Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Nety- moje marzenie 15:08, 12 paź 2017

Do góry
Rozchodniki
Ogród Nety- moje marzenie 15:07, 12 paź 2017

Do góry
Kolory jesieni
Trzmielina oskrzydlona

Miłorząb

Ogród Nety- moje marzenie 15:04, 12 paź 2017

Do góry
Królujące hortensje- mój ulubiony widok z okna

Ogród Nety- moje marzenie 15:02, 12 paź 2017

Do góry
Kilka migawek z nadchodzącej jesieni. Na początek jeszcze ostatnie róże
Moje małe królestwo 15:00, 12 paź 2017

Do góry
Mirellka posadzone hortki,ale na fotce prawi ich nie widać.musisz wierzyć na słowo.Od sadźca w prawą stronę do klona też świeżynki rośnie 5 hortek przed nimi posadziłam rozchodnika matrona po jednej gałązce bo nie wiem czy teraz mi się jeszcze ukorzeni zostało miejsce na danice i na żurawki.
i od razu powiem wzdłuż płotu posadzona jest tawuła nie widać jej bo przycięłam nisko co by się rozkrzewiła.

sporo pracy na mnie czeka w tej części ogrodu.
Po prawej stronie gdzie widać uschniętą trawę to ma powstać wyspa w kształcie łezki.Tam jest okropna glina pozostałość po wykopie szamba.Wymyśliłam,że zrobię rabatę podwyższoną.
Skarbonkowy ogródek 14:54, 12 paź 2017

Do góry
i z góry

Wydaje mi się ze w takim układzie nie bardzo mam miejsce na zywoplot poprzeczny. A bardzo bym chciała mieć bo podoba mi się pomysł przesłonięcia trampoliny i placyku basenowego.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:52, 12 paź 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Angel - takie układy byłyby mocna zmianą - zwłaszcza, ze mam tam już rabatę bukszpanowo- trawowo-kwietną i żywopłot całkowicie by to zasłonił. Mogłabym się pokusić o wąski ekran ale nie bardzo wiem co spełniłoby takie wymagania..... Ja bardziej myślałam o dodaniu niewysokiego żywopłotka tutaj:

Oj to faktycznie nie warto się bawić jak tam masz obsadzone już tak zaawansowanie - nawet w przypadku aby dać żywopłot a przed nimi nasadzenia.... w końcu te bukszpany i trawiszcza bez problemu przykrywają basen

Ta kosta na przeciwległym rogu basenowego ładnie wygląda... ale spokojnie możesz na koniec ten "smaczek" zostawić do realizacji jeśli uznasz, że w ogrodzie czegoś jeszcze brakuje
Skarbonkowy ogródek 14:49, 12 paź 2017

Do góry
Spróbowałam pokombinować w tunelu z tym ułożeniem rabat.

Od wejścia głównego

Prosty 14:47, 12 paź 2017

Do góry
Witam wszystkich serdecznie!

Nazywam się Agnieszka. Od 10-ciu lat jestem posiadaczką niespełna 1000 metrowej działki i domu,w którym mieszkam z mężem i dwiema suczkami. Tereny nie są przychylne ogrodnictwu bo to prawie suwalszczyzna, do tego ziemia lichej klasy (czysty żwir-w sąsiedztwie mamy kilka żwirowni), sucho(nawet po najulewniejszych deszczach nie uświadczysz u mnie kaluży), przed domem rozciągają sie kilometry łąk po których zimą beztrosko hulają mroźne wiatry...normalnie marzenie każdego ogrodnika
Mimo tych pieszczotliwych warunków ja od 10-ciu lat uparcie grzebię w ziemi, z czego od kiedy 1,5 roku temu trafiłam na Ogrodowisko pierwszych 8,5 uważam za stracone
Reasumując od 1,5 roku zakładamy z mężem naszą przestrzeń na nowo inspirująs się Waszymi ogrodami-a jest czym!!! Jak w tytule wątku ogród z założenia ma być:

*prosty w formie
*prosty w doborze roślin
*prosty w pielęgnacj

Dużo pracy i pomysłów jeszcze przed nami, sporo nowych rabat w planach ale to już w następnym roku. Najcięższe i najbardziej mordercze prace mamy już za sobą co zaraz pokażę na zdjęciach, ale zacznę od tego jak ogród wygĺąda aktualnie. Przepraszam za jakość zdjęć ale dysponuję tylko takimi z telefonu.

Zielone Katowice - pierwsze kroki 14:42, 12 paź 2017

Do góry
Witam serdecznie raz jeszcze.
Podgladalam to forum od dłuższego czasu zachwycajac się nieustannie Waszymi działaniami. Teraz czas wziąć łopatę w dłoń i zrobić coś swojego.
Na dziś walczę z następującym tematem.

Klombik na podjeździe. Ma świeżą odchwaszczona ziemię lekko kwaśną. Średnica około 2,5 metra. Na środku "przeszkadzajaka" w postaci wieka ze studzienki na deszczowke. Głębokość około 40 cm-45 cm. Zima calkiem bez słońca. Latem slonce około 3-4h. Dziś powciskalam tam rozanecznikPlus 2 choiny kanadyjskie maleńkie, cisa, 2 małe bukszpany Plus ostrokrzew. Wszystko to nadwyzki ogrodowe. Nie mam kompletnie koncepcji i to mnie martwi. Jakieś pomysły? C

Od nowa ... na przekór wszystkim 14:40, 12 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Brzozy raczej szybko rosną ... na takiej działce zawsze znajdzie sie miejsce żeby je powtórzyć
to dobrze tylko jak patrzę na moją jedną kupioną w ubiegłym roku ( tak w ogóle to jeszcze w doniczce stoi) to do góry poszła z metr pewnie, ale w szerokość mało, no i pieniek jak był chudy tak jest dodatkowo cały przyrost został złamany i teraz próbuję boczną gałązkę na przewodnika wyprowadzić

tak rozplanowałam te brzozy ( białe kółka), te dwie na środku przy placyku byłyby tylko do dosadzenia w późniejszym czasie

nie wiem czy to nie za dużo ich, prawa strona to południe, cień na warzywnik będzie chyba, a może i nie, na szerokości ok 10 metrów trzy sztuki to chyba tak bardziej ażurowo wyjdzie. Gęściej w obrębie placyku będzie.

Co się stało kwiatom ... 14:34, 12 paź 2017

Do góry
A ona kwitnie dla mnie

Hortka "maleństwo" wygląda super.

Trzmielina częściowo ogołocona z liści.

Co się stało kwiatom ... 14:26, 12 paź 2017

Do góry
Ewa,kłosowiec stracił na urodzie lecz fotkę chciałam mu zrobić i nawet ładnie się zaprezentował,już jest przycięty ,nasionka z kwiatostanów mam w ilościach hurtowych,na moje możliwości ogródkowe to naprawdę dużo i jeszcze te w kopercie ,
wysiałam na rabatkę część wg zaleceń.

Jesienne przebarwienia.

Od nowa ... na przekór wszystkim 14:23, 12 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Tu stoję jakieś 15-18 metrów od domu, placyk byłby mniej więcej tam gdzie przyczepka i w lewo.
Malin już nie ma, od początku świerków do końca posadzone cisy.

edit. słabo przyczepkę widać

Ależ areał!!! Jest potencjał!!!
Po prawo zawsze możesz w przyszłości zrobić przerywniki w trawniku trawiaste są takim pewnikiem, który doda lekkości ogrodowi

Nawet tutaj po prawo możesz w przyszlości powtórzyć brzozy
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:22, 12 paź 2017

Do góry

miskant Dreadlocks................................................................................Magical Candle (syn.'Cocktail' & 'Bokraflame')
Wśród brzóz i dębów 14:18, 12 paź 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
A u Ciebie ta lobelia wytrzymuje aż do jesieni? Bardzo lubie lobelie i też ją zawsze sadze ale jakoś szybko mi pada. Wolę smagliczke bo pięknie się rozkrzewia i pachnie no i rozsiewa. Też lubie jednoroczne bo kwitną cały czas Tez bym tego płoka nie zasłaniała. Pozdrawiam

U mnie jeszcze kwitną, choć może już nie tak obficie jak latem.
Rekordzistą pod względem długości kwitnienia jest u mnie uczep złocisty. To dzisiejsze fotki:
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:07, 12 paź 2017

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:06, 12 paź 2017

Do góry
A ma byc tak:
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:05, 12 paź 2017

Do góry
Dostalam plan rozbudowy domu, jest tak:
Front:

Tyl :
Słoneczny Ogród 13:58, 12 paź 2017

Do góry
kamcia napisał(a)
Niezła z Ciebie gospodyni tu grzybki, tu maliny, ja nie mam weny do takich rzeczy

Te trawy w tej szkółce faktycznie robią wrażenie.

Dużo pracy już wykonałaś, a zrywania darni nie zazdroszczę. Fotki ogródkowe urocze.

No tak, mam wenę to ją wykorzystuję. Nie robię na siłę, robię z przyjemnością.
Chyba dobrym sposobem na to, było solidne zaplanowanie zima i nim sie wiosna zaczęła to juz sie zabrałam do roboty, wiedziałam czego chcę. Zaczęłam wtedy od skalniaka i suchego strumyka.

SKALNIAK I SUCHY STRUMYK
Marzec 2017

Maj 2017

Sierpień 2017

Wrzesień 2017
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies