Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:21, 07 wrz 2017

Do góry

Te buksy powinny być już duże ,gdzieś 1,2 pierwszy a te drugie Kule tnę na kwadraty ,więc dobrze je obciapałam .Nie patrzeć na kanciki bo to stare zdjęcie.
Ogród i co dalej 13:37, 07 wrz 2017

Do góry
W takim razie wersja 3

Znowu: pergola z boku, pod pergolą placyk, od placyku ścieżka na tył działki.
Z tyłu, na tle żywopłotu, poszerzona rabata: graby, pod nimi krzewy, przed krzewami byliny. Miedzy bylinami malutki placyk, na którym można postawić coś dekoracyjnego, co będzie przyciągało wzrok w czasie burych, jesienno-wiosennych dni.
Może być poidło dla ptaków, rzeźba albo po prostu ławeczka lub kolorowe krzesło.

Rzecz jasna, to już by była wisienka na torcie.
Jak zrobisz po prostu rabatę - też będzie dobrze.

Ale, żeby się już nie rozgadywać, podrzucam ciekawy post blogerki, która po paru latach ogrodniczkowania przyznaje, że niektórych porach roku najważniejsze są: ładna kompozycja i architektura ogrodowa

Choroby klonów, klon - Acer 13:01, 07 wrz 2017

Do góry
Witam.
Coś nieciekawego dzieje się z moim klonem. Obsychają mu listki i dodatkowo pojawiły się jakieś takie małe rdzawe plamki.
Proszę o poradę jak mu pomóc.

Od nowa ... na przekór wszystkim 12:45, 07 wrz 2017

Do góry
zoja napisał(a)
tak zupełnie ad hoc - ostatni obrazek mi się podoba

dyskusję tylko śledzę, bo doradzić nie jestem w stanie
mi się podoba każdy który rysuję i myślę sobie o tak będzie dobrze, a za chwilę stwierdzam że do bani

tak gdyby ktoś miał wizję i chciał się uzewnętrznić wstawiam czysty plan
Ogród pod lasem 12:27, 07 wrz 2017

Do góry
Kasia, postaraj się, fajnie gdybyś dała radę.

Poza tym, dziewczyny, 10 minut i donice jesienne gotowe. Mniej pstrokato niż rok temu, ale jakoś tak łagodnieję z wiekiem

Ogród w Cichym Dworku 12:27, 07 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a

Cudne te obrazki i nareszcie widzę jak wygląda wierzba płacząca wkomponowana z zimozielonymi
Ogród w remoncie 12:17, 07 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny magnolia wygląda tak

Może i dało by radę ją podkrzesać .
Druga sprawa ,wg mojego oka to na planie wypadnie tam gdzie białe kółko

Oczywiście to jest bardzo na oko. Nie mierzyłam bo pada. Poza tym więcej będzie widać jak wyznaczę już tę część.
Z ławeczki pewnie zrezygnuję bo i jabłonkę chyba trzeba będzie wyciąć niestety. Strasznie choruje. Stara jest już i prawie pusta w środku. Pewnie tak będzie,że przeniosę się do altany i nie ukrywam,że plan z pozbycie się jabłonki ma zmobilizować M do szybszego działania w kierunku budowy altany.
Projekt wiaty - rozwiązania 12:08, 07 wrz 2017

Do góry
i tutaj widać bardziej zarys
przez 2pierwsze miesiące letnie- tuż po postawieniu konstrukcji służyła bardziej jako wiata, nie do końca oszklona altana, to też miało swoje plusy, bo była bardziej dostępna- szybciej sie wchodzilo, wychodziło a latem nie było tak mocno gorąco- jak po wstawieniu wszystkich okien!

Od nowa ... na przekór wszystkim 12:07, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

no pewnie ze trzeba przemyslec, ale rabatki musza byc zeby uniknac efektu wirowki

według mnie nie może być pusto na środku

coś takiego jeszcze, od garażu do warzywnika na razie. Trawy , w nich drzewa.
Zimozielone kostki, murki nie wiem gdzie

Kiedyś będzie tu ogród 12:05, 07 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Aniu ja też uczyłam się na błędach... też sadziłam w dołek i 'miało rosnąć'... ale nie chciało... zaczęłam szukać odpowiedzi dlaczego. Ważne, żeby dojrzeć, że serce rośliny to korzeń. I tu tkwi większa część potencjalnego sukcesu uprawy... Glinę można poprawić, wiem bo sama mam/miałam bialusieńką- garnki mozna lepić. Pracuję nad nią... cały czas... To proces długotrwały. Nie kończy się wraz z wsadzeniem rosliny.
"Rodzi się wiele pytań..."- pytaj Aniu. Jest tu wiele mądrych głów króte na te pytania odpowiedzą i rozwieją ewentualne wątpliwości.

No właśnie, miało rosnąć... i na początku nawet rosło, i to jeszcze jak, a za 2 - 3 lata albo wypadało, albo było byle jakie. Jak miało świeżo spulchnioną ziemię i coś tam w dołek podsypane, było w miarę ok., jak glina się "ubiła", zasklepiła, to koniec... Teraz już drugi rok nic nowego nie sadzę. W tym roku skupiłam się na warzywniku. Jesienią wysiewałam gorczyce, facelię i żyto. I widać już drobną różnicę. Teraz na części też już rośnie gorczyca i facelia, a na jesień mąż ma zorganizowany obornik.
Likwiduję też stare, zachwaszczone truskawki. Ciężko wybrać korzonki podagrycznika z gliny, kruszą się przy rozłupywaniu twardych, lepkich brył. Są dni, że uda mi się oczyścić tylko pasek 20cm x 1m... Na ten kawałek mąż ma mi piasku do rozluźnienia nawieść - i tu właśnie mam pewnie banalne pytanie (aż mi wstyd tej niewiedzy) : jaki ten piach/żwir? Taki, jak na budowę? Nie wiem, o jaki pytać...
Garnuszki to ja nawet w dzieciństwie z tej gliny lepiłam Nawet jeszcze w tym roku przy porządkowaniu rupieci dwa wazoniki znalazłam...
Żywy inwentarz piękny Jeszcze do niedawna mieliśmy kurki na jajka. Kurnik, choć taki zwykły, "wsiowy", jeszcze stoi, bo być może... Swoje jaja jednak lepsze
Projekt wiaty - rozwiązania 12:05, 07 wrz 2017

Do góry
a tutaj podczas montażu,
na część szyb czekaliśmy troszkę,
Projekt wiaty - rozwiązania 11:58, 07 wrz 2017

Do góry
Danusiu- obsadzenie mojej altany, trwa -i odbywa sie pod wpływem ogrodowiska, czytam Cię/ Was od prawie 3lat!!

a krąg Andżeli "zmusił" mnie do zapoznania się z mozliwoscia zalogowania, (w tyle jestem za informatycznymi nowinkami)

a tutaj tamtoroczna rabata-oczywiscie ogrodowiskowa
Projekt wiaty - rozwiązania 11:56, 07 wrz 2017

Do góry
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:50, 07 wrz 2017

Do góry
Sylvana napisał(a)

Chodzi mi o to, że wprowadzając elementy na środku ogrodu optycznie zmniejszamy jego powierzchnię, a patrząc na wprost z tarasu, jeśli te kwaterki będą bez jakiegoś geometrycznego pomysłu rozrzucone będzie straszny chaos. Jeśli miałby pozostać taki pomysł, to trzeba go bardzo dokładnie przeanalizować....jak by się chciało tą powierzchnię podzielić, co ma zwracać naszą uwagę, co chcemy zasłonić, a co wyeksponować....bardzo trudne zadanie.
nie wiem czy dobrze myślę, ale od tarasu do garażu+przyszłej altany mam 20 metrów ( no szerokość tarasu odejdzie),wydaje mi się że tyle trawnika wystarczy i właśnie od tego miejsca chciałabym zacząć jakieś rabaty

oczywiście tu przy altanie w lewo do domu też są już zaczęte rabaty, i po przeciwnej stronie przy świerkach też cos można tylo nie bardzo szerokie
Kiedyś będzie tu ogród 11:38, 07 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu nie wredne tylko bardzo mocno opiekuńcze. Co czasami stanowi duży problem.

Spoko kobietki, dostarczę po perliczce i kurczaczku... ale w 'futerku'.. i róbta co chceta...

Dołożę jeszcze po prosiaczku... będzie trufli w ogrodzie szukał...

dalmatynczyki ?
Ogród w Cichym Dworku 11:15, 07 wrz 2017

Do góry
Na koniec sesji zdjęcie jeszcze z przed tygodnia słoneczne,wczesnym rankiem... aby słonko wróciło
Ogród w Cichym Dworku 11:13, 07 wrz 2017

Do góry
I drugie kwitnienie szałwii a taka malusia sadzonka była

Ulubiona hortensja pięknie się przebarwia
Ogród w Cichym Dworku 11:12, 07 wrz 2017

Do góry

I moja trawka nie kontrolowano bo weszła mi wszędzie na rabacie

Ogród w Cichym Dworku 11:10, 07 wrz 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies