Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Nety- moje marzenie 14:01, 20 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
https://www.google.pl/search?q=izolacja+rur&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjV-Imk8Z3PAhVHuRQKHR1wCmMQ_AUICCgB&biw=1600&bih=740#imgrc=0pRVB4-QUvpb-M%3A

ps. muszę się nauczyć zmieniać linki w krótki podpis. Ktoś da instrukcję?

To będzie tak:
"Nad ramką z tekstem są małe ikonki. Wybierasz tę zielono-niebieską kulę... jak byś chciała linkować. Zobaczysz takie coś [url=http://]link text[/url
Adres strony, którą chcesz pokazać kopiujesz w miejsce http://, natomiast zamiast kolejnego wklejenia adresu w miejscu link text wpisujesz słowo, które ci się podoba, np. zobaczcie tutaj, klik lub tematycznie np. miskant, hakone, żurawka czerwona.... co wyobraźnia lub rozsądek podpowiada
Mam nadzieję, że jasno to opisałam...
Spróbuj napisać u siebie wiadomość, ale bez jej wysyłania. Zobaczysz wtedy czy podany link działa klikając na zielono zaznaczone słowo w podglądzie wiadomości."

Tak kiedyś się nauczyłam wg instrukcji Gusiarz.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:26, 19 wrz 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Kochana, co to za trawa przy Pashminie?

Trawa? toż to obecnie TRAWISZCZE - miskant Morning Light
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:16, 19 wrz 2016

Do góry
Miskant zagadka, ale lubię go

William mnie zachwyca drugim kwitnieniem, kwiaty odpowiedniej wielkości, silne pędy (nie wszystkie) i piękny zapach.
Tu ma być ogród :) 13:55, 19 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Dzień dobry wszystkim
Naprędce przeprowadzone śledztwo wykazuje, że moje kwitnące gracki to chyba miskant Silberspinne. Pewnie ten u Kasyi też.
I nigdzie nie mogę namierzyć zielonych jeżówek, no niech to dunder świśnie!

To niedługo kępa przebarwi się na bursztynowy kolor.

A z jeżówkami może być teraz problem, szczególnie te popularne odmiany dawno niedostępne.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:38, 19 wrz 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

A co ma napisać... chyba tylko że jest dobrze. Bo jest dobrze.

hakonehloa raczej nie dawaj nigdzie z tyłu, bo będzie duzy skok wysokości jak obok miskant czy zawilce.

U mnie bronze form wymarzły, a penstemony sobie super dały rade zimą.

Stachys hummelo tez lubię bardzo. Bardzo ładny, niższy, drobniejszy niz penstemon. tez czerwiec

Jupi ! Magnoliu a jakies inne opcje na rozmieszczenie ? I dobrze wygląda to odcięcie samym dużym miskantem ?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:31, 19 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Całe do południa tworzyłam i coś udało mi ię narysować:
Zdjęcia wklejam w kolejności od najwęższej do najszerszej części :
czerwone kołka - penstemon Husked red
zielone kółka - hosta praying hands
kółka białe Z - zawilce honorine jobert
duże koła WD - hortensje White Dome
Te mniejsze trawy to miskanty te do 80 cm rosnace te wieksze to gracilimusy. Nie rysowałam hakone żeby rysunek byl czytelny po prostu dodam ja kępkami między rośliny.
Całość :

i po kolei :

W tej drugiej częśći jest dość wąsko dlatego dalam same miskanty i nie dawałam już pasu hakone w kwiatach bo to za długi pas by wyszedł i tak może lepiej jak te miskanty przecinaja później znowu pas hakone w kwiatach i na 4 nie wiem czy dalej ciągnąć czy dać coś innego przed hortensjami.
Kiedyś Asia napisała boje się co Magnolia napisze - teraz ja się boję

A co ma napisać... chyba tylko że jest dobrze. Bo jest dobrze.

hakonehloa raczej nie dawaj nigdzie z tyłu, bo będzie duzy skok wysokości jak obok miskant czy zawilce.

U mnie bronze form wymarzły, a penstemony sobie super dały rade zimą.

Stachys hummelo tez lubię bardzo. Bardzo ładny, niższy, drobniejszy niz penstemon. tez czerwiec

Tu ma być ogród :) 08:00, 19 wrz 2016

Do góry
Dzień dobry wszystkim
Naprędce przeprowadzone śledztwo wykazuje, że moje kwitnące gracki to chyba miskant Silberspinne. Pewnie ten u Kasyi też.
I nigdzie nie mogę namierzyć zielonych jeżówek, no niech to dunder świśnie!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:24, 18 wrz 2016

Do góry
kariko napisał(a)
Witam,
Bardzo proszę o rady i opinie:
Jest tak:
Pod płotem tuje 'Smaragd', w rogu jodła koreańska 'Silberlocke', przed siatką sąsiada hortensje 'Limelight' miskant 'Morning Light' a za miskantem, czego na zdjęciu nie widać zwykła jodła koreańska (mała sadzonka)

Planuję tak:
1- berberysy 'Maria'
2- turzyce 'Bronzita'
3- rozplenica 'Hameln'
4 - jeżówki
5 - cyprysiki 'Filifera Aurea Nana'
6 - dereń biały 'Ivory Halo'
7 - buk 'Purple Fountain'
8 - hakonechloa macra 'Aureola'
9 - kule 'Danica'
10 - miskant 'Morning Light'
11 - żurawki 'Obsidian'
12 - żurawki 'Creme Brulee'

Stanowisko słoneczne - patelnia
Przepraszam za nieporządek, jesteśmy w trakcie zakładania trawnika. Tam gdzie buk i tuje danica planuję żwirek.

Czy to ma w ogóle jakiś sens? Bardzo liczę na Wasze opinie. Dziękuję.

A mogłabyś podac wymiary tych rabat?
W rogu ta jodła jakoś mi nie pasuje, dosadzilabym tam jeszcze jedną tuję żeby było jednorodne tło Lubisz tak dużo gatunków w jednym miejscu? Jaki duży masz ogród? JAki styl preferujesz? Rabaty proste czy faliste?
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:51, 18 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Moje hibiskusy mają gołą nóżkę. Bardziej by im pasowała chyba rozplenica niż miskant; np.rozplenica Hameln.

No właśnie. Moim chyba też by pasowała Muszę się za nią rozejrzeć. Dzisiaj na targach jesiennych w "mojej" szkółce widziałam Moudry.
Przypadkowy ogród 18:23, 18 wrz 2016

Do góry
Zaplanowałam tak

usunięcie pęcherznic - zrobione (dawno się tak nie umordowałam),
poszerzenie rabaty do ok 3,5m - zrobione, chodziło o to aby wciągnąć w rabatę dreny od oczyszczalni które przecinają ją wzdłuż

Z uwagi na bliskość oczyszczalni nie planuje tam żadnych większych drzew. Myślałam o takich nasadzeniach: szmaragdy już są, przed nimi perukowce, między nimi miskant ML a przed nim hortensje, a przed nimi brązowe turzyce, szałwia.
Oczywiści teraz wydaje mi się, że to bardzo dobry pomysł, jednak boję się że po wykonaniu całej tej pracy efekt będzie słaby.
Może ktoś z was ma lepszy pomysł albo zaproponuje jakieś zmiany do mojego pomysłu.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 16:23, 18 wrz 2016

Do góry
miskant Memory

nawóz - mikroorganizmy

róże Ascot i dla znajomej pnąca

aster

Ogród do kwadratu 16:14, 18 wrz 2016

Do góry
Sebciu... mam kilka zdjęć, ale niecałościwo i zupełnie nieporównawczo

Dla objaśnienia..
- na samym tyle rosnąca z mozołem, docelowo ścianka z grabu
- przed nią powiewa miskant gracilimus
- przed nim wyrudziała po podziale rozplenica wraz z rozchodnikami... naśrodku tego pasa rośnie brzózka
- przed brzozą róże okolone buksikowymi prawie-kulaskami
- na samym przodzie mini traffki a po bokach bergenia i przywrotnik.

Brunera i zawilec tymczasowo...
Anna i Ogród 16:05, 18 wrz 2016

Do góry
Edit napisał(a)

Aniu, co to za miskant ma takie jasne piórka? Śliczne są

Nie mam pojęcia co to za miscant. Kupowałam kilka lat temu i nie zapisałam nigdzie nazwy. Trochę mi przypomina Memory ale to raczej nie on.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:49, 18 wrz 2016

Do góry
Witam,
Bardzo proszę o rady i opinie:
Jest tak:
Pod płotem tuje 'Smaragd', w rogu jodła koreańska 'Silberlocke', przed siatką sąsiada hortensje 'Limelight' miskant 'Morning Light' a za miskantem, czego na zdjęciu nie widać zwykła jodła koreańska (mała sadzonka)

Planuję tak:
1- berberysy 'Maria'
2- turzyce 'Bronzita'
3- rozplenica 'Hameln'
4 - jeżówki
5 - cyprysiki 'Filifera Aurea Nana'
6 - dereń biały 'Ivory Halo'
7 - buk 'Purple Fountain'
8 - hakonechloa macra 'Aureola'
9 - kule 'Danica'
10 - miskant 'Morning Light'
11 - żurawki 'Obsidian'
12 - żurawki 'Creme Brulee'

Stanowisko słoneczne - patelnia
Przepraszam za nieporządek, jesteśmy w trakcie zakładania trawnika. Tam gdzie buk i tuje danica planuję żwirek.

Czy to ma w ogóle jakiś sens? Bardzo liczę na Wasze opinie. Dziękuję.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:59, 18 wrz 2016

Do góry
Izka napisał(a)
dzień dobry, zwracam się z prośbą o pomoc, sama już nie wiem co by tu fajnie wglądało.Jest to miejsce bardzo słoneczne, słońce jest od godzin pooranych do południowych, miejsce obok tarasu. Długość jest 10 metrów a szerokość 2. Całą rabatę jestem skłonna poszerzyć do miejsca gdzie kończy się taras.
Myślałam żeby posadzić miskant silberfeder tuż przy tarsie lub obsadzić łuk lawendą plus zrobić rabatę różaną.

proszę o pomoc oczywiście szmata jest tymczasowo aby nie rosło zielsko a mój synek nie zrobił sobie błotka z wody i pasku.

było by mi bardzo miło, dziękuje.
wierze, że ktoś pomoże

pozdrawiam
Iza

Iza
Śliczny masz dom i taras Jest potencjał Dlatego tym bardziej trzeba wszystko dobrze przemysleć Doradzić można wiele ... ale co nagle to ... Czy mogłabyś dać jakis plan całej dzialki z wymiarami ... bo ogród to nie tylko jedna migawka ... trzeba widzieć go całościowo ... kolejność jest taka: architektura, kształt rabat, drzewa, reszta nasadzeń
Czekamy zatem na więcej
Anna i Ogród 01:06, 18 wrz 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Aniu, co to za miskant ma takie jasne piórka? Śliczne są
Tu ma być ogród :) 22:27, 17 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
No właśnie, ja też je kupiłam, bo dziewczyny piszą, że u nas kwitnienie to rzadkość. No nic, są to są, zobaczymy jak będzie po zimie. Może to ten miskant George jest? Takie dziwadła, nie dość, że młode, niewysokie, to jeszcze kwitnące...

Chyba Polinka pisała, że one bardzo podobne tylko liść szerszy.
To też piękna odmiana, byle tylko dobrze zimowały.
Tu ma być ogród :) 21:55, 17 wrz 2016

Do góry
No właśnie, ja też je kupiłam, bo dziewczyny piszą, że u nas kwitnienie to rzadkość. No nic, są to są, zobaczymy jak będzie po zimie. Może to ten miskant George jest? Takie dziwadła, nie dość, że młode, niewysokie, to jeszcze kwitnące...
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:56, 17 wrz 2016

Do góry
Moje hibiskusy mają gołą nóżkę. Bardziej by im pasowała chyba rozplenica niż miskant; np.rozplenica Hameln.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:08, 17 wrz 2016

Do góry
rozark napisał(a)
Zakupilam:
Żurawka Rio i Caramel
Trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foester
Pojechałam po miskant Malepartus a kupiłam Memory
truskawkwi Selva - całoroczne
bylinę Umcimia ?? wujek google nie pokazuje co to, wygląda jak trawa
tulipan Blue Cumminis
niski aster
hortensję Sande Fraise
nawóz Astvit
świecznicę
i jakiegos liliowca ( nie zapisałam sobie nazwy )

zabrakło mi kasy, dobrze że mnie dziewczyny wspomogły

ja swoje zakupy malinowe też obfowciłam, ale przy Twoich to wstyd pokazywać teraz żałuję ,że nie wzięłam borówek , dzięki za dzisiejszy wypad , zostawiłam przez zapomnienie pusta butelkę w aucie, usuń proszę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies