Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 21:38, 08 kwi 2026

anabuko1 napisał(a)

Papryczki spore . Moje e jednej Kępie. Po świętach dopiero będę pikowac i paprykę ( właściwie jak wyjeżdżałam to tylko żółte mi wyszły. A czerwone i zielone nic) i pomidorki.
Co tu masz na ziemi żółtego w tych sadzonkach ?

Aniu ziemia po wierzchu posypana była białym perlitem, nie wiem czemu tak zżółkł,a właściwie zpomarańczowiał
Alija 21:48, 08 kwi 2026

anpi napisał(a)

Tak, u mnie taki miszmasz kolorystyczny

Aniu, ależ u Ciebie kolorowo, cudnie, prawdziwa wiosna.
Papryki już masz wielkie, super.
anpi 21:54, 08 kwi 2026

anabuko1 napisał(a)

Pięknie ci się te krokusy rozrosły. Efektownie już co wyglądają.
Ja muszę dokupić fioletowych i niebieskich bo malutko ich mam.hak nie zapomnę na jesieni to kupie.
Ciemierniki cuuudenka.
Zasilasz je czymś ?
Przylaszczkowe kępa też śliczna.
Piękny kolor iryskow. Lubię takie biskupie kolory

Ogromne ilości krokusów zjadły mi nornice, już miałabym naprawdę pokaźną rzeczkę krokusów. A mam rzadszą niż w ubiegłym roku. Ale niektóre kępki się uchowały i faktycznie przyrastają.
Ciemierniki natomiast ładnie rosną i mam nadzieję, że nie smakują gryzoniom. Podsypuję je ze dwa razy w sezonie mielonymi skorypkami jaj. Sypię sporo, ze trzy- cztery garstki, w zależności od wielkości kępy. Na wiosnę napewne dostaje im się trochę obornika granulowanego przy okazji sypania po rabacie przy różach, czy hortensjach. A w trakcie sezonu jakaś np. Jara Mila, ale też ogólnie sypię a nie specjalnie pod nie.

anpi 22:08, 08 kwi 2026

Alija napisał(a)

Aniu, ależ u Ciebie kolorowo, cudnie, prawdziwa wiosna.
Papryki już masz wielkie, super.

Po tym deszczyku naprawdę się zazieleniło, a rozkwita coraz więcej kwiatów! Nie mogę jakoś oprzeć się tym kolorom i wciąż kupuję w szerokiej gamie kolorystycznej różne cebulowe i inne wiosenne. Zresztą w sezonie też umnie raczej kolorowo, a nie jak u innych np.różowo- biało.
Ale miejscami kumuluję kolory i staram się je ostatnio trochę segregować , by się nie różniły tak mocno na jednej rabacie czy w jednym miejscu. A czasami specjalnie sadzę dla kontrastu, bo ciemne fiemierbiki, czy jakieś fioletowe kwiaty wyglądają zbyt smutno, dodaję im do towarzystwa białe, czy żółte.

anpi 22:14, 08 kwi 2026

Papryki trochę mi wybujały, bo stały mn zbyt ciepłym parapecie. Wczoraj je przepikowałam do większych doniczek, bo też ciut zaczęły blednąć. Postawię je teraz w chłopdniejszym pokoju. A jak minie zagrożenie przymrozkami to wyniosę do tunelu.
anpi 22:19, 08 kwi 2026

Pomidory wysiałam trochę późno, zbrakło mi czasu i są dopiero takie:
anpi 22:43, 08 kwi 2026

W ogrodzie warzywnym prace dopiero rozpoczynam.
Na razie walczę z gwiazdnicą pospolitą, u nas mówi się na ten chwastów mokrzyc. Wysypałam jesienią do skrzyń swój kompost i mam taki efekt. W sumie nie wiem dlaczego, bo nie wyrzucam na kompost tego chwastu, wogóle staram się nie wrzucać tam chwastów, tylko daję je pod świerki na końcu działki.

Na szczęście w jednej skrzyni położyłam kartony i przysypałam skoszoną trawą i tam mam spokój.
W skrzyni z ziołami musiałam pozbyć się tylko siewek kopru tego ciemnego wielkiego od Danusi. Wystarczy mi jeden krzaczor!
I wysypałam drobniutki korą.

anpi 22:48, 08 kwi 2026

Wczoraj prace przerywał mi coraz grad i deszcz.

anpi 22:56, 08 kwi 2026

Dziś też nie wiele zrobiłam. Ale dokończyłam mleczną drogę w przedogródku Ostatnio myłam kamyczki kercherem. Tym razem dosypałam po wierzchu nowych.

Wczoraj chciał je udawać grad.
anpi 23:11, 08 kwi 2026

Wiosna rozkręciła się na całego, a coś straszą przymrozkami. Moje przycięte niziutko róże pokazały pąki wzrostowe. Obsypałam je korą, może to je ochroni w razie czego? Nie chciałabym by przymarzły, i tak po tej zimie nie zakwitnie kilka pnących, a niektóre napewno skromniej, bo musiałam przyciąć drastycznie.

Zaczęły kwitnienie tulipany, szafirki...