Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:33, 20 sie 2013

Do góry
martika napisał(a)
To chyba prawda...ale cos jeszce mnie zastanowiło, posadziłam w maju śliwę Nigrę..i po jakims krotkim czasie zauważyłam,ze mam wygryzione listki , a zadnych gąsienic, nic fruwajacego nie zauwazyłam ..czy to mogą byc opuchlaki?...pryskałam je poczatkowo Mospilanem.

To może być wszystko, dziury po opuchlakach są charakterystyczne duże na brzegach, ja mam tak samo wygryzione liście na nigrze i nie podejrzewam o to opuchlaków. To pewnie gąsienice, ale nie wszystko traktuję chemią. W tym roku raczej ciągle robi opryski przeciw chorobom grzybowym i bakteryjnym bo od intensywnych opadów i gliny mam plamy na wielu roślinach.
Mospilan jest dobrym pomysłem na żerujące robale na liściach.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:29, 20 sie 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Całe Ogrodowisko przekopuje ogrody w pogodni za opuchlakami! No tego jeszcze nie było!

Wygooglałam jakieś foty dań z tych "krewetek" może uruchomimy sprzedaż wysyłkową??
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:28, 20 sie 2013

Do góry
martika napisał(a)
Witaj Marzenko....ten thriller o opuchlakach tak mnie wczoraj wciągnął, ze zdałąm sobie spraweę, iz chyba przyniosłam jaja z turzycami Evergold. Sadziłam na raty, wiec najpierw jak cos takego co opisujecie zauwazyłam to nie sadziłam, ze to To, nastepne juz wygrzebywałam przed psadzeniem, ale chyba wyglada na to, ze tamte musze odkopac i wygrzbac t co widziałm. Do tej pory tego u siebie nie miałam...jeju.
Poza tym mam pytanko jak daleko od obeodki bukszpanowej sadziłas lawende?...bo cos mi sie wydaje, ze posadziłam za blisko.

Istnieje prawdopodobieństwo że chrabąszcz przyleci żerować do naszego ogrodu, jednakże dużo większe prawdopodobieństwo jest, że przytargamy je w donicy ze szkółki....
Lawendę sadziłam ok 50 cm od obwódki bukszpanowej, gdyź lawedna może mieć co najmniej taką średnicę. Jęsli sadzimy niskie żywopłoty z lawendy to można sadzić co 30 cm. Ja jednak tnę lawendę w półkule i dlatego taka odległość.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:22, 20 sie 2013

Do góry
keiki napisał(a)
Sebek dzięki za odpowiedź. Ja znalazłam w połączeniu z turzycą i pomyślałam, że jakby dać wyższą turzycę, to efekt mógłby być podobny do tej inspiracji Marzenki

Marzenko, przepraszam za dodanie zdjęcia w Twoim wątku , za chwilkę usunę, ok?

Na tym zdjęciu jest carex frosted curls. Zimuje u mnie bez problemu w ogrodzie, tzn tę zimę przeżyły, ubiegłoroczną straszliwą jak na Wrocław nie przetrwały ale być może dlatego, że nie zdążyły się ukorzenić

Zdjęcia hortensji z trawami mnie zachwycają
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:16, 20 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)

Uuuu, a co tak brutalnie..? Ja jestem przeciwna morderstwom, wszak ślimaki część natury, niech sobie żyją Ja chronię hosty przed ślimakami podsypując niektóre szyszkami sosnowymi, podobno są trudne do przejścia. Są też inne metody - generalnie dobrze jest sypać pod hosty coś, co jest kanciaste i niemiłe dla delikatnego ślimaczego ciałka, np. kanciasty żwirek, kamyszki... Nie chcąc porysować brzuszków ślimaki odpełzają zniesmaczone i idą szukać czegoś łatwiejszego do zdobycia.

Ha natura ale dlaczego w takich ilościach lezie do mnie z pola... I to na dodatek te żarłoczne bezdomkowe.... U mnie zżerały wszystko od host, przez hortensje, trytomy, róże, wyżarły mi lilie, jeżówki (nie dały rady wykiełkować). Pokazalam kto tu rządzi dopiero gdy zabrały się za moje hortensje!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:10, 20 sie 2013

Do góry
Ale zakupy, ale hortensja!!! Macham Danusiu
Rododendronowy ogród II. 18:09, 20 sie 2013

Do góry
Bożenko jakże się cieszę, że powoli wracasz do zdrowia. Ponieważ jesteś rekonwalescentem teraz my do Ciebie będziemy przychodzić w odwiedziny, Ty nie możesz nigdzie biegać, bo oczy trzeba oszczędzać. Buziam
Ogród niby nowoczesny ale... 18:08, 20 sie 2013

Do góry
Gośka myślałam, że Magada wróciła, a fe!!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:06, 20 sie 2013

Do góry
Jestem za dwiema nana
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:00, 20 sie 2013

Do góry
Nigdzie nie idę pracować, ogród oglądam zza okna, u mnie od niedzieli wieczorem leje z krótkimi przerwami... I zimno tylko 18 stopni....
Jurajski Ogród 17:49, 20 sie 2013

Do góry
Oddam deszczw dobre ręce.... U mnie pada od niedzieli wieczorem....
Widzę, że u Ciebie brzoza tez już zaczyna gubić jesiennie liście.....
Anglia sierpień 2013 06:54, 20 sie 2013

Do góry
Dzieki Danusiu za takie piekne wrażenia, czekam ciepliwie na kolejne zdjęcia
Anglia sierpień 2013 06:53, 20 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzięki Danusiu to zapewne Rote Hybriden

Ogród mnie zachwycił a połączenie perovski z krawawnicą musze skopiować
Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 06:42, 20 sie 2013

Do góry
Zapomnialam odhaczyć wątek ... Więc wpisuję się jeszcze raz
Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 06:41, 20 sie 2013

Do góry
Piekne trawki kupiłeś!!! Założyłeś nowy wątek???
Baaardzo lubię geometrię w ogrodzie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:39, 20 sie 2013

Do góry
aga_pe napisał(a)

U mnie gąsienice wpierdzieliły pół liści na brzozie. Okropnie to wygląda, ale gadzinę ukatrupiłam już....mam nadzieję

Gąsienice strasznie potrafią zniszczyć liscie, żarłoczne są. Niestety przydałby się jakiś oprysk kontaktowo działający. Pryskam tym też hosty i hortensje aby ślimakom nie smakowaly...
Ja niestety uwazam, że ogród wyhodowany na holederskich roślinach z centrów ogrodniczych nie obroni sie sam, stosuję chemię...
Ale to spaczenie zawodowe, skoro chemia dla ludzi w pracy to w zagrodzie dla roślin....

Życzę wszystkim miłego dnia i biegnę zająć się chemią dla ludzi nowe produkty na jesień muszę przygotować
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:36, 20 sie 2013

Do góry
eee_taam napisał(a)
dobrze ze ma czas ...przynajmniej inni maja gotowce ) życze ci wiecej czasu na znajdowanie wiedzy potrzebnej również innym

a deszcz u mnie to tylko z węża leci ....na rabatkach nic sie nie da zrobić....bo pieprz((

ślimaki podczas takiej suszy?? ...musze jutro inspekcję zrobić...harakiri nawet jeśli takowe spotkam

Jeśli znajdę wolną chwilę to w wątku o opuchlakach zrobię podsumowanie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:35, 20 sie 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Marzenko starałam się nadrobić zaległości ale ciężko ,ciężko
Poczytałam więc dokładniej o ślimakach ,opuchlakach, pędrakach ,brrr wszędzie tego pełno
U mnie też to dziadostwo powyżerało hosty ,które teraz straszą a nie zdobią
Pozdrawiam

Ewo taki los ogrodnika, zawsze jakieś potfory stołują sie w naszym ogrodzie. W ubiegłym roku miałam stada ptaków na trwaniku, myślę że wyjadały larwy właśnie tego swinstwa.
O hosty się nie martw, pewnie ślimaki. Nasyp wkoło granulek na slimaki zobaczysz jak na drugi dzien trup się będzie ścielił wokół hosty....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:33, 20 sie 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Głośno: Będzie mi bardzo miło
Na stronie: Qrcze, trzeba trzeci bieg włączyć i ogród wreszcie ogarnąć.

Mam nadzieję, że rodkowi faktycznie jest lepiej.
Bo nie chcę straszyć, ale Magja kiedyś pisała, że objawem fryto jest to, że wieczorem roślina odzyskuje turgor.

Może być fytofrytoza, mam podlać go mildexem lub aliette. Dzisiaj bedę działać jeśli orzestanie padać....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:24, 20 sie 2013

Do góry
Kasiek napisał(a)
Marzenko,wybacz moze gdzies przeoczylam,jaki kolor maja jaja opuchlaka?Zolte? Bo jezeli tak to...do tej pory myslalam ze to jajka slimakow....Kurcze ,nie smiej sie,wczoraj pryskalam,dzisiaj chodzilam z latarka , a w dzien znalazlam kilka zoltych kulek.

Żółte Kasiu to opuchlaka, jakby luźne, białe posklejane to ślimaka ....
Dzisiaj sprawdzę w jakiej fazie są moje jajka to może im lepsze zdjęcie zrobię.....

Nie mam pewności jakie są jaja pędraka....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies