Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:45, 09 maj 2017

Justyna napisał(a)
U mnie sadźce jeszcze nie ruszyły, ani zwykły, ani czekoladowy. Dzieliłam je jesienią, mam nadzieje, ze się pokażą. Jaką rutewkę kupiłaś? Delavaya gatunek, czy jakąś odmianę?mświetna jest ta szklarenka

No to i ja ciekawa jestem co z Twoim sadźcem
ja swojego przeniosłam w całości do cienia i rośnie
a moje w doniczkach oczekujące wyniosłam dziś do garażu-

O rutewce poczytałam i napisałam Ci tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2771-rutewka-delavaya-thalictrum-delavayi?page=3#post_0

oby zechciała mi zakwitnąć w tym roku - zobaczymy, jeszcze białą muszę upolować

kurcze do spania a mnie na wspomnienia wzięło

mira 23:50, 09 maj 2017

elka_ napisał(a)

Piękny spektakl ogrodowy, fajnie się spacerowało

I takie wpisy sprawiają że choć miałam plan trochę zniknąć - to znów jestem
kiedy ja Was odwidzę - głupio mi tak pisać i nie zaglądać - przepraszam

a teraz kiedy zrobi się cieplej siedzę w ogrodzie do nocy - muszę się ponapawać zapachem i aurą - to takie ulotne

radość jak zakwitnie wysiane - tu miesięcznica

mira 23:54, 09 maj 2017

Jana napisał(a)
też pospacerowałam, masz pięknie zakupy super

Dzięki, Jana ja pięknie kadruję a na zakupy dopiero jadę tak się cieszę że aż boję się cieszyć żeby coś się nie wydarzyło

tak bardzo chcę już zobaczyć inne rośliny inne ogrody - jadę na lilaki do Wojsławic

mira 23:55, 09 maj 2017

katel napisał(a)
Ja też jestem bardzo ciekawa jaką rutewkę kupiłaś?

tu napisałam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2771-rutewka-delavaya-thalictrum-delavayi?page=3#post_0
mira 23:57, 09 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Bratki cudne. Moje w tym kolorze wszystkie patrzą w dół.

a gdzie mają patrzeć jak leje za chwilę się uśmieją

mira 00:03, 10 maj 2017

Richie napisał(a)
Mira Twoje tulipki kupione na kg dopiero się rozkręcają a moje już kończą
Jak się zabezpieczyłaś przed nocnymi mrozami bo pierzyna może nie wystarczyć, czy coś przykrywałaś w ogrodzie ?

Ryśku ja dziś 2 godziny latałam - wszystko co miałam w donicach poszło do garazu, okryłam piwonie i dalie reszta musi przetrwać

gazetami okręcałam co małe

te tulipany co pokazywałam to już nie na kilogramy te kilogramowe nadal jeszcze kwitną i bardzo mnie to dziwi trochę im pogoda pomogła

zaczynają kwitnąć iryski chyba jest jakiś od Ciebie

mira 00:07, 10 maj 2017

Sebek napisał(a)
Ale masz wymuskany ten ogród - kantów zazdraszczam

Sebek buziaki buziaki, kadrowanie opanowałam hehe - dzięki za docenienie czyli choć trochę już jest tip top

nowe tulipany się uaktywniaja

mira 00:13, 10 maj 2017

Przepraszam wszystkich że nie odwiedzę szybko postaram się jednak, czas gorący się robi.
Mam nadzieję, że wreszcie zrobi się ciepło - nie upał ! - i przyjemnie i będziemy radośnie napawać się ogrodami i oczywiście pracować. Ja na pewno tak bo mam masę siewek do posadzenia tych których mi ślimaki nie zjadły.

Czekam też aż róże ruszą no i byliny - wnet cięcie bylin a nie ma na razie co za bardzo. Trudno taka wiosna i już.

Ja dziś zauważyłam że brzozy już nie mają tych delikatnych firaneczek tylko duże liście - ale się opiły

No i jeszcze zostało 1,5 miesiąca dłuższego dnia - mus to wykorzystać !!!!!!

pozdrawiam
m_gocha 00:17, 10 maj 2017

mira napisał(a)
ogród dla Ciebie a nie Ty dla ogrodu
wiesz co często dokładnie o tym haśle dyskutuję z moją swatową z Dorotą która ma inne podejście do ogrodu niż ja i wszystko by chciała mieć na tip top
a ja uważam że jak się nie ma ogrodnika na etacie i ma całkiem spory ogród jak ona
to trzeba zaakceptować że wszystko nie będzie zrobione, zresztą w ogrodzie tak nie ma żeby był koniec...hmm

Miro ja to zdanie "ogród dla Ciebie a nie Ty dla ogrodu" to muszę wielkimi literami w różnych miejscach w moim ogrodzie napisać
Niestety też mam takie podejście, że wszystko musi być na 105% zrobione. Denerwuje mnie to straszliwie i wiem, że muszę nad tym popracować. Tym bardziej, że mam sporo jeszcze innych obowiązków pozaogrodowych
Śmiem twierdzić, że w małych ogrodach wcale nie ma mniej pracy niż w dużych. Mój ogród "napchany" różnymi chciejstwami a przy dużej różnorodności to jest sporo i pracy i myślenia kiedy co trzeba z tym zrobić. Poza tym na małej powierzchni od razu widać każde niedociągnięcie. Ech i bądź tu mądrym

mira napisał(a)

a dziś 2 godziny latałam i otulałam bo jak jeszcze by mi maj zabrał kwitnienie - to się i tak okaże
Ja też wieczorem latałam dzisiaj z czym tylko się dało do okrywania. Poszła w ruch agrowłóknina, wiaderka, duże doniczki, kartony i worki jutowe. W prognozie u mnie ma być dzisiaj i jutro -3. Ale niebo jest bardzo wygwieżdżone a księżyc w pełni mocno świeci. Obawiam się większego przymrozku . Teraz jest 0, ale to trzy metry nad gruntem
Pozdrawiam cieplutko
Katkak 06:30, 10 maj 2017

Mirus nie ma co Ci być głupio, raz czasu wiecej, raz mniej. Jak mozesz to nas odwiedzasz . Spacer po Twoim ogrodzie zawsze bezcenny. Ma w sobie coś niezwyklego, nieoczywistego. Uwielbiam . Fajny ten dwubarwny irysek. Jak Ci się rozrosnie będę sepic . Ja mam cudny kobaltowy od Zawitki. Uskutecznimy wymianę kiedyś kawalkiem kepki .