Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Spełnianie marzeń - ogród czas start 18:44, 11 sty 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Czytam wątek o jeżówkach i nie mogę zdecydować. Jaką białą jeżówkę polecacie? Myślałam o jeżówce Alba

Bardzo podoba mi się ta jeżówka ze zdjęcia. Jest to rabata z wątku Ogród bacowej, właścicielka już nie zagląda na forum. Może ktoś wie co to za odmiana?

Polecam Virgin.
Tu możesz zobaczyć.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=167#post_3
Anna i Ogród 2 18:04, 11 sty 2024

Do góry
Jedyna radość za oknem
Spełnianie marzeń - ogród czas start 17:21, 11 sty 2024

Do góry
Czytam wątek o jeżówkach i nie mogę zdecydować. Jaką białą jeżówkę polecacie? Myślałam o jeżówce Alba

Bardzo podoba mi się ta jeżówka ze zdjęcia. Jest to rabata z wątku Ogród bacowej, właścicielka już nie zagląda na forum. Może ktoś wie co to za odmiana?

Zacisze Alicji 14:21, 11 sty 2024

Do góry
Musieliśmy włączyć pompę w stawie, bo mróz był bardzo duży.

Zacisze Alicji 14:15, 11 sty 2024

Do góry
Ogród Muszelki 13:37, 11 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
Wiolka, u mnie akurat kolorowe bardzo widać, bo mam je posadzone na obwódce rabaty

Kolorowe cudownie zdobią, gdy są zatopione w śniegu. Ale białe mus mieć. Kocham białe

Muszelko
Masz przecudne ciemierniki - ja od siebie dodam ,że latem te zielone sztywne liście świetnie pasują do bukietów
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:53, 11 sty 2024

Do góry
O ile papryk nie umiem przezimować na parapecie to oberżyny mają się dobrze

Ania na Żuławach 11:01, 11 sty 2024

Do góry
Aniu, uważam że nie powinnaś sadzić drzew kolumnowych albo jeśli koniecznie jakieś chcesz, to nie tylko kolumnowe. Nie w rządku, nie w równych odległościach. Teraz nowoczesne ogrody starają się być jak najbardziej naturalne. Obejrzyj ogrody z Chelsea Flower Show z ostatnich lat. To są te trendy. Wiadomo, dla normalnego człowieka nieosiągalne

Moje propozycja, ale tak na szybko, to pogłębienie trochę twojego ogrodu. On wydaje się bardzo płytki przez tą jego szerokość. Brakuje mu nie tylko głębi, ale też wyższego piętra i drzewa to na pewno dobra decyzja.
Dorysowałam półokrągłą! rabatę Linie proste i okręgi doskonale się uzupełniają w ogrodzie. Wystarczy gdzieś postawić jakąś większą, okrągłą donicę na tarasie i będzie powtarzająca kształt forma.

Ten ciemny kwadrat to niby-huśtawka, za nią drzewo. Jedno drzewo zakrywające dom sąsiada i jedno bliżej tarasu - jako cieniodajny słońcochron. Mogłoby stać też z drugiej strony tarasu, niekoniecznie z prawej. Pod tym drzewem mógłby stać hamak - u mnie hamak pod drzewem świetnie się sprawdza Mam taki sam stojak jak ty

Moja propozycja może uwolni cię od myślenia jedynie w liniach prostych - albo cię w nich utwierdzi
Ogród Muszelki 10:32, 11 sty 2024

Do góry
Zimowy poranek na plaży.

Ogród zacząć czas. 09:35, 11 sty 2024

Do góry
Cześć Wszystkim!

Witam się serdecznie z Wami noworocznie! Niech nam żwawo i radośnie w ogrodach wszystko rośnie! Wszystkiego co najlepsze!

U mnie piękna zima! W styczniu w sam raz, oby się tylko nie zasiedziała zanadto.

Ania na Żuławach 08:37, 11 sty 2024

Do góry
Bardzo ładny plan ogrodu masz. Taki przejrzysty, od razu widać co i gdzie. Warto jeszcze zaznaczyć okna z podpisaniem pomieszczenia, by wiadomo było o widokach z okien.

Poczytaj też sobie o siatce kwadratów, żeby dobrać miejsca załamań rabat, ich wielkość. Chodzi mniej więcej o to:

Gdy linie rabat nawiązują do budynku oko to lepiej odbiera. To fragmenty, książki którą opisywałam ostatnio na wątku u mnie.
Ania na Żuławach 07:13, 11 sty 2024

Do góry
An_na napisał(a)
Zdjęcie z października 2022, rośliny świeżaki to jeszcze biednie.
Szerokość niezmieniona- 2,5 m do tujek.

I ta rządkoza już mi się nie podoba

Całkiem przyjemny widok . Szczerze - mnie też rzędy denerwują- wolę rozsypki. Tylko rozchodniki w rzędzie pozostaną i sesleria.
Możliwe że tej jesieni przebuduje rabatę pod grabami
Mam nadzieję że Saszka mi wybaczy
Ania na Żuławach 23:55, 10 sty 2024

Do góry
Ja bym dodała graby porozrzucane i na pewno dodałabym hortensje, żeby rozjaśniły ogród. I jakieś drzewo- gwiazda by się przydało do ogrodu, może klon palmowy? Albo parocja?

Pomysł na kwadraty też fajny

Ania na Żuławach 23:04, 10 sty 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Jak ta huśtawka jest umiejscowiona w stosunku do okien z tarasu? Mnie drażniłby widok z okien tarasowych prosto na huśtawkę. Lepszy byłby widok na jakieś soliterowe drzewo, np. Cornus controversa albo Viburnum plicatum 'Cascade'. Brakuje mi tu też tu trochę odniesienia do reszty ogrodu, bo Huśtawkę można by było przenieść na bok.

Taki mam plan ogrodu, przybyło roślin, ale w sumie układ rabat prawie niezmieniony. Widać całość działki

Huśtawka z okien salonu jest widoczna nienachalnie
Za to jak siedzę na huśtawce to mam widok na prawie cały ogrod
Ogródek Gosi 22:46, 10 sty 2024

Do góry
Kolejne róże to

Hakuun, niewielka, ale ładnie kwitnie prawie cały sezon

Kolejną bardzo dobrą różą jest Baroness

No i wszelkie angielki
Na przykład St. Swithun

Crocus Rose

I bardzo lubię mimo, że to żółta róża Candelight

No i żelazna Maria Theresa

Kraina spełnionych marzeń 22:34, 10 sty 2024

Do góry
U nas też dzisiaj słonecznie i tylko -4°C, jednak do ok. 19 stycznia w prognozie codzienne opady deszczu lub śniegu.

Ale w różnych częściach Polski jest różna aura...
Ja nadal mam ogrodową labę
Ania na Żuławach 22:26, 10 sty 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Ta rabata jest dość szeroka, zatem na początek mozna zwiększyć głębokość na szerokość huśtawki plus metr, półtora z każdej strony huśtawki. Taka koncepcja .

Coś w ten deseń:

I huśtawka do przodu? I za nią drzewa? Ale tylko za huśtawką? Czy na całej linii rabaty?
Takie pytania mi się nasuwają. Muszę znaleźć na nie odpowiedzi.
Sugestie mile widziane
Ogródek Gosi 22:25, 10 sty 2024

Do góry
Alu, co prawda mam około 50 róż, ale one nie maja u mnie lekkiego życia.
Nie kwitną tak jak powinny, ze względu na słabą ziemię. Dlatego zakończyłam etap róż i moje są starymi odmianami
Z tych, które u mnie dobrze sie sprawują mogę polecić:

Eden Rose

Leonardo da Vinci

Garden of Roses

Aphrodite, chociaż nie wszystkim może się podobać jej jakby sztuczny wygląd.

Tutaj obok Jazz

Ania na Żuławach 22:14, 10 sty 2024

Do góry
Ta rabata jest dość szeroka, zatem na początek mozna zwiększyć głębokość na szerokość huśtawki plus metr, półtora z każdej strony huśtawki. Taka koncepcja .

Coś w ten deseń:
Anna i Ogród 2 21:23, 10 sty 2024

Do góry
Wczoraj gile, sikorki i mazurki ucztowały razem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies