Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

polowka 22:08, 11 maj 2016

Matko, ja też, każdy dzień po pracy spędzam wyłącznie w ogródku (ogródeczku bo to kilka metrów na krzyż). Ale ja to lubię... Żeby tak jeszcze wszystko wychodziło dobrze nie? to by człowiek spokojnie kładł się spać.
elmagra 22:29, 11 maj 2016

polowka napisał(a)
Matko, ja też, każdy dzień po pracy spędzam wyłącznie w ogródku (ogródeczku bo to kilka metrów na krzyż). Ale ja to lubię... Żeby tak jeszcze wszystko wychodziło dobrze nie? to by człowiek spokojnie kładł się spać.

No ale jakby mi ktoś choćby rok-dwa lata temu powiedział że tak się bede fascynowac praca w ziemi to bym nie uwierzyla. Mnie się dziś marzy lato na tarasie wśród pięknych rabat.... I warzywka dla dzieci. Dlatego to wszystko. No a poza tym ogród wciąga na maksa.
elmagra 18:39, 12 maj 2016

Dziewczyny, czy któraś pomoże z tą rabatą przy tarasie. Znalazłam w necie fajną rabatkę (jeśli można wklejać linki, to tu jest:http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod/31560-moj-ogrod-moja-oaza-moje-marzenia?limit=18&start=252#167022 ) Z tą różnicą, że moja jest prostokątna. Wymiary 325x100cm około, z tym, że te 100cm będzie poszerzone pewnie, może za rok, jak będzie dom otynkowany.
Nie wiem co to za rośliny pomiędzy żywotnikami, ta jasna to tawułka, tak?

Czy takie coś u mnie by zagrało? Tam będzie słońce cały dzień. Czy szmaragd może rosnąć tak blisko domu?
Toszka 19:30, 12 maj 2016

Elu tam jest napisane w tekście -m.in. krzewuszka o bordowych liściach, tawuła żółta, miłorząb Mariken, szmaragd, żółta tuja chyba Aurea Nana i jakiś iglak niski chyba jałowiec łuskowaty 'Blue Star'
elmagra 19:41, 12 maj 2016

Toszka napisał(a)
Elu tam jest napisane w tekście -m.in. krzewuszka o bordowych liściach, tawuła żółta, miłorząb Mariken, szmaragd, żółta tuja chyba Aurea Nana i jakiś iglak niski chyba jałowiec łuskowaty 'Blue Star'

Toszko, tawułę i tuje rozpoznałam. Bardziej zastanawiam się, czy u mnie podobna rabatka by się nadała. Co posadzić pomiędzy te dwie tuje. Podobają mi się takie strzeliste berberysy (chyba Erecta), tawułki japońskie. Nie radzę sobie z dobraniem roślin, żeby całą wiosnę-lato-jesień było ładnie.
Poza tym z drugiej strony tarasu, gdzie stoi pergola jest jeszcze około 1 metr, w którym chciałabym coś zasadzić. Może też jakiś iglak nie za wysoki plus coś innego...
Toszka 19:47, 12 maj 2016

Elu, jeśli serce ci mów, że takie zestawienie jest dobre dla ciebie, to tak rób - krzewuszkę i marikena zastąp 3 berberysami kolumnowymi, na dole posadź tawuły japońskie.
Po drugiej stronie możesz posadzić rośliny w tej samej kolorystyce, a np. w innej kombinacji lub pokroju.
tulucy 23:42, 12 maj 2016

Ja kupowałam tujki maleństwa, a sąsiedzi w tym samym czasie wsadzili takie 80-90 cm tuje. Teraz moje są równe z tamtymi. Moje poszły szybko, łatwo się zaaklimatyzowały, a tamte - większe długo stały w miejscu.
Ja się zasłaniam bluszczem od sąsiadów, ładnie zarasta i jest zimozielony. Ale jego listki ustawiają się w kierunku północy, jakby uciekały od słońca.

Na pergolę oprócz róż możesz dać powojniki, wiciokrzewy, milin, to kwitnące pnącza wszystko.

Warzywa planujesz od północy? Czy tam będą miały wystarczająco dużo słońca? One lubią światło i ciepło, inaczej bryndza, a nie plony.

Kasy na ogród idzie dużo, u mnie głównie na róże, bo teraz chciałam mieć chciejstwa konktretne, których nie ma w mojej taniej szkółce.
Na żywopłotki bukszpanowe poszłoby mi dużo, jakby mama nie znalazła taniego źródła, u mnie krzaczek po 8-12 zł, u mamy na targu po 2,50 (w hurcie, bo brałam ponad 100 krzaczków). Jest różnica.

elmagra 00:00, 13 maj 2016

tulucy napisał(a)
Ja kupowałam tujki maleństwa, a sąsiedzi w tym samym czasie wsadzili takie 80-90 cm tuje. Teraz moje są równe z tamtymi. Moje poszły szybko, łatwo się zaaklimatyzowały, a tamte - większe długo stały w miejscu.
Ja się zasłaniam bluszczem od sąsiadów, ładnie zarasta i jest zimozielony. Ale jego listki ustawiają się w kierunku północy, jakby uciekały od słońca.

Na pergolę oprócz róż możesz dać powojniki, wiciokrzewy, milin, to kwitnące pnącza wszystko.

Warzywa planujesz od północy? Czy tam będą miały wystarczająco dużo słońca? One lubią światło i ciepło, inaczej bryndza, a nie plony.

Kasy na ogród idzie dużo, u mnie głównie na róże, bo teraz chciałam mieć chciejstwa konktretne, których nie ma w mojej taniej szkółce.
Na żywopłotki bukszpanowe poszłoby mi dużo, jakby mama nie znalazła taniego źródła, u mnie krzaczek po 8-12 zł, u mamy na targu po 2,50 (w hurcie, bo brałam ponad 100 krzaczków). Jest różnica.

Lucy, na pergoli mam i róże i powojniki właśnie.
Bukszpanowych obwodek nie planuje na razie. Warzywa niby mam od północy Ale tak po prawdzie to jedna skrzynia nie ma słońca ze 3 godziny A jedna może 2. Trzecia ma słońce cały dzień. Bo to płn-Zach jest i nic nie zasłania ich od zachodu. Myślę że będzie ok. Rzodkiewki mi wyszły - cały piękny rzadek.
anna_t 22:16, 13 maj 2016

anbu napisał(a)
Elu coś w ten deseń?

Oczywiście nie wiem z której strony masz zejście z tarasu ale coś takiego chodzi mi po głowie jak widzę Twoją kwadratową działkę
Muszą się wypowiedzieć bardziej doświadczone osoby, czy ta wizja ma ręce i nogi

genialne! mi sie bardzo podoba ja tez wolę linie proste ale ta opcja jest i tak lepsza od fal a ogród będzie ciekawy. jakbyscie jeszcze w miejsce tego koło zrobili murek, nie za wysoki 2 pustaki dosłownie. wyjatkowo by było
cos jak w symeryczno-lirycznym u Danki
i łatwiej by było z dziećmi bo za murkiem rabaty, warzywniak - fajnie Ela zastanówcie sie nad tym
anna_t 22:18, 13 maj 2016

i nie martw sie że na rogach głebokie rabaty, ja robię wszystkie 3m głębokie + 1,2 na tuje
uwierz mi z czasem zarosnie
na poczatek zrób zywopłot, posadź drzewa a reszta to Ci sie wykluje. na południu zrób różankę bo czytałam ze chcesz róże