Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:55, 05 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

u mnie ogórki były beznadziejne w zeszłym roku ...niby były ale mało i krótko

wapnowanie jesienia pomogło + gorczyca na poplon a wiosną kurskie granulki ...ogórków mam przesyt ...zwłaszcza ze posadziłam w dwóch rzutach ( 3 tygodnie róznicy) i jeden juz bede wyrywac bo żółkna a drugi własnie zaczyna ...moze w poniedziałek zasadze nastepny rzut jak dobrze pójdzie we wrzesniu tez bede miec ogórki

Też wapnowałam jesienią warzywniak, ale coś mi mówi, że trochę za mało. Muszę powtórzyć w tym roku.

Sezon 2017 u Hanusi 12:55, 05 wrz 2017

Do góry
Kasiu, nie wiem jak się nazywają, na trawach się nie znam, a te akurat spotkałam na łące, i w słońcu pięknie się mieniły na tle wrzosów.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:55, 05 wrz 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie śladowe ilości kopru, bardzo kiepska cukinia- dopiero zaczęła pokazywać kwiaty, a dynia to jeszcze mikrusek. W zeszłym sezonie miała już odpowiednie gabaryty o tej porze. Czysta losowość z tymi plonami.
Twoja bylinówka to mix wdzięku, urody i czarów.
Siekiera na glinę jest lepsza od przeciętnego szpadla. Ostatnio złamał mi się w takim trzonek i siła odbicia zatrzymała go na moim łuku brwiowym. Uważaj na siebie.

Dokładnie, losowość. Obrodziły choćby cukinie, dynie, fasolka, pomidory, jarmuż; za to litościwe spojrzenie u jednej ogrodniczki wzbudziła moja marchewka i papryka
Los też sprzyjał, że wreszcie spróbowałam własnego kabaczka, a teraz podziwiam rozkwitającego karczocha.
Migawki z warzywniaka.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:54, 05 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Ja proponuje zrobić gnojówkę z liści bzu czarneg.Ma ona dużo fosforu i potasu a tych składników teraz twoim ogórkom potrzeba.Ja w tym roku tylko nią podlewam i warzywa mam super Pozdrawiam

Zazwyczaj nie chce mi się chodzić za liśćmi bzu, bo mam na działce i skrzyp i mlecz, a do tego dorzucam jeszcze liści pomidorów.
A teraz na miejscu ogórków to już facelia na poplon rośnie

I czekam na pierwsze kwiaty rutewki mniejszej i dalei (wysiewane w tym roku). Pąkiem dalei się trochę zdziwiłam, bo czytałam, że kępa musi się dobrze rozrosnąć, zanim zakwitnie, i może to trwać nawet trzy lata.

Do góry
Wendy79 napisał(a)
I u mnie niestety kiepsko w tym roku z ogórkami. Na kwaszeniaki i surowy zbiór jeszcze mam, ale na inne przetwory dostałam ogórki od wujostwa. Super mają odmianę do przerabiania i muszę podpytać o nazwę.
Ja prawie nic łopatą nie robię, tylko wszystko widłami amerykańskimi. Natomiast teraz mogłabym się zwać Motykoręka
Moja gaura z siewu się pokłada na różach niestety
Piękne kanty robisz.

Nieurodzaj ogórków wynagradza mi urodzaj choćby cukinii. Marynowana zdobyła moje wielkie uznanie
A rzodkiewka strączkowa, przycięta miesiąc temu, znowu urosła, kwitnie i owocuje. Uwielbiam ją

Do góry
anna_t napisał(a)

Grrr feria barw!
Jakie zmiany? Więcej czy mniej buszu?
Pozdrawiam Gosiu

Aniu, chyba zmierzam do ciut innego składu na rabatach. A busz to wcześniej czy później i tak pewnie będzie.
Ale zanim zacznę na nowo rozwalać dotychczasowe rabaty, kończę to, co skończenia wymagało.
I tak na przykład bylinówka doczekała się trawiastej ścieżki przed sobą.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:51, 05 wrz 2017

Do góry
admete napisał(a)

Nałogową wielbicielką Twoich kompozycji jestem.

Bardzo odkrywcze.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:49, 05 wrz 2017

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:49, 05 wrz 2017

Do góry
aldonaz napisał(a)

A do mnie przyfrunął brat bliźniak Twojego. Moja lista prac jeszcze dłuższa. Już teraz nie piszę, to jakoś sprawniej idzie. Liliowcami możemy się wymienić, możesz też dostać bez wymiany, tylko przyjedź.

.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:42, 05 wrz 2017

Do góry
Zawilce i jeżówki. Przydałoby się tylko troszeczkę słoneczka.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:36, 05 wrz 2017

Do góry

Rabata pod starą sosną 12:21, 05 wrz 2017

Do góry
Witam,
szukam inspiracji na rabatę pod sosną, która jako jedyna daje cień w tym miejscu i jednocześnie tworzy straszne pobojowisko od igieł i szyszek. Trawnik odpada, myślałam, żeby w części najbliżej sosny posadzić rośliny płożące zimozielone aby zadarnić to miejsce i darować sobie w późniejszym czasie ciągłe grabienie igieł albo zamiatanie gdyby była kostka.

Chciałabym wykorzystać 4 jałowce i 4 niskie trawy, które czekają w doniczkach juz od maja

Jestem ciekawa Waszych pomysłów. Może ktoś wyciągnie rękę do opętanej chaosem nowej ogrodniczki?

W części za sosną na 1 zdjęciu będzie trawnik - tam z racji ciągłych wiatrów od południa nigdy nie lecą szyszki i igły

Sezon 2017 u Hanusi 12:19, 05 wrz 2017

Do góry
Maślaki też lubię, i nawet kilka spotkałam i do kosza wzięłam, ale już zostały pożarte!
Dziś deszczowo, zamiar był do ogrodu, ale na zamiarzem się skończyło.

Kwiatki dla Was. leśno - łąkowe

To wlasnie Ja 12:12, 05 wrz 2017

Do góry
Szukam podpowiedzi co zasadzić w tym miejscu.
Cień jest tylko od sosny nic poza tym.
Jest to kawałek przed domem zaraz za chodnikiem. Szukam gotowej inspiracji na całą rabatę. Chciałbym wykorzystać posiadające i czekające na swoją kolej 4 jałowce, 4 niskie odmiany trawy i to tyle. marzy mi się aby ta rabata była piękna o każdej porze roku ale też nie zawalona zbyt dużą ilością roślin. Myślałam, żeby kawałek pod samą sosną w półokręgu posadzić jakieś płożące rośliny żeby zrobiły dywan a to z racji nieustającej ilości szyszek i igieł od sosny. Nie chce tam trawnika ponieważ za dużo będzie sprzątania po sośnie- już to przerabiałam.
Jakies pomysły?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:06, 05 wrz 2017

Do góry
Pomimo deszczowej pogody nie czuć jeszcze jesieni w ogrodzie. Brzozy tylko zrzucają pierwsze listki. Róże kwitną po raz kolejny. Kilka zdjęć z deszczowego poranka, trzeba uwiecznić końcówkę lata

Ciasny, ale własny 11:52, 05 wrz 2017

Do góry
Ta rabatka w realu wygląda tak: z przodu od strony sciezki rosna goździki kropkowane, a reszta to skoszone chwasty hihihi Ten czarny bez moglby tam na koncu w rogu miedzy tujami a plotem rosnac WYMIARY to 7 metrów długości na 2,7 szerokości Ma ktoś jakiś pomysł?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:44, 05 wrz 2017

Do góry
trochę kolorku w ten deszczowy dzień

Nasz przydomowy ogródek 11:43, 05 wrz 2017

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:41, 05 wrz 2017

Do góry
Irenko wreszcie coś się ruszyło w temacie traw od ciebie, a już myślałam,

że poniosłam porażkę

Nasz przydomowy ogródek 11:40, 05 wrz 2017

Do góry
Kasiu dzięki - juz przekwitła niestety. Biała jest późniejsza i teraz zaczyna.

Iza dzięki i pozdrawiam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies