Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 02:48, 20 kwi 2016

Do góry
Szafirkowa rzeczka powoli pięknieje

Wiosną te tawuły są chyba najładniejsze- takie intensywne kolory listków
Ogród i co dalej 20:37, 19 kwi 2016

Do góry
Te krzaki to jakaś odmiana tawuły z białymi kwiatami, ale są do usunięcia, niestety znowu robota i jak to mówi moja przyjaciółka : do roboty !!!!!!!, do roboty !!!!!, a tak poważnie to chodzi mi po głowie ta wiśnia śliwa Nigra
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:06, 19 kwi 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ale przepięknie wiosna dekoruje Ci ogród, a ślubna suknia tawuły - powalająca...

Witaj u mnie.
Wiosna to radość i kolor i nawt żółty i czerwień, którego nie jestem fanką wiosną wygląda pięknie.
Biel tawuły uwielbiam...
Pozdrawiam.

Kwiatki i rabatki u Elizy 18:44, 19 kwi 2016

Do góry
Ale przepięknie wiosna dekoruje Ci ogród, a ślubna suknia tawuły - powalająca...
Ogród tworzony z pasją 15:23, 19 kwi 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Też robiłam w zeszłym tygodniu sadzonki z tawuły i berberysa ciekawe czy choć jeden się ukorzeni Pokaż obróbkę z tawuł

Mi sadzonki berberysa nie ukorzeniły się, dlatego zdecydowałem się na siew, bo kiełkują świetnie i powtarzają też cechy rośliny matecznej.

Obwódkę pokażę, jak wrócę do domu.
Ogród tworzony z pasją 15:18, 19 kwi 2016

Do góry
Też robiłam w zeszłym tygodniu sadzonki z tawuły i berberysa ciekawe czy choć jeden się ukorzeni Pokaż obróbkę z tawuł
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 11:34, 19 kwi 2016

Do góry
Witam,

mama pytanie dotyczące sadzenia tawuł w donicach, które będą trzymane na tarasie. Donice w kształcie prostopadłościanu w rozmiarze 40x100 cm, wys. 41 cm oraz sześcianu w rozmiarze 40x40, wys. 48 cm.

Jakie odmiany tawuł mogę posadzić w takich donicach, bez konieczności przesadzania ich za kilka lat. Interesują mnie odmiany powyżej 50 cm.
Do donic w kształcie prostopadłościanu chciałabym posadzić po dwie sztuki takiej samej tawuły. Podobnie w przypadku donicy w kształcie sześcianu.
Rozważam tawułę japońską Albiflora, Anthony Waterer i Genpei oraz tawułę gęstokwiatową i brzozolistną Tor.

Czy macie Państwo tego typu odmiany tawuł na swoich tarasach czy balkonach i jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Pozdrawiam
Renata.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 20:21, 18 kwi 2016

Do góry
Jolu, nie chcę żywopłotu, miałam z jałowca, to mi usychał, z tawuły musiałabym ciąć, a mi się już nie chce narabiać, I tak jeszcze przenoszę i przekopuję, aż za dużo. A kręgosłup trzeszczy!

Mirkowy ogród (początki) 11:42, 18 kwi 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mam nadzieję że anabelki jednak się opuszczą. Moje od korzenia też nowe puszczają więc jest nadzieja. Szkoda by było tego szpalerka
Gosiu Anabelki przycięłam przy samej ziemi w zeszłym tygodni i w szpalerze nie ruszają za to mam w innym miejscu i jak napisałaś puszczają od korzenia wiec nadzieja jest Miłego dnia.Fotka ukorzenionej w zeszłym roku tawuły
Typografia ogrodu 23:11, 17 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
uchu

Ja powiem ze poza ich kwitnieniem ktore jest piekne ale nie szczegolne ze tak powiem to powiem ze one sa jedynym powodem dla ktorego niecierpliwie czekam na jesien i ich barwy
oj ja też czekam. jeszcze tawuły maja się u mnie pojawiś ozdobne też jesienią no i molinie oczywiście kwiaty to mila wiosenna zapchajdziura
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:53, 16 kwi 2016

Do góry
Kochani,
potrzebuję pomysłu na mój przedogródek. Ogród jest w trakcie tworzenia, a raczej na początku planowania. Z tym się nie spieszę, chcę to robić powoli a dobrze (dziękuję tu Gosi z Kubusiowa za kubły zimnej wody i wsparcie).
Jednak sen z powiek mi spędza właśnie przedogródek, który po przeróbkach ścieżki, straszy. Nie mam zupełnie na niego pomysłu.

Chciałabym aby przedogródek był głównie zimozielony. Jeśli miałoby rosnąć drzewo - to do 4-5 m wysokości najlepiej.

Marzy mi się tu iglak stożkowy ubrany w lampki zimą, ale sadzić iglaczka dla 3 tygodni świątecznego nastroju? A może da się to pogodzić, by było ładni i w zimie i w lecie? Nie ukrywam, że liczę na Was

Rośliny, które bardzo chciałabym mieć w swoim ogrodzie:
Buk szczepiony Purpurea Pendula,
zielone drzewo pendula
Śliwowiśnia Nigra lub Pissardi - szczepiona
Trzmieliny
Żurawki
Hortensje Limelight
Trawy - wyższe, niższe
Karłowate iglaki kolorowe - żółte, zielone, niebieskie (kulki, stożki, na pniu)
Irga
Bukszpany (ale boję się cięcia)
Berberysy

Podobają i się magnolie, migdałek, krzewuszki, jeżówki, lawenda, róże, tawuły.
Kolorystyka: zieleń, bordo, żółty i jasny róż, biały

Może coś podpowiecie? Mi brakuje wyobraźni.

Rabata frontowa przez cały dzień jest nasłoneczniona (tzw. patelnia) ma 6,5 m długości 4 metry szerokości. Pod oknem również powstanie rabata.

Jeśli chcielibyście mnie wesprzeć w planowaniu mojego ogrodu, zapraszam
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 19:46, 15 kwi 2016

Do góry
Moje przemyślenia

Rośliny, które bardzo chciałabym mieć w swoim ogrodzie:
Buk szczepiony Purpurea Pendula, wiąz pendula
zielone drzewo pendula
Śliwowiśnia Nigra lub Pissardi - szczepiona
Trzmieliny
Żurawki
Hortensje Limelight
Trawy - wyższe, niższe
Karłowate iglaki kolorowe - żółte, zielone, niebieskie (kulki, stożki, na pniu)
Irga
Bukszpany (ale boję się cięcia)
Berberysy

Podobają i się magnolie, migdałek, krzewuszki, jeżówki, lawenda, róże, tawuły.

Kolorystyka: zieleń, bordo, żółty i jasny róż, biały
Ogródek Iwony II 18:56, 14 kwi 2016

Do góry
Nigra jeszcze troszkę

Różyczki przy tarasie mają ładne listki. Lubię ich bordowy kolor, jak startują. W tle kamasje. Myślałam, ze one są większe.

Tawułki. Jakie tawuły mają kolorowe listki także latem?
Bo te latem są niemal zielone i kwitną na różowo:
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:14, 14 kwi 2016

Do góry
Oj tam zaraz na kolanach... no wstań, nie klęcz, Gosia
Mam kilka zdjęć, bo wybiegłam wczoraj po twojej prośbie na chwilę i pstryknęłam co nieco. Ale bez szału, bo ostre słońce było, a po drugie, u mnie sząłu nie ma

Bardzo szybko ruszyły tawuły i berberysy, ciach i mają listki. Hiacynty, które posadziłam między nimi niestety będą w tym roku mało widoczne, bo sadziłam w grudniu, więc dość późno wyszły i już listki tawuł je przygaszają. Dwuletnie hiacynty w innym miejscu juz dawno kwitną i są wyższe.

i patrzymy w lewo

carex montana już przekwita

wygląda na to, że największe kępy montany się zestarzały i chyba trzeba będzie dzielić, zobaczymy jak się będą zachowywać w tym roku.

Kulą w płot 12:28, 12 kwi 2016

Do góry
Czas podjąć wreszcie decyzje i wybrać się na zakupy. Naszło mnie ostatnio na proste linie rabat i zapałałam miłością do buka purple. Pendula czy fountain stoję w rozkroku. Poradźcie proszę, oceńcie jak to wygląda.
W tle cisy i 3 tuje Maria, które niestety już mam. Wolne miejsce jest przeznaczone na ciurkadełko, może wyżwiruje?
Od lewej:
-tawułki 3 szt
- hosty różne
- hortensja ogrodowa 1 szt
- za hortensją cis i mała paskowana trawa
- hakone 4 szt ( na razie oznaki życia przejawia jedna)
- buk
- pod bukiem jeszcze hosty
- hortensje bukietowe ( pinki winki i vanilka)
- miskanty zebrinusy 2 szt
- żurawki
- tawuły goldflame 3 szt
- berberys (czerwony kolumnowy) 3 szt
- pomiędzy tawułami i berberysami jakieś trawki
- cis 2 szt ( fastigiata)

Poradzicie coś?

Kiedyś będzie tu ogród 03:35, 11 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
W tym roku poza azaliową i szykowaniem sadu bardzo chciałabym zrobić rabatę przy wejściu. Mam problem, bo rośnie tam jabłoń ozdobna 'Ola'. Jakoś nie umiem nic do niej dopasować. Teren suchy- (o dziwo u mnie)-ale nie Sachara, strona północna domu. Rabata ma długość 11,2 i szer 1,0-2,3m Poszerzyć się nie da.
Chodzi o rabatę po prawo od wejścia (na przeciwko tarasów)- taki ogólny szkic:

Teren na szaro (wylewka betonowa) ze względu na różnice terenu otoczone są niewysokimi murkami(niebieskie linie na szkicu):

Tu myślałam o czymś przewieszającym się- może jakieś trawy? Mam np montanę do wsadzenia. Jedno co jest sprawdzone- nie rosną tu bukszpany, coś im nie pasuje.

Proszę, podpowiecie coś.

Aniu, a czemu nie dosadzić jeszcze dwóch jabłonek (w tym np. jedną z żółtymi owocami np. Malus Golden Hornet)? Na całej długości iść w ten sam klimat.

Na dole mozna zrobić spore skarpetki, kostki z trzmieliny, która zimą ma listki wpadające w róż. Na rabacie w tych warunkach (słonecznych jak zrozumiałam) mozna w sekwencjach posadzić np. perovskie Little Spirit (ok. 60cm) zimą mającą niebiesko-lawendowe patyczki, które wiosną obcinasz. Ona głęboko się korzeni, lubi zasadę, sucho i jest wytrzymałą rośliną. Mozna lawendę posadzić ale starannie, tak by na zimę mieć półkule w eleganckim szyku. W najwęższych miejscach przewieszającą się hakonechloa macra, która pierwszy sezon będzie wymagała uwagi, a potem jest niewymagająca i aktualnie startuje. Mozna tam posadzić niewysokie liliowce 'Stella de Oro', mające tę zaletę, że po za okresem kwitnienia będą udawać kępiastą trawę.
Szałwia tam powinna dobrze rosnąć.

Jeśli chcesz odrobiny zabawy kolorami to można tam posadzić carex Bronze Form (lub inny brązowy, fontannowy carex - on sporo miejsca zajmuje przez tę swoją czuprynę) w zestawieniu z fioletem (szałwia, perovskia, lawenda). Dodatkiem będzie żółć trzmieliny i zieleń traw lub liliowców. Minimum gatunków, max. wytrzymałości
Ja bym tam zrobiła sekwencje z kostek trzmieliny, carexów zmieszanych z perovskią i szałwią i jako akcent liliowce też posadzone po kwadracie lub prostokącie.

Na zimę zostaną jabłuszka, carexy, sterczące patyki perovski (zimą są bardzo piękne), trzmielina.

Można też rabatę zrobić w inny deseń przykładowo jako wyższy akcent posadzić np. dereń Ivory Halo i skomponować go z liliowcami, trawami.

Można tawuły japońskie, jednak zimą liści nie mają, aczkolwiek bardzo wcześnie startują. Mozna je ciąć.

Moim zdaniem ta rabata powinna być mocno przemyślana, minimalistyczna, wytrzymała, niepracochłonna i efekciarska w zestawieniu kolorów.

Oczywiście o takich pierdółkach jak wsadzenie na wiosnę sryliona cebulowych wspominać nie będę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:56, 10 kwi 2016

Do góry
Lubię tawuły wiosną i jesienią za ich piękny miedziany kolor

Na słonecznej rabacie tulipany pokazują kolorki

Jeżówki
Bajkowy ogród Weroniki 18:50, 09 kwi 2016

Do góry
weronika77 napisał(a)

Bukietówki? Masz na myśli hortensje? Za cebulicami widać przycięte japońskie tawuły...

a cha myslalam ze to hortensje bukietowe
Bajkowy ogród Weroniki 18:31, 09 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Weroniko bardzo sie ciesze ze jestes , u Ciebie jak zawsze bajkowo ! Widze ze bukietowki takie troszke wyższe zostawiasz ,ciekawa jestem jak jest lepiej ,ja mam troszke krocej -testuje. Sciskam!

Bukietówki? Masz na myśli hortensje? Za cebulicami widać przycięte japońskie tawuły...
Mój ogród pod górkę... 17:48, 09 kwi 2016

Do góry
Enya73 napisał(a)

Dokładnie tak jak piszesz. Bardzo dobry pomysł dla Kasi.
Ja mam podobne ukształtowanie terenu. Skarpa ze schodami. U mnie masywne schody złagodziły częściowo zachodzące na stopnie jałowce procumbens nana i rosnące wzdłuż tawuły 'Goldflame'.

Zaraz tu wstawię foty moich utrapień i róbcie konsultacje - hihihi!

Zapisuję:
-dosadzić jałowiec G.C
-dosadzić trawy przy stopniach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies