Asia ja myślę żeby nic w planach Asi nie zmieniać, rośliny fajne wymyślila. raczej ta kwasna strona jest juz zaplanowana, poszukaj teraz roślin. ja rodki sadziłam w grudniu
a to co ty chcesz czyli hortki i trawy posadzilabym po tej drugiej stronie ściezki tam gdzie kominki. niewiem jakie wysokie te kominki ale np. sesleria jest cały sezon zielona to mozna by było ją wokół nich posadzić
no slicznie prosze pani
jak ja Ci zazdroszczę że juz możesz tylko sprzątać, ja nadal nie do końca czuje dotychczasowe plany bo wciąż szukam siebie w tym wszystkim.
jak ty to robisz ze na np. jesiennej nie masz chwastów??
to raczej Elegantissima bardziej dla mnie, a Ivory na poczatku rabaty jako nizsze troche
trochę dziwnie to wszystko wymysliłam bo i rodki i derenie i brzozy...danica jako zimozielony akcent bo poprostu zostaly mi jeszcze 3 szt i w to wszystko trawy. co myslisz? bo pisałaś ze derenie kwaśno to tak średnio lubią? ale u mnei gleba nie kwaśna tylko pod rodki musiałam zakwaszać. to chyba gdybym derenie posadziła z 2 m od rodków to kwas nie dojdzie
nawodnienie oczywiście będzie
dziewczyny mam pytanie czysto koncepcyjne, czy pod kątem projektowym dobrze by wyglądało takie coś?
chodzi o to żeby taki sam kwadrat jak placyk na ognisko był też w rogu np. z brzozami. zaprojektowane tam rosliny przez Lukiego bez zmian.
tak sobie tylko luźno rozmyślam
te białe linie przy rabatach to krawężniki kładzione na płasko, jak tu https://pl.pinterest.com/pin/178736678944609242/ https://pl.pinterest.com/pin/105482816247506004/
to takie moje marzenie, chyba podsunięte przez Asię Macadamie.
i pytanie kolejne rownież luźne nie zobowiazujące ile brzóz się zmieści w kwadracie 5x5m?
strzałka wskazuje skąd glownie będzie oglądana rabata
narysowałam 3 ale chyab mało?
Aniu, to jest cecha wszystkich dereni, zwłaszcza rozłogowych. 'Elegansissima' i 'Ivory' trzyma się najbardziej w ryzach.
Odcienie czy żółty czy zielony - dla mnie 'White Gold' ma zdecydowanie bardziej zielone pędy. Wiele też zależy od gleby - derenie wbrew pozorom nie za bardzo lubią kwaśne (poza kanadyjskim, chyba). I wtedy kolor pędów może się różnić. Znaczenie ma też dostępność światła.
Patrz, patrz i daj znać. Na spokojnie. Nic na szybko. I zostaw im tyle miejsca, żeby się nimi cieszyć a nie mieć utrapienie.
Gabrysia karczowała swoje derenie alba, bo jej porosły za bardzo. Ale były bez systematycznego (co 3, 4 lata) cięcia, o tym trzeba pamiętać.
EDIT: dyskusja o dereniach - reszta u mnie, bo Margaretka też pyta.
dechy wiem skąd bedę brała ale zrobimy to na wiosnę, teraz nie ma już sensu.
zaczniemy przyszły sezon od zrobienia skrzyń, potem zerwiemy darń wszedzie gdzie planuję i wrzucimy do ustawionych już skrzyń.
oby tylko marzec był ładny żebym te pierwsze siewy juz w skrzyniach robiła