Dziękuję. W tym nowym roku mam zamiar namówić męża na wykonanie donic wg. Twojej instrukcji.
Rośliny pojawią się na rabacie systematycznie w 2024 roku. Mąż też obiecał wylać pod rzeźbę fundamencik tym roku, żeby potem w roślinach nie kopać. Podstawa będzie z betonu, a sama rzeźba jeszcze nie wiadomo.
Te słupy, które kiedyś wrzucałam co będą w pobliżu oraz pergolę robimy z drewna i malujemy na jakiś kolor współgrający z elewacją. Od czasu tego rysunku huśtawka powędrowała naprzeciwko, czyli pod wiejską, pachnącą rabatę z piwoniami, różami, lipą. Stamtąd będzie widok na brzozową właśnie i na rzeźbę na niej.
Dziękuję za rady odnośnie rabaty z grabami, wszystkie przeczytałam i wnioski wyciągnęłam
Mam jeszcze taką, ona będzie wzdłuż ogrodzenia, podzieliłam na 'zęby', żeby nie było za nudno, ale chcę, żeby rośliny były podobne w obydwu częściach tej rabaty.
Czekam na sugestie, bo robiłam kilka podejść do tego rysunku (jak jeszcze miałam dużo czasu) ale wciąż nie jestem jej pewna
Nie patrzcie na trawnik. Podlewam go bardzo rzadko. Kosztował mnie masę wysiłku. Może kiedyś opowiem jak go zakładałam. Dlatego kiedy wygląda tak jak wygląda, serce mnie boli, ale trudno. Szkoda wody.
Centaurea bella ładnie się zieleni - kwitła prawie całe lato, mangold i Penstemon smalii też nieźle się prezentują - penstemon pokazuje już nawet małe listeczki przy ziemi.
Mieczyki bizantyjskie już wychodzą, Anthriscus Ravenswing się mocno wysiał - będę musiała wkroczyć i go ograniczyć, pierwsze narcyzy się pokazują i cyklameny.