Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodula 16:36, 13 wrz 2017

Do góry
Ogrodula 16:30, 13 wrz 2017

Do góry
Moje niektóre trawki.
Ogrodula 16:25, 13 wrz 2017

Do góry
Zakupy z Targów hortensja Candlelight świecznica trawka muhlenbergia capilaris.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:20, 13 wrz 2017

Do góry
Niestety wczoraj internet szwankował ale dziś póki co działa
Lawendowy zawrót głowy 15:47, 13 wrz 2017
Do góry
lojalna_ napisał(a)

dzieki kochana )

Moj klon wyglada tak Twoj podbnie.....? musze porady poszukac nie wiem co sie dzieje

upsss kiepsko ...ciekawe czy Agata-Agania jest w stanie zdjagnozować ? pytałaś jej?
Sezon 2017 u Hanusi 15:44, 13 wrz 2017

Do góry
Miłego popołudnia , bo u mnie wieje i pada!

Ogród za grosze 15:41, 13 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Pięknie, Pani, pięknie

Ja córka fotografa trochę wiem o tym co i jak. Problemem jest mój aparat. Lustrzankę (Minoltę) z kompletem obiektywów wzięła moja córka. Dałam jej, bo lubiła się bawić w fotografowanie. Sobie zostawiłam stary automat dla małpy, Olympusa, więc zero możliwości choć optykę ma dobrą. Muszę kupić, a to jeszcze trochę poczeka.

Słonecznego dnia

Próbuj Kasiu, próbuj i wstawiaj u mnie próbki
rano

i w południe

i takie tam

Ogród za grosze 15:35, 13 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
zazdroszcze pieknie kwitnacych roż

Kasiu, róże nie są piękne w tym roku chyba u nikogo, ale pokazujemy tych kilka najładniejszych, by nie zadręczać siebie i innych. Widzisz ile róż pokazałam na kilkadzieścia, które posiadam. Porażone są przez mączniaka, pogryzione przez nieznane mi stwory aż serce boli. Za rok będzie lepiej .

zobacz co z host i języczek zostało - koronka
W cieniu - zacieniona 15:30, 13 wrz 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ja równiez poproszę racuszka! Jeden przed snem, to i tak za dużo!

Haniu...to tylko 1 WW dla cukrzyka {jest bez dodatku cukru},jednak ja jadam ciastko do kawy tylko przed południem...nigdy po...staram się.

Dzisiaj znowu pada i strasznie wieje.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:29, 13 wrz 2017

Do góry

Tu problemem są zwijające sie liście. Nie widać szkodników. Problem pojawił się kiedy w ubiegłym roku podlałam winobluszcz rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw. Nie wiem jednak, czy miało to znaczenie.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:25, 13 wrz 2017

Do góry
Moje posadzone w tym roku poziomki oraz winobluszcz trójklapowy nie wyglądają najlepiej. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu.

Wertycilioza i opuchlak, czy coś innego? I co robić?
Ptasi gaj 14:56, 13 wrz 2017

Do góry
Jeszcze raz go wstawiam pewnie nie ostatni, aby podgladac jaki jest - fioletowy. Jak zacznie rozkwitac pokazywac "cićki" tez bedzie kusil pieknem.

Jeszcze mam jednego miskanta po prawej stronie fot widok panorama ktory dopiero wypuszcza pojedyncze kwiaty o ten ponizej.

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:44, 13 wrz 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)

Niby nie dawno u Ciebie byłam bez wpisu, a takie fajne ciurkadełko bym przegapiła, superowe jest będą ptaszki kąpiele wyczyniać
Tajemniczy Ogród 14:43, 13 wrz 2017

Do góry
Jesienią róże są piękne.. Nawet te zwykłe Boniki nie blakną od słońca i chwalą się kolorem. No piękne.
P.S. Dziewczyny, może prowadzicie jakieś internetowe szkolenia z fotografii?? Chętnie bym skorzystała
Mirkowy ogród (początki) 14:25, 13 wrz 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Mireczko ładne zbiory glebogryzałka to pomocny sprzęt, przynajmniej czasu i siły zaoszczędzone
O tak czas to pieniądz Trzeba sobie ułatwiać życie w miarę możliwości
Mirkowy ogród (początki) 14:22, 13 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

OOo czytam, że glebogryzarka już jest
Piękne owocobranie
Sylwia próba była jesteśmy zadowoleni z zakupu.A to w głównej mierze dzieki rozmowie z tobą A to maszyna 4,5kM .Ten ugor na którym stoi mieli bez problemu
Nasz 1szy ogród 14:14, 13 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
śliczny gość - ja dudka nigdy nie widziałam
Dziś znów spaceruje i podjada

makadamia napisał(a)

ad. 1 - zarówno cis jak i choina dobrze się czują w cieniu, więc jeśli czujesz potrzebę położenia maty, to nie powinny protestować
Obecnie i tak miały by sporo słonka przez większość dnia, więc do przemyślenia temat.

makadamia napisał(a)
ad. 2 - nie sadź roślin w trawie;

po pierwsze: jak sadzisz w trawniku, to dobroci możesz dodać tylko do dołka, a wzbogacić trzeba całą rabatę, bo korzenie szybko przerosną dołek;
po drugie: trawa zabiera młodym roślinkom składniki odżywcze i utrudnia im wzrost.

Żeby ograniczyć pielenie, trzeba po prostu grubo ściółkować glebę: albo korą, albo położyć na ziemi tekturę i sypać na to ściętą trawę.

Drugim sposobem na ograniczenie roboty jest zakładanie rabat stopniowo - tylko tam, gdzie będziesz od razu sadziła. Czyli: jeśli robisz żywopłot pod ogrodzeniem od zachodniej strony - przygotowujesz tylko taką szerokość, jaka jest potrzebna pod żywopłot. Resztę rabaty wyznaczasz dopiero jak się będziesz zabierała za sadzenie. Wada tego rozwiązania: zdzieranie darni jest jedną z najbardziej upiornych prac ogrodniczych.
A czy na miejscach gdzie nic nie będzie sadzone sprawdzi się agrowłóknina. Szmaty nie będę nigdzie dawać pod rośliny oczywiście, ale w miejscach niezagospodarowanych chyba była by ok na sezon czy dwa?

makadamia napisał(a)
Obrzeża rób na samym końcu, jak już będziesz pewna, że rabaty są dobrze wyznaczone i nie będziesz ich musiała przerabiać.
Dobra rada.

makadamia napisał(a)
Miałam wolną chwilkę, więc narysowałam propozycję zagospodarowania działki wedle Twoich wytycznych.

Ciemnozielone to nasadzenia drzewiasto-krzaczaste, a jasnozielone - bylinowo-trawiaste.

Prwadę powiedziawszy, do Twojego ogrodu bardziej mi pasują linie faliste niż proste, więc myślę jeszcze nad taką wersją.

Dzięki makadamia za rysunek Bylinowo trawiastych to ja jednak chce znacznie mniej Falistymi rabatami dla mnie nie zaprzątaj sobie proszę głowy - my wszystko co się da mamy kanciaste hehe.

Mi podoba się coś w tym stylu (rabaty proste lub stopniowane, a rośliny moga z nich wyłazić poza ramy)
tutaj
tutaj
tutaj

Takie zakątki mogłabym mieć
ten
tutaj kolory
schody
tak i tak

Wśród brzóz i dębów 14:11, 13 wrz 2017

Do góry
Kasieńko, dzięki za podesłane linki. Tyle tam wspaniałych inspiracji, że chyba będę miała nad czym myśleć przez całą zimę. A te ostatnie zdjęcia zachwycające. Kochana jesteś!
Korzystając z ładnej pogody wybrałam się do mojego lasku. Parę fotek ze spaceru:
Mała Eleczka 13:57, 13 wrz 2017

Do góry
Cześć dziewczyny i chłopaki

Ogródek ma się dobrze. Tylko ostatnio mało czasu mam na forum.

Zdecydowaliśmy się z mężem na rodos i powoli tam sobie działamy. W następnym roku będę miała własne warzywa i zioła Już nie mogę się doczekać. Na razie korzystałam z tego co było po poprzednich właścicielach czyli z malin, brzoskwiń, jabłek. Jabłka przepyszne! Uwielbiam stare odmiany już zapomniane i niedostępne w sklepach.
W domku trzeba wymienić dach i odchwaścić całą działeczkę, ojjj jest trochę do roboty.

Jeśli chodzi o ogródek to ma się dobrze. Podrósł, zmężniał Zaczyna powoli wyglądać jak wyglądać powinien
Ponieważ jesienią przesadziłam ciut szałwie, w tym roku prawie mi nie kwitła, przez co ogródek był praktycznie zielony. Mam nauczkę. Już jej nigdy nie ruszę
Przychodzi do mnie jakiś czarny kot o ostrzy pazury na mojej catalpie. Całą korę ma poszarpaną, są też dość głębokie rany. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
Graby urosły jak szalone. Jak Polinka mi kiedyś pisała, że graby szybko rosną, nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak !
Postanowiłam sobie, że w tym roku nie pryskam chemią i tak też się stało. Mszyca była i znikła sama. Grzyba ani ćmyna bukszpanach na szczęście nie było. Opuchlaki są i nic sobie z nich nie robię. Są cześcią ogrodu i się do nich przyzwyczaiłam.
CHyba za bardzo się rozpisałam . Nikomu nie będzie się chciało czytać

Słoneczny Ogród 13:46, 13 wrz 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ależ masz fajne zbioryja ostatnio też w kuchni siedzę, teraz mam etap z burakami i ich przerobem, no i pomidory ja cukinie i pomodorki wykorzystałam do zrobienia bazy pod leczo na zimę, zasłoikowałam trochu a rozchodniki i hortensje miodzio

Moniś ja mam buraki wykopane i robie wszystko oprócz tych buraków, nie mogę się do nich zebrać
Muszę poczytać przepisy jak zrobic taka cukinie w słoiki do leczo.
Rozchodniki i hortki mnie ciesza bardzo Ale cieszą mnie też Twoje rozchodniki, bo pięknie Ci to wyszło a pamiętam jak sadziłaś

Ja mam jeszcze do rozdzielenia takie dwie wielkie kępy i resztki co mi zostały z wiosennego dzielenia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies