Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

gobasia 11:17, 12 paź 2017

ładny płotek...a nie myślałaś dać tam róże np: the fairy do tej lobelii
marba 14:18, 12 paź 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
A u Ciebie ta lobelia wytrzymuje aż do jesieni? Bardzo lubie lobelie i też ją zawsze sadze ale jakoś szybko mi pada. Wolę smagliczke bo pięknie się rozkrzewia i pachnie no i rozsiewa. Też lubie jednoroczne bo kwitną cały czas Tez bym tego płoka nie zasłaniała. Pozdrawiam

U mnie jeszcze kwitną, choć może już nie tak obficie jak latem.
Rekordzistą pod względem długości kwitnienia jest u mnie uczep złocisty. To dzisiejsze fotki:
marba 14:28, 12 paź 2017

gobasia napisał(a)
ładny płotek...a nie myślałaś dać tam róże np: the fairy do tej lobelii

Kto wie, może i skuszę się na jakąś okrywową różę.
Basilikum 16:49, 12 paź 2017

u mnie lobelia tez jeszcze kwitnie, nie jest juz taka ladna jak latem ale jeszcze calkiem dobrze wyglada.
Zakattek z plotkiem fajny tylko czy Ci sie chce wokolo kosiarka jezdzic
szemusia 17:57, 12 paź 2017

Z ciekawością poczytałam wypowiedzi nt. brzóz
Czyli bez nawadniania brzozy na pewno przeżyją, ale rośliny pod nimi już niekoniecznie... Na pewno nie te bardziej wymagające...
Zawsze można posadzić rozchodniki

Basiu, ale kwitnących jeszcze u Ciebie. Wcale jesieni nie widać.
marba 19:33, 12 paź 2017

Izo, mówiszjak mój eM, że mu wciąż nowe przeszkody do koszenia wynajduję. Tłumaczę mu, że im więcej tych przeszkód, tym mniej ma do koszenia, ale nie daje się przekonać.

Beatko, pod brzozami problemem jest nie tyle sucha gleba, co rozrastające się płytko pod powierzchnią ziemi korzenie. U mnie miejscami korzenie wystają fragmentami z ziemi, tak, że można się o nie potknąć, ale to są stare drzewa. Nie sposób wbić szpadel, żeby tych korzeni nie poprzecinać. Dlatego nic pod nimi nie sadzę, po prostu jest już za późno, żeby przekopać pod nimi ziemię. Ale jeśli posadzisz młode brzózki to możesz zrobić rabaty, minie wiele lat, zanim korzenie się rozprzestrzenią. Nie wiem, może u tych odmianowych brzóz korzenie rosną bardziej wgłąb. Warto spróbować.
szemusia 19:49, 12 paź 2017

Ooo, i tego o tych korzeniach nie wiedziałam...
Ale przy okazji pocieszyłaś, Basiu, że przecież moje młode będą To te korzenie też małe
Szukam tych Dorenbosów, ale u mnie kiepsko. Pamiętam, ze jadąc do Częstochowy z Wielunia mijam jakąs szkólkę. Orientujesz się moze, czy tam będą? Nie mogę tej szkółki znależć w internecie, chyba nie mają strony int.
marba 20:10, 12 paź 2017

Beatko, niestety nie wiem o jakiej szkółce myślisz. Te Doorenbosy widziałam kiedyś w szkółce w Rzerzęczycach, to ze 20 km na północny wschód od Częstochowy, ale to pewnie za daleko od Ciebie. Fajne, wielopniowe były, w pojemnikach. Może uda mi się dowiedzieć, czy jeszcze mają, to dam Ci znać.
szemusia 20:23, 12 paź 2017

No właśnie nazwy nie znam...
Basiu, nic na siłę. Nie rób sobie zbytniego kłopotu, jak nie zdążę jesienią, to posadzę na wiosnę
marba 21:21, 12 paź 2017

Mój ostatni nabytek, goryczka o różowych kwiatach. Ciekawa jestem kiedy w sezonie rozpoczyna kwitnienie, skoro jeszcze teraz ma pączki.