Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Na zielonej... trawce :) 10:21, 25 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Na widok cisowych zakupów wzdycham mocno - kapitalne sztuki

No a nagroda należy Ci się bezdyskusyjnie!

priv odbierz
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:45, 25 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Marta na chwasty w trawniku dobry jest Fernando - ja miałam chyba u siebie cały atlas chwastów z koniczyną i mleczami w roli głównej i 2 tygodnie po pryskaniu jest czyściutko!

Ale teraz na oprysk już za późno??
Tu ma być ogród :) 07:36, 25 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziś wreszcie nie padało, aż się chciało wyrwać z domu, dwogodzinny spacer po lesie i pół koszyka grzybkow, takich idealnych do słoiczków

Piękne grzybobranie!!Ja lubię zbierać grzyby-ale tak jakoś jeść już mniej.Co będziesz z nich tworzyć?Suszysz?
Na zielonej... trawce :) 22:36, 24 wrz 2017

Do góry
Na widok cisowych zakupów wzdycham mocno - kapitalne sztuki

No a nagroda należy Ci się bezdyskusyjnie!
Tu ma być ogród :) 21:09, 24 wrz 2017

Do góry
Dziś wreszcie nie padało, aż się chciało wyrwać z domu, dwogodzinny spacer po lesie i pół koszyka grzybkow, takich idealnych do słoiczków

Tu ma być ogród :) 20:59, 24 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Edytko u mnie Variegatusy w pełnym słońcu są sztywniutkie. Nic a nic się nie kładą mają fajny szeroko fontannowy pokrój

No to może ta krytyka nie do końca uzasadniona i bardziej to zależy od miejsca i warunków - tak czy siak spod okien musze je zabrać.
Tu ma być ogród :) 20:57, 24 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
jejku..ja nigdy nie mailam takiego pieknego terenu

po budowie fundusze byly tak wyczerpane ze juz tylko moglam sobie rzezbic po kawaleczku malutkimi kroczkami...

normalnie wzdycham do takiego czysteg płótna

a wracajac do drzewka to jednak bym sadzila ponownie to samo jesli drugie takie jest po przeciwnej stronie wejscia

tym niemniej dosadzilabym jeszcze cos z tego co proponowalam w innym miejscu

ten dąb szczegolnie piekny, milo widzec takie drzewo z okna jesienią

Ja to bym chciała mieć takie czyste płótno dziś, gdy wiedzę ogrodniczą mam nieporównywalnie większą - nie popełniłabym tylu błędów co wtedy.

Czuję, że znowu buka posadzimy.

A widziałaś moją listę drzew? Nie bardzo mogę już szaleć

Tu ma być ogród :) 20:53, 24 wrz 2017

Do góry
UlaB napisał(a)
Rany, musze sprawdzic czy mi sie variegatusy nie rozłażą - dobrze ze trafiłam na tą informację.

I jak?

Tu ma być ogród :) 20:51, 24 wrz 2017

Do góry
anulajda napisał(a)
U mnie też Variegatusy w tym roku się rozłażą i kładą w niektórych miejscach, powoli z nich rezygnuję u siebie.

One chyba tak po prostu mają - ja nie rezygnuję tylko wiosną przesadzę, mam nadzieję, że pomysł mam na nie dobry.
Tu ma być ogród :) 20:50, 24 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

masz takie samo ujecie akutane ? ....coprawda ładnie teren wokól domu wyrównany ...ale jak sobie pomyśle to juz bym nie chciała wrócic do takiego stanu działki

Nie mam, ale zrobić bym mogła, chyba zagadam z sąsiadką

Za to mam od drugiej strony, dziś zrobione.

Dopiero na tych zdjęciach widzę, że szmaragdy już zaczynają robić szczelną przesłonę.
Tu ma być ogród :) 20:46, 24 wrz 2017

Do góry
anbu napisał(a)
Edi to zobaczę co będzie w przyszłym roku, może też będę musiała wymienić
Byłam Alicji zmierzyć odległości między drzewami i prawie się utopiłam

Aniu, może niekoniecznie wymienić, a posadzić w innym miejscu uwzględniając ten ich mankament.

Ogrodowa przygoda Łukasza II 15:07, 23 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Inspirkę z kurtyną znam, zanosi się na świetną realizację.
A co za tą kurtyną zaplanowałeś, to jest jakiś żywopłotowy element?

Piszesz, że jeszcze żurawki czekają na podział, to jeszcze dobry moment na takie dzielenie, nawet jeśli by to wypadło pod koniec września lub w październiku?
Pytam bo też bym coś tam podzieliła, ale na razie ni ma jak.

Tak dokładnie w pleckach ma być grab, ale nie wiem czy kupie taki niski na stelażu bo mam dojście, jednak to droga opcja czy kupie kilka grabów w szkółce leśnej i będę je trzymał bardzo płasko, a to zdecydowanie taniej wyjdzie

Żurawki zawsze dziele jesienią, po paru latach twierdzę, że to najlepszy moment bo wiosną mamy już ukorzenione sadzonki, aw okolicy czerwca są to już okazałe kępki. Na dodatek ja wszystko do doniczek dzielę. W zeszłym roku dzieliłem właśnie końcem września, doniczek nie dołowałem, a zima jaka była to wiadomo. Na ponad 100 sztuk pojedyncze padły, ale to raczej się nie przyjęły. Także z pełną odpowiedzialnością polecam dzielenie jesienne żurawek, maks do połowy października, ale nie powiem najlepiej jest to zrobić początkiem września... nigdy się nie wyrobie
Tu ma być ogród :) 14:41, 23 wrz 2017
Do góry
lindsay80 napisał(a)

Renia, też mam ten namiar, ale ciągle Wielkopolska nie po drodze - może eM kiedyś będzie miał jakąś robotę w pobliżu, to wtedy go wyślę

Te rabaty mają nieregularne kształty - ale w przybliżeniu szeroka na 3,5 m, długa na 8 m.

Taka stara fotka, na niej dobrze widać - przekreślone drzewko to to, które zdechło, a to z zieloną koroną to pierwsza umbra w szpalerze przy ogrodzeniu.

masz takie samo ujecie akutane ? ....coprawda ładnie teren wokól domu wyrównany ...ale jak sobie pomyśle to juz bym nie chciała wrócic do takiego stanu działki
Tu ma być ogród :) 14:31, 23 wrz 2017

Do góry
anbu napisał(a)
Widzę Edytko że też pływacie, u nas leje już chyba z czwarty dzień

Ciekawa dyskusja na temat miskantów, czytam z zainteresowaniem bo też poszukuję czegoś zwiewnego

Mam też Variegatusy, drugi sezon.
Rzeczywiście są ogromne no i u mnie się nie pokładają. Ciekawe od czego to zależy, na razie je lubię

Z tym deszczem to już jakiś koszmar - dzisiaj weszłam do szklarni, której nie podlewaliśmy od 2 tygodni, a tam woda stoi na wierzchu, normalnie grunt już tak przesiąkł i nawet tam woda podeszła.

Ania, tak wyglądały 16.09.2016 moje Variegatusy - i to był ich drugi sezon.

Ja też dalej je lubię, ale muszę przenieść je w bardziej odpowiednie miejsce i podsadzić tak , żeby się nie kładły.

Tu ma być ogród :) 14:14, 23 wrz 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Mogłyby być cisy na pniu ... mam dobry namiar od Angeli
A ja sobie wyobraziłam te rabaty już bez drzewa ... widać nie mam wyobraźni A jakie są wymiary tych rabat?

Renia, też mam ten namiar, ale ciągle Wielkopolska nie po drodze - może eM kiedyś będzie miał jakąś robotę w pobliżu, to wtedy go wyślę

Te rabaty mają nieregularne kształty - ale w przybliżeniu szeroka na 3,5 m, długa na 8 m.

Taka stara fotka, na niej dobrze widać - przekreślone drzewko to to, które zdechło, a to z zieloną koroną to pierwsza umbra w szpalerze przy ogrodzeniu.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:49, 23 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
też mi się wydaje, że taka ścieżka może być mało praktyczna - ale rzeczywiście urokliwa.

Czyli odpada? Bo na równo to juz raczej straci na swoim uroku?
Tu ma być ogród :) 13:49, 23 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kupiłam trzy jesienią a wiosną nie wypuścił liści niestety.

Można się wkurzyć - u mnie ten buk to pierwsze drzewo, które wypadło.
No i jeszcze jeden serb, ale jego musiał jakiś karczownik podciąć bo wokół były wielkie nory.
Tu ma być ogród :) 13:46, 23 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Huron u mnie dość fajnie poszedł w masę nie pokłada się bardzo jestem zadowolona z tego naszego zakupu.

Wiesz przyglądała się bardzo dokładnie fotce to napewno nie jest ta roza. Ale nie rezygnuje kupie tym razem w szkółce która mi polecałas )))

Też mam takie same spostrzeżenia, zakwitł niedawno, ale nawet w tak paskudny i szary dzień jak dziś te kwiatostany biją czerwienią po oczach.

Z tymi szkółkami nigdy nic nie wiadomo - F już dwa razy mi pomyliła odmiany, ale akurat Pashminy właściwe przysłali.
Tu ma być ogród :) 13:43, 23 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Renia, cisy na pniu?

Zawsze mi się marzyło, żeby ich po kilka na tych rabatach wsadzić i pewnie kiedyś tak się stanie - ale drzewa chcę tam nadal mieć, bo powierzchnia rabat jest dosyć spora i bez nich będzie łyso.

Mogłyby być cisy na pniu ... mam dobry namiar od Angeli
A ja sobie wyobraziłam te rabaty już bez drzewa ... widać nie mam wyobraźni A jakie są wymiary tych rabat?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:40, 23 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Przycinałam pod koniec lipca na ok 15 cm.To chyba źle co?

ja zaraz jak szałwia przekwita to tnę przy ziemi - bo jak zbyt długo z tym czekam to potem mam łączke siewek wokół.

Ze dwa tygodnie temu też wszystkie odmiany ścięłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies