Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród Renaty 13:00, 05 paź 2015

Do góry
Witaj, Renato

Długo się już męczą te zakupione roślinki w doniczkach? Też odświeżałam swój (bardzo stary i bardzo zaniedbany) ogród.

Moim zdaniem powinnaś przed dosadzeniem poszerzyć rabaty. Jakiej szerokości są obecnie?

Rozchodniki przed hortkami u Ewy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1917-co-z-tym-ogrodeczkiem-poczac?page=1196
Ma je też przed hortkami ana_art.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1501
Ponieważ póżno startują i kwitną, przed nimi możesz dać żurawki albo jakieś inne zimozielone rosliny. albo jednoroczne niskie.

Mnie nie bardzo podoba się połączenie hortek z Variegatusem. Będą konkurowały ze sobą kolorystycznie. Ale jeśli tobie się podoba, to sadź.

Edytuje, bo olśniło mnie, że może chcesz te Varuegatusy nie na przemian z hortkami posadzić, tylko obok w rzędzie. Takie cos mi się podoba.
Tu ma być ogród :) 11:59, 05 paź 2015

Do góry
Myślałam, że źle widzę, jak napisałaś, że stipę chcesz wywalać. Dobrze, że dziewczyny cie od tego odwiodły.
Pomysł na ogród 11:41, 05 paź 2015

Do góry
biały? Polecam kremowy. Cream Beauty. Mam, boski jest.
Fajne tez są fioletowe prążkowane. Ale nie mam.
Pomysł na ogród 11:35, 05 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
No teraz to i ja też
ale może nie jest tak źle?
Krzychu, bardzoś wystraszony?

wystraszony ?? nieeee
bardziej rozbawiony
muszę się tylko zastanowić czy rzeczywiście 100 wystarczy
no i muszę szybko zamówić
tylko zastanawiam się nad kolorystyką
biały dywan krokusów to by było coś .....
Pomysł na ogród 11:30, 05 paź 2015

Do góry
No teraz to i ja też
ale może nie jest tak źle?
Krzychu, bardzoś wystraszony?
Pomysł na ogród 11:24, 05 paź 2015

Do góry
Setka to moim zdaniem wcale nie za wiele, ja bym więcej dała
Krokusy się łatwo sadzi, koparka nie będzie potrzebna.
Nie wykopuje się. Są już na wieki
Co z tym ogródeczkiem począć 11:12, 05 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)

co to cajmer?

No właśnie
Pomysł na ogród 11:09, 05 paź 2015

Do góry
O, świetna rada.
A ta z chryzantemami też.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:01, 05 paź 2015

Do góry
Karola, martwię się z Tobą i czekam na samodzielne siku. Mam nadzieję, że jednak wydobrzeje i że nie będziesz musiała podejmować tej trudnej decyzji.
Taka decyzja jest bolesna (ryczeliśmy całą rodziną, kiedy odchodziła nasza kotka chora na raka wątroby), ale taki stres, jaki teraz przeżywasz, nie powinien trwać zbyt długo, bo się psychicznie wykańczasz.
Co z tym ogródeczkiem począć 10:48, 05 paź 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja chyba jutro wykopie te czosnki, posadziłam je jak cajmer

co to cajmer?
W Gąszczu u Tess 10:47, 05 paź 2015

Do góry
Zapisy do kroniki ogrodu.

Milin został wycięty, a jego pień posmarowany mieszanką roundapu i chwastoxu. Może już nie odbije z tego pnia.
Ale jak skutecznie zwalczyć te wszystkie odrosty podziemne, co już są (o tych, co ewentualnie jeszcze wyjdą nawet myśleć nie chcę)
Potraktowałam je jakiś czas temu mieszanką roundapu i chwastoxu, cieszyłam się, że uschły, a okazało się, że uschła część nadziemna - korzenie są żywe!
Teraz obmyślam, czym zastąpić pergolę (bo ma już prawie dwadzieścia lat, jest zniszczona i trąci myszką).

Zaczęłam nową rabatkę cisowo-trawkową. Inspiracji nie pokażę, bo ją diabli wzięli - była w jednym z odcinków Gardens World, ale usunięto konto tego użytkownika. Zresztą to dość luźna inspiracja - moja rabatka wcale do tamtej nieodobna

W planie na jesień mam jeszcze przesadzenie cisów i bukszpanów. Czy dam radę - nie wiem, na ile czas i pogoda pozwoli.
W Gąszczu u Tess 10:35, 05 paź 2015

Do góry
Rzeczywiście Gosiu, już pamiętam moment kopania. Czekaj, zakwitną.

Ogród Mirelli 18:58, 02 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ja cebulowych jeszcze nie sadzę, ale to głównie z braku czasu. Wszystkie źródła podają, że najlepsza pora na sadzenie tulipanów to wrzesień do końca października. Czyli - teraz. Można sadzić później, ale jest ryzyko, ze cebulki się nie ukorzenią przed nadejściem mrozów. Sama sadziłam kiedyś w grudniu Nigdy mi dotychczas cebulowe nie wyszły jesienią (no, z wyjątkiem szafirków, które corocznie chyba jesienią wyłażą).

Czyli dobrze, że już sadzę Sporo jeszcze ich mam
Ogród Mirelli 18:49, 02 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
...(no, z wyjątkiem szafirków, które corocznie chyba jesienią wyłażą).

u mnie już wylały w większej czesci
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:19, 02 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Cudna ta inspirka. Uwielbiam w ogrodzie takie kombinacje formą - fakturą liści, kształem roślin.

ja też lubie tę grę
Ogród niby nowoczesny ale... 15:04, 02 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Czy na co dzień tę grabową cudną to właśnie z tej perspektywy oglądasz?
Zapamiętałam, że bitlesy na słońcu brzydkie. Mus moje przesadzić, bo na patelni posadziłam

Widzę ją jak wchodzę, wychodzę, wjeżdżam i wyjeżdzam i z okna kuchennego widzę i jeszcze z sypialni

Tess...w tym roku ciesz się nimi ale po zimie już moze być kiepsko...w sumie to jeszcze zależy jak masz tam z wilgotnością. Moje mialy sucho...

Dominika11 napisał(a)
Witam chyba czas sie ujawnić pozwoliłam sobie do Ciebie zaglądać już niejednokrotnie - poprostu czad

Witaj Dominika fajnie, że się w końcu ujawniłaś...(tak czulam, że mi ktoś cichaczem zagląda )

Pszczelarnia napisał(a)
Ładnie, prosze Pani, grabiszcza wyglądają.

Dziękuję bardzo proszę Pani w imieniu grabiszczy...
Pomysł na ogród 14:20, 02 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Ja w takich przypadkach piszę do Danusi, podaję link i Dana kasuje. Tak też zrobiłam z tą reklamą - to ja zgłosiłam ją do moderacji.

Weekend ma być piękny, a ja na działkę pojechać nie mogę. Buuu, nie byłam tam już półtora miesiąca

aaaa, to dziękuję za czujne oko
półtora miesiąca ??
współczuję bo to szmat czasu
Pomysł na ogród 13:17, 02 paź 2015

Do góry
Skula napisał(a)

chyba został wpis skasowany - bo jakoś go nie mogę znaleźć
ale cóż na to poradzić możemy ? ignorować - bo mówienie o temacie nakręca spiralę zainteresowania - a o to przecież chodzi
a więc ...... sza !

Ja w takich przypadkach piszę do Danusi, podaję link i Dana kasuje. Tak też zrobiłam z tą reklamą - to ja zgłosiłam ją do moderacji.

Weekend ma być piękny, a ja na działkę pojechać nie mogę. Buuu, nie byłam tam już półtora miesiąca
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:14, 02 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Olu- wygrałyscie wgląd do inspiracji

i lot na Marsa
https://www.pinterest.com/pin/428475352022637927/

Cudna ta inspirka. Uwielbiam w ogrodzie takie kombinacje formą - fakturą liści, kształem roślin.
W Kruklandii 10:32, 02 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Kształt różanki bardzo mi się podoba.

Hosty na zachodniej wystawie mają prawo kiepsko rosnąć.
http://funkia.pl/poradnik-uprawy-host-inf-3.html

Mnie tam w różanecznikach widzą się miskanty Variegatus.

No troszku słabo rosną, ale na szczęście mam tam same biało-zielone.

Na miskanta nie ma miejsca, no i okna tam mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies