Oj Judyta wdzięku ci się zachciewa. Gaura wszędzie pasuje, zwiewna i kwitnąca do zimy. A może należy inna roślinę przesadzić, aby gaure wyeksponować.
Pewnie mieszkasz blisko. Z tą susza nie do wytrzymania. Dzisiaj prawie cały dzień zachmurzone trochę pokropiło i to wszystko. Drzewa usychają krzaki tak samo.
Dąbrówka rozłogowa bardzo ładna.
Nazywa się Sparkler.
[ODMIANA]: Thunder Mountain
[ZDJĘCIE]:
[KOLOR]: Indygo. Owoc pomarańczowy w delikatnie żółte pasy, ciemno niebieski przy szypułce, w trakcie dojrzewania przebarwia się ze złotego na czerwono-pomarańczowy
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe spłaszczony
[WIELKOŚĆ OWOCU]: średnio owocowy do 400g
[TYP]: grunt/pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio wczesne
[WYSOKOŚĆ]: Wysoko rosnący, wymaga podór
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: Stany Zjednoczone
[CIEKAWOSTKI]: Bardzo rzadko spotykana odmiana będąca skrzyżowaniem odmian Big Rainbow oraz Cherokee Purple i Bosque Blue
[MOJA OPINIA]: Odmiana soczysta o słodkim smaku. Skórka twardsza ale da się pogryźć. Dość plenna.
No właśnie zrobiliśmy pomieszczenie nr 3, czyli odświeżenie ścian i wylanie posadzki. Nazwa kurnik stąd, że do tej pory były tam kury. Kurnika i kur nie planuję. Oto ono:
Tutaj kwestia nowych drzwi to faktycznie strata jednej winorośli. Ale robienie wejścia z innego pomieszczenia, gdy mają tu być rowery i kosiarka, mijało się z celem Rozważane były różne opcje.
Jeśli chodzi o pomieszczenie nr 4 to ono jest wyżej z posadzką niż reszta, ale to temat na inny post. Można było przebić się w 3 kierunkach. Ale wyszło, że do garażu, bo tam w środku jest okienko i idealnie przerobi się na drzwi. Takie przejście tylko. Nazwa pralnia to od tego, że kiedyś wygotowywali tutaj pościel w takim murowanym piecu. Stąd ten komin.
W trakcie rozbiórki pieca i komina:
Jeśli chodzi o elewacje, to podlepienie dziur i pęknięć. Tam gdzie się da wygładzenie powierzchni i na końcu odmalowanie.
Żeby zrobić ładnie, to trzeba by położyć siatkę i klej. Nie zdecydowałem się na to, skoro ma być puszczony bluszcz.
Dodatkowe rzeczy teraz lub potem:
- zrobienie otworów wentylacyjnych dla pomieszczeń
- wymiana rynien i założenie osadników
- zrobienie podbitki w jednym miejscu, bo jest możliwość
- oświetlenie zewnętrzne na ścianach
- może kiedyś jakieś elementy dekoracyjne z desek. Wysyłałaś mi inspiracje
I na czym skupic wzrok?
Tez mam rosliny ze szmargdowych. M.in. buczka Ansorgei.
Ja mam Tourulose szczepiona wiec nie sadze by miala tak spektakularny przyrost.