Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Basilikum 21:48, 09 maj 2016

Haniu one ludzi sie za bardzo nie boja. jak stoje za blisko domu to kopciuszek przysiada na rynnie z drugiej strony i czeka az sie odsune przelecial mi juz kilka razy prawie Kolo nosa. No nie mozemy calkiem sobie z drogi schodzic, bo on ma mieszkanie tuz Kolo mojego wejscia.

A dzikie pszczoly tez mam. Wypatrzyla je u mnie pszczelarka, ktora byla w goscinie w weekned

a tu kawalek z wystawy, naktorej bylismy w sobote
wystawa jest w bylym klasztorze a jak na klasztor przystalo browar tam tez jest. Zakonnikow juz dawno nie ma ale piwko sie robi

Basilikum 21:52, 09 maj 2016

Violka no jak to kto kot oczywiscie

ja sie zdziwilam wczoraj, ze te wroniska czarne rozkrakane takiego duzego drapieznika gonia. To byla doslownie chwila. mam nadzieje, ze drapieznik wygral, byl na swoim terenie w koncu
violka171 22:08, 09 maj 2016

Basilikum napisał(a)
Violka no jak to kto kot oczywiscie

ja sie zdziwilam wczoraj, ze te wroniska czarne rozkrakane takiego duzego drapieznika gonia. To byla doslownie chwila. mam nadzieje, ze drapieznik wygral, byl na swoim terenie w koncu

nie zgadłaś Izuniu ,kot odszedł o pustym pysku-puścił gołębia z paszczy,a te czarne co dziobały kota to mniejsze od gołębi-domniemam że to wrony
oglądałaś film pt."Pasja" o Jezusie ? jest tam scenka krzyzowania i jak dziobią czarne ptaszyska mózg jednego co w obliczu śmierci nie uwierzył w Boga ,tak mi sie ta scenka skojarzyła z tą z kotem
Nie wierzyłam też puki nie zobaczyłam na własne oczęta że kot może przegrać-a jednak
Basilikum 06:26, 10 maj 2016

Viola no patrz, nie myslalam, ze kot sie poddal.
Jak mniejsze od golebia ptaszyska to to nie wrony.

Zostawiam Wam na drugie sniadanko

violka171 06:51, 10 maj 2016

Basilikum napisał(a)
Viola no patrz, nie myslalam, ze kot sie poddal.
Jak mniejsze od golebia ptaszyska to to nie wrony.

Zostawiam Wam na drugie sniadanko

ach pychotka Izuniu ,dziekuje jest pyszna
jak tam owieczka ?wiesz juz coś?
hanka_andrus 08:51, 10 maj 2016

Rzodkieweczką nie pogardzę i na pierwsze, i na drugie, i w międzyczasie! Też o owcę się dopytuję!
Basilikum 13:59, 10 maj 2016

nic nie wiem, bo ja w pracy a maz w domu byl do 12 i teraz w pracy tez
rano tylko 5 minut gadalismy, ze ma jeszcze raz do naszej dr dzwoinic i relacje zdac

a rzodkiewki sa z italienskich nasionek
Basilikum 14:16, 10 maj 2016

Haniu pisalas u Violi albo u siebie o tym jak sie robi sadzinki bzu napisz u mnie jszcze raz, bo nie moge znalezc. I co to pietka, bo cos bylo, ze galazka z pietka ma byc

Ja mam jeden bez ale on pozno kwitnie, czyli jeszcze teraz nie i ma jakos tak malo kwiatostanow i inny kolor tez by mi sie przydal
hanka_andrus 14:54, 10 maj 2016

Izabelko, Taką gałązkę tegoroczną odrywamy od pnia, i tyle ile się urwie zostawia. Ta część końcowa nazywa się piętką. Tak można sadzonkować również kalinę, tawuły, Innych nie sprawdzałam.
-----------------------------------

Bez można sadzonkować. Trzeba ułamać gałązkę młodą z piętką, co najmniej 3 pary liści i wierzchołek. Odciąć wierzchołek. Na pędzie zostawić w całości górne liście. Środkowe uciąć do połowy, a dolne usunąć. Zanurzamy w ukorzeniaczu

Władamy do ziemi, przykrywamy słoikiem, podlewamy systematycznie i czekamy na wzrost. Nieraz do drugiego roku.
violka171 16:42, 10 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
Izabelko, Taką gałązkę tegoroczną odrywamy od pnia, i tyle ile się urwie zostawia. Ta część końcowa nazywa się piętką. Tak można sadzonkować również kalinę, tawuły, Innych nie sprawdzałam.
-----------------------------------

Bez można sadzonkować. Trzeba ułamać gałązkę młodą z piętką, co najmniej 3 pary liści i wierzchołek. Odciąć wierzchołek. Na pędzie zostawić w całości górne liście. Środkowe uciąć do połowy, a dolne usunąć. Zanurzamy w ukorzeniaczu

Władamy do ziemi, przykrywamy słoikiem, podlewamy systematycznie i czekamy na wzrost. Nieraz do drugiego roku.

Haneczko a nie dopisałaś kiedy można zrobić to tzn.teraz czy kiedy ?