Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 23:07, 17 sty 2024

Do góry
Też myślałam o takiej lampie.
Jestem bardzo ciekawa jakie daje efekty, bo u mnie naprawdę ciemno.
Musze poczytać i poszukać.
Kupię sadzonkę żmijowca czerwonego i niebieskiego.
Czy żmijowiec zimował u Ciebie? Bo piszą o nim jak o bylinie.
Jestem bardzo ciekawa jak sobie u mnie poradzi

Boso przez ogródek 22:05, 17 sty 2024

Do góry
Ostatnio zastanawiałam się nad drzewkami owocowymi (wiśnia Utówka, brzoskwinia Inka lub Harnaś, czereśnia Burlet) i żywopłotem. Postanowiłam zakupić trochę sadzonek grabu pospolitego, aby go w przyszłości użyć na żywopłot a teraz na sloniecie szklarni o wiatru i zasłonięcie WC, które ma powstać niestety na widoku ze względu na rozplanowanie warzywnika. Chcę przed nim posadzić w ramach rozsadnika grab pospolity i przy obsadzić groszkiem pachnącym i maciejką.

Drzewkami owocowe na obecną chwilę chcę posadzić w części warzywnika, a gdy przygotuję ziemię wzdłuż ogrodzenia po lewej stronie to je posadzę w miejsce docelowe. Zrobiłam rysunek poglądowy, rabata jest szeroka na 3 metry jak polecałyście.

Zaplanowałam tylko część za domem, bo tam mogę coś już przygotować na przyszłość. Z przodu domu przed borówkami chciałabym mieć łąkę kwietnia, ale to pierwsze pomysły dopiero.

W tym roku trochę poszalałam z zakupem kwiatów i w pasie przeznaczonym na kwiaty będzie miszmasz. Cynie kojarzą mi się z bukietami u babci
Z jednej strony szklarni będę chciała posadzić surfinie i heliotrop, bo mam tam różnicę poziomów, a kwiaty powinny to pięknie zakryć.
Do okoła warzywnika będzie cieńsza lub grubsza alejka łąki kwietnia.

Malinowy zakątek 21:41, 17 sty 2024

Do góry
Proboj, proboj, mnie w zeszłym roku zaskoczyły ze choć parę się zaczerwieniło, chodź musialam pryskać wapnem no miały braki pokarmowe
W kamiennym kręgu od początku 21:29, 17 sty 2024

Do góry
Aniu to właśnie zamiłowanie do wszelakich robótek ręcznych popycha mnie do szukania nowych wyzwań
W pudełkach czekają gotowe elementy, wystarczy upiąć na ringu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:45, 17 sty 2024

Do góry
W tunelu dzis

Kwitnie czerwony oczar

W kamiennym kręgu od początku 20:42, 17 sty 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
Tymczasem powolutku powstają zarysy wianków wielkanocnych ☺️

Aniu Ty już witasz Święta wielkanocne?
Jesteś niemożliwa. Jesteś wulkanem inwencji twórczej i pracowitości
Ogród w malinówkach 20:36, 17 sty 2024

Do góry
Wracam z frontowymi rabatami.

Wersja nr 1
Rabaty z kulkami iglastymi, seslerią jesienną, szałwią Caradonna w swobodnym rozmieszczeniu. Jako uzupełnienie kocimiętka.

W środkowej rabacie fragment z rozplenicami Hameln w mixie z rozchodnikiem Herbstfreude.

W rozplenicach magnolia pośrednia Alba Superba prowadzona z wysoko osadzoną koroną, jak się uda jako drzewko wielopienne wg. Waszych rad

Koło magnolii białe tulipany.

Cała rabata uzupełniona czosnkami.

Kwestia obwódki (bardziej trzmielina zielona niż cisy):
- zostaje wzdłuż chodników jak na rys.
- w postaci ramki rabaty z 3 stron
- bez obwódki, kulki i inne rozciągnięte po całości

To jest temat, który sam muszę w swojej głowie rozwikłać

Na koniec wąskie rabaty - powtórka tego, co jest głównie na środku.

Wersja A z lewej - swobodnie mix
Wersja B z prawej - trochę inne ułożenie, trawy bardziej zgrupowane

Póki co bez trzmieliny na pniu. Jak wcześniej było.

Która wersja wąskich lepiej wygląda?
Czy na środku ten przód inny niż tył to problem? Bo nie wiem, czy rozplenice dodać i rozrzucić po całości?
Ogród Muszelki 20:20, 17 sty 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)

Czy ten kotek ma wstęp do domu, czy tak sobie dzielnie radzi zimą w budce? Jak masz ocieploną tę budkę? To fajna alternatywa dla uczulonych na koty

Mirko, kotek dzielnie radzi sobie zimą w domku, w ogrodzie. Domek jest ocieplony w środku z wszystkich stron styropianem 10 cm, również stoi na wkopanym w ziemię styropianie 20 cm.

W środku ma gruby polarowy koc i kilka odziedziczonych po nas starych ubrań z polaru.
Jeśli chce (a wyraźnie to pokazuje wskakując na parapet) wchodzi do naszego domu na przytulasy i drzemkę przy kominku. Również sam pokazuje, kiedy chce wyjść na dwór i prosi o otworzenie drzwi (siada przed drzwiami i wpatruje się w klamkę).

Świetnie sobie radzi na zewnątrz, lubi niezależność i wolność. Jednocześnie niesamowicie okazuje nam wdzięczność i przywiązanie.

Bardzo kochany kotek. Ma na imię Amelek. Przez kilka dni był Amelią. Do momentu, gdy okazało się, że to chłopczyk. Przechrzciliśmy go na Amelka

Sam do nas przywędrował 2 lata temu w Wielkanoc. Jak prezent na "zajączka" Przysiadł na środku trawnika i patrzył na nas smutnymi ślepkami. Był malutki i bardzo zagłodzony. Odkąd go nakarmiliśmy i wylelaliśmy, sam postanowił u nas pozostać

Kraina spełnionych marzeń 19:17, 17 sty 2024

Do góry
Wyprodukowałam kolejną wersję kształtu rabat. Rabata środkowa na razie wyleciała, bo będzie miała zmieniany kształt i rozmiar, ale muszę to jeszcze dokładniej przeliczyć.

Blaski i cienie nowego życia 19:15, 17 sty 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Anda kusicielka popieram, sama w zeszłym roku dorobiłam się kilku nie wiadomo kiedy

Trzeba kupować po 3 lub 5 w jednej odmianie, wtedy efekty są lepsze.
Blaski i cienie nowego życia 19:10, 17 sty 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Ula, witam się w Twoim wątku Fajnie tworzysz nowe rabaty i masz piękne róże. Może chciałoby Ci się zrobić jakieś zastawienie róż?

Witaj, moje najładniejsse róże to te których mam kilka w jednej odmianie. Nawet gdy średnio kwitną to w grupie są zawsze zauważalne: Eden Rose, Artemis, Nautica.

Z pojedynczych lubię kwiaty: Chopin, Goethe,Comtessa( choć krzaki pozostawiają wiele do życzenia)

Inne: Lady of Hamilton, Irina (te mam sezon u siebie)
Mam też marketówki NN.

Nr1 Eden Rose- rosną przy murze od poł-zach

W kamiennym kręgu od początku 18:59, 17 sty 2024

Do góry
Tymczasem powolutku powstają zarysy wianków wielkanocnych ☺️

W kamiennym kręgu od początku 18:49, 17 sty 2024

Do góry
W ogrodzie spokój, śniegu nie przybyło, a mróz niewielki. Taka sobie zwykła lekka zima

Ogród Basi i Romka 18:41, 17 sty 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Gotowa no prawie, jeszcze tylko wypiorę, wykrochmalę i jest

Basiu, super wyszło
Niby tylko niteczki i szydełko i wychodzi taki obrazek
Prawda, że cieszy?
Masz już na nią pomysł?
Ogród zacząć czas. 18:12, 17 sty 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
Liduś stronę wcześniej mam wrzuconych kilka z wczoraj . Dziś już trochę mniej śniegu.
A jeśli nadal szukasz kwitnącej obwódki, to ja polecam serdecznie bodziszka Rosanne. U mnie tu na zdjęciu już z jesieni- trochę bałaganiarski, bo pies przez niego czasem mniej, czasem bardziej skutecznie przeskakuje , ale kwitnie niezmordowanie od czerwca do pierwszego śniegu

Bodziszka mam 5 na razie. Rósł plaskato na początku i byłam na nieggo obrażona. Pod wpływem gróźb eksmisji -sie wziął i oszalał. Właził mi na inne rośliny i ciełam go bez litości.

Bede próbować go rozmnożyć tej wiosny.
Wg mnie on się nie daje na obwódke bo za szalony jest.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:48, 17 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
O kurde. Zapiski w notatniku, czy wydrukowane tabelki to jedno. A Ty wyczarowałaś do nich grafikę. No jak? Ja nawet nie wiedział bym jak to zrobić!

Zaskoczę Cię jeszcze bardziej - robiłam ją na telefonie palcem. Strona na której zazwyczaj robiłam coś graficznego ma nawet aplikacje na telefon. Prosta w obsłudze dla laików. Machnęłam już sobie kalendarze na najbliższe miesiące. Kwiatowy motyw, inna kolorystyka na każdy miesiąc.

Przygotowałam też sobie plakaty do pokoju dziecięcia (wydrukowałam w dużym formacie na Alle…)

Dla mojej mamy przygotowałam też etykiety na kawę, bo miele ją na miejscu klientom:

Baner, który wisi obok drzwi wejściowych (jeden z dwóch):

Etykiety na ręcznie robione kremy:
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:24, 17 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Za cel na styczeń mam zapisane, aby dokończyć planowanie warzywnika, uporządkować nasiona (w razie potrzeb coś dokupić). Podczas składania prania czy innych nudnych czynności włączałam sobie podcasty Naturalnie o ogrodach. Spróbuje ich sposobu na warzywnik w oparciu o przedplon-plon główny-poplon, a także płodozmian. Wstępnie przygotowałam sobie rozpiskę, a potem przeniosłam na ładną grafikę, którą umieszczę w spiżarce na ścianie. Nie oddaje ona ilości, a bardziej co będzie na danej grządce. Ten schemat planowania warzywnika zaczerpnęłam od blogerki Po prostu posadź z Lublina.

Do każdej grządki mam tabelkę. Ołówkiem zapisze sobie planowany termin wysiewu, potem długopisem wpisze już ten w jakim udało mi się zrealizować, ostatnia kolumna na komentarze typu - wysiej wcześniej/pózniej lub takie choroby były w takim terminie itp. Takie notatki będą pomocne w kolejnym sezonie. Teraz zauważyłam, że przyda się jeszcze kolumna z rozstawem sadzenia, a także planowaną ilością przy rozsadzie (np. patisony - 4 szt, cukinie - 6 szt.).

Zostały do zaplanowania jeszcze miejsca w tunelu i te po prawej stronie - m.in. poletko dyniowe.
.

Super to jest!!!! Koniecznie musze zobaczycvta blogerke, dzieki!!!
Ja wstepnie zrobilam juz plan warzywnika, ale probuje meza namowic nanjeszcze jedna skrzynie, chodz w zeszlum roku sie zarzekal se nie zrobi juz nic w drewnie to po zimowymnodpoczynku juz sie pyta jakie mam plany

Ty to masz gigantyczny warzywnik w porownaniu z moim
Malinowy zakątek 16:53, 17 sty 2024

Do góry
Wyszlam na chwile przed dom dzisiaj.
Rozchodniki jakie zasypane ale jak pieknie wygladaja.
Malinowy zakątek 14:11, 17 sty 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)
Moje zamowienia wlasnie przyszly

Za chwie pierwsze wysiewy, w tym roku wczesniej wysieje papryke bo w zeszłym sezonie nie zdarzyła dojrzeć. Także w weekend zaczynam od podkielkowania nasion
Az nie mogę się doczekać tego sezonu

A i kiedy wysiewałaś paprykę w tamtym roku?
Grzebiuszka ziemna 13:54, 17 sty 2024

Do góry
To jest jak najbardziej logiczne, aby usuwać stare liście, dzięki Koleżanki za tłumaczenie
Na All...o są 4-paki i 6-paki do wybory z 8 rodzajami i kolorami supertunii. Chyba zakupię taki 4-pak z innymi kolorami, bo mam zadołowane od zeszłego roku supertunie na strychu, tam jest ok 8-11°C. Czasami lekko zwilżę ziemię i zobaczyłam, że jakieś 2 chude kiełki wyłażą już. Wolałabym, żeby później
U mnie na str 121 są od tego samego sprzedawcy, były dorodne i wypasione.
Zapisałam sobie kiedyś taką tabelkę pt uprawa współrzędna warzyw z Poradnik Ogrodniczy.pl:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies