Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:35, 08 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tak się zastanawiam nad magnolią....nie wiem czy się skusić, tylko, że musiałabym mieć taką mniejszą.
U mnie czosnki maniunie, tulipanki też Dziś mój emuś przycinał tawuły i berberysy. Ja nic nie zrobiłam mamy przecież nasze święto

Dorotko ja mam 6 magnolii.
Koniecznie sobie kup !!!
Ja dzisiaj sama z dzieciaczkami...
Pracowałam też w ogrodzie.
Zazwyczaj i tak sama wdzystko w ogrodzie robię. Przywykłam.
Moja rodzinka nie podziela mojej pasji.
Może z czasem...
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:30, 08 mar 2016

Do góry
Tak się zastanawiam nad magnolią....nie wiem czy się skusić, tylko, że musiałabym mieć taką mniejszą.
U mnie czosnki maniunie, tulipanki też Dziś mój emuś przycinał tawuły i berberysy. Ja nic nie zrobiłam mamy przecież nasze święto
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:02, 08 mar 2016

Do góry
Rośliny się budzą i widać które żywe, a które nie

klon tatarski ginnala ognisty

tawuły

a ten świeci całą zimę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:34, 07 mar 2016

Do góry
Nie tyle jakie drzewko by pasowało, to źle zadane pytanie. Co tam masz w ogóle w tym rejonie, a nie co by pasowało do tawuły...hmm, czasem zadziwia mnie to, w jaki sposób chcecie porad Pasuje być może sto drzew.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:07, 07 mar 2016

Do góry
Wiem, wiem ! Czekacie na wiosenne wiadomości. Na trawniku - krokusiki. między trzmieliną - krokusiki, tawuły do obcięcia -już to zrobiłam, piwonie pokazują pąki -i te majowe i te bylinowe.
,
Żywopłot strzyżony liściasty 16:45, 07 mar 2016

Do góry
Karol, Pszczelarnia, dziękuję Wam za pomoc. Tak zrobię. Utnę na 50 cm i zobaczę co z tego wyjdzie. Opielenie jasna sprawa. W tym roku cały mój ogród to tylko pielenie i porządki

Tylko mam wątpliwości czy to aby na pewno tawuła. Patrze na zdjęcia i nijak nie mogę dopasować listków. Moje są bardziej gładkie i maja łagodnie zakończone listki. Z tego co widzę to tawuły maja bardzie "strzępiaste" liście.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:24, 07 mar 2016

Do góry
A_gawa napisał(a)
Czy Ktoś miałby jakieś propozycje: Jakie drzewko pasowałoby do Tawuły van Houtte'a?
Myślałam o kulistej koronie.

Trochę skąpe informacje Klon pospolity 'Globosum'
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 07 mar 2016

Do góry
Czy Ktoś miałby jakieś propozycje: Jakie drzewko pasowałoby do Tawuły van Houtte'a?
Myślałam o kulistej koronie.
Sprzeczność w ogrodzie 21:17, 06 mar 2016

Do góry
Wczoraj była pìękna pogoda u mnie a z racji tego, że za tydzień nic nie zrobię zgrabiłam trawnik, oczyściłam tuje z suchych wewnętrznych gałązek, podsypałam tuje ziemią, ścieliśmy maliny do połowy a suche całkiem, przycieliśmy porzeczki i borówkę, ściełam lawendę, zebrałam cetynę z roślin, wycięłam suche części rozchodnika, ściełam tawuły (są suche, chyba nie przeżyły), szałwię i przycięłam bodziszka bo mnie denerwował......brakuje na wszystko czasu, niestety......
Moja bajka 15:09, 06 mar 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Kasiulka jak sie czujesz? Wiedziałam że sobie w końcu przeholujesz bo leciałaś jak mało kto z ta robota. Ale sie nie dziwię, ja zaliczyłam to samo 2 zimy temu - miałam taki sam szał. A teraz już lepiej i... mądrzej robie. Jak boli to człowiek sie wyhamowuje. Łyknij opokan - to bez recepty, a na kręgosłup mi pomaga Nimesil. I odpoczywaj, bo teraz będziesz juz musiała wiecej na siebie uwazać - organizm powiedział dość.
Zdrowiej Kochana, masz już tak ślicznie a ciurkadło - piękna rzecz - zobacz ja wczoraj takie coś w O.. kupiłam

Jeszcze boli KAsia, mam jakąś maść co działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. UWażam na siebie - dzić tylko horty przycięłam, tawuły poczekają . I źdźbeł traw nie pozbierałam, bo nie bardzo się da . Ale będzie dobrze. Co to za cudo? Poidełko? Ciurkadełko? Jezuniu, jakie śliczne .
Ogród tworzony z pasją 14:32, 06 mar 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Też miałam się spytać o odmianę berberysa i tawuły.

Tawula japońska 'Golden Princess' a berberys to zwykły bordowy kolumnowy.
Ogród tworzony z pasją 12:16, 06 mar 2016

Do góry
Też miałam się spytać o odmianę berberysa i tawuły.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:49, 05 mar 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

U ciebie podoba mi się taki podcięty las, więc próbuje zrobic podobnie
Teraz czas wielkiego cięcia, Wczoraj u mnie zakończyłam porządki z cięciem - cięłam jeszcze derenie, jaśminy, tawuły... Zostały jeszcze bukszpany ale z nimi wolę poczekać by nie złapały grzyba.

Kasiu a jak zrobiłaś te kratki? super wyglądaja, tworzą taki orientalny styl.
Ogród tworzony z pasją 13:24, 05 mar 2016

Do góry
Poczekam bo emuś zrobił generalne porzadki i jakby zobaczył, że z pokowaniem mu się rozkładwm to chyba by padł . Ja też dziś będę patyki sadzić. Ciachnęłam już horty Limelight, Vanilla Freise (u cioci i mam patyki, ale super) i berberysy kolumnowe Red Rocket. Jeszcze tawuły, dereń i chyba tyle, zobaczymy co się uda. Najbardziej kibicuje Vanillce bo jeszcze jej nie mam .
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:47, 05 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Kasiu, bardzo już wiosennie dobrze, że podcinasz iglaki, więcej światła i miejsca na nowe

U ciebie podoba mi się taki podcięty las, więc próbuje zrobic podobnie
Teraz czas wielkiego cięcia, Wczoraj u mnie zakończyłam porządki z cięciem - cięłam jeszcze derenie, jaśminy, tawuły... Zostały jeszcze bukszpany ale z nimi wolę poczekać by nie złapały grzyba.

Powoli wracają barwy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:49, 04 mar 2016

Do góry
Witam Wszystkich !

Proszę o pomoc w korekcie projektu rabaty. Nie mam zielonego pojęcia o łączeniu roślin , dlatego liczę na Was- doświadczonych w bojach ogrodowych forumowiczów

Poniżej rabata 1- stan jaki zastałam po poprzedniczce kupując dom. Krótko: mydło i powidło- 2 rododendrony, hortensja i 3 tawułki chińskie. Myślę, znaleźć dla tych biedactw inne miejsce, bo nie pokrywają mi się one z moją wizją rabaty.

- stanowisko rabaty: od rana do godz. 14 słoneczko,
- rabata niewielka jak widać,
- linia rabaty do zrobienia
- wzdłuż płotu chciałabym posadzić Tuje "Szmaragd"
- przed tujami, tak jak na projekcie- tawuły japońskie "Golden Princess"
- w rogu " wbiłam" wierzbę na pniu "Hakuro"
- po bokach kosodrzewinę,
- przed tawułami Szałwie omszoną
- wiem, że na Ogrodowisku bardzo często pojawiają w projektach hortensje, ja nie chciałabym ich na rabacie...

PROBLEM: całość na projekcie kompletnie nie gra

--- Jak to ułożyć ?
--- Za dużo tu chyba gatunków, a za mało miejsca..

Bardzo mi zależy, żeby w projekcie zostały i tuje "Szmaragd"
( z racji wścibskich sąsiadów) i tawuły "Golden Princess"- widziałam podobne zestawienia na ogrodowisku i prezentowały się BAJECZNIE !!!

Proszę pomóżcie mi to ułożyć.
Chciałabym to choć w części ogarnąć przed przyjazdem w czerwcu rodziny z zza granicy, zwłaszcza, że rabata znajduje się naprzeciw altany.

A tak ktoś z forumowiczów Ogrodowiska miał zrobioną rabatę przy wykorzystaniu Tuji i tawuły.

Ps. Nie wiedzieć czemu, ale u mnie te żurawki bordowe w ogóle nie chcą rosnąć, więc wykonanie niemal identycznej rabaty nie wchodzi w grę, pod względem miejsca także. Pomóżcie...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:37, 04 mar 2016

Do góry
danusia_banach napisał(a)
Witam wszystkich Oglądam was od dawna i podziwiam wasze ogrody. Odważyłam sie napisać i prosić was o radę, co do dwóch moich rabat, to jedna z nich

są tu tawuły, 2 różaneczniki (jeden z nich zmarniał po zimie i nie kwitł) wierzba hakuro, wierzba pendula, róża, wiosna kwitną tulipany i krokusy, skalniczek jest zrobiony na starym szambie, sadziłam na nim lobelie

jest tyle mozliwosci ze chyba musisz cos wiecej napisac
jaki efekt chcesz osiagnac, jakie rosliny, kolory lubisz, moze wtedy bedzie latwiej cos doradzic ?
cos zimozielonego ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:35, 04 mar 2016

Do góry
Witam wszystkich Oglądam was od dawna i podziwiam wasze ogrody. Odważyłam sie napisać i prosić was o radę, co do dwóch moich rabat, to jedna z nich

są tu tawuły, 2 różaneczniki (jeden z nich zmarniał po zimie i nie kwitł) wierzba hakuro, wierzba pendula, róża, wiosna kwitną tulipany i krokusy, skalniczek jest zrobiony na starym szambie, sadziłam na nim lobelie

ta rabata jest robiona w tam tym roku, ta w ogóle jest pusta, obsadzam je aksamitkami. Obie maja 2, 60 szerokości( w najszerszym miejscu) i 5, 80 długości aha słońce jest tu od południa do wieczora. Dziękuje za każda rade
Małymi kroczkami do celu... 10:25, 04 mar 2016

Do góry
Przycielam na razie jedna hortensje Limelight, patyczki oczywiście wykorzystałam mam je zostawić w ogrodzie,czy wziąść do domu?

A tutaj tawuły, może akurat się ukorzenia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies