Nie ogarniam tej pogody - wczoraj czy też przedwczoraj śnieg, dzisiaj piękne słońce i miła temperatura Mam nadzieję, że już się wszystko ustabilizuje I zacznie się regularna wiosna
Basilikum - miodunka jest bardzo wdzięczna, wysiewa się.
Gruszka_na_wierzbie - mam nadzieję na ciepło, dziś było jako tako.
mamuska1980 - dziękuję za odwiedzinki i zapraszam częściej
Lukasz - jaki elegancki mężczyzna Zapraszam pięknego Pana z bródką
mira - zazdroszczę ci większego ogrodu w którym też pewnie masz niezły "puc" - musze wpaść
ania1110d - masz rację, tutaj radość spaceruje - ogród daje wiele radości każdego dnia
Makao_J - koniecznie sadź, mogę dać siewki
Basiu BKosimkArt - do ogrodu pod koronami drzew.
Sebek skarbie, to zapasy na wymianę i na zapas Zajmują dużo miejsca wszędzie
Iwonko - owszem ale teraz przynajmniej nie wstydzą się tego kąta. każdy go widzi gdy tylko przekroczy próg ogrodu.
Mirella, Zana, Jolanka, Laurowiśnia, adkawi - dzięki
Kondzio - i jak po mrozie? Napisz koniecznie.
Kasiu, Frezjo kupuj
Boguś, u mnie dobrze
Poprzedni przymrozek też mi je złapał, ale było tylko po kilka kłów czy liści.. zmarniały, ale nowe je nakryły.
Niestety ja też dużo
Lili też bardzo żal.. mam ich dużo.. miałam dużo.. tylko lilie są akcentami, smaczkami, kwitną jakiś czas, a hosty wypełniają duże powierzchnie rabat przez cały sezon. Sadownikiem nie jestem, ale drzewka owocowe mam i owoców też raczej mieć nie będę.. a tak lubię chodzić po ogrodzie i skubać owoce ..
Ograniczam listę narzekania do kilku rzeczy..
Hosty przeżyją, tylko pytanie czy się w tym sezonie odbudują na nowo jak po zimie? Bo wyglądają tak jak na początku zimy. Okresu spoczynku nie będzie.. zapowiadają już ciepło.. na najbliższe 10 dni bez przymrozków i w porywach +18 (w nocy w porywach 7)
Mogę nakryć hosty... tylko czym i kiedy??? Dziś jeździłam i widziałam całe hektary na polach przykryte agrowłokniną . Ale pole łatwiej nakryć niż moje kilkaset host. Mam ponad 70 odmian, a niektórych po kilka czy kilkanaście sztuk.. Upchane pomiędzy byliny... Nie wiedziałam co mam nakrywać, bo wszystkiego żal, a wszystkiego nie nakryje.. Zwyczajnie nie mam kiedy.
Nakryłam kartonami moje doniczki z jednorocznymi, bo szkoda mi ich było.. i dupa.. pomimo okrycia przemarzły Piwonię koperkową nakryłam wiadrem, bo ma już uchylone pąki... i liście pod wiadrem jeszcze wieczorem były zamarznięte
Reasumując.. na tyle było zimno, że okrycie by nie pomogło
Nie zostaje nic innego jak liczyć, że może jeszcze raz zechcą rozpocząć wegetację od zera ..oczywiście hosty.
Ależ mam nerwa ...
Reszcie odpowiem jutro, bo wracam do pracy Jeszcze sporo mi zostało do zrobienia
Rosa
oj przydałaby, za to Leoś ma swobodę
dzięki serdeczne za pochwały, każdy ogrodnik je ceni, bo inni dostrzegają trud pracy
Sebek
twórca kantów dziękuje
pocieszyłeś mnie, myślałam, że tylko mnie one nie wychodzą
Kindzia
Teraz, żeby tylko miał chęć wszystkie zrobić
trawa z chwastami, wszystkie u mnie znajdziesz, ale choć zielona
truskawkowy plon się zapowiada, dalej nie wymyśliłam, gdzie im miejsce dać, siedzą w donicy.
Anda
no tak wychodzi
pochował mi noże do kantów
o tu już biel ciut widać
ale mszyca zaczyna się....oprysk konieczny, pokrzywy nastawiłam, chyba pora rozcieńczać już.
Figielka
Iwonko nie wiem
coś innego robiłam, na drugi dzień je zauważyłam dopiero
Sciolkujemy zrabkami. Przywieźliśmy już 10 przyczepek ale jeszcze kilka by się przydało. Sasiad miał takie kompostowanie. Dla nas jak znalazł. Poluje tez na wszelkie rębaki w okolicy Czasem zaopatrujemy się tez w rodzinnym tartaku ale on daleko wiec dużo nie da się przywieźć na raz. Ale sypiemy sporo. Min 10 cm tam jest
Jolu, cieszę się, ze Sebek przywołał jesienną fotkę z hortensjami. ta fotka jesienią sprawiła, że zrobiłam sobie od frontowej strony rabatę hortensjową. Ty pokazałaś tą rabatę wiosną. I super ona wygląda z tulipanami, bergenią, a potem widzę tam hosty. Znowu się zainspirowałam. Dziękuję.
A tak na serio to... nie wiem co zacytować Więc zadam parę pytań
Kiedy podgoliłaś świerka? Te Everillo tudzież Elata to nówki czy tak ładnie przezimowały? A jeden diamond chair Ci się pokrył rdzą? Marzy mi się na balkon, ale cortenowego nie chcę
Sebek, jak u Ciebie buki się mają ? moich nie przycięłam,choć bardzo chciałam. Jakoś zagapiłam ten moment szukając oznak życia u nich. Teraz już w listkach; czy mam czekać do czerwca z tym zabiegiem ??