Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 10:04, 17 sie 2017

Do góry
Czym wykręcałaś te przęsłą? Chyba bede tego potrzebować do... wszystkiego.
AgataP napisał(a)
Jeszcze tutaj - podpórka z bliska z dzwonkiem

Z Pszenicznej ... 10:04, 17 sie 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Zrób dla mnie zdjęcia warzywnego Kochana, bo dawno go nie widziałam

Aga, nie miałam już czasu... dziś myknęłam tylko szybko po zbiory.
Cukinia, zakochałam się w niej. Mrożę i jem na bieżąco w sałatkach, placuszkach, zupie krem, wczoraj była tarta i mam zakusy na pasztet.
Nawet mąż wcina, choć on z tych bardziej mięsnych.
Pomidorki - dziś będą na sos do spaghetti.
Ogórki pójdą do kiszenia, a sałatkowy na kanapki.

Z Pszenicznej ... 10:01, 17 sie 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Czekają aż skończę tutaj, powstaje kolejna ścieżka - furtka - dom.
Różnica poziomów i miejsce akurat na hortki i kolejne sadzonki szarobródka

Nie mogę wyjść z podziwu. Bardzo mi się podoba.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:54, 17 sie 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przy koszeniu jedziemy jednym kołem po rabacie. Ścinamy wąsy. A kancik robię raz na dwa miesiące. Chwasty sporadycznie znajduję na krawędzi rabaty. Masakra to z pewnością nie jest.
edit
opaska wokół podniesionej rabaty

Robię tak jak Gruszeczka - kosiarą po rabacie, wąsów nie zauważam za bardzo, kancik robię może ze 2-3 razy w sezonie. To wszystko. Chwasty jak rosną, to pielę je przy użyciu ostrza na trzonku, mam jeszcze po dziadku.. pielenie robi się piorunem... pod warunkiem małych chwastów.
Ania z Zielonego Wzgórza 09:19, 17 sie 2017

Do góry
Nareszcie zakwitły wszystkie trzy hibiskusy bagienne
Teraz czekam, aż więcej pąków zacznie się rozwijać i będzie piękny spektakl

Moja działka na Dębowym Lesie 08:10, 17 sie 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Aniu każdy ma lepsze i gorsze dni... takie życie. Cudne zakupy zrobiłaś, twój ogród aż tętni kolorami i fakturami. Jeśli będziesz miała nadwyżkę nasion rudbekii (tej brązowej) to ja bardzo chętnie bym przygarnęła.

Basiu , może i tak.Ale wiesz, jak to jest, jak człowiekowi nazbiera się tych ujemnych spraw, rzeczy życiowych.Ech...
Zakupy to taki mały zastrzyk pozytywnych emocji i trochę radości życiowej.Nawet, jak się później lata z doniczkami po ogrodzie i myśli i myśli- gdzie to posadzić ??
Nie mam sprawy, nazbieram ci nasionek rudbeki.Tylko mi się przypomnij, bo ja niestety mogę zapomnieć.
Już mi zapisz na pocztę + adres.Może jeszcze coś ???

Lilie

Z Pszenicznej ... 08:09, 17 sie 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Tulipanowiec, po przymrozkach w maju zmarzł cały, ale wziął się do roboty i odbił niesamowicie. Liście ma wielkości rabarbaru

Piękniutki Twój tulipanowiec- mój trzeci rok próbuje pogodzić się z faktem, że nie ma szansy na lepszą miejscówkę, niż u mnie. Przechodzi okres buntu- kaprysi, złapał grzyba- jednym słowem- foch
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:00, 17 sie 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Jeżówkowa rabata, z której uszczknelam kilka kęp

o matko jaki ogrod ogromniasty...
bardzo ładnie

znaczy sie zamilowanie do ogrodu wyssałas z mlekiem ...
Moja działka na Dębowym Lesie 07:58, 17 sie 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
My już uzależnieni jesteśmy od tych kwiatów.
I w sumie dobrze
To nasza konieczność z odpoczynkiem , przyjemne i pożyteczne.
Ja też stale coś kupuję

Liliowiec falbaniasty piękny.

Otak, masz rację kwiaty, rośliny nas uzależniają. I takie uzależnienie jest tylko piękne i dla nas i dla otoczenia.A odpoczynek w swoim azylu to najpiękniejsza rzecz.

Moja działka na Dębowym Lesie 07:55, 17 sie 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Chętnie wybrałabym się na zakupy
Ostatnio na forum zauważyłam mniejszy "ruch", ludzie mają urlopy, albo działają w ogródkach i maja mniej czasu na zaglądanie na forum.

Piękne masz hosty i liliowce. Takie radosne są Twoje zdjęcia
Jaszczur wygląda jak smok

Ewuś, może i tak.Lato urlopy, , upały i mniejszy ruch..
Hosty to moja pierwsza miłość, po różach.Potem przyszły powojniki i liliowce, a potem hortensje i jeżówki jeszcze dołączają.
Dziękuję za miłe słowa.Masz rację, głowa jaszczurki, lub całą ona w zbliżeniu jak smok wygląda.Gad, to gad.

Mieczyki- też lubię
Słoneczna skarpa 07:55, 17 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Moja podpowiedź - typowym błędem jest upychanie wszelkich podobajek i chciejstw na jednej rabacie. Trawy - miskanty, rozplenice, trzcinniki mozna dać grupami, min. po 3 -5 gdzieś na rabatach po ogrodzie. Trawy wprowadzają niebywałą dynamikę w ogrodzie.

Zgadzam się z Tobą dlatego nie chce zrobić ze skarpy typowej choinki.
Wolałbym też rośliny wolnorosnące, aby nie kombinować co 2 sezony z przesadzaniem lub wykopywaniem, dlatego cenna Twoja uwaga z kosodrzewinami. Nie mam doświadczenia w roślinach, potrafię je może ładnie rozłożyć na rabacie ale nie znam tych gatunków które wymieniłaś - jak będą wyglądały za rok lub 2.

Po drobnych korektach:
1. Bukszpany stożki
2. Sosna varella
3. Berberys
4. Cis na pniu
5. Rozplenica little bunny?
6.?

Doradździe co włożyć w miejsce 5 i 6. Dodam, że chciałbym coś co będzie mocno kontrastowało z jasnym, drobnym kamieniem. Cała rabata będzie docelowo wpełniona takim drobnym kamyczkiem, pod grillem czarny bazalt.

Zastanawiałem się też czy wzdłuż linii kostki granitowej nie posadzić w rzędzie bukszpan.
Przerwa na kawę... 07:49, 17 sie 2017

Do góry
Dwie jeszcze angielki pąki otworzyły - Lady Emma Hamilton i Lady of Shalott.

Rozchodniki posadzone ale coś jeszcze mi tu zgrzyta... chyba linia tej rabaty jest za prosta ale muszę się po prostu z tym tematem przespać

Płotki zrobione i nasadzenia. Jeszcze małe krzaczki bo to wszystko rośliny z własnego cięcia z tego roku i zbyt symetrycznie wsadzone zostały. Do delikatnej modyfikacji. Nie wiem czy kula z buksa z tyłu nie powinna być na niskiej nóżce... niecierpki porosły potwory - w następnym roku niższą odmianę kupię. Hosta z lewej przejściowo tu bo za ciężka jest. Będzia paproć lub ciemierniki. I wymyśliłam sobie w tym kącie lustro ale w takiej trochę innej formie. Na razie szukam kto mi może je zrobić
Kremsmünster OÖ Landesgartenschau 07:48, 17 sie 2017

Do góry
Kasiu o tak juz sobie wyobrazam jak sposrtdtrawek mienia sie teczowo. Na wystawie w Bad Ischl tez bylykrysztaly ale tez tak wysoko zawieszone.

Haniu wiedzialam, ze Dalie beda Ci sie podobac byly do wyboru do koloru

Moja działka na Dębowym Lesie 07:47, 17 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja mam jałowce chyba Skyrocet i chyba muszę je poprzycinać. Szkoda mi ich wywalać choć kiepsko wyglądają,może cięciem uda mi się poprawić ich wygląd.[/quote
Tak myślę,że cięcie to dobry pomysł. Tnij, Lepiej to zrobić niż wywalić.
My przycinamy,żeby i ładniej równo wyglądały i tak w górę mocno nie szły.

Gailardia - kwitnie już chyba drugi miesiąc , jak nie więcej.
]
Moja działka na Dębowym Lesie 07:44, 17 sie 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Ja dynie niby wysiałem Ale niestety jakas mizerna mi ona wyrosła Ale ja ma sposób heheh (to był zlowieszczy śmiech) jak nam dyni brakuje to urządzamy z chrzestna wieczorną akcję "szczur na tyłach" nie do końca to uczciwe Ale trzeba sobie radzić

Nasionka? No nie pogardzę

Ja już od kilku lat sadzę dynię i jakoś mi się udają.Żadnej większej troski do nich nie wkładam.
Nawet rzadko je tam podlewam. bo dalej rosną.I dają radę.
Na własne potrzeby mam i nawet kilka zawsze bliskim znajomym rozdaję.
Ok, to nasionka mikołajka jeszcze.Może jeszcze coś się przypomni i doda ??

oman wielki- znowu wyrósł mi na 2, 5 metra
Moja codzienność - ogród Oli 07:44, 17 sie 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Buko baj baj

Ale rozpierduszkę robisz!!!!!!!Aż żal patrzeć,ale wiem, że to zmierza w lepszą stronę. A nie zgadniesz,co sobie robię...czytuję Twój wątek od początku. A to księga jest niemała....
Coś jeszcze, coś więcej... 07:42, 17 sie 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Było cięte

ślicznie!!!!!
rany moim tez potrzebne,ale aż mnie skręca jak pomyślę o cięciu i bólu pleców po

Moja bajka 07:11, 17 sie 2017

Do góry
Kąpiel o poranku
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:34, 17 sie 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

obawiam sie ze za malo miesca ...u mnie naprawde jest ciasno

już kojarzę w czym problem - obchodzisz rabatkę ze wszystkich stron, a na dodatek ostróżki widzisz z okna - może trzeba przesadzić je w środek rabaty?
Sezon 2017 u Hanusi 06:15, 17 sie 2017

Do góry
Odmiany borówek nie podam, bo mam różne. Najwcześniej u mnie owocuje Spartan, i na tym krzaczku już też nie mam owoców. Inne jeszcze będę miała do końca września. a jest tego 12 krzaczków. Czasami mam jeszcze owoce w październiku. Stopniowo dojrzewają.

Dziś poranne mgły za oknem, ale do ogrodu się szykuję, bo w planie przegląd ogórkowej rabaty, a i cukinia pewnie już znowu wyrosła. Ogórki kiszę na miejscu, a cukinie trzeba do domu zholować. Pracowity okres teraz mamy.
Pogody wszystkim życzę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies