Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Pszczelarnia 10:57, 09 maj 2016

Czy na rabacie przy tarasie jest ta sama odmiana kosodrzewiny?

I u mnie nie było "rewolucji" z powodu suszy. Nic po zimie nie wypadło ale już widzę plamy na liści floksów i chmarę nieprzyjaznych owadów (z lilii wyzbierałam). Mój plan w tym roku jest taki: naturalne opryski i gnojówki na maksa (jeśli będzie woda w podłożu) oraz wszelkie ściółki. Niby nic a tak dużo.

Mam do zrobienia zejście do kompostownika i okolice szopek, to co przy domu (powiało zgrozą, jak można nie zadbać o najbliższe otoczenie domu???)).

Olili 12:06, 09 maj 2016

Tawuły z berberysami piękne.
Moją magnolię Genie też przymrozki załatwiły,tegoroczna sadzonka ale zawiązała sporo pąków i mróz wszystko zniweczył.

Czy na tę rewolucję to masz już plan???
Ja próbuję trochę zrewolucjonizować swój zakątek tylko nie radzę sobie i chętnie będę podglądać,bo podoba mi się u Ciebie tj. Magnolia napisała jest z rozmachem ale i swobodnie i to mi odpowiada
agniecha973 22:31, 09 maj 2016

anka_ napisał(a)
Szkoda rh i magnolii. Człowiek czeka cały rok na kwitnienie, a tu przymrozek wyskoczy w nieodpowiednim czasie i pozamiatane....
Ale i tak masz Agnieszko tego kwiecia. Ciekawe za ile lat ja będę mogła podzielić swoje montany. Super znajomi i donice rewelacja. Co planujesz w nich posadzić?
Świetne fotki robisz.

Dziękuję. No do przyrody trzeba niestety z pokorą. Dzielę te najstarsze montany, kupione jak był zlot u Pszczółki. Kiedy to było? O matko!
Donice obsadzę tym co widać w wielodoniczkach, czyli begoniami i niecierpkami, bo będą stały raczej w cienistym miejscu.
agniecha973 22:39, 09 maj 2016

magnolia napisał(a)
tak, fotki Agnieszki są zawsze zachwycające.
Chyba pierwszy raz nie mamy opóźnienia w stosunku do Waszych rejonów. U nas na szczęscie nie było przymrozków.
M pytał czy w tym roku nie omijają Was deszcze? Nie macie suszy?
Stożki różane jak zwykle skłaniają do brzydkich uczuć zazdrości- niby zwykłe prote a takie piękne w tej prostocie.
Rzeka sapporo cudna. Już mocno podbita kępami trzcinnika, stąd ta masa zielona, tak?
Donice świetne- to nówki chyba?

Magnolia- szkoda trochę, ale może za to pójdzie jej we wzrost energia.

Pięknie macie. bardzo lubię Wasz ogród.
Jest z rozmachem ale i swobodą.

A czosnki niedźwiedzie, klują się?
Moje nie wszystkie przeżyły poprzednia suszę, ale są

Dziękuję. Oj tych przymrozków to sporo było u nas. Przez tydzień prawie co rano. W mieście wegetacja do przodu, to na wsi na odkrytym terenie tak.
Kwiecień był mokry, nawet bardzo. Padało często. Teraz słońce ostre i wschodni wiatr, więc szybko wysycha, ale w ziemi wg mnie sporo wody. Byłam wieczorem siać marchew na zimę i jak lekko ruszy się ziemię, to pod suchą warstwą zaraz wilgotna jest. Przed weekendem ma padać, w sumie przydało by się już.
Trzcinniki słabe są, mam nadzieję, że się rozbujają. Ta masa zieleni to twoja sesleria heufleriana.
Donice nówki, ale u mnie, a wcześniej używane zapewne przez jakąś Niemkę. Na rynku jesienią kupiłam.
Czosnki niedźwiedzie dobrze się mają. Mi żaden nie wypadł. Aż jestem zdziwiona. W parku już kwitną, bo tam zacisznie, a u mnie jeszcze nie.
agniecha973 22:42, 09 maj 2016

malkul napisał(a)

faktycznie wspaniałe zestawienie! ja rzez Ciebie od dziś też uwielbiam

Bardzo mi się podoba ta rabata w tej chwili, ale muszę jeszcze zagęścic, bo zdjęcie trochę oszukuje, od góry nie jest tak gęsto, miejscami brakuje roślin. Na pewno jesienią dokupię tulipanów, a teraz z ryneczku zwożę jeszcze pełniki. Mam dwie odmiany, jedna już długo kwitnie i jest wyższa, a druga niższa się dopiero zbiera.
agniecha973 22:48, 09 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Czy na rabacie przy tarasie jest ta sama odmiana kosodrzewiny?

I u mnie nie było "rewolucji" z powodu suszy. Nic po zimie nie wypadło ale już widzę plamy na liści floksów i chmarę nieprzyjaznych owadów (z lilii wyzbierałam). Mój plan w tym roku jest taki: naturalne opryski i gnojówki na maksa (jeśli będzie woda w podłożu) oraz wszelkie ściółki. Niby nic a tak dużo.

Mam do zrobienia zejście do kompostownika i okolice szopek, to co przy domu (powiało zgrozą, jak można nie zadbać o najbliższe otoczenie domu???)).

Tak, Ewa, na tej rabacie jest jedna odm kosodrzewiny. Chyba domyślam się dlaczego pytasz. Te krzaki bliżej muru domu mają już wysokie świeczki, a te na brzegach rabaty dopiero je wypuszczają. To wszystko przez tegoroczną pogodę. Mur wspomógł kosodrzewiny, bo wiatry mieliśmy okrutnie zimne. Przyroda jak zahipnotyzowana przysnęła na 2 tygodnie. Mam gdzieś zdj z górami w śniegu na koniec kwietnia i siebie wąchającą kwiaty naszej dzikiej czereśni w kurtce zimowej i czapce.
Ty masz zawsze takie konkretne i ambitne plany, o których ja na razie nawet nie marzę. Na razie walka o przetrwanie u mnie. Walka o przetrwanie tych rabat, które już założyłam.
agniecha973 23:12, 09 maj 2016

Olili napisał(a)
Tawuły z berberysami piękne.
Moją magnolię Genie też przymrozki załatwiły,tegoroczna sadzonka ale zawiązała sporo pąków i mróz wszystko zniweczył.

Czy na tę rewolucję to masz już plan???
Ja próbuję trochę zrewolucjonizować swój zakątek tylko nie radzę sobie i chętnie będę podglądać,bo podoba mi się u Ciebie tj. Magnolia napisała jest z rozmachem ale i swobodnie i to mi odpowiada

Tak, tawuły i berberysy mają moc! To rozmach Magnoliową ręką machnięty
Na rewolucję już kiedyś plan był, ale to tak dawno było, że trochę zapomniałam. Na razie młodzież w wolnych chwilach ściąga darń. Najprawdopodobniej na razie zasieję gorczycę na późniejsze przekopanie, a główne obsadzanie nastąpi bliżej jesieni chyba. Na razie roślin mam mało, a i roboty wszędzie pełno. Połowa rabat jeszcze nie tknięta.
Co do planu na tą rabatę, to ma to być taki zakątek leśny. Z roślin planowanych pamiętam paprocie, miodunki, żurawki, epimedium, hosty, rododendrony, kacze dzioby (nie pamiętam nazwy), dwa krzaki tawuły brzozolistnej i hortensja płożąca w tle. A co wyjdzie, zobaczymy. Namnożyło mi się jarzmianek i zawilców, więc nie wiem czy nie wykorzystam. Muszę gdzieś odnaleźć planik.
Juzia 08:36, 10 maj 2016

Olili 10:44, 10 maj 2016

agniecha973 napisał(a)

Tak, tawuły i berberysy mają moc! To rozmach Magnoliową ręką machnięty
Na rewolucję już kiedyś plan był, ale to tak dawno było, że trochę zapomniałam. Na razie młodzież w wolnych chwilach ściąga darń. Najprawdopodobniej na razie zasieję gorczycę na późniejsze przekopanie, a główne obsadzanie nastąpi bliżej jesieni chyba. Na razie roślin mam mało, a i roboty wszędzie pełno. Połowa rabat jeszcze nie tknięta.
Co do planu na tą rabatę, to ma to być taki zakątek leśny. Z roślin planowanych pamiętam paprocie, miodunki, żurawki, epimedium, hosty, rododendrony, kacze dzioby (nie pamiętam nazwy), dwa krzaki tawuły brzozolistnej i hortensja płożąca w tle. A co wyjdzie, zobaczymy. Namnożyło mi się jarzmianek i zawilców, więc nie wiem czy nie wykorzystam. Muszę gdzieś odnaleźć planik.

Pamiętam,że Magnoliową ręką ..Staram się czytać Jej porady w różnych wątkach..bo podoba mi się Jej spojrzenie na ogrody.
Te tawuły to nawet od Ciebie zgapiłam wprawdzie trochę inna konfiguracja i z innym berberysem ale zaczerpnięte od Ciebie .

Plan na zakątek leśny ładnie się zapowiada , a miałas go jakoś naszkicowanego ?
agniecha973 11:12, 10 maj 2016

Coś miałam, ale dawno tego nie widziałam, muszę poszperać.