Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

irys 20:44, 15 wrz 2017

Też lubię właśnie tę białą odętkę. W tym roku w ogóle nie pokładała się, nawet nie podwiązywałam. Natomiast często zapobiegawczo już wcześniej delikatnie wiążę ją i nie nadużywam nawozu . Szybko rozrasta się przez korzenie- trzeba uważać, żeby nie rozpanoszyła się.

A liatrę możesz wysiać wiosną. To moja kępka z trzech z tegorocznego siewu.

Nie smakuje mi też cukinia konserwowana.
A do słoików jednak obieram cukinię ze skórki.
Korzystam z przepisu dawnego autorytetu kulinarnego p. Kazimiery Pyszkowskiej- mam taką książkę od mojej mamy.

Potem usunę te zdjęcia,żeby nie zaśmiecać .
zawitka 09:40, 16 wrz 2017

OOOoo cho cho ale skorzystałam ---zaraz lecę robić cukinię z pomidorami .Smaczny kociołek ,Dzbaniaki na skalniaku fajne .A kwiecia !!!!!!!! a z hortkami to jedno już sprawdziłam że najlepiej ukorzeniają się odkłady gałązek ,wszystkie inne sposoby u mnie zawiodły.
SlonecznyOgrod 19:57, 16 wrz 2017

kerii napisał(a)
Odkład z hortki fajnie Ci się zrobił.
Ja w tamtym roku dwie gałązki próbowałam tak ukorzenić przygięłam do ziemi, przysypałam i kamieniem przyłożyłam sprawdzałam na wiosnę i nic. Teraz nadal jest przysypane, gałązka kwitnie nie wiem czy tam coś się pozytywnego zrobiło, na razie nie ruszam zobaczę na wiosnę.

Odętka fajna z doświadczenia wiem że rozrasta się jak głupia mankamentem jest to, że lubi się pokładać i trzeba podwiązywać.

Hmmm , nie ukorzeniły Ci się , jak to?
Bez przyciskania leżące na ziemi ukorzeniły mi się wszystkie.
Sprawdź dobrze, bo wierzyć mi się nie chce
Nie jesteś ciekawa, żeby trochę podejrzeć , do wiosny będziesz czekać?

Odętkę mam pierwszy raz, wcześniej nawet jej nie znałam.
Mam nadzieje ,że taka zwarta i gruba będzie zawsze
Aż trudno mi sobie wyobrażić, żeby się kładła, taka była fajna całkiem sztywna.
Ale dobrze wiedzieć, jak coś to będę palikować .
SlonecznyOgrod 20:36, 16 wrz 2017

irys Ja liatę siałam, bo dostałam nasiona, ale nie wiem gdzie i może juz wyskubałam. Twoja ładnie wzeszła, czyli jednak można

Ja nawozu boje się używać, bo dużo nie podlewam a mam piaszczystą ziemię i często popaliły się rośliny, czy trawnik. Całkiem duże tuje popaliłam nawozem. Od tamtej pory nawet raz na rok boje się użyc nawozu. Ale naturalny nawóz to juz tak

A przepisy, zdjęcia, nie usuwaj- proszę zostaw

zawitka
Ciekawe przepisy,to będziemy korzystać razem
Z kociołka naprawdę dobre papu wychodzi
Też myślę, że z tymi hortensjowymi patyczkami to nie tak łatwo wcale, to już wicikrzew mi sie poukorzeniał.

SlonecznyOgrod 20:44, 16 wrz 2017

Resztki rozchodników, które mi zostały z wiosennego dzielenia podzieliłam na 20szt ( niektóre pojedyncze, a niektóre zrośnięte i jest ich kilka) i zaczęłam wsadzać w nowe miejsce ale nie idzie aż tak szybko, bo muszę najpierw darń zrywać.
Duże pozostałe kępy będę dzielic na wiosne.

SlonecznyOgrod 20:50, 16 wrz 2017

Wiciokrzew kwitnie beż przerwy.
Funkia powtórzy jeszcze raz kwitnienie
Pelargonie niedługo wezmę do domu ,no i dalie to wiadomo, do samych mrozów pokwitną jeszcze

SlonecznyOgrod 20:53, 16 wrz 2017

Żurawki będę dzielić na wiosnę, a i może jeszcze się cos wysieje.
Irys mówiła , że te sie łatwo rozsiewaja.

BasiaLT 23:33, 17 wrz 2017

Z patyczkami hirtensji bywa bardzo różnie. W zeszkym roku przyjęło mi sie naprawdę sporo mimo ze lato było gorące. W tym roku mimo chlidniejszej pogody i dużej ilisci deszczu tylko parę sztuk. Chyba nie ma nacto reguły. Ale to nie zmienia faktu że w przyszłym roku też będę próbować. Przecież nie mam nic do stracenia.
SlonecznyOgrod 13:12, 21 wrz 2017

BasiaLT napisał(a)
Z patyczkami hirtensji bywa bardzo różnie. W zeszkym roku przyjęło mi sie naprawdę sporo mimo ze lato było gorące. W tym roku mimo chlidniejszej pogody i dużej ilisci deszczu tylko parę sztuk. Chyba nie ma nacto reguły. Ale to nie zmienia faktu że w przyszłym roku też będę próbować. Przecież nie mam nic do stracenia.

No bo tak to jest , nawet jak się nie udaje to próbujemy.

Ja będę jeszcze próbowała drzewka owocowe poprzesadzać , bo przed domem juz ich nie chcę, a i tak słabo rosną, po mimo deszczu jabłoneczka kilkuletnia wygląda jakbym dopiero ją posadziła z gołym korzeniem

Ale jakby na 50 patyczków hortensji 2 się przyjęły to i tak byłoby dobrze.
Będziemy na wiosnę działać, bo szkoda wyrzucić takich potencjalnych sadzonek
patrycja 17:36, 21 wrz 2017

100 !!!
Gratulacje