Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prośba o rozpoznanie drzewa 09:50, 07 wrz 2017

Do góry
Witam , czy pomożecie mi zidentyfikować poniższe drzewo ?
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:43, 07 wrz 2017

Do góry
Iza tak na pierwszy rzut przychodzi mi na myśl długosz królewski Purpurascens (mniej ekspansywny niż gatunek)

długosz królewski wiosna ...................................................................jesień
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 09:37, 07 wrz 2017

Do góry
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 09:31, 07 wrz 2017

Do góry

Werbena, jeżówki miskant variegatus
Ogródek Iwony II 08:53, 07 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Drugą hortensją w moim ogrodzie jest popularna Limlight. Kolor limonkowy obecnie.

Witam serdecznie

Piękny ogród, hortensje, trawy ach.... i do tego ławeczka. Podobają mi się Twoje zestawienia bajecznie to wygląda kwiaty połączone z trawkami lekkimi i zwiewnymi oj chciałabym mieć zdolność tworzenia takich kompozycji
Na zdjęciu powyżej co to za trawka przed hortensjami? Dobrze przeczytałam że najbardziej lubisz Polar bear???

miłego dnia
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:35, 07 wrz 2017

Do góry
Witam ponownie! Mazanie znowu zwracam się do ciebie z problemem. Mój trawnik opanowały grzyby,jest ich coraz wiecej. Jak sie ich pozbyć?

Ukojenie 08:23, 07 wrz 2017

Do góry
Widoczek z rana - to widze gdy wpuszczam kota na sniadanie

Lalo rano okropnie. Jeszcze czuje, ze mam mokre spodnie
Chce slonca!
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:06, 07 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Trawnik ładnie się regeneruje, rabaty podczas suszy regularnie podlewałam to dały radę przetrwać. Moje zawilce mają już chyba trzy lata to i ładnie już ich widać, miałam też piękne białe zawilce od koleżanki ogrodowiskowej, niestety po pierwszym roku zanikły. Nie wiem dlaczego posadzone były w pobliżu różowych, więc warunki miały takie same.
Zaraz idę do Ciebie zobaczyć jeżówki, a tu moja róża kameleon. Przy drugim kwitnięciu zmienia kształt płatków.

Podaj nazwę tej róży, jest piękna
Podziwiam również mozaikowe donice.
Jeśli chodzie o wodę to ja mam zb na deszczówkę 3m3. Przy wielkości mojego ogrodu widzę że to mało. Przydałby się taki na 10m3.
Kiedyś będzie tu ogród 07:46, 07 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
(...)

Dołożę jeszcze po prosiaczku... będzie trufli w ogrodzie szukał...

Czyli mówisz, że kopać już nie będzie trzeba?
Kiedyś będzie tu ogród 07:37, 07 wrz 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
deszcz, jak deszcz, mokry jest ale czemu rośliny tak długo mokre

Czemu stare perliczki wredne są?
Gosiu nie wredne tylko bardzo mocno opiekuńcze. Co czasami stanowi duży problem.

UrsaMaior napisał(a)
No masz...a ja wszędzie perliczki na rosół szukam i nie ma.

Toszka napisał(a)
A kurczaka nie chcesz? To byśmy wspólnie zamówiły Oczywista, oczywistość - na rosół

Spoko kobietki, dostarczę po perliczce i kurczaczku... ale w 'futerku'.. i róbta co chceta...

Dołożę jeszcze po prosiaczku... będzie trufli w ogrodzie szukał...

Moja działka na Dębowym Lesie 07:12, 07 wrz 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Eukomis, galtonia...masz Aniu bardzo ciekawe rośliny w swoim bajkowym, kolorowym ogrodzie.

Akurat cebulki tych roślin mach chyba już 6 lat.
Wykupuję je na jesieni, do piwnicy z innymi i na wiosnę znowu idą na rabaty.
Dziękuję za miłe słowa

Dzielżan- tej jest wysoki,Kupiłam nie dano sadzonkę drugiego.Ale jeszcze ma pączki.Ciekawa jestem czy jest taki jaki zamawiałam.Miał być czerwony.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:31, 07 wrz 2017

Do góry
UlaB napisał(a)
Admete, czyli to mają być 2 żywopłoty - jeden niski i nie taki szeroki, a drugi może być wyższy, do 1,2m - zgadza się? Przy warzywniku w sumie moze i mogłyby być te hicksii ale potrzebowałabyś tam więcej miejsca. Może w tym miejscu dac bardziej kolumnową odmianę, żeby nie szły tak wszerz?

Pszczelarnia podpowiedziała Ci odmiany tych niskich cisów, ale one będą tez dosyc szerokie (elegantissime mam w formie kuli). Osobiście podoba mi sie pomysł z języczką.

A te hicksii przeciez gdzieś zagospodarujesz

Ja muszę zawsze nakombinować

Ula planowałam w tym roku tylko odgrodzić warzywnik i przesadzić przed ten żywopłot róże
nie policzyłam ile sztuk potrzebuję
jak pojechałam do ogrodniczego po hortensje dla koleżanki zapytałam czy nie mają cisów
mieli 40 sztuk, poszłam zobaczyć czy ładne - były ładne więc spontanicznie kupiłam

potem przymierzyłam i stwierdziłam że przy warzywniku nie potrzebuję aż 40 sztuk tylko około 20

zaczęłam kombinowac gdzie posadzić te 20 o mi zostało
pierwsza myśl, pod lasem zamiast porzeczki

dopiero później zaczęłam czytać i zdałam sobie sprawę że pod lasem żywopłot z tego cisa będzie za duży

ale nie ma tego złego, żywopłotu potrzebuję tez do oddzielenia boiska od trawnika

ustawiałam wczoraj cisy przy warzywniku kombinując jak tu odsunąć ten żywopłot żeby miał miejsce do rośnięcia i żeby nie dawał cienia na warzywnik
obszukałam się projektu kostki żeby Wam to narysować, zaczęłam już coś skrobać, ale nie miałam czasu skończyć - może dziś się uda - bo oczywiście mam tysiąc nowych pomysłów

co do obwódki pod lasem przy hortensjach i trzcinnikach
Ewa wymieniła kilka roślin.........

w warzywniku został mi jeszcze jeden rodzaj biało-zielonych host, nie skończyłam jeszcze wsadzania moich zakupów bylinowych, nie miałam już miejsca, przyniosłam wiadra żeby łądować hosty i zawieźć je do sąsiada, wyjęłam pierwszą hostę i dostałam olśnienia

Z zaproponowanych przez Ewę roślin była hosta, poleciałam przymierzyć
i sobie myślę chyba spróbuję, chyba będzie ok

nie wiem na ile mi tej hosty starczy, podzielę ją maksymalnie

zaczęłam nawet wczoraj wyciągać już porzeczkę i przesadzać ją za ogrodzenie

to chyba będzie strzał w dziesiątkę

i już za siatką

Nasz 1szy ogród 00:58, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya dzięki za wpis.
Właśnie chcę zacząć od obsadzania ogrodzenia. Jodły piękne ale one chyba dość wolno rosną.

Tutaj pod sosną chcę z lewej strony zrobić "domki" na drewno do kominka i zasłonić sąsiadowy składzik

Przed sosną zadołowana magnolia Leonard Messel, do przesadzenia, tylko jeszcze nie wiem gdzie dokładnie. A posadzić chcę tam sosnę Wejmutkę którą dostałam i zakupić kilka wrzośców. Po prawej stronie sosny trzeba kawałek zielonej ściany żeby zasłonić miejsce parkingowe sąsiadów.

Tym samym jest to nasze boczne wyjście z kuchni/salonu. Przy rogu naszego obecnego tarasu (paleta) widać rzeczoną Wejmutkę

I widok z zadaszonej części tarasu (obecnie kupy gruzu)

prosto

i na prawo

Chciałabym aby ogród był z dominacją koloru białego/fioletów/pomarańczowego, pięknie przebarwiający się na jesień.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:01, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

i jeszcze ta jest ładna jak ma na imię?

Dziękuję za odległości trawek, a ML szybko się rozrasta? w jakiej odległości posadziła byś je np. od żywopłotu?

Moja działka na Dębowym Lesie 22:58, 06 wrz 2017

Do góry
Nallar napisał(a)
Aniu, ja pobrane sadzonki zielne wstawiam do przegotowanej wystudzonej wody, mniej bakterii, mniejsze ryzyko zgnilizny.

Ewuś, dziękuję i tak spróbuję

Moja działka na Dębowym Lesie 22:53, 06 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu,rozmnażanie przez odkłady to ponoć 100% powodzenia. Sama też pierwszy raz próbuję tego sposobu. Zobaczymy

Ok, to ja po dwie gałązki poodkładam.A tych młodszych to po jednej.
Może się uda.
Dzięki dobra kobieto

Dalie

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:50, 06 wrz 2017

Do góry
Kończąc wywody hortensjowe

a nie przecież mam jeszcze hortensje ogrodowe ale żadna w tym roku nie kwitnie za to pięknie budują krzaki

tu są trzy podsadzone hostą - nie wiem czy to podsadzenie hostami jest dobre - te hortensje mają ładne nóżki - obiecałam im że dostaną okrycie na zimę i nie będę hojrakować

reasumując

hortensje czy róże ?

hmmm hortensje nie chorują, cięcie wiosną jakoś łatwo idzie, rosną sobie cały sezon spokojnie a jeszcze w zimie są piękną ozdobą,
no ogrodowe to trochę inna bajka

róże - masa pielęgnacyjnych działań, te trudne cięcia wiosenne, opryski, chimery raz tak raz inaczej

ja jednak stawiam na róże

hortensji w moim ogrodzie dość a róż jeszcze dokupię

ciekawa jestem jak u Was z proporcją hortensje/róże

pozdrawiam

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:46, 06 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)
W drugim ogrodzie czas traw Uwielbiam!

i jak tu nie lubić traw Piękne są A jeszcze całkiem niedawno nie zwracałam na nie uwagi. Co to za trawa ta druga zielona??
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:35, 06 wrz 2017

Do góry
Wracając do moich hortensji które w niekontrolowany sposób poprzez zachcianki znalazły się w moim ogrodzie

Wim's Red

widać jak jest mała po 3 latach obok bluszcz

posadziłam tu tę hortensję bo chciałam żeby mi zasłoniła śmietnik

nie chce jednak rosnąć choć ma słońce i dolewam jej wodę - jak nic oskarżam brzozę

tak więc muszę ją wysadzić - chyba dodam do hortensji pnącej - obok - a zamiast tej hortensji posadzę tawulca który nie spełni roli zasłaniacza ale podobno radzi sobie z brzozą

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:25, 06 wrz 2017

Do góry
sierika napisał(a)
Róże nie tylko u Ciebie są kiepskie w tym sezonie, słabo regenerują się, po latach sadzenia róż dojrzałam do tego, że najbardziej lubię piżmówki. Reszta pomału znika, no kilka angielek zostanie.

Hmmm piżmowe powiadasz , przemyślę, z angielskich nie zrezygnuję
obiecałam sobie że róże dobrze okryję na zimę - zauważyłam że lepsze są okrycia z gałązek - trochę będzie cięcia to bedzie czym - kompost mam też gotowy w tym celu

na wiosnę się okaże jaka zima się trafi ale muszę zrobić jakiś oprysk i więcej karmić - w tym sezonie dałam tylko raz nawóz i ni nie pryskałam za to 3-4 razy przycinałam żeby nie powiedzić wycinałam

a ja się skłaniam do okrywowych - tylko że to sprawa pokroju

bardzo lubię te pączuszki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies