Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:08, 05 sty 2024

Do góry
problemiarz napisał(a)
Drugi problem jaki mnie trapi i dręczy, to sąsiedztwo z drugiej strony działki jeszcze większego intruza, który wygląda tak:

Czy ktoś rozpoznaje tę roślinę i zna środek niszczący ją...?
Dodam tylko, że rośnie to wysokie na ok 3-4m, grube badyle, wewnątrz puste, w których gromadzi się woda - tak jak bambus, rurka z wodą w środku. Jest to niemiłosiernie inwazyjne oraz ekspansywne. Znudziło mi się także już wyrywanie, ale jak przestanę, to mi zasłoni Słońce na działce. Sąsiad nie poczuwa się do systematycznego zwalczania intruza i efekt jest taki, że ma zajęte kilkadziesiąt metrów kwadratowych tym dziadostwem, a ja co kilka dni muszę coś wyrwać, żeby sytuacja mnie nie przerosła.

To jest rdestowiec ostrokończysty (Reynoutria japonica) nazywany również rdestem japońskim
i wyrządza wiele szkód. W Anglii jest prawnie zakazany, bo praktycznie jest nie do zwalczenia.
https://www.lovethegarden.com/pl-pl/problemy-ogrodnicze/rdestowiec-ostrokonczysty
Wizytówka - Ogród prawie wymarzony 08:12, 05 sty 2024

Do góry
Jesień 2023

Zielony Chram 05:57, 05 sty 2024

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 01:36, 05 sty 2024

Do góry
Gile w ty roku nie zawiodły, codziennie przylatują i dziobią klonowe nasionka

Przerwa na kawę... 00:56, 05 sty 2024

Do góry
inka74 napisał(a)

na tym ostatnim zdjęciu jest krzaczek, którego musze przesadzić/usunąć z tego miejsca. Tu dam tylko w miarę niskie nasadzenia - kulki z cisu z różami, trawami i może hortensjami jakimiś małymi. W lato obecny krzaczek zasłania mi cały widok na rabatę post-owalną gdy rano w kuchni robię śniadanie, piję kawę.

A czy ten krzaczek, który chcesz usunąć, to nie zasłania właśnie trochę samochód przy widoku z huśtawki? Czy to zadanie spełnia pendula (chyba morwa)?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:02, 05 sty 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu zdrowia i radości w Nowym Roku
Donoszę, że ciemierniki od Ciebie szykują się do kwitnienia

Dziękuję, ja także życzę pomyślności w Nowym Roku, sukcesów w ogrodzie i nieustającego zdrówka.
Cięszę się razem z tobą z udanych ciemierników, moje też mnie nie zawodzą
Jedynie kalina wonna słabo bierze się za kwitnienie, w ub, roku o tej oporze miała rozwiniętych sporo kwiatków, a teraz jeszcze śpi

tak wygląda, cosik biednie...
Ogród Basi i Romka 23:43, 04 sty 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

U nas jeszcze dziś strzelają. Aza wczoraj długi spacer w lesie, by maksymalnie ją wymęczyć, potem trzy tabletki ziołowe i wieczór sylwestrowy w kuchni w przesuwnej szafie, ma tam swoją skrytkę, na podłodze, miałam tam schowek na mopy A my w samym centrum wioski mieszkamy i większość sąsiadów miało fajerwerki, dosłownie po sąsiedzku, za płotem. Filemon też mocno się bał, chciał uciekać. Także sylwester w szafie, mimo pozasłanianych okien roletami zewnętrzymi, głośnej muzyki w domu, tak to wygląda, siedzi i sapie. Ale w tym roku było z nią trochę lepiej niż rok temu. A co mają zrobić biedaki, te które są w budach Oj bardzo bym chciała, żeby zakazali sprzedaż i używanie fajerwerków.
.

Czytam, że u Was była strzelanina. Czyli mieszkam w fajnym miejscu, bo u nas było bardzo mało fajerwerków. Tylko kilka koło północy.
Muszę pochwalić sąsiadów.
Ogródek Gosi 23:24, 04 sty 2024

Do góry

Urzekła mnie. Co to za dama?

Mój ulubiony typ - jeden badyl i od razu bukiet.
Grzebiuszka ziemna 23:19, 04 sty 2024

Do góry
Dzięki
Oto moje urodzinowe prezenta - nowa energetyczna mysz, i podkładka, i książka "Ogrodowe przebudzenie", idę się przebudzać Chyba pisana z pozycji Wróżki, ale zobaczymy

Przerwa na kawę... 23:12, 04 sty 2024

Do góry
O coś takiego mi chodzi

Tak te rabaty wyglądały w sierpniu.

na tym ostatnim zdjęciu jest krzaczek, którego musze przesadzić/usunąć z tego miejsca. Tu dam tylko w miarę niskie nasadzenia - kulki z cisu z różami, trawami i może hortensjami jakimiś małymi. W lato obecny krzaczek zasłania mi cały widok na rabatę post-owalną gdy rano w kuchni robię śniadanie, piję kawę.
Przerwa na kawę... 22:51, 04 sty 2024

Do góry
To co potrzebuję zrobić to na rabacie pierwszej od lewo utworzyć jakąś wyższą przesłonę w lato, gdy siedzę na huśtawce. Bo mam widok centralny na podjazd i samochody co mnie po prostu drażni.
Tak to mniej więcej wygląda z huśtawki

Nie chcę niczego szczelnego, raczej jakieś krzewy. Może uda się przesadzić krzewuszkę z tej drugiej części rabaty bo tam jest za wysoka. Może to być problematyczne bo ona jest już stara. Na innych rabatach mam 2 kaliny do zagospodarowania, może do tego dodam jakąś mniejszą pęcherznicę typu Amber z ładnym kolorem liśi na wiosnę i na jesieni.
Kocimiętka - Nepeta 22:44, 04 sty 2024

Do góry
Basienka napisał(a)
Wybacz moje niedowierzanie, ale jak nie zobacze to nie uwierze. To aż w tak ekspresowym tempie rosną ?

Moje posadzone z pojemników P9 jeśli dobrze pamiętam, odmiana Purrsian Blue, sadzona w czerwcu.
Lipiec

Październik
Przerwa na kawę... 22:40, 04 sty 2024

Do góry
Spróbuję wgrać dzisiejsze zdjęcia z telefonu...chwila prawdy
Całość rabaty od strony kostki jest do przeróbki. Dawna rabata owalna czyli to co za trawiastą ścieżką zostaje bez większych zmian. Kształt obecny rabat mi pasuje. Jest dobra komunikacja. Zmiany są planowane w nasadzeniach.

Ogródek Gosi 22:04, 04 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:02, 04 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:01, 04 sty 2024

Do góry

A to moje tarasowe oczko. Pierwszy rok, ciekawe jak przetrwa zimę. Schowałam je pod stół i przykryłam folią. Może się uda przetrzymać rośliny
Stylowe Nordowisko 22:00, 04 sty 2024

Do góry
Choinka 2022.
Ogródek Gosi 21:59, 04 sty 2024

Do góry
Nawet nie wiecie jak mi miło czytać takie słowa.
Zawsze podchodziłam do swojego ogrodu bardzo krytycznie.
Naprawdę jest bałaganiarski i czasem mi się to podoba, a czasem chciałabym wszystko wykopać posadzić od nowa.

Kordina napisał(a)

Jak mi się to podoba, lubię takie gąszcze, wszystko ze sobą współgra

Bożenko, ja tez lubię gąszcz, chociaż czasami chciałabym go troszeczkę uładzić

Rumianka napisał(a)
Tamaryszka wyhodowałam kiedyś z patyczka. Posadziłam go na docelowe miejsce i chciałam mu zrobić jakieś okalające zabezpieczenie...a w tym czasie eM rozpędził się z koszeniem trawy i nieopatrznie go ściął nie widząc go...i już biedaczek nigdy nie odrósł...
A wcześniej jeszcze tak ładnie go nazywał "Tymoteusz", bo nie mógł zapamiętać 'Tamaryszek"

Eliso, szkoda, że roślinka została skasowana.
Ja próbowałam swojego kiedyś eksmitować, bo za bardzo się rozrósł, ale on się nie dał wykopać. I został, ale muszę go ciąc radykalnie kilka razy do roku, bo to potwór.
U mnie m. skosił różę Ghislaine de Feligonde. Ta tez się nie chciała dać skasować. Jest rewelacyjna nie wymagającą różą. Zniesie prawie wszystko, od suszy, po zacienienie.

antracyt napisał(a)
Śledzę po cichu Twój wątek od początku, ale po serii czerwcowych zdjęć musiałam się ujawnić. Podoba mi się bardzo konsekwencja kolorystyczna, która w żadnym wypadku nie jest nudna - rewelacyjnie bawisz się kolorami. Pięknie masz, bujnie, bogato i tak jak lubię bałaganiarsko

Zuziu, czerwiec faktycznie jest u mnie najładniejszym miesiącem. Rabaty są wręcz przeładowane kwiatami. Muszę być konsekwentna kolorystycznie inaczej zwariowałabym od ilości bodźców. Zresztą nie cierpię koloru czerwonego w moim ogrodzie. U innych mi nie przeszkadza, ale ja nie umiem komponować rabat z tym kolorem

Alija napisał(a)
Gosiu, podpisuję się pod tym co napisała Zuzia. Twoje rabaty ogromnie mi się podobają, kolorowy busz, jest pięknie.

Alu, zapraszam więc do dalszego zwiedzania.
Może kiedyś też w realu, jeśli będziesz miała ochotę

Dalszy ciąg czerwcowych zdjęć

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:50, 04 sty 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam identyczne 2 taborety, które czekały na wyczyszczenie...Jak dobrze, że już są w trakcie renowacji...będę miała z głowy...
Sezon 2017 u Hanusi 21:15, 04 sty 2024

Do góry

Spełnienia wszystkiego co najlepsze i najważniejsze w życiu, czyli zdrowia...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies