Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 16:48, 23 lis 2017

AgataP napisał(a)

Anna i warzywnik Będziesz miała roboty w przygotowaniu.
Zdecydowałaś się już na dechy? czy zostawiasz to na przyszły rok?

dechy wiem skąd bedę brała ale zrobimy to na wiosnę, teraz nie ma już sensu.
zaczniemy przyszły sezon od zrobienia skrzyń, potem zerwiemy darń wszedzie gdzie planuję i wrzucimy do ustawionych już skrzyń.
oby tylko marzec był ładny żebym te pierwsze siewy juz w skrzyniach robiła
anna_t 16:50, 23 lis 2017

iwka napisał(a)
a warzywnik to planujesz przy samym tarasie ?

Iwona widac na planie, ten czerwony prostokąt. dość blisko tarasu
anna_t 16:51, 23 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Co do tego derenia 'White Gold' - trzeba uważać, bo on daje czasem rewersy. Oznacza to, że liście na gałązkach nie są zielone i biało obrzeżone lecz tylko zielone.

Tak się dzieje czasem z roślinami typu 'variegatus' (spotykane u klonów). Moój jeden jest właśnie taki uparty w tworzeniu nie tego, co trzeba.

i czytalam też że w sprzyjających warunkach rozłazi się przez odnogi, niewiem czy potwierdzasz
Pszczelarnia 18:10, 23 lis 2017

anna_t napisał(a)

i czytalam też że w sprzyjających warunkach rozłazi się przez odnogi, niewiem czy potwierdzasz

Aniu, to jest cecha wszystkich dereni, zwłaszcza rozłogowych. 'Elegansissima' i 'Ivory' trzyma się najbardziej w ryzach.

Odcienie czy żółty czy zielony - dla mnie 'White Gold' ma zdecydowanie bardziej zielone pędy. Wiele też zależy od gleby - derenie wbrew pozorom nie za bardzo lubią kwaśne (poza kanadyjskim, chyba). I wtedy kolor pędów może się różnić. Znaczenie ma też dostępność światła.

Patrz, patrz i daj znać. Na spokojnie. Nic na szybko. I zostaw im tyle miejsca, żeby się nimi cieszyć a nie mieć utrapienie.

Gabrysia karczowała swoje derenie alba, bo jej porosły za bardzo. Ale były bez systematycznego (co 3, 4 lata) cięcia, o tym trzeba pamiętać.

EDIT: dyskusja o dereniach - reszta u mnie, bo Margaretka też pyta.

Lulilaj 19:27, 23 lis 2017

A będziesz czymś osłaniać skrzynie? Albo sadzić coś wkoło nich? Coś na kształt żywopłotu?
anna_t 20:13, 23 lis 2017

dziewczyny mam pytanie czysto koncepcyjne, czy pod kątem projektowym dobrze by wyglądało takie coś?

chodzi o to żeby taki sam kwadrat jak placyk na ognisko był też w rogu np. z brzozami. zaprojektowane tam rosliny przez Lukiego bez zmian.
tak sobie tylko luźno rozmyślam
te białe linie przy rabatach to krawężniki kładzione na płasko, jak tu
https://pl.pinterest.com/pin/178736678944609242/
https://pl.pinterest.com/pin/105482816247506004/
to takie moje marzenie, chyba podsunięte przez Asię Macadamie.
i pytanie kolejne rownież luźne nie zobowiazujące ile brzóz się zmieści w kwadracie 5x5m?
strzałka wskazuje skąd glownie będzie oglądana rabata

narysowałam 3 ale chyab mało?

choć nawiązywały by do 3 drzew w drugim rogu

to sa tylko pomysły nie plany
anna_t 20:15, 23 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Aniu, to jest cecha wszystkich dereni, zwłaszcza rozłogowych. 'Elegansissima' i 'Ivory' trzyma się najbardziej w ryzach.

Odcienie czy żółty czy zielony - dla mnie 'White Gold' ma zdecydowanie bardziej zielone pędy. Wiele też zależy od gleby - derenie wbrew pozorom nie za bardzo lubią kwaśne (poza kanadyjskim, chyba). I wtedy kolor pędów może się różnić. Znaczenie ma też dostępność światła.

Patrz, patrz i daj znać. Na spokojnie. Nic na szybko. I zostaw im tyle miejsca, żeby się nimi cieszyć a nie mieć utrapienie.

Gabrysia karczowała swoje derenie alba, bo jej porosły za bardzo. Ale były bez systematycznego (co 3, 4 lata) cięcia, o tym trzeba pamiętać.

EDIT: dyskusja o dereniach - reszta u mnie, bo Margaretka też pyta.

dobra Ewa lece do Ciebie
anna_t 20:16, 23 lis 2017

Lulilaj napisał(a)
A będziesz czymś osłaniać skrzynie? Albo sadzić coś wkoło nich? Coś na kształt żywopłotu?

myślałam dać borówki i maliny przed
leon60 07:46, 24 lis 2017

anna_t napisał(a)

myślałam dać borówki i maliny przed

Maliny czy borówki będą kiepsko wyglądały przy tarasie.. może cisy?
anna_t 08:07, 24 lis 2017

ale to jest z 7m od tarasu, pomiędzy jest jeszcze rabata podwyższona palisadami z rozplenicami i rozchodnikami