Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Przygotowanie ogrodu do zimy 21:55, 29 paź 2014

Do góry
Czytajcie, proszę, artykuły na stronie głównej, napisałam ich ponad 450, czas to nadrobić a nie czytać ogrodników "inaczej" jak to nazwałaś W rogu na dole po prawej zobacz chmurę tagów i wyszukiwarkę, albo pytaj, podsunę artykuł jesli jest na stronie.
Przygotowanie ogrodu do zimy 21:54, 29 paź 2014

Do góry
Mróz rozsadzi? ale to przymrozek nie mróz, to nie regularna zima a w dzień sporo na plusie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 21:50, 29 paź 2014

Do góry
justi napisał(a)
Danusiu, kiedy okrywać hortensje ogrodowe? Przymrozek już był, ale liście jeszcze wiszą, no i mrozów w dzień nie ma. Chciałabym żeby zakwitły mi dwa duże okazy, bo słabo kwitną

Możesz wcale nie okrywać w sumie i tak nie zakwitną albo słabo. Nie warto ich sadzić.

Ich okrywanie wyjaśniam w artykule o hortensjach na dole art.

Okrywanie na zimę

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcanie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła (kwitnie na pędach zeszłorocznych).

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Zgodnie z moim doświadczeniem teraz jest na to za wcześnie, w końcu to tylko przymrozki a nie regularne mrozy, w dzień jest na plusie, słoneczko. Teraz oberwij im te padnięte liście i czekaj, a najlepiej wymień je na lepsze hortensje, czyli bukietowe.

Albo postąp jak ja opisałam w artykule (włóknina, kopczyk z kory, mata słomiana - zakładane i zdejmowane stopniowo, zgodnie z "ruchem" temperatur.
Zimozielony ogród przy białym domu 21:49, 29 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie trzeba, są zimozielone i niskie, nie ma potrzeby a jest wręcz niewskazane.

Ło matko, a ja miałam wiązać swoje. Dobrze, że przeczytałam
Dzięki Justa, że zadałaś pytanie

Tamtej zimy związałam buchanana, czyli żle zrobiłam, bo one też żyją zimą, tak ?
Zimozielony ogród przy białym domu 21:44, 29 paź 2014

Do góry
Nie trzeba, są zimozielone i niskie, nie ma potrzeby a jest wręcz niewskazane.
Przygotowanie ogrodu do zimy 20:04, 29 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podlewać, a jakże by zostawić rośliny w takiej suszy, chyba nie macie litości i wyczucia. Podlewać, rozsądek nakazuje nawet

A już w szczególności podlewać rośliny zimozielone iglaste i liściaste i róże.

dzięki Danusiu, słyszałam różne opinie o podlewaniu przed mrozem, że mróz niby korzenie rozsadzi i takie tam...
Będę lać,... już nie drżącą ręką

i lecę do zalinkowanych artykułów, z niektórych lekcje już wcześniej odrobiłam

edit:

:
Danusiu, uspokoję Cię, że aż tak bezduszna i bezmyślna to nie jestem ;P
ale człowiek głupieje, jak nasłucha się porad "doświadczonych inaczej" ;P ogrodników... stąd też czasami głupawe pytania...
ale to wszystko z troski o roślinki
Begonia tuberosa (Begonia x tuberhybrida) - begonia bulwiasta 19:24, 29 paź 2014

Do góry
Moja babcia uprawiała je jako rośliny doniczkowe w domu.
Lawenda - Lavandula 19:22, 29 paź 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
A czy teraz mogę pannę lawendę podzielić?

Nie, lawendy się nie dzieli, tylko sadzonkuje lub wysiewa z nasion. No chyba że jakimś cudem się poukorzeniała obok głównego pędu.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 19:20, 29 paź 2014

Do góry
Taka forma na soliter w trawniku nie nadaje się, raczej na skarpę, murek, skalniak. W każdym razie pędy będą kładły się po ziemi i będziesz je kosiła kosiarką. Przesadź póki czas.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 19:19, 29 paź 2014

Do góry
Porą na usuwanie przekwitniętych kwiatostanów jest pora po kwitnięciu, zanim zawiążą nasienniki - czyli koniec maja-czerwiec, teraz nie jest dobra pora ale jest to czas kiedy jeśli są - koniecznie to usuwaj. Zawaliłeś sprawę niestety

Jak to robić masz na zdjęciach w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki

Pieris japoński - Pieris japonica 19:16, 29 paź 2014

Do góry
Pieris jest rośliną zimozieloną, podlewaj póki jest na plusie. Jak zmrozi okopczykuj korą. Włóknina nic nie da, jak ma zmarznąć to i tak zmarznie, ale podlanie jest ważne.
Trzmielina - Euonymus 19:14, 29 paź 2014

Do góry
megabasia napisał(a)
Dziękuję za dobre rady.
15 cm? No ładnie, tak głęboko to nigdy nie sprawdzałam

A dlaczego? Sprawdź poniżej 15 cm czyli głębiej Mokro jest na 5 cm, a tam gdzie korzenie - pustynia. Korzenie są głęboko i tam sprawdź.
"Gardeners'World" po polsku 19:07, 29 paź 2014

Do góry
Ja prenumeruję wersję angielska, ale chętnie zakupię wersję polską, ciekawe czy identyczna z angielska, bo Mój piękny ogród różni się od wersji niemieckiej.
Przygotowanie ogrodu do zimy 19:04, 29 paź 2014

Do góry
I jeszcze wątek o okrywaniu do tego istnieje jako uzupełnienie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1044-okrywanie-roslin-na-zime
Przygotowanie ogrodu do zimy 19:00, 29 paź 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
I ja też mam taki sam dylemat...
Posadziłam ostatnio sporo roślin i nie wiem, czy mam podlewać teraz, kiedy w dzień jest plusowa temp. a w nocy spada poniżej zera.

Susza okropna, od tygodni nie padało...

Podlewać, a jakże by zostawić rośliny w takiej suszy, chyba nie macie litości i wyczucia. Podlewać, rozsądek nakazuje nawet

A już w szczególności podlewać rośliny zimozielone iglaste i liściaste i róże.
Przygotowanie ogrodu do zimy 18:59, 29 paź 2014

Do góry
Poczytajcie

Przyda nam się praktyczna wiedza.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/94-jesienna-przeprowadzka-roslin-wrazliwych-na-mroz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/93-jesienne-sprzatanie-ogrodu-i-przygotowania-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/214-jak-przygotowac-ogrod-do-zimy

a także co robimy w ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/17-co-robimy-w-ogrodzie-w-listopadzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/16-co-robimy-w-ogrodzie-w-grudniu
Przygotowanie ogrodu do zimy 18:57, 29 paź 2014

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)
Mam takie pytanie w temacie przygotowania roślin takich jak hortensja ogrodowa, różaneczniki, azalie, pierisy do zimy. Dodam, ze są to rośliny posadzone w tym roku.

Od kilku dni o 6 rano u mnie ( południe kraju Śląsk) na termometrze jest 0 stopni. W ciągu dnia piękna słoneczna pogoda z bezchmurnym niebem i teraz nie wiem za bardzo jak postępować.

Czy podlewać w/w roślinki czy raczej już nie? czy już okrywać np. Na noc a na dzień zdejmować( mam na myśli agrowłókninę- rozważam zakup takich kapturów a białej agrowłókniny) czy tylko osypać prz ziemi np. Grubszą warstwą kory? Czy przed zimą się osypuje w/w rośliny obornikiem i na to np. Korę( bo tak mi coś moja sąsiadka mówiła) tylko ńie bardzo jestem przekonana czy miała rację

Prawdę mówiąc najbardziej mnie marwi to podlewanie bo nie chciałabym zaszkodzić roślinkom.

pzdr
Trzmielina - Euonymus 08:23, 29 paź 2014

Do góry
To jest trzmielina Fortunego 'Emerald Gaiety' i jest zimotrwała, nie trzeba jej okrywać, jeśli jednak mają być tęgie mrozy możesz dla pewności owinąć biała włókniną i związać w "cukierek". Przed zimą podlej i w okresach odwilży podlewaj, bo to roślina zimozielona.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:16, 29 paź 2014

Do góry
Olili napisał(a)
Danusiu, nie odpisuję w swoim wątku tylko tu u Ciebie : Dziękuję,że do mnie zaglądasz i piszesz porady,biorę je sobie wszystkie do serca i w najbliższym czasie wiele z nich zostanie wcielonych do życia , na miarę moich możliwości oczywiście .

Kochana, podaj u siebie wymiary swojej działki, rabat, inaczej kulą w płot
Profesjonalnie podchodzę do tego zupełnie inaczej bo mam dane konkretne i duuuzo czasu, u ciebie to tylko tak jak pisałam szybkie 3 minuty a to nie to samo
Trzmielina - Euonymus 07:36, 29 paź 2014

Do góry
Raczej nie dolałaś, jak to zdiagnozować? Pogrzebać w ziemi i ocenić czy na głębokości większej niż 15 cm jest mokro, czyli tam gdzie są korzenie. Wilgotna warstwa powierzchniowa nic roślinie nie daje.

Ponieważ jest pod dachem to tym bardziej diangnozuję, że niedolana

To roślina zimozielona, transpiruje cały rok, jej podlanie przed zimą jest niezbędne i konieczne do życia i przetrwania.

Zbadaj sprawę i podlej obficie, inaczej będzie kaput.

Przez zakapturowaniem oberwij owoce, bo zgniją pod osłoną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies