Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

natix 08:54, 23 paź 2014

Doniek dziękuję za radę, napewno fajnie by to wszystko wyglądało i dało mi coś więcej do myślenia
Czuję się zaszczycona pierwszym postem u mnie
Chyba przez zimę bedę główkowała i zbierała fundusze a z wiosną ruszę dopiero do walki.
natix 12:19, 23 paź 2014

Siedziałam i nakreśliłam coś takiego:

Mogłabym się tego trzymać, tak mi się wydaje. Jeszcze się tylko zastanawiam czy powinnam oddzielać tujami itp obszar trawnika i rabat tuż za nim od obszaru brzózek, bo tam nie mam trawnika i docelowo ma być zostawiona ściółka leśna, gdyż ładne grzybki na śniadanko zbieramy
MAD 12:54, 23 paź 2014

natix napisał(a)
Normalnie szału idzie dostać jak brzózka zarówno kwitnie wiosną jak i sieje( miliony lecących "gwiazdek")przez lipiec i sierpień...Ci co mają je w ogrodzie to doskonale wiedzą o czym piszę

Oj jak dobrze wiem o czym piszesz... Te gwiazdki są wszędzie... I w ogrodzie i w domu. Widzę, że "areał" mamy identyczny. Będę podczytywała.
Madison 15:05, 30 paź 2014

Gardenarium napisał(a)

Przyswój sobie dekalog ogrodnika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow

Zapisuję sobie, bo jak na razie to tez mam chaos i błądzę-

Natix i tak jesteś krok dalej
Pozdrawiam
natix 14:20, 01 lis 2014

Ach ten dekalog czytałam, strony przeglądałam...
Pomysłów troche mam ale brak zdecydowania i jak mówi w nim któryś tam punkt to "...kupuj, bo inaczej bedziesz stac w miejscu" wiec se stoje
waldek727 01:55, 02 lis 2014

Natalko.
Bardzo dobrze, że nakreśliłaś sobie plan ogrodu w/g którego będziesz działać w kolejnych miesiącach i latach. Wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę, że ogród praktycznie zmienia się cały czas ale fundamenty jego tworzenia powinny być stabilne.
Nie wiem czy oglądałaś jeden z ostatnich odcinków ,,Mai w ogrodzie" w którym właściciele we wspaniały sposób pokazali swój związek z naturą. Obejrzyj go sobie. Jak dla mnie był to modelowy pokaz zagospodarowania leśnej ostoi i otoczenia jej we właściwy sposób swoją opieką i rozważnymi decyzjami. Być może ten obraz przybliży Cię w jakimś stopniu do opracowania koncepcji zagospodarowania własnego ogrodu.
http://majawogrodzie.tvn.pl/234,Ogrod-z-sercem-na-skraju-puszczy-odc-519,odcinek.html
natix 11:55, 02 lis 2014

Dzięki dzięki, oglądałam ten odcinek jak i wiele innych...
U mnie tzw leśna ostoja to obecnie kilkadziesiąt brzózek ok 15m wysokich i większości cienkich wiec pejzarzu na poziomie parteru niestety nie ma żadnego.I Szkoda...Wiec cały czas zastanawiam się czy robic jakies tło sobie do rabat czy nie. No i wszędobylski cień przez połowę dnia...
natix 12:22, 02 lis 2014

No i w jesiennym międzyczasie "tworzę" rabaty. Ogromna prośba o jakiś odzew
Jak widać jest to rabata "przedogródkowa" czyli niezwykle ważna. Pójdzie ona na pierwszy rzut zaraz wczesną wiosną...
Rzut z góry

I rabata z przodu, naprzeciwko okna kuchennego tuż przy furtce...z prawej

Jak tam z moją kompozycją? Idzie przeżyć?
Wichura4ad 12:42, 02 lis 2014

Witam serdecznie sąsiadkę
Ciesze się ze coraz więcej osób trafia tu z Kuj-Pom.Ja jestem na O. około dwóch lat i dopiero w zeszłym roku ukształtował mi sie mój plan ogrodu
Co do Twojej rabaty to wydaje mi sie że jednak troche za dużo rodzajów roslin. Ja zmiejszyłbym ilość a dał więcej tego samego tzn nie po 3 ale po 5 albo nawet 7.Rabata jest przecież ogromna
natix 14:26, 02 lis 2014

Dzięki, a może ktoś jeszcze by mi coś podpowiedział?
Halllo, eksperci?
<Dodam że koło trawnika to średnica ok. 5m >
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies