Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Wisteria - glicynia, słodlin 16:56, 30 paź 2014

Do góry
Pooglądaj cały wątek, oczywiście pokaż zdjęcie glicynii, co i gdzie i na jakiej podporze chcesz zaplatać? Forma pienna jest stworzona do mocnego cięcia, jesli puściła długie pędy, znaczy wymknęła się spod kontroli.
Wisteria - glicynia, słodlin 16:55, 30 paź 2014

Do góry
lamia napisał(a)
Rośnie u mnie w przedogródku. Musze bardzo przycinać. Poza tym jest dość niska, W jaki sposób zapleść w górę bezlistne teraz pędy ?
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 15:05, 30 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przyswój sobie dekalog ogrodnika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow

Zapisuję sobie, bo jak na razie to tez mam chaos i błądzę-

Natix i tak jesteś krok dalej
Pozdrawiam
Zimozielony ogród przy białym domu 11:10, 30 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a
Zimozielony ogród przy białym domu 11:10, 30 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a

Danusiu, czy to czerwone po prawej to dereń ivory halo?

Pozdrawiam
"Gardeners'World" po polsku 09:12, 30 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja prenumeruję wersję angielska, ale chętnie zakupię wersję polską, ciekawe czy identyczna z angielska, bo Mój piękny ogród różni się od wersji niemieckiej.

Danusiu, jeśli będzie tak, jak napisano z tyłu tej ulotki, której zdjęcie wrzuciłam, to pismo powinno być bardzo zbliżone do oryginału, bo twierdzą, że będą będzie tak tłumaczone, żeby polski czytelnik nie stracił nic z oryginału.
Czekam na pierwszy numer, bardzo jestem go ciekawa.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:00, 29 paź 2014

Do góry
justi napisał(a)
Mam dwie bardzo duże hortensje ogrodowe, słabo kwitną, więc w tym roku postanowiłam je okryć, bo już za duże na hodowlę w donicach. Włóknina już kupiona, tylko kiedy to zrobić? Pierwsze przymrozki juz są, liście i kwiaty zważone.

tu widac, że tylko parę kwiatów jest

Oberwij liście teraz.

Cytuję z mojego artykułu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Okrywanie na zimę

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.
Zimozielony ogród przy białym domu 21:59, 29 paź 2014

Do góry
Tak, to turzyce nie trawy. Turzyc się nie wiąże a podlewa przed zimą, ewentualnie okrywa stroiszem, bo mogą wymarzać.
Przygotowanie ogrodu do zimy 21:55, 29 paź 2014

Do góry
Czytajcie, proszę, artykuły na stronie głównej, napisałam ich ponad 450, czas to nadrobić a nie czytać ogrodników "inaczej" jak to nazwałaś W rogu na dole po prawej zobacz chmurę tagów i wyszukiwarkę, albo pytaj, podsunę artykuł jesli jest na stronie.
Przygotowanie ogrodu do zimy 21:54, 29 paź 2014

Do góry
Mróz rozsadzi? ale to przymrozek nie mróz, to nie regularna zima a w dzień sporo na plusie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 21:50, 29 paź 2014

Do góry
justi napisał(a)
Danusiu, kiedy okrywać hortensje ogrodowe? Przymrozek już był, ale liście jeszcze wiszą, no i mrozów w dzień nie ma. Chciałabym żeby zakwitły mi dwa duże okazy, bo słabo kwitną

Możesz wcale nie okrywać w sumie i tak nie zakwitną albo słabo. Nie warto ich sadzić.

Ich okrywanie wyjaśniam w artykule o hortensjach na dole art.

Okrywanie na zimę

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcanie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła (kwitnie na pędach zeszłorocznych).

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Zgodnie z moim doświadczeniem teraz jest na to za wcześnie, w końcu to tylko przymrozki a nie regularne mrozy, w dzień jest na plusie, słoneczko. Teraz oberwij im te padnięte liście i czekaj, a najlepiej wymień je na lepsze hortensje, czyli bukietowe.

Albo postąp jak ja opisałam w artykule (włóknina, kopczyk z kory, mata słomiana - zakładane i zdejmowane stopniowo, zgodnie z "ruchem" temperatur.
Zimozielony ogród przy białym domu 21:49, 29 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie trzeba, są zimozielone i niskie, nie ma potrzeby a jest wręcz niewskazane.

Ło matko, a ja miałam wiązać swoje. Dobrze, że przeczytałam
Dzięki Justa, że zadałaś pytanie

Tamtej zimy związałam buchanana, czyli żle zrobiłam, bo one też żyją zimą, tak ?
Zimozielony ogród przy białym domu 21:44, 29 paź 2014

Do góry
Nie trzeba, są zimozielone i niskie, nie ma potrzeby a jest wręcz niewskazane.
Przygotowanie ogrodu do zimy 20:04, 29 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podlewać, a jakże by zostawić rośliny w takiej suszy, chyba nie macie litości i wyczucia. Podlewać, rozsądek nakazuje nawet

A już w szczególności podlewać rośliny zimozielone iglaste i liściaste i róże.

dzięki Danusiu, słyszałam różne opinie o podlewaniu przed mrozem, że mróz niby korzenie rozsadzi i takie tam...
Będę lać,... już nie drżącą ręką

i lecę do zalinkowanych artykułów, z niektórych lekcje już wcześniej odrobiłam

edit:

:
Danusiu, uspokoję Cię, że aż tak bezduszna i bezmyślna to nie jestem ;P
ale człowiek głupieje, jak nasłucha się porad "doświadczonych inaczej" ;P ogrodników... stąd też czasami głupawe pytania...
ale to wszystko z troski o roślinki
Begonia tuberosa (Begonia x tuberhybrida) - begonia bulwiasta 19:24, 29 paź 2014

Do góry
Moja babcia uprawiała je jako rośliny doniczkowe w domu.
Lawenda - Lavandula 19:22, 29 paź 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
A czy teraz mogę pannę lawendę podzielić?

Nie, lawendy się nie dzieli, tylko sadzonkuje lub wysiewa z nasion. No chyba że jakimś cudem się poukorzeniała obok głównego pędu.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 19:20, 29 paź 2014

Do góry
Taka forma na soliter w trawniku nie nadaje się, raczej na skarpę, murek, skalniak. W każdym razie pędy będą kładły się po ziemi i będziesz je kosiła kosiarką. Przesadź póki czas.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 19:19, 29 paź 2014

Do góry
Porą na usuwanie przekwitniętych kwiatostanów jest pora po kwitnięciu, zanim zawiążą nasienniki - czyli koniec maja-czerwiec, teraz nie jest dobra pora ale jest to czas kiedy jeśli są - koniecznie to usuwaj. Zawaliłeś sprawę niestety

Jak to robić masz na zdjęciach w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki

Pieris japoński - Pieris japonica 19:16, 29 paź 2014

Do góry
Pieris jest rośliną zimozieloną, podlewaj póki jest na plusie. Jak zmrozi okopczykuj korą. Włóknina nic nie da, jak ma zmarznąć to i tak zmarznie, ale podlanie jest ważne.
Trzmielina - Euonymus 19:14, 29 paź 2014

Do góry
megabasia napisał(a)
Dziękuję za dobre rady.
15 cm? No ładnie, tak głęboko to nigdy nie sprawdzałam

A dlaczego? Sprawdź poniżej 15 cm czyli głębiej Mokro jest na 5 cm, a tam gdzie korzenie - pustynia. Korzenie są głęboko i tam sprawdź.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies