Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:23, 09 maj 2017

Wendy79 napisał(a)
Lubię te Twoje opowieści ogrodowe. Czytam zauroczona. Zdjęcia oglądam. Z zakupów Twoich się cieszę. Ja wczoraj też sobie pozwoliłam
O zazslanianiu i jego sposobach cały czas myślę, ale ograniczone możliwości ma ten kto nie lubi iglaków. I nakombinowac się trzeba

Wendy dziękuję - ja mam zaległości i odwiedzinach i nie wiem czy to nadrobię.

A może krzaki jak nie iglaki - he ale mi się rymneło - właśnie mam jakąś fazę na krzaki brakuje mi ich w ogrodzie - brakuje takiej pośredniej warstwy

jak nie lubisz iglaków to może choina kanadyjska ja ją bardzo lubię mam w każdej postaci - kiedyś sfocę, mam drzewo, żywopłot, i malutkie krzaczuszki

tu żywopłot

a tu jako poszycie te małe po lewej stronie na dole

mira 22:44, 09 maj 2017

Anda napisał(a)
U Ciebie praca wre, gorąca wiosna mimo pogody barowej a Ty jesteś bardzo aktywną ogrodniczką Piękne masz hosty. Uwielbiam te ząbki wychodzące z ziemi. U Ciebie tulipany kwitną lub zaczynają, a u mnie już prawie że "po obiedzie" W weekend będę ścinać kolejne.
Fajna ta energia od Ciebie bijąca, lubię do Ciebie zaglądać

Anda praca wre i wre - nazbierało się wiele frontów - taki chyba rok - ja się cieszę i muszę być cieeeerpliwa i do pogody i do moich sił i czasu innych.

Tulipany jak się chce mieć długo trzeba by posadzić też późne albo w mniej słonecznym miejscu. Liliokształtne, papuzie i niektóre pełne są póżniejsze.
U mnie zwykle o tej porze też kończyło się tulipanowo a w tym roku trwa i trwa i to choć cieszy

tu na zachodniej rabacie pojawiły się nowe różowe a tam jeszcze te małe są jakieś inne

a na rabacie jak ją nazywam niebieska już wykluwają się Elegant Lady - niestety tam często stoi woda ups

a!!! muszę Ci coś przekazać bo doczytałam czym się zajmujesz - otóż nawiązałam kontakt - no za dużo powiedziane - z Panem Łukaszem Rojewskim - Prezesem Polskiego Towarzystwa Różanego

może zainteresuje Cię Kongres różany w Słowenii - tu więcej
https://www.facebook.com/pg/PolskieTowarzystwoRozane/events/
http://roseslovenia2017.com/

A ogród Pana Łukasza można zobaczyć w Mai
http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/z-rozami-w-roli-glownej-odc-545,1416819.html

u mnie zimno jak wszędzie więc róże nie rosną a są przycięte nisko bardzo - ciekawa jestem jak się wydarzy ostatecznie ten sezon w różach

pozdrawiam

mira 22:49, 09 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Zdjęcia przeplatane opowieścią, zawsze się tu czegoś nowego dowiem.

To fajnie - ja też wiele się na O dowiedziałam i nadal dowiaduję

dzisiaj colą pryskałam mszyce ciekawa jestem jak będzie co prawda one już za bardzo się rozpanoszyły na trzmielinie
ale bawi mnie - piwo na ślimaki,cola na mszyce - coś jeszcze?

Bardzo lubię lilie i paradoksalnie najbardziej w tej fazie

Richie 22:58, 09 maj 2017

Mira Twoje tulipki kupione na kg dopiero się rozkręcają a moje już kończą
Jak się zabezpieczyłaś przed nocnymi mrozami bo pierzyna może nie wystarczyć, czy coś przykrywałaś w ogrodzie ?
Sebek 23:00, 09 maj 2017

Ale masz wymuskany ten ogród - kantów zazdraszczam
mira 23:05, 09 maj 2017

m_gocha napisał(a)
Lubię czytać Twoje relacje ogrodowe Zawsze bije z nich taki spokój, nie czuć pośpiechu, paniki,że coś nie wychodzi - takie rozsądne ogrodniczkowanie osoby, która sporo wie o ogrodzie i lubi to co robi.
Jednym słowem ogród dla Ciebie a nie Ty dla ogrodu
Hmmm.... Muszę to zdanie sobie zapisać w swojej głowie
Pozdrawiam majowo

Gosia to mi poprzeczkę wywindowałaś

ogród dla Ciebie a nie Ty dla ogrodu

wiesz co często dokładnie o tym haśle dyskutuję z moją swatową z Dorotą która ma inne podejście do ogrodu niż ja i wszystko by chciała mieć na tip top
a ja uważam że jak się nie ma ogrodnika na etacie i ma całkiem spory ogród jak ona
to trzeba zaakceptować że wszystko nie będzie zrobione, zresztą w ogrodzie tak nie ma żeby był koniec...hmm

Wiesz co z tym spokojem to chyba jakoś nie tak - dobry kamuflaż zrobiłam
jest prawie połowa maja , jeszcze 1,5 miesiąca i już będzie dnia ubywało....no a ja nie mam jeszcze ogrodu ogarniętego - no ale ale
usprawiedliwienie jest - wiele zmian na prawie każdej rabacie - już tyle zrobiłam nawet nie bacząc na pogodę bo wolę zimno niż upał do roboty tyle że rośliny nie rosną a do tego jagodnik który traktuję w tym roku jakoś mniej poważnie jak na razie

a dziś 2 godziny latałam i otulałam bo jak jeszcze by mi maj zabrał kwitnienie - to się i tak okaże

serduszkę zostawiłam - ona mrozu nie przetrwa

u mnie wielkich mrozów ma nie być ok -2 albo 0

moje ulubione narcyzy sesję im zrobiłam

spokoju w ogrodniczkowaniu życzę

mira 23:09, 09 maj 2017

Kasya napisał(a)

penstemona w takim razie lepiej posadzic w miejscu bardziej wilgotnym niz na sloncu ?

czy ten na zdjeciu to moze byc odmiana pocahontas ?

Kasya gadałam o tym z panią w szkółce, radziła żeby raczej nie na mocnym słońcu bo tam możesz nie dojść z podlewaniem a tu chodzi o to wilgotne miejsce, więc posadziłam w dwóch różnych miejscach takich gdzie aż tak nie praży

tu penstemon ale chyba nie red

mira 23:26, 09 maj 2017

Pola napisał(a)
Bywam często, podglądam pilnie, czytam porady, dzięki. Twój ogród jest piękny bo taki kolorowy i różnorodny. U mnie też trochę strat, ale miejsce na chciejstwa. Pozdrawiam....

Witaj Polu - dzięki za ujawnienie .

Tak straty kolejne są wywalam pierisa i azalię japońską. Mnie aż tak nie łagodzi bólu fakt że miejsce jest - na to żeby coś urosło trzeba czasu - no ale co można zrobić trzeba się pogodzić

kwitnąca na żółto azalia - chyba azalia japońska Princess Anne - papa zawsze łapała jakiegoś grzyba a i kwitnienie nie było jakieś ekstra

wspomnienie 22.04.2016
size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/139/1393432/original.JPG[/img]

w zasadzie lubiłam ją - miała już kilka lat i sporo przyrosła

a tu ten pieris 26.04 2016

mira 23:28, 09 maj 2017

Katkak napisał(a)
Mireczko obiecałam Ci fotki obrazujące jak rośnie stipa w jeden sezon . Sorry, że u Ciebie,potem wykazuję. Proszę by nikt nie cytował

widzisz jakie mikrusy?
a popatrz tu . Nie do wiary, prawda?

nic mi tu nie kasuj - fajnie pokazane - oby mi takie wyszły to już będę je mieć w siewnym repertuarze
mira 23:30, 09 maj 2017

Mala_Mi napisał(a)

Penstemon Husker Red

mam dwa różne - ciekawa jestem jak zakwitną czy je dobrze ulokowałam - sądzę że tak nawet widzę że ciut przyrastają jak na tą zimnicę