Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 22:56, 19 maj 2025

Do góry
Ogródek Gosi 22:55, 19 maj 2025

Do góry
Ogródek Gosi 22:55, 19 maj 2025

Do góry
Dzisiaj nareszcie znośna pogoda. Chociaż szału nie było, bo wiatr robił swoje.
Udało mi sie tylko skosić trawnik. Wczoraj kręciłam się prawie cały dzień po ogrodzie, ale moich prac nie widać. Coś tam dłubałam, sadziłam. Może jutro uda mi sie coś pokancikować.
Trawnik po deszczach odżył, ale daleko mu do tego sprzed roku. Musze znowu nawieźć przed deszczem.

W zeszłym roku miałam dużo więcej czosnków. W tym więcej samych liści

Ogródek Gosi 22:48, 19 maj 2025

Do góry
GingerO napisał(a)

Gosiu, a co to za odmiana powojnika? Śliczny kolor

Powojnik to Omoshiro

TAR napisał(a)
Moje azalie wielkokwiatowe najpiekniej kwtly mi w pierwszym ogrodze. Tam mialam regularny suchy piach. Japonskie szalaly w dugim. Mialy zyzna bardzuej ciezka ziemie. A w tym sie zobaczy. Ale szalu nie ma.

Tarciu, może trzeba czasu? U mnie dopiero po latach zaczęły jako tako kwitnąć.
Powojnik to Omoshiro, a rodek to Goldbukett.
Tamaryszek to potwór. Tnę kilka razy do roku, inaczej objąłby swoimi ramionami cały przedogródek

Basieksp napisał(a)

Bardzo ladny Podoba mi się kolor, taki delikatny

Basiu, ten rodek ma faktycznie taki delikatny żółtawy odcień. To Goldbukett

GorAna napisał(a)
Gosiu, nie wiem co zacytować bo wszystko piękne U mnie te najwcześniejsze przemarzły.

Aniu, to przykre, jak czeka się całą zimę na kwiaty, a potem w kilka dni mróz je ścina.
Miejmy nadzieje, że więcej niespodzianek pogodowych już nie bedzie

Gosialuk napisał(a)
Gosia ten rok taki, że kwitnienie słabsze. Ja nie narzekam, bo w poprzednie lata od razu upały wręcz były. Teraz mam spokojny czas na przesadzanie.
Ślimaków golasów miałam wysyp w tamtym roku. W tym o dziwo jest ich bardzo mało, choć co chwila pada. Z czego się bardzo cieszę.

Gosiu, ja w zeszłym roku miałam już pełno kwiatów. W tym cieszy każdy napotkany. Może ślimakom zimno, bo przecież golasy i bez domku.
A tak na poważnie to mysle, że faktycznie to zimno je przystopowało.

Magara napisał(a)
Gosia, no chyba faktycznie nie będę nadrabiać żeby się nie frustrować Ostatnie foty mi wystarczą
Ile Ty już masz kolorów i kwiecia
U mnie przez to zimno zastój przeokrutny Kwitną bratki i wielosiły Reszta albo przemarznięta albo czeka na wiosnę
Tamaryszek Twój wymiata

Magarku, u mnie w tym roku własnie mało kwiecia. W zeszłym roku o tej porze to już miałam i piwonie, i róże i całą resztę.
W tym roku połowa piwonii, irysów zastrajkowała. Nie mam pojęcia dlaczego. Nie ruszam. Może w przyszłym roku nadrobią.
W imieniu tamaryszka dziękuję

Joku napisał(a)
Na mnie największe wrażenie robi rododendron i powojnik .
Masz jakieś roślinki w oczkach?

W tym roku to są gwiazdy dnia. W zeszłym roku było tyle kwiatów, że nie rzucały się w oczy. Teraz świecą, bo nie maja konkurencji

Alija napisał(a)
Gosia, piękny ten jasny różanecznik, bardzo subtelny kolorek, clematis boski po prostu, no i mój ulubiony tamaryszek. Muszę sobie kupić.
I Ty narzekasz, że masz mało kwiatów?

Ala, w zeszłym roku było tak

Mam wrażenie, że mam jakieś 2 tygodnie do tyłu.
A może teraz to akurat normalne kwitnienie? Może poprzednie lata były za ciepłe?
W każdym bądź razie kwiatów jest mniej, ale i tak nie narzekam, bo mnie przynajmniej przymrozki omineły
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:45, 19 maj 2025

Do góry
Pamiętacie mojego ambrowca złamanego wpół, w zeszłym roku? Poszła w ruch taśma do okulizacji i maść ogrodnicza. Ambrowiec trzyma się dobrze. Czy powinnam odwinąć tą folie już?

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:41, 19 maj 2025

Do góry
Koniec maja a mój platan wygląda tak. Zaczynam się niepokoić.

W kamiennym kręgu od początku 22:37, 19 maj 2025

Do góry

Ale widoki Jak z jakiejś pocztówki Pięknie i jeszcze te chmury
Problemy z tujami 22:34, 19 maj 2025

Do góry
Peace napisał(a)
Witam serdecznie.
Bardzo Was proszę o pomoc. Na jesień posadziłam szpaler tui, kopanych, ale sadzonych zaraz następnego dnia. Podlałam obficie przed zimą. W zimę nie podlewałam. Niestety od miesiąca zaczęły schnąć. Od zauważenia usychania podlewam je codziennie. Przeczytałam cały wątek i wiem, że mogło im też zaszkodzić nawożenie. Jak widać na fotkach te niektóre znacznie różnią się od tych zdrowych. Są takie bez życia Czy da się je uratować czy lepiej nie czekać i już je wymieniać? Choć serce boli, bo tyle wysiłku i pieniędzy w to włożyłam

Ja bym jeszcze chwilę poczekała. I nie wiem, czy jest potrzeba codziennego podlewania, może co kilka dni ale porządnie.
Ogród w Klein Kottorz 22:08, 19 maj 2025

Do góry
Ogród w Klein Kottorz 22:06, 19 maj 2025

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 22:01, 19 maj 2025

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:55, 19 maj 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

A przeżyło coś z Biedronki z owocowych? Ja do Kordii chciałam dokupić Van, ale poczekam, czy przeżyje i dopiero na jesień coś będę kombinować. Jak nie przetrwa, to poszukam odmian, a nie tak na wariata

Nie pamiętam niestety czy to Biedronka czy Lidl, ale żyją i pięknie owocują porzeczki czarne i czerwone, agrest. Nie przeżyły 2 żurawiny i czereśnia oraz poziomki.

Rojodziejowa napisał(a)

Czy to orlik?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:49, 19 maj 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Widzę, że masz kostrzewy miedzianoobrody.
Jestes z nich zadowolona?
Kupilam skuszona zdjęciem. Przez pierwsze tygodnie wygladały ładnie ale jesien to byl dramat.
Przechodzone chocholy się robiły.

Widze, że nasadzeń masz sporo. Jak postep prac?

Tutaj fotki z września. Miałam jedną sztukę w żeńskiej potem dokupiłam dwie kolejne. Jestem z nich bardzo zadowolona. Nic nie obcinam, nic się nie wysiewa, puchato przyrastają im średnice. Jedynie przy pieleniu jak zaglądałam pod spodnie liście to są przyschnie, ale przykrywają je nowe przyrosty i nic nie widać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=352#post_5
Słabo widać, ale tylko takie aktualne zdjęcie mam.
Ogród w Klein Kottorz 21:47, 19 maj 2025

Do góry
Jestem

Sezon 2017 u Hanusi 21:45, 19 maj 2025

Do góry
Alicjo, Sylwio, dzięki za odwiedziny. Ja swoje pomidory już też wystawiłam z domu. Ale do szklarni z otwartymi lufcikami. A latem to i drzwi zostawiam otwarte. Na otw3arty teren nie mogę sadzić, u mnie często mgły znad morza przynoszą zbyt dużo wilgotnego powietrza, i to powoduje choroby. Dlatego chronę sadzonki. Dojazdu codziennego nie mam, muszę tak sobie radzi ć.

AZAlie w tym roku dostały po nosie, połowa przymarzła, ale tylko część kwiatków, do jesieni wydobrzeje.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:44, 19 maj 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

A tu czyżby pieczarki?

Wysoce prawdopodobne, ale nie zaglądałam w kapelusze. Nie ryzykuje
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:41, 19 maj 2025

Do góry
JoanNa napisał(a)

Patrycja, to Golden Spirit??? Powiedz prosze gdzie kupiłaś tak dużą sadzonkę???ja szukam i szukam i wszędzie same małe przykurcze z tej odmiany że już zaczęłam go odpuszczać a miałam go wrysowanego w rabatę i nawet do męża mówiłam, że chyba nie znajdziemy wiekszych egzemplarzy niż 3witki na krzyż...

Za swojego dałam 40 zł stacjonarnie 25 minut drogi autem ode mnie. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale miał już taki rozmiar, że widoczny na rabacie jest. Zakup przypadkowy przy okazji dużych drzew. Potrzebowałam akurat czegoś w tym kolorze do tamtego miejsca.
Pomidorowy Zawrót Głowy 21:24, 19 maj 2025

Do góry
Podzielę się też moimi doświadczeniami. Poniżej dwie sadzonki tej samej odmiany, wysiewane pod koniec marca, obie tego samego dnia.
Sadzonka w większej doniczce od co najmniej miesiąca jest non stop na dworze, w miejscu dość zacisznym, ale nie jakoś specjalnie schowana. Najniższa temperatura w nocy była około 4 stopni, choć zdarzyło się też raz, że rano na szybie samochodu był szron, więc mogło być bliżej zera.
Drugą sadzonkę przenoszę na zewnątrz, a na noc chowam, choć jak było koło 7-8 stopni w nocy, to zostawiałam.
Nowe migawki z ogrodu 20:51, 19 maj 2025

Do góry
Znalazłam, taki planik orientacyjny. Troche nieaktualny, bo korytarzyk ostatecznie jest na całą szerokość piwniczki. I widzę, że przesadziłam z wymiarami samej piwniczki, ma 2.4x3.
Ożankowy ogród 20:32, 19 maj 2025

Do góry
Po deszczu fajnie się plewi... 2 taczki traw, ożanki i innych chwastów wyjechały do kompostowania. 1 taczka pokrzyw, ostów i innych uciążliwości narazie moknie na deszczu a potem będzie się suszyć do spalenia. Plewiło się super jak jutro się uda to duża rabata będzie skończona
A potem zajmę się usuwaniem podagrycznika, który się rozpanoszył okropnie. W zeszłym roku usuwałam go na przestrzeni 3m z jednej strony tuj, a wylazł podwójnie z drugiej słonecznej strony tuj. Nie chcę się z nim zaprzyjaźnić.
Poza tym podjęłam decyzję, że żadnych ścieżek drewnianych nie robię, bo są idealnym miejscem dla chwastów, które sprytnie kiełkują pomiędzy nimi. Ścieżki tylko trawiaste zostaną.

W oczekiwaniu na róże
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies