze swojego ogrodu. Gorzej z notatkami. Ja dlatego jestem taka staroświecka i mam taki zeszyt A4 i tam zapisuję notatki. Zdjęcia wrzucam na dysk zewnętrzny. Ale tego nauczyła mnie podobna awaria.
Anitka 17:51, 23 paź 2017

Magleska napisał(a)
Przepiękne jesienne kadry
Ja tą glediczję mam posadzoną przy samym tarasie .....nie wiedziałam ,że aż taka duża rośnie ...... ilu letnie są Twoje ?
I jeszcze mam pytanie o zywoplocik przy ognisku .... to graby ? Buki ? Zadowolona jesteś z niego? Szybko na wiosnę rusza ? ...pytam ,bo kombinuje troszkę zakryć moje ognisko

To nie jest wielkie drzewo, ale piszą, że dorasta do 8-10 metrów wysokości i 6 szerokości. Ja mam cztery i każda ma inny pokrój i wielkość a sadzone w tym samym czasie. Dość nisko się rozgałęziają i ja na początku obcinałam im niektóre boczne gałązki. U mnie rosną od 2009 roku. Tu na zdjęciu ledwo widoczne patyczki pod ogrodzeniem.

Ten żywopłocik mam z buka. Czy zadowolna? Ogólnie tak, dość późno rusza, bo dopiero w maju i wówczas zrzuca dopiero liście z zeszłego roku. Ale w zimie nie jest łysy.
W tym roku mocno przerzedzony, bo jak wypuszczał młode liście to u nas były majowe przymrozki i część listków przemarzło. Po raz pierwszy tak się stało, ale ten maj był wyjątkowo uciążliwy.
Jest też podatny jak buki na mszycę zdobniczkę bukową, ale wystarczy zastosować jakiś systemiczny preparat i działa.