Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:47, 31 lip 2017

Do góry
Dorotko, piszesz, że przydałyby Ci się żółte lub pomarańczowe jeżówki. Jestem chętna na wymianę. Interesuje mnie konkretnie sadzonka tej jeżówki

Liliowo i kolorowo:) 14:40, 31 lip 2017

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 14:32, 31 lip 2017

Do góry
Upał okropny umnie pokazuje w cieniu 37 a w sloncu 50, biedne roslinki w tym roku same testy przechodzą. Teraz w ogrodzie królują hortensje, ale połowa z nich u mnie jeszcze w pąkach, nawet te co są w słoncu. Milin się cieszy bo bardzo lubi słonce i jego nawet nigdy nie podlewam. Zaczynają też hibiskusy.
Buksy do cięcia u mnie ale jeszcze muszą poczekac no i w taki upał nic i tak nie robie, noga puchnie bardzo.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:14, 31 lip 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, czytam, co masz w ogrodzie i wiesz co? Chyba łatwiej Ci będzie wymienić - czego nie masz, bo masz tyyyle roślin, że tylko wzdychać, a wszystko takie bujne i cudne.

Ps
Jak twoja Miłka?, bo jej nie pokazujesz?

Aguś, zastanawiam się, jak to się stało, że tylko 5 lat minęło, jak zaczęłam i tyle nazbierałam, tak się zmieniło, chyba za dużo, rano już mąż ze strachem mówi, że chyba tego nie ogarniamy, a już na bank w przyszłości nie ogarniemy.
Moje miłki przesadzałam, po czym posadziłam magnolie Genie i teraz miłki bidne pod nią, będę szukac im nowego miejsca, chyba z 7 sztuk tam mam. Inne z kolei są na cedrowej rabacie, dorodne, ale jakoś kwiatostan jeszcze różem mi nie miga, ale to jeszcze nie czas.
Też będę je na nowo komponować, bo chyba moje kulki buksowe nie do odratowania i jesienią całość zmienimy, róże i cedry tylko nie ruszymy, reszta będzie na nowo układana.

trawa Miłka na rabacie cedrowej, tu chyba ich 5, ale pełno innych traw i giną

Mirkowy ogród (początki) 14:12, 31 lip 2017

Do góry
Dziękuję Marba.Z zielskiem to w tym roku chyba większość ma problem.Tyle deszczu pada to ziele szaleja.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:11, 31 lip 2017

Do góry
I jeden widok nie ogrodowy
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:10, 31 lip 2017

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:06, 31 lip 2017

Do góry
Trochę pod słońce...
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:03, 31 lip 2017

Do góry
Chwilę mnie nie było, trochę zapracowana byłam, trochę wyjechana... ogólnie wakacje zaliczone, plecy spalone a po powrocie czeka mnie orka którą sama sobie wymyśliłam, a mianowicie chcę poszeżyć rabatę z wrzosami i posadzić tam więcej wrzosów konkrety wktótce a na razie widoki pourlopowe...
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:51, 31 lip 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Znowu wsiąkłam po kokardę.

Przepięknie, szczególnie, że trawy masz śliczne. Też mam, ale u mnie inaczej. Większość ma osąbną rabatę wyłącznie trawiastą i odrobiną czosnków i dosadzonymi w tym roku najzwyklejszymi rudbekiami.

Dzięki za przegląd z podpisami. Dla mnie to bardzo cenna wiedza

To musi ślicznie ta Twoja rabata wyglądać, kiedy się doczekamy wątku i fot?
Co pamiętam, podpisuję
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:48, 31 lip 2017

Do góry
Kasya
Żółte też mam,oba kolory od Bogdzi

yolka
Dzięki
Ten carex szerokolistny jest nie do zniszczenia, mogę wysłać Tobie
Na jesień często go już ścinam, wiosna rusza błyskawicznie. Kwitnie niepozornie, ale jest fajny, jako wypełniacz.
Warunki glebowe mam super, czarnoziem...ale też pełno syfu i gruzu, zakopanego po poprzednikach

Anabell
Haniu, urosło za 5 lat mi to, najwięcej w tym czasie ryłam i sadziłam, zmieniałam, nadal zmiany będą, bo niektóre pomysły nie trafione, to co w wyobraźni, w realu niekoniecznie się sprawdza.
3 zawilce mam ogromne i śliczne, idą kolejne do Basi.

to w tym roku od Basi sadzone
zakwitnie, na razie niziutkie
mam kilka i będę do lasu przenosić, bo pożrą inne rośliny

a tu z kolei po roku, w poprzednim niziutka, w tym gigant, cała w pąkach

a tu na rabacie bukowej
około 1,5m po ulewach kwiatostany się położyły

liriope od Magnolii

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:41, 31 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
a tu rzeczony żywopłot
po ciemku wczoraj prawie, nie dość, że upał, to te cholerne komary, masakra
ale jak wycięte od razu ładniej

Irenko zainspirowałaś mnie tym piękni wyglądają hortki w żywopłocie
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:35, 31 lip 2017

Do góry
Idę zdychać do cienia...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:33, 31 lip 2017

Do góry
Witam,
spróbuję jeszcze raz, tym razem ze zdjęciami, może tym razem się uda.
Tak jak na zdjęciach widać tych skarp mam dużo, (jeszcze spory och nie ma ujętych).
Zastanawiam się czym obsadzić tą wyższą półkę po bokach (przez kilka lat będzie również służyła jako boisko syna). Bardzo podobają mi się hortensje bukietowe (krótszy bok półki). Natomiast dłuższy bok może krzewami np. z tawuły szarej 2/3 szt, forsycji 2/3 szt, pęcherznicy zielonej i czerwonej po kilka sztuk oraz berberysów?
Skarpę, która jest między półką wyższą a niższą może różą płożącą białą + szałwia + rozchodnik np. różowy?
Agrotkanina jest rozłożona tylko na czas gdy nie ma roślin. Nie dałabym rady na razie ogarnąć ich plewienia.

Bardzo proszę o poradę.
Z góry dziękuję.

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:30, 31 lip 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Myslę, że będzie ok, bo to tylko rząd hortensji a nie jedna obok drugiej w koło czy w kwadracie. Mają miejsce do przodu sie przewiesić i do tyłu tez mnóstwo miejsca. Rabata nasłoneczniona bardzo.
Zdjęcia specjalnie tak robię , żeby nie było widać przerw. Jolka tak robi i mi się to bardzo podoba. Ale dziewczyny mają gęściej, Ana ma co 70cm 5 i 7szt i ładnie gęsto wygląda , jedno w drugie wchodzi i wychodzi gęsty szpaler.

U mnie molinie 25zł w dużych doniczkach 3litrowych
Piękna trawka z tej molinii

Ircia , Ty masz doświadczenie, bo masz dużo rodków doradź mi funkie chciałam posadzić przed nowymi rodkami(1-1,50 max wys) i ile bym musiała się odsunąć? Może odsunąć się do przodu i dać je naprzemiennie?

Głogownika nie znam, pierwsze słyszęAle runianki też nie znałam a tu taka popularna

Zawsze można potem zmienić, przenikanie jednak jest fajne. Tak mam z hortkami i rodkami, nie pomyślałam o wielkości. Tu w kole mam raptem 8 limek, ale są ogromne, około 3m wysokości, to wielka rabata, ale wleźć tam się nie da teraz, tylko wiosną. Ale za to jakie wrażenie robi ten tłok
To drogo, moje w 3l po 8zł, tak jak pisałam.
Głogowniki nie z naszej strefy, ale u mnie już 5 lat zimują, sa zimozielone, nowe liście mają kolor malinowy.
Hosty posadź 1m od rodka, bo będziesz wykopywac, jak ja, miałam tulipany i hosty i trawy, a teraz nic, tak urosły.
2012- początki zmian w ogrodzie, właściwie tworzenie go

2013
widać koło buksowe i w nich limki własnie i róże

miałam też głogowniki na pniu, straciłam je

i rodki 2017
w lesie pod murem mam rodki, hortki i hosty, niestety hosty muszę już do przodu przenosić, więc dawaj nawet 1,5m.

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:25, 31 lip 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zazdroszczę tej burzy i deszczu Dziwne, prawda po niedawnych ulewach.
U nas o 9 rano było już +35. Żar się z nieba leje. Koty jak zdechłe zalegają w co chłodniejszych miejscach. Jeść nie chcą nawet. My latamy co trochę pod chłodny prysznic. Niewiele pomaga. Trzeba było basen rozstawić. Leń nas dopadł, a teraz byłoby jak znalazł.

nie wiem czy ta burza polepszyla czy pogorszyla sytuację ...teraz też gorąco niby tylko 30 stopni w słońcu ale bezwietrznie i znów zaczynają sie zbierać chmury burzowe
Basen mamy ale dla dzieci

taka biała ślicznotka zakwitła

Zielony zielonym pogania :) 13:17, 31 lip 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Asiu, tempo prac masz naprawdę imponujące! Nie spodziewałam się, że tak sprawnie zabierzesz się za robotę!

Przy altanie widzę, że plan znacząco będzie zmodyfikowany. O ile dobrze czytam zdjęcia, pewnie wyjdzie coś takiego:

Dobrze by było, gdybyś narysowała, co tam wychodzi z tą rabatą przed domem, łatwiej byłoby doradzić.

Rabaty, jak rozumiem, przygotowujesz pod obornik. Bardzo słusznie, tylko w przyszłym roku będziesz musiała szybko brać się za ich obsadzania, bo inaczej chwasty Cię zjedzą.

Odnośnie drzew nie poradzę, bo widzę że Cię ciągnie do bardziej wytwornych gatunków, a ja bym tu widziała jakieś zwyklejsze, rodzime.

Trzymam kciuki i drżę o efekt murku oporowego

Asieńko
Ta rabata koło altanki wyjdzie dokładnie tak jak narysowałaś. Myślałam ewentualnie jeszcze o czymś takim ale boje się, że przekombinuje

Wytworne gatunki powiadasz? Hmm ja zawsze muszę coś wymyślić Ale powiem szczerze, że uwielbiam jak liście drzew zmieniają jesienią kolor. Myślałam o ambrowcu ale boję się, że u mnie przemarznie a z tego co czytałam te klony powinny sobie poradzić.
A powiedz (w sensie napisz ) mi proszę które z rodzimych gatunków byś widziała?

Co do nasadzeń to mam nadzieję, że przez zimę wymyślimy te moje rabaty Oj, będę męczyć

Jak tylko przyjadę do domu zrobię zdjęcie i postaram się to jakoś rozrysować
Ogród w mieście-ogrodzie 13:17, 31 lip 2017

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:16, 31 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)

U siebie widzę, że chciałam szpaler i teraz mimo odległości, duszą się hortensje, ale jeśli masz posadzone zgodnie z doradzaniem, to ok. Wiesz, czasami fotka nie pokazuje stanu faktycznego
U nas dobre ceny, stacjonarnie kupione.
Zmieniłam plan i poszły w nogi głogownika Red Robin

tu już mam molinie z daliami i perovską i innymi trawami
nawet mieczyk abisyński wylazł
ciekawe czy zdąży zakwitnąć
kwitnące molinie

i na innej molinie
lubię ich kwiatostan

Myslę, że będzie ok, bo to tylko rząd hortensji a nie jedna obok drugiej w koło czy w kwadracie. Mają miejsce do przodu sie przewiesić i do tyłu tez mnóstwo miejsca. Rabata nasłoneczniona bardzo.
Zdjęcia specjalnie tak robię , żeby nie było widać przerw. Jolka tak robi i mi się to bardzo podoba. Ale dziewczyny mają gęściej, Ana ma co 70cm 5 i 7szt i ładnie gęsto wygląda , jedno w drugie wchodzi i wychodzi gęsty szpaler.

U mnie molinie 25zł w dużych doniczkach 3litrowych
Piękna trawka z tej molinii

Ircia , Ty masz doświadczenie, bo masz dużo rodków doradź mi funkie chciałam posadzić przed nowymi rodkami(1-1,50 max wys) i ile bym musiała się odsunąć? Może odsunąć się do przodu i dać je naprzemiennie?

Głogownika nie znam, pierwsze słyszęAle runianki też nie znałam a tu taka popularna
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:12, 31 lip 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękny purpurea plena elegans .Tego nie mma clemka.
Zarażasz nim.
I cudny ten clematis polish spirit. Ile ty masz go tam posadzone.??
Mój mały, nie dużo jeszcze ma kwitów.

mam dwa posadzone co 3 m..trzecie kwitnienie
Twój na trzeci sezon pokaże co potrafi Przysyp mu nóżki ...moje dostały koński obornik i korę i więcej nic w tym roku bez podlewania jak na razie

Zobacz w 2015 roku ledwo go widać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies