Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na huśtawce miło płynie czas... 20:20, 20 sie 2017

Do góry
W weekend działaliśmy ogrodowo.
1. Pozbyłam się trumny bukszpanowej, a w to miejsce chcę wsadzić ostatnie zakupy tj. Beatlesy.
2. Basen schowany i ogród od razu wydaje się o wiele większy. Kurczę, ale bym miała miejsca na jeszcze jakąś rabatę
3. Poprzesadzałam wrzosy i ogólnie trochę pozmieniałam układ na tej rabacie.
4. Wyprostowałam obrzeże koło huśtawki. W ten sposób poszerzyła się też jedna różanka.
5. Kilka innych drobnych prac porządkowych, które ciągle były odwlekane.
6. Likwidujmy skrzynkę na warzywnik. Nie mam jakoś zmiru do pielęgnowania warzywek. Zostawię tylko miętę i szczypior.

First Lady wreszcie się pokazuje. Cudna jest.

Cinderella zachwyca.

Wedgwood Rose

Podmiejski ogród Cataliny 20:20, 20 sie 2017

Do góry
Ula, to ta nn moja. Ona naprawdę była taka żółtawa, to nie kwestia promieni słonecznych.

Jak rozkwitała

i teraz
Nowocześnie z różAnką :D 20:19, 20 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Przegapiłam 155 stron ... . Dlaczego? Nie wiem.

bo nie lubisz nudnych wątków?
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:19, 20 sie 2017

Do góry
Pogubiłam się we wpisach - nie ogarnę, przepraszam

chyba spojrzę do Was i tak będzie lepiej

tymczasem muszę przeglądnąć moje notatki względem zmian - zwykle końcem lipca takie robię i zadziwia mnie że w kolejnym roku od nowa a miało już nie być tylu zmian

rabata bylinowa

kusi do wykopania i nasadzenia ponownie ale tego nie zrobię teraz czekam na kwitnienie astrów - a trochę ich tam jest
będę zmieniać kawałkami -
po pierwsze
-wysadzę kocimiętki bez żalu bo potrzebuję je do warzywnika - wydaje mi się już z
perspektywy czasu że to najlepsze miejsce dla nich,

-wysadzę część liliowców stella które w letnim słońcu mdleją i ich rola trawek się
nie sprawdza na tym stanowisku,

-wysadzę żeleźniak na brzeg rabaty - bo w środku potrzebuję wyższych bylin no i
tak widziałam że tak jest sadzony

- zabiorę donicę z rabaty bo zajmuje sporo miejsca, miała być ozdobą kiedy byliny
małe ale teraz tak mi czas leci że nie zauważam czasu jak to wszystko rośnie

potem dołożę sporo, sporo kompostu i...muszę zajrzeć do notatek

pysznogłówka już gotowa do zimy - tak zastygnie aż ją zetnę - kiedy lepiej dzielić teraz czy wiosną ?

myślałam że dzielżany są tylko wysokie a się okazuje że są też takie metrowe niskie - muszę je też ruszyć do przodu

no i kłosowce będą dawać rytm rabacie - łatwo je produkować choć nie są długoletnie i suszy za bardzo nie lubią

Ranczo Edy 20:16, 20 sie 2017

Do góry
jazzy napisał(a)

Edzia, wszystko masz takie bujne, dorodne, pięknie kwitnące! Rozchodniki do zjedzenia Ciekawe zakątki, gdzie nie spojrzeć
Buziaki zostawiam!

Marcia dziękuję serdecznie wiesz teraz aura dla nich dobra choć róże nie bardzo ale reszta zadowolona ten zakątek trudny bardzo sucho tam i korzenie tujek nie pomagają ale paprotki i trawy chyba dają radę Buziaki

...uDany ogród 20:15, 20 sie 2017

Do góry
Dzisiaj wreszcie popadało, co poskutkowało leniuchowaniem. Pół dnia przespałam. Zaraz mi lepiej.
Rośliny trochę odetchnęły od tych upałów.

A ptaszki chyba ułożyły się w takt Deszczowej piosenki

Nowocześnie z różAnką :D 20:04, 20 sie 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Oj Kobieto! Za bardzo poukładana jesteś Nie nadążam za Tobą i Twoim pedantyzmem...muszę się skupić.

Marta rozwalasz system..ja pedantyczka?? hahahahah dobre! przyjedż zobacz na zywo moje chwastowisko
ja próbuje jedynie doscignąć idealy tego forum
np. taka Navi, rozumiesz jak to jest mozliwe ze ona rabaty z lipami potrafiła idealnie wytyczyc nie mając jeszcze wgłębnika i pergoli? bo ja nie
ja mam problem jak zrobic równa prostopadlą do tarasu linie na trapezowej działce
o ile zieloną linie rabat bylo prosto wytyczyc bo poprostu odliczyłam taka samą odleglość 14m od kazdego naroźnika tarasu to linie czerwoną nie umiem :/ ogrodzenie się rozjezdza i nie mam punktu zaczepienia...

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:57, 20 sie 2017

Do góry
rozwinęły się chociaż zapłakane

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:57, 20 sie 2017

Do góry

Ranczo Edy 19:54, 20 sie 2017

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Hejka pięknie i tak soczyście. Upały Was nie męczą? Jak tam Twoje róźe? Mam zaległości w wątku, a one u Ciebie zawsze przepiękne...

Ewcia Ewcia moja konewcio wiesz deszcz nas nie oszczędza wczoraj tak waliło że z żalem patrzyłam na hortkę limkę z okna tak przybiła się do ziemi a szczęśliwie po wszystkim powstała myślę jacie ! dlatego tak soczyście haaa dziękuję miło mi jak tak mówisz na serduchu Róże słabo choć się starają bardzo najbardziej ucierpiała ciemna czerwona "Corrida" wszystkie liście opadły kwiaty były piękne ale łodygi nie utrzymały

fotka z czerwca jeszcze wtedy były piękne...

a reszta z teraz ...o ta herbaciana przesadziłam ją dopiero niedawno się rozwinęła z pąków "Blue Girl"

i różowa daje czadu "Evelyne Deliet

i żółta niezmiennie pachnie

i czerwona zwykła kolczasta i na tarasie Kasia mówi że "Westerland"łososiowa

Ewciu zaraz pobiegnę do Ciebie jak już się wyrobię buziaki

Nasz przydomowy ogródek 19:50, 20 sie 2017

Do góry
Haniu bardzo dziękuję za piękny rymowany komentarz.

Halinko a dlaczego Twoje azalki będą biedne? To krzewuszka cudowna Variegata.
Przycięta po kwitnieniu i znowu wypuszcza nowe pędy do nieba. pozdrowienia.

Ogródek Ewy 19:47, 20 sie 2017

Do góry
Widzicie go?
Coś jeszcze, coś więcej... 19:47, 20 sie 2017

Do góry
admete napisał(a)

Pochwal się jakie nożyce masz
a czas 40 min na 10 topiarów imponujący!!!!

dziękowac za nazwę firletki - już wrzuciłam dwie do koszyka

slicznie ta werbena się wkomponowała
ja też dosadziłam do donicy z bukszpanami pod oknem kuchni
ale tutaj mi się sama nie rozsiewa - nie wiem dlaczego, bo wszędzie indziej rośnie w najdziwniejszych miejscach

Sebuś to konwalnik?

powiedz mi w jakich warunkach u Ciebie rośnie?
ja mam moje już z 4 lata i cały czas to takie małe wypierdki mamuta

-------------------

super porcja zdjęć z cudownego ogrodu

pozdrowionka niedzielne zostawiam

Z werbeną patagońską to trochę jak z policją - zawsze wyskoczy w nieodpowiedniem dla Ciebie miejscu, a pozostali mają szczęscie

Tak - konwalnik U mnie ma śłońce od rana gdzieś do 15? Potrzebuje go duzo, w cieniu nie wybarwi się tak ładnie.
Moim też długo im zajęło zanim ruszyły. A siedzą w tym samym miejscu bodajże od 6 lat To chyba jakiś rekord u mnie? W tym roku konwalnik zachwyca - jest gęsty, mocny i wysoki - z 20-25 cm ma jak nic
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:41, 20 sie 2017

Do góry
Basilikum - no właśnie to wsiąkanie - czyli mamy dwa niebezpieczne chciejstwa - ogrodowisko i zbieranie roślin oba do leczenia

Jana - w ogrodzie nic nie robiłam w te upały - no może nie tak nic - zapisywałam zmiany hehe a teraz trzeba je wykonać
działanie pierwsze na natychmiast to zrobić grządkę na szpaler piwoniowy i przesadzić piwonie - dzień mi zejdzie z tym
drugie działanie ogarnąć skrzynie warzywne - wyczyścić posiać rzodkiewki i sałatę no i kompost dołożyć tam

Urszulla - pozdrawiamy Abiko

z tym wszystko uporządkowane to spore nadużycie no ale od pewnego czasu nie pokazuję strasznie brzydkich miejsc wiec tak może się wydawać
w tym tygodniu może kolejne miejsce w ogrodzie zrobi się klimatyczne - wykopałam stamtąd pierwiosnki i miodunki - podzieliłam i czekam z nasadzeniem no i oczywiście pokażę przed i po

ten klon to klon jesionolistny odessanum - tniemy / haha mój M./go kilka razy w sezonie a teraz wygląda fatalnie bo ma przypalone liście a może i jakaś choroba grzybowa nie wiem - niebawem spadną i tyle - ja z tych co się nie przejmują

Sezon 2017 u Hanusi 19:38, 20 sie 2017

Do góry
Zaglądających odbuziakowuję i odpozdrawiam! Jutro idę do ogrodu, może co nowego znajdę?

Nowocześnie z różAnką :D 19:37, 20 sie 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ania, jedziesz po bandzie. Będzie bosko, kibicuję!

dzieki
rozchodnikowo, rozplenicowo
Ogródkowe rewolucje 19:30, 20 sie 2017

Do góry
kamcia napisał(a)
Wysypaliśmy z M żwirek na rabatkę kulkową, miałam kupować szary, ale stwierdziłam, że szkoda mi kasy wydawać jak miałam taki. Pieniądze przydadzą się na kolejne roślinki.

Piękne Ci te rewolucje wychodzą, murki miodzio chyba od gapię pomysł Twojej kulkowej z kamykami bardzo mi się podoba zwłaszcza, że się sama głowię jak wkomponować moje coś wystające ze szpaleru hortensji

Przy okazji spisałam sobie porady od Toszki jak przygotować podłoże pod rododendrony

A tak na marginesie chciałam zapytać bardziej Toszkę bo widzę, że Cię nawiedza. Czy właściwości zakwaszające maja tylko igły z sosny? A co z igłami innych np. jodły czy świerka czy je też można zastosować do podłoża rododendronowego ?
Nowocześnie z różAnką :D 19:28, 20 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu,czy hortki Polar Bear długo są białe? Bardzo mi się one podobają ,mam pierwszy rok 3 sztuki i chyba jutro dokupię jeszcze. Już umówiłam się ze znajomym panem ogrodnikiem i ma mi przywieźć na ryneczek.

Asia długo, jeszcze sa białe. nie kontrolowałam przyznam od kiedy to ci nie powiem dokładnie.
ale polar bear to moj nr. 1, polecam bardzo. dawno juz kwitna w przeciwieństwie to tych cholernych limek

juz mam zdjęcia!!
polar bear sprzed paru dni

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:27, 20 sie 2017

Do góry
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:25, 20 sie 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies