Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie traw 10:34, 28 wrz 2017

Do góry

NN ??? mało liści wiecha na długim(2,5m) pędzie kupiony bez nazwy miał być inny niż typowe miskanty

wcześnie zakwitł

Ogród do odnowy 10:31, 28 wrz 2017

Do góry
rano usłyszałam pukanie - ki czort, psy nie szczekają, furtka zamknięta - otwieram drzwi a zielony dzięcioł myk na drzewo

Ogród w otulinie Biebrzy 10:25, 28 wrz 2017

Do góry
hanawier napisał(a)

Niesamowicie przypomina mi to moje własne klimaty , uwielbiam takie obrazy i grę światła Gratuluję, a już te smaczki i dodatki w tym ławeczka na kołach pierwsza klasa
Ogród w otulinie Biebrzy 10:21, 28 wrz 2017

Do góry
hanawier napisał(a)

Masz chyba jedyny ogród na O prócz mojego w którym kapliczkę wypatrzyłam i to bardzo w moim guście
Zakręcony ogród 09:50, 28 wrz 2017

Do góry
Dzień Dobry Wszystkim,

zrobiłam zdjęcia póki co tylko od frontu.

cała lewa strona obsadzona w zeszłym roku szmaragdami.

lewy bok patrząc z przodu :

ta rabata powstała z odzysku tzn zostało mi grysu granitowego z ogrodzenia więc postanowiłam go wykorzystać. Przesadziłam kilka roślin z innych miejsc (3 x rozplenice, hortensja diamond rouge, 3 x Red Baron (nie wyglądające na Red baron ) , hortensja unique, Yellow Ribbon już tam była niestety Nie przepadam za nią, jest jakby mało elegancka na front...

i dalej ten sam bok :

tutaj mamy :
6 x żurawki
zamierające wrzosy, którym dałam szanse
variegatus, który ma zasłonić gaz
Thuja na pniu
2 x jałowce (nazwy nie znam )
2 x Anabelle, którą przesadziłam z rabaty pod drzewami o dziwo wypiękniała w zaledwie 2 tygodnie.
2 x morning light
jeszcze jeden variegatus na końcu

tutaj zbliżenie :

dalej nie sypałam grysu bo nie miałam ani więcej roślin ani koncepcji. Więc rabata została nie dokończona.

trampolina chyba pójdzie w odstawkę bo jest kompletnie nieużywana. Nie wiem na czym polega fenomen, dzieci omijają ją szerokim łukiem , choć robiłam próby i była w wielu miejscach ( to czwarte z kolei ) Natomiast za płotem u sąsiada skaczą non stop. Chyba więc ją złożę, jak sąsiadowi się zepsuję to wyjmiemy nową

tutaj mamy ten sam bok stojąc przed domem :

do zrobienia nowo powstała rabata pod ogrodzeniem ( jeszcze w trakcie budowy ) W rogu Catalpa.Tam gdzie stoi czarna doniczka jest szambo, które to nie daje mi spokoju. Żeby je zakryć musiałabym wyjść sporo z rabatą pod ogrodzeniem.

i drugi trawnik (totalnie bezużyteczny ). To ten , który chcę zamienić w małą wysepkę , klombik lub coś podobnego. Na niego patrzę z okna kuchennego dlatego myślałam o czym reprezentacyjnym.Tutaj jak na razie tylko catalpa.

i jeszcze jedna perspektywa obu trawników :

z prawej strony póki co nie ma co fotografować bo jest tam wszystko do skończenia ogrodzenia (czyli jeden wielki bajzel ), samochody i warsztat mojego męża. Tam rabat nie planuję. Jak się troszkę rozluźni to oczywiście wkleję Wam zdjęcia.

Tyłu dziś też Wam nie pokaże niestety Wczoraj tak strasznie wiało,że wszystko pokryte liśćmi, tak,że granic trawnika nawet nie widać. To znak, że już najwyższy czas przygotować się do zamknięcia sezonu

Wszelkie uwagi, sugestie bardzo mile widziane
Co się stało kwiatom ... 09:48, 28 wrz 2017

Do góry
Ewa,, słoneczny dzień się zapowiada
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:45, 28 wrz 2017

Do góry
Iwona zobacz Małe porównanie

Pierwsze zdjęcie wstawiałaś w 2015...

iwka napisał(a)
Paulina bardzo proszę ale nie ma tu spektakularnego efektu, na razie to takie małe bzyczki

szmaragdy, miskant morning light, hortensje vanilla fraise, rozchodnik i może jeszcze dosadzę żurawki jakieś jak mi sadzonki podrosną.

iwka napisał(a)
Nie pada dzisiaj i nawet ciepło jest mogłabym kopać ale... będę miała gości na weekend dobrze, że w sobotę jadą do Warszawy na kilka godzin to pojadę po resztę cisów i posadzę

Rozchodniki przeszły fazę, w której mi się nie podobają, teraz są już całkiem ok

Wśród brzóz i dębów 09:29, 28 wrz 2017

Do góry
U mnie już jesień,

ale poziomki wciąż owocują.
Ogród w otulinie Biebrzy 09:15, 28 wrz 2017

Do góry
Ogród w otulinie Biebrzy 09:11, 28 wrz 2017

Do góry
Nasz przydomowy ogródek 09:09, 28 wrz 2017

Do góry
Też mam nadzieję na piękną jesień
niech jak najdłużej z nami zostanie.
Przecież dopiero mamy wrzesień
a czeka nas Jej piękne malowanie.

Chryzantemy? no cóż- obsypane pąkami
nocami w kriokomorze siedzą.
Gadam z nimi, dopinguję czasami
mają zakwitnąć- dobrze o tym wiedzą.

Z Pszenicznej ... 09:06, 28 wrz 2017

Do góry

Wczoraj przesadziłam jedną róże, wywaliłam część irysów syberyjskich bo zrobiły się gęste kępy i słabo już kwitną, a pod koniec lata/jesienią liście leżą plackiem. Zostawiłam tylko kilka kępek, dosadziłam kosaćce, zobaczę czy będzie im tam dobrze. Jest jeszcze miejsca na świecznice - muszę zamówić.

Znalazłam siewki arcydzięgla, przesadziłam może coś z niego będzie.
Wsadziłam kłosowce z doniczek. Przesadziłam siewki jeżówek, bo miałam ich już sporo. Dosadziłam do nich trzcinnika eldorado, bo pod domem mi się nie sprawdził ( wczesną wiosną suka z kotem urządziły sobie z nich nowalijkową wyżerkę ), posadziłam w końcu kosaćce od Krysi przekonam się w jakim kolorze są jak zakwitną wiosną
Ogarnęłam miejsce pod sadźcem który wysychał na słonku, w przyszłym roku dostanie znowu podlewanie ze studni chłonnej, skorzystają też jeżówki.
A zrobiłam miejsce na krwawnicę pod sadźcem, będzie wilgotno to powinna dać radę

zdjęcie z 2016

Nowocześnie z różAnką :D 09:05, 28 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

ale w wersji Asi sa tez np brzozy czyli one też?

ja to widzę tak

czerwone klony reszta graby

jeśli wersja Asi to bez brzóz no chyba że koniecznie chcesz
Nowocześnie z różAnką :D 08:59, 28 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Przyznam Ci ze tez Myslalm o samych klonach u Ciebie ale to się sprawdzicjedynie wtedy gdy nie zaczniesz kokoszyc i dosadzać kiedyś innych gatunków

Asia w sprawie drzew jak te kupie to juz bedzie koniec, kokoszyć nie będę bo wkońcu zacznę na aparat porządny odkładać
w pomysle z samymi klonami zastanawia mnie grujecznik, bo ten który odbija od korzenia myslalam pod tarasem posadzić trochę by cienia dał. czy to by nie wadziło?
to żółte kółko na planie, czarne same klony Ginnala

i Twoj pomysł
Działka prawie w Borach Tucholskich 08:58, 28 wrz 2017

Do góry
Mirella odróżniam gołębia od żurawia ale szczegóły to tylko wujek Google

grzybów zero (parę kani na flaczki) ale po powrocie takie widoki

Ogrodowe kreacje 08:56, 28 wrz 2017

Do góry
Dalie:

Lawendowy zawrót głowy 08:49, 28 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Chwilę musiałam sie pozastanawiać co ta za trawka ale dostrzegłam kotki-czy to rozplenica? Z tego ujęcia wygląda na bardzo wysoką
Piękne i czyściutko u Ciebie
Z Pszenicznej ... 08:47, 28 wrz 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Agato, czy teraz, jesienią, robisz coś na rabatach bylinowych? Proszę o ściągę, jeśli tak

Aga, wczoraj udało mi się wejść na bylinową rabatę.
Koszmar, po takim długim okresie nic nie robienie i po takich opadach - wszystko w nieładzie, leżało jedno na drugim...

Wycięłam łubiny przy samej ziemi, przycięłam liście irysów, peonii, bodziszków.
Wszystko co poschnięte lub miało oznaki grzyba. Liczę że słonko teraz trochę wszystko podsuszy.
Zauważyłam masę dziur po nornicach, liatrie wpie...ły aż miło, nawet kilka orlików i zawilców zjadły korzenie, wyjęłam sobie tylko liście z ziemi. Dlatego robię większą czystkę w tym roku.

W 2015 wyciepałam wszystko z rabaty, bo padło po szybkim przymrozku. Była czystka, ale nie było nornic, tulipany były.

W 2016 na rabatach zostawiłam wszystko, była ochrona zimowa i miłe dla oka zimą faktury, ale za to nornice buszowały w najlepsze - tulipanów brak.

Z Pszenicznej ... 08:34, 28 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Agata , jak wygląda u ciebie teraz bodziszek wspaniały ( nie wiem czy nazwy nie pomyliłam )ten wysoki o niebieskich kwiatach ? .Mój jakiś taki wyschnięty, nie wiem czy tak ma teraz wyglądać ? czy coś niedobrego się z nim stało.

Ewa, no właśnie - u mnie jeden rośnie jak na drożdżach, a drugi podsechł już w sierpniu. Na zdjęciu z sierpnia zobacz - jeden piękna kępa, po drugim została dziura, bo go wyciepałam przy samej ziemi nieomal ( był symetrycznie posadzony do tego, za żurawkami).

Teraz ładnie odbił, a trzeciego sobie podzieliłam i rozsadziłam po ogrodzie.
Przyczyną nie wiem co może być. W przyszłym roku zamierzam wprowadzić oprysk z przepisu Mazana więc będę lecieć częściej po wszystkim, może to jakiś grzyb.
Peonie też liście miały byle jakie, wczoraj właśnie zrobiłam z nimi porządek.
Ogród za grosze 08:25, 28 wrz 2017

Do góry

słonecznego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies