Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Spadki w ogrodzie przeniesiony 19:10, 02 lut 2021

Do góry
Odpowiedzi udzieliłam tutaj w wątku skarpa w ogrodzie, bo wątek zamieściłaś w regulaminie forum https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=41#post_5
Skarpa w ogrodzie 19:09, 02 lut 2021

Do góry
basia_bo napisał(a)
witam,
mam problem ze spadkami na działce
1. zastanawiam się gdzie zrobić skarpy i spadki, ponieważ tył ogrodu będzie wyżej i boję się żeby nie zalewało domu, i dlatego zasugerowano mi że spadek powinien być w poprzez działki (zdjęcie ze strzałką). Moja wiedza i praktyka jest znikoma w tym temacie, ale zastanawia mnie jak zaprojektować ogród i czy nie muszę mieć jakiegoś odprowadzenia wody np. drenażu pod ogrodzeniem?
2. zdjęcie nr 2 czy równać teren (np. nawieść ziemię) do betonowych bloków czy można byłoby to zrobić na zasadzie stopniowanej rabaty i nie będzie zalewać terenu,
3. teren przy tarasie tez jest nierówny z 1 strony mamy 40 cm z 2 strony mam 10 cm.

Głównie chodzi mi o wyprowadzenie terenu, spadki, schody.

Może ktoś doradzi .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:54, 02 lut 2021

Do góry
A ja nie mam odpowiedniego rysunku/zdjęcia aby to zobrazować. Chodzi o to aby nie były w równych odległościach, aby nie były na przemian pomiędzy kulami i aby nie były jednej wysokości. Jak zrobisz kule pod sznurek jak w wojsku i hortensje też pod sznurek to moim zdaniem będzie to najgorsze wyjście. ja nie mam jak tego narysować, na czym mam to narysować, nie będzie widać tego o co mi chodzi

Kule masz pod sznurek, zdjęcie bardzo jest oszczędne, więc nici z podpowiedzi. Ja nie umiem na tym zdjęciu podpowiedzieć

Musi wystarczyć opis.

No i teraz myślę, że hortensje muszą być na kijach (bo się pokładą pod ciężarem na kule i je zabiją) , więc wydaje mi się, że to brzydkie będzie z kijami, a jak się pokrzywią to już mega brzydkie. Moim zdaniem to jest wąskie, kule są pod sznurek i to warunkuje że nie ma dobrego wyjścia z tej sytuacji.

W końcu zostaw te kule w spokoju
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:00, 02 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Super, mam wszystkie konfiguracje czapko-szaliko-rękawiczek w dowolnej kurtce zawsze dobiorę dodatki Cieszę się choć na ikonę ubierania to raczej nie nadaję się, ale staram się aby zdjęcia były kolorowe więc przebieranki jak najbardziej pożądane.

Mój ulubiony kolor to mocny seledyn zestawiony z mocnym fioletem I tak ma być A do tego pomarańczowe tulipany

Bardzo ładnie wyglądasz, Danusiu. Zestawienie odważne, takie energetyczne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:26, 02 lut 2021

Do góry
beata_m napisał(a)
Danusiu i ja zostałam szczęśliwym posiadaczem kolejnej Twojej książki ... brakuje tylko autografów ale i po nie kiedyś do Ciebie dotrę.
Energetyczne te Twoje zdjęcia zestawienie mocy kolorów z pełni sezony i zaraz zimowa szata ogrodu.
Pozdrawiam ciepło zachwycając się doborem garderoby ogrodowej!

Zapraszam, wiosna coraz bliżej Ja byłam w Tarnowie i Rzeszowie, to możecie dla odmiany do mnie wpaść
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:00, 02 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Super, mam wszystkie konfiguracje czapko-szaliko-rękawiczek w dowolnej kurtce zawsze dobiorę dodatki Cieszę się choć na ikonę ubierania to raczej nie nadaję się, ale staram się aby zdjęcia były kolorowe więc przebieranki jak najbardziej pożądane.

Mój ulubiony kolor to mocny seledyn zestawiony z mocnym fioletem I tak ma być A do tego pomarańczowe tulipany

wow cudownie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:56, 02 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Oprócz podziwiania zdjęć ogrodu zawsze zwracam uwagę na ubiór Szefowej
Danusiu to dzięki Tobie zmieniłam zupełnie swoją garderobę ogrodową i widzę jak sąsiedzi i przechodnie na mnie spoglądają
Na wiosnę mam już przygotowaną żółtą bluzę i żółty szalik - szukam odpowiedniej czapki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:48, 02 lut 2021

Do góry
Mysza napisał(a)
I pięknie wybarwia się jesieniąTeż planuję go posadzić u siebie.

Ma bielejące, srebrzące się kwiatostany, cudo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:47, 02 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

To ten największy? Piękny jest
Po jakim czasie taki wyrasta?

Po 2 latach na kompoście.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 11:12, 02 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak rozmarznie gleba i zanim drzewo wypuści liście. Marzec typuję w tym roku.

dziekuję za odpowiedz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:51, 01 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu rosną miskanty, najładniejszy jest Memory.

To ten największy? Piękny jest
Po jakim czasie taki wyrasta?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:44, 01 lut 2021

Do góry
Tu rosną miskanty, najładniejszy jest Memory.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 01 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mogłabyś napisać mi co to za trawy, czy one mocno się rozrastają dołem? I jeżeli mogłabym prosić to co masz posadzone w tym szpalerze? Może już gdzieś to pisałaś?

Pozdrawiam, u mnie też śnieg leży, mróz jest. Prawdziwa zima. Piękne zdjęcie profilowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:11, 01 lut 2021

Do góry
Raczej hortensje, ale nieregularnie, nie tak jedno to drugie to, będzie nudno. Zrób jakieś zróżnicowanie wysokości i rozstawienia tych hortensji.

Róże - zapomnij. Będzie chorowało i brzydko będzie, co jakiś czas jakaś wymarznie i będziesz wymieniać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:57, 01 lut 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Szefowo posiadasz masę bardzo gustownych czapek, co jedna to ładniejsza . Dzisiaj po raz kolejny wertowałam twoją książkę i wspominałam powiązane trawy ozdobione czerwonymi kokardami. Pięknie to wyglądało i chyba moda poszła w świat bo w tym roku gdzieś w Trójmieście mignęły mi podobnie powiązane snopki.
U mnie traw niewiele, stosownie do areału. Tnę nożycami elektrycznymi albo ręcznymi do żywopłotu.

Jolu kochana, wiem o tych kokardach, tyle odsłon bukszpanowego było, różne konfiguracje, różne artykuły o dekorowaniu, wiem że poszło w świat bo też widzę, a ja dostałam "zmęczenia" i teraz wieszam tylko wianek

Czapek mam mnóstwo - brakuje pomysłów na zakładanie, bo ile można hihihi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:55, 01 lut 2021

Do góry
MartaKozak napisał(a)

Pani Danuto, w ubieglym roku strasznie sie nameczylam scinajac moje trawy nozem. Na wiosne planuje kupic elektryczne nozyce do zywoplotu, nadadza sie do traw?

Elektryczne mogą być za słabe, stare trawy to już wielkie potwory
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:38, 01 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogród w zimowej szacie wygląda przepięknie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:51, 01 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja nie wiążę obecnie traw, ponieważ moje kępy są bardzo duże i sztywne. Po tym śniegu nie położyły się. Tniemy piłą spalinową. Jedna osoba trzyma kępę, druga tnie. Całe kawały odkładamy na plandekę i potem taką płachtę wywozimy.

Pani Danuto, w ubieglym roku strasznie sie nameczylam scinajac moje trawy nozem. Na wiosne planuje kupic elektryczne nozyce do zywoplotu, nadadza sie do traw?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:52, 01 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale to cudne!!!
I ja, muszę przyznać, po erze czerni, odkrywam kolory i to jest bardzo odświeżające i daje dużo radości.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies