Będę Marzenko obserwować na razie hoduję je tak jak mój tata robale na wędkowanie.... w słoiku z otworami w cieniu. Tata trzymał je w lodówce.... na wytłumaczenie mam to, ze lodówka nadal posuta i jedziemy na malutkiej turystycznej...
Zaczynają kwitnąc zawilce japońskie honorine jobert... uwielbiam je , kwitna wówczas gdy w ogrodzie już jest jesień.... Posadziąłm je na tle ciemnego żwyopłotu cisowego, tworza już fajny kontrast
I kiedy wreszcie zakwitnie pluskwica/świecznica.... od miesiąca jest w takim stadium....
Drugie, zdecydowanie słabsze tłoczenie austinki golden celbration. Wiosną (a może jesienią...) bedzie przeprowadzona w inne miejsce...
I bonica
uprasza się nie patrzeć na zaśmieconą ścieżkę, bo pobierałam próbki jajek opuchlaka do słoika... pół grzadki rozgrzebałam... obserwować będę kiedy wyklują się larwy...
Ponieważ towarzystwo na imprezie rozszalało się nieogrodowiskowo trzeba uspokoić nastoje kfiotkami
Dzisiejsze magical moonlight z perovskią, która przekwita
Elik nie bój się grabów. W Holandii oglądałam wiekowe żywopłoty grabowe i nie mają grubych pni. Przy Stadionie Olimpijskim we Wrocławiu rosną 70 letnie okazy żywopłotów grabowych i i=średnica ich pni nie przekracza 10 cm. Ostro cięte graby mają skarłowaciałe pnie podobnie jak w bonzai.
Żywopłot grabowy był cięty na przełomie lutego/marca (wazne aby przyciąć przed sezonem wegetacyjnym), potem na koniec lipca/czerwca i teraz ostatnie cięcie. Powinno być ok 15 sierpnia ale będzie w najbliższy weekend bo już nie zdążyłam...
Szarlotko (uwielbiam z bitą śmietaną i lodami waniliowymi ) mam w tych obwódkach tylko lawendę. Wiosną dodatkowo rosną w środku tulipany w nogach wiśni umbracośtam
W tym roku jednak w to miejsce nie bedę sadzić tulipanów. część lawendy wymarzła mi lub zdechła od nadmiaru wody, czekam aż nowo posadozna dogoni starszą...