Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 05:13, 02 lip 2024

Wafel napisał(a)
No powiem ci, że Rozanne przez dwa lata mnie zachwycał, teraz widzę jego wady - pędy tak długie i przywalające inne rośliny zaczynają mnie denerwować, póki co tnę bez litości. Na szczęście rośnie zdrowo, długie kwitnienie jest atutem, trudno będzie znaleźć następcę...

No ona jak jest świeżo posadzony to nie szaleje ,tylko potem.
Dobrze, że rośnie zdrowo

Ja za długie kwitnienie uwielbiam rdesty himalajskie tylko wiadomo to już inny pokrój rośliny. Ja za Rozanne będę sadzić wszędzie brunerę , bo tak zrobiłam rok temu i super rośnie
Wiolka5_7 21:50, 02 lip 2024

Wzięłam się dziś za usuwanie bluszczu że ściany.

Makabra! Nigdy więcej!
Umordowałam się że hej! Bo ten potfffór miał grube gałęzie i przyczepione tak mocno do ściany , że nie wiedziałam jak to zerwać.
Aż wpadłam na pomysł usuwania siekierą

Góra została dla eMa ja po drabinie i dachu nie chodzę

Cieszyłam się , że go zrywam, tak samo jak zrywałam obok trawnik niedawno

Wykopywanie korzeni też będzie ciekawe
mrokasia 21:55, 02 lip 2024

Wow!!! Niezła demolka. A czemu zdecydowałaś się go zerwać?
JoanNa 22:26, 02 lip 2024

O rany! No właśnie-czemu? Fajną zieloną chmurke robił Ja wlaśnie rozważam czy nie dać jakiegos stelażu żeby 'zabluszczyć' ten stary budynek gospodarczy sąsiada, który straszy swoją ścianą..a bluszcz de facto przerasta mi od sasiada tuz jak sie konczy budynek, i dziad jeden wrasta między moje cisy...
Wiolka5_7 22:27, 02 lip 2024

mrokasia napisał(a)

No!
Bo robimy remont tego budynku
Druga sprawa bluszcz stał się bardzo ekspansywny, włazi na dach i do garażu
No i śmieci suchymi liśćmi, wysusza glebę rosnącym obok roślinom.

Trzeba go ciąć regularnie ,a nie chce nam się skakać po drabinie
Będzie mniej roboty, wystarczą żywopłoty do cięcia
Wiolka5_7 22:29, 02 lip 2024

JoanNa napisał(a)
O rany! No właśnie-czemu? Fajną zieloną chmurke robił Ja wlaśnie rozważam czy nie dać jakiegos stelażu żeby 'zabluszczyć' ten stary budynek gospodarczy sąsiada, który straszy swoją ścianą..a bluszcz de facto przerasta mi od sasiada tuz jak sie konczy budynek, i dziad jeden wrasta między moje cisy...

Zielona ściana fakt była ładna i tyle reszta to minusy.

Będziesz go przycinać regularnie? Bo u mnie był nie przycięty 2 razy i już zarósł pół dachu
UrsaMaior 12:06, 03 lip 2024

Zrobiłaś ten sam błąd co ja Umordowałam się jak głupia, a potem pan pilarz powiedział mi, że najpierw przecina się tylko pędy na dole, żeby odciąć "zasilanie", a potem czeka aż cała góra uschnie. Wtedy podobno zrywa się łatwo.
Wiolka5_7 13:49, 03 lip 2024

UrsaMaior napisał(a)
Zrobiłaś ten sam błąd co ja Umordowałam się jak głupia, a potem pan pilarz powiedział mi, że najpierw przecina się tylko pędy na dole, żeby odciąć "zasilanie", a potem czeka aż cała góra uschnie. Wtedy podobno zrywa się łatwo.

No!
O dzięki za patent!

Czyli teraz bluszcz powinien się już poddać
Kasya 15:32, 03 lip 2024

mrokasia napisał(a)

Widzisz jaki jest bluszcz ? Trzeba uważać
Łucja też kiedyś zrywała z płotu
Pół działki wtedy odzyskała
nicol21 15:40, 03 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak piękna
Fajnie, że Ci się podoba Dzięki Nicol!

Tak myślę, że będzie buszzzz
Trawnik był cudny ,bo ciągle przy nim coś robiłam

Drugi trawnik teraz już wygląda gorzej ,bo podsechł a w tym czasie nowa rabata wygląda doskonale z minimum opieki ,więc mam porównanie

Zamówiłam jeszcze linię kroplującą i będę montować po niedzieli na nowej rabacie, więc rabata będzie wymagała minimum pracy

no będzie cudnie.
nie wiedzialam, że Gauera tak łatwo się namnaża. Dzięki za podzielenie się.

A nowa rabata na pewno i pod koniec lata będzie wyglądać spektakularnie, zwłaszcza jak bęzie podlewana.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies