Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skąpana w słońcu 12:00, 25 lip 2017

Do góry

Czy to jeden krzak? Piękna ta róża, jesteś zadowolona z niej?
Rozpoznawanie roślin domowych 11:58, 25 lip 2017

Do góry
Witam Was kochani
m-c temu znalazłam taką roślinkę (ktoś wyrzucił poprostu),wsadziłam do ziemi postawiłam na balkonie i tak sobie stoi ,ale dwa dni temu zauważyłam jakiś kwiatek wychodzący z dwóch listków ,na następny dzień tego kwiatka nie było na wierzchu i teraz wygląda jakby schował się do środka tych listków ,co to jest ?? pomożecie ???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:53, 25 lip 2017
Do góry
moniaaa_l napisał(a)
Czy znajdzie się dobra duszyczka co podpowie mi co powsadzać w rabacie wzdłuż ogrodzenia?

Stworzyłam projekt ale nie wiem czy w tym kierunku iść czy jednak coś innego?

1. 5-6 sztuk żurawka chocolate ruffles (zaadoptowane z innego miejsca)
2. hortensja ogrodowa
3. iglak na pniu lub jakieś drzewko ozdobne
4. hosta
5. tuja szmaragd golden lub zwykła tuja szmaragd
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie?

Może coś takiego
Ogród z wilkiem zamkn. 11:50, 25 lip 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

dziękuję Kupowałam lokalnie , był taki wybór ,że nie mogłam się zdecydować i na szczęście pani z obsługi się zaangażowała i pomogła brakujące 5 wybrać
Edelrose dałam koło lavender FC - najmniejsza sadzonka z pozostałych ,ale kwiat mi się spodobał

Cudna jest Koniecznie muszę kiedyś taką posadzić...
Jak to wszystko ogarnąć? 11:47, 25 lip 2017

Do góry
TeresaK napisał(a)

Tereniu Ambrowiec cudo. Pęknie się prezentuje na tej rabacie
Ale gonisz dziewczyno
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:42, 25 lip 2017

Do góry
Rabata nr 3 : czyli totalny misz masz, wsadziłam tu wszystkie moje pierwsze ogrodowe zakupy.... więc no comment. Dopiero teraz się za nią zabieram. Mąż broni jej jak nie wiem co, że fajnie bo różnorodność etc a ja juz nie mogę na nia patrzeć. O ile ta wzdłuż domu z kulkami mi się podba to ta mnie na maxa denerwuje. Trzeba tu zrobić porządek. Zostawiłabym rodki bo mają tam dobre warunki (tak mi się wydaje), półcień, wilgotno. Usunęłam juz tego nieszczęsnego jałowca blue carpet, chcę przesadzić dwa cyprisiki lawsona niebieskie, które nijak nie pasują (oznaczone na czerwono) i zielony cyprysik, który usechł (niebieskie kółko), berberys bagatella (pomarańczowe kółko) - ma za mało światła.
Pośrodku rośnie wiśnia ozdobna w otoczeniu czterech malutkich miskantów, obok jałowce i szmaragdy na przemian (w sumie 4 szt) od stronu paskudnego garażu, ale tez mi nie pasują. Jest też hortensja dębolistna, która bardzo mi się podoba i chciałabym ją zostawić.
Generalnie wiem, ze nic mi nie pasuje... Ratunku, nie chciałabym jej całkwoicie zmieniać, może rodki i kulki danica by zostawić, sama nie wiem.
Garaż będzie malowany ale i tak chce go obsadzić pnączami.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:38, 25 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)

Nieco mojego ogrodu, choć nie bardzo jest co pokazywać...

Hortki nierówne- i pod względem wzrostu i pod względem kwitnienia...

Ulala ale pięknie Uwielbiam takie szpalery. Pięknie Marta i zdecydowanie jest co pokazywać
Blaski i cienie nowego życia 11:37, 25 lip 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ja chcę tylko obsadzić trudne miejsca. Jest tego sporo bo ogród duży. I na dodatek trzeba sprawdzać co gdzie chce rosnąć.

Półrabata powstała w tym roku

Pisałam o tej rabacie
Kwiaty we włosach 11:37, 25 lip 2017

Do góry
Elu poczekajmy ,juka to nie jest, zobaczymy jaki będzie kwiat, może to nas naprowadzi.

Ola rozchodniki te kwitną ale są jeszcze inne, które dopiero zaczynają .

Anna i Ogród 11:29, 25 lip 2017

Do góry
A u nas taka akcja

Tola złapała kreta i się nim bawiła. Pierwszy raz na żywo kreta spotkałam. Dzieciaki jak go zobaczyły to nie pozwoliły go zjeść i chciały zabrać do domu. Wypuściłam biedaka bo słodki jest. Niech idzie opuchlaki łapać. A jeśli koty go upolują to już nic na to nie poradzę. Taki live.
Ogródek Lolanki sam historię opowiada 11:24, 25 lip 2017

Do góry
Ogródek Lolanki napisał
W czerwcu 2016 u matki w warzywniku zaczęło się dziać. Ja byłem dumny z niej. Mówiłem do innych ogrodów - zobacz to moja mama. Ona ma warzywnik. I coś w nim jednak rośnie

Miała kalarepkę, rzodkiewki, ogórki, jakąś cebulkę-szczypior, poziomki no i pomidory.

Z tymi pomidorami to było tak, że wcale mnie nie chciała słuchać jak jej mówiłem, że za dużo tych krzaków wcisnęła w jedną skrzynię(kto by tam mnie słuchał, mały jeszcze jestem przecież, poza tym matka wie lepiej )

Aaaa był seler naciowy i seler taki zwykły z bulwą, ale nam mszyce zeżarły. Matka chemią nie chciała pryskać. Zrobiła jakąś tam miksturę z przepisu Mazana, ale selerowi nie pomogło i go wyrzuciła - znaczy seler wyrzuciła, nie Mazana

Wszystkiego po trochu 11:22, 25 lip 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Zobacz to ona cudo

cieszę się,że z tych pomieszanych udało mi się choć jedną wybrać taką jak chciałaś
Lubię go :) 11:21, 25 lip 2017

Do góry
a Luna znów pod trampoliną
Lubię go :) 11:18, 25 lip 2017

Do góry
Kolejna rabata się rozrasta
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 11:17, 25 lip 2017

Do góry
Pawlus napisał(a)

Dawno tam zdjęć nie robiłem, mam tylko takie z dzisiaj

W przyszłym roku robię tam rewolucję, trzeba poszerzyć itd.

Tak przy okazji nie wiem czy kojarzycie ale to ta rabata na której 3 lata temu rosły Evergoldy

O właśnie chętnie zobaczyłabym proporcje z tujami
Bo mam takie drażliwe miejsce u siebie na froncie ... wysokie na 2,5m tuje i wąska a długa rabatka 6,5m x 1,90m z kulkami i klonikiem, który kiepsko mi tam rośnie ... i myslałam zamiast klonika dać stożka, hortki i gracka + kulki ... ale chciałabym żeby to już była ostatnia zmiana tej rabaty bo w żwirku kiepsko się przesadza ... dlatego szukam takiego pewniaka
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:15, 25 lip 2017

Do góry
Rabatka nr 2: opaska wzdłuż mojego domu, żywotniki danica, hebe oraz trzmieliny plus jakieś dwie turzyce, nie pamiętam uż nazwy i kostrzewa sina. Niestety kulki posadziłam za blisko elewacji i za rok czeka mnie przesadzanie bo rosną jak szalone. To jest część północna większośc dnia w cieniu, tylko poranki są w pełni oświetlone. Mimo to danice super są radzą, trzmieliny też. Zobaczymy jak będzie dalej. Hebe ledwo przeżyło zimę ale ładnie odbiło na wiosnę. Z trzmielin będe robiła kuleczki

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:08, 25 lip 2017

Do góry
Zdąrzyłam wczoraj przed ulewą porobić fotki aktualnego stanu ogrodu. Oznaczyłam poszczególne rabaty numerami:

Nr 1:
pod wielkimi jodłą i świerkiem: rododendrony, hosty, wzdłuż domu miskanty a przy chodniku rząd turzyc the beatles. Od frontowego ogrodzenia stare tuje chba brabant bo niestety szyszkują. Będę je ostro ciąć na koniec lata.

Muszę koniecznie posadzić jakiś wiatrochronny żywopłot przy widocznej na zdjęciach siatce od sąsiada, bo w pozornie zacisznym miejscy przy silnych wiatrach tworzy się tam korytarz powietrzny niekorzystny na rodków. Jest bardzo mało miejsca bo drzewa są obszerne, co mogę tam posadzić koniecznie zimozielonego coby się zmieściło - długośc 5,5 m, szerokość max. 1,2 m.
Stylowe Nordowisko 11:02, 25 lip 2017

Do góry
A to cudo przylazło samo, musiał być jakiś kawałeczek w donicach z sadzonkami.
W Kruklandii 10:59, 25 lip 2017

Do góry
Juzia napisał(a)

Dobrą robotę robią róże na tej rabacie
Jak długo one tak potrafią?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:51, 25 lip 2017

Do góry
Wszystkiego najlepszego z podwójnej okazji urodzinowo - imieninowej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies