Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 20:24, 05 wrz 2017

Magleska napisał(a)
Zastanawiam sie czy przy moim warzywniku nie zrobić takiego żywopłotu z cisa .....
Jeśli chodzi o pająki ,to też bym się darła w aucie nie lubię ,a szczególnie tych kosmato- wielkich brrrrrr

Jak bym sama jechała i taki by mi wlazł na szyję to też bym się darła hahahahahaha
ale wczoraj musiałam być dzielna dla dzieci i walczyć jak lwica

Fotki jak zawsze śliczne , podziwiam twego powera

Mój power się skończył
od wczoraj boli głowa i ledwo powłóczę nogami
ale to zmiana pogody i stres matki oddającej swojego maluszka do zerówki, do nowych dzieci nowej pani itd

Na dniach skończy się ustalać nasz tygodniowy plan zajęć i wtedy dopiero odetchnę z ulgą. Pogoda po mału ma się poprawiać..........czekam na słońce
Pszczelarnia 21:53, 05 wrz 2017

W oczekiwaniu nasłońce kilka doświadczeń cisomaniaczki.

Ciężko trzymac Hicksii na 150 cm - to jednak wraz z proporcjonalną szerokością masa. Więc jako obwódka - zawsze będzie konkurencją dla tego co obwodzi.

Taki cis do warzywnika - u mnie one robiły za przegrodę między częściami w ogrodzie. W jakiej odległości od rabat warzywnych? Żeby nie było cienia i konkurencji w składniki. W jakim miejscu w warzywniku. Nie umiem sobie teraz zwizualizować warzywnika po wykopkach szkółkarskich.

Co innego na obwódkę? Musze się cofnąć do tych zdjęć z porzeczką. I wrócę do hortensji Wim's Red (ale najpierw eMa muszę do kompa dopuścić).

Pszczelarnia 22:51, 05 wrz 2017

Pod hortensjami Annabelle ładnie będą rosły cisy Repandens (jako taki wałek). Wiem, że można też próbować z 'Aurea Decora' i 'Elegantissima'. Ale to wszystko cisy "na wałki" nie "w kostkę". Hortensja i tak się zwiesza, więc obwódka musi być albo odsunięta od niej albo wytrzymała. A jakby dać języczkę, tę o bordowych liściach 'Britt Marie Crawford' - masz gdzieś takie zestawienie już? Liście są cały czas atrakcyjne na wilgotnej glebie. Od wczesnej wiosny. Zawsze hosty są fajne. Miniaturowe parzydło, co rośnie w taką kupę (wczesną wiosną zielona masa, potem kwitnie, a potem przez zimę też ładne i kontrastuje z kulami hortensji, tylko nie wiem, czy kolor kwiatów parzydła zgra się z bielą hortensji).

Pszczelarnia 23:08, 05 wrz 2017

Pszczelarnia 23:20, 05 wrz 2017

Tak na początku czerwca w Wojsławicach w 2015

I nie mogę znaleźć w pełni kwitnienia.
admete 06:52, 06 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)
W oczekiwaniu nasłońce kilka doświadczeń cisomaniaczki.

Ciężko trzymac Hicksii na 150 cm - to jednak wraz z proporcjonalną szerokością masa. Więc jako obwódka - zawsze będzie konkurencją dla tego co obwodzi.

Taki cis do warzywnika - u mnie one robiły za przegrodę między częściami w ogrodzie. W jakiej odległości od rabat warzywnych? Żeby nie było cienia i konkurencji w składniki. W jakim miejscu w warzywniku. Nie umiem sobie teraz zwizualizować warzywnika po wykopkach szkółkarskich.

Co innego na obwódkę? Musze się cofnąć do tych zdjęć z porzeczką. I wrócę do hortensji Wim's Red (ale najpierw eMa muszę do kompa dopuścić).

Ewo bardzo dziękuję że poświęciłaś mi swój czas

Kurcze teraz się zastanawiam czy przy warzywniku też nie wyhoduję potworów

Ewo przy warzywniku z obu stron mam pasy róż.
Chciałam w ich miejsce dać cisy - zrobić mur dla truskawek , róże przesadzić obok

czyli róże, cis, warzywnik i druga strona cis róże - tak żebym mogła swobodnie robić opryski , żeby nie leciało na truskawki

poleciałam zrobić zdjęcie
ale nie mam normalnego obiektywu
i nie mogę zrobić większego kadru
wlazłam na plac zabaw po zjeżdżalni

tu będzie dobrze widać

pasek z różami ma 65 cm róże do wykopania i przesadzenia przed cisy

i druga strona, róże pójdą taka jak teraz widać zmasakrowaną śliwkę,na mejsce róż cisy

cisy będa ciut niżej niż warzzywnik

no i teraz po zakupie inteligentnie się zastanawiam czy te cisy tu sadzić czy nie hahahahahahaha

metr dwadzieścia to chyba maks żywopłotu jaki tutaj powinien być bo wyższy da za dużo cienia na grządki

UlaB 09:02, 06 wrz 2017

Admete, czyli to mają być 2 żywopłoty - jeden niski i nie taki szeroki, a drugi może być wyższy, do 1,2m - zgadza się? Przy warzywniku w sumie moze i mogłyby być te hicksii ale potrzebowałabyś tam więcej miejsca. Może w tym miejscu dac bardziej kolumnową odmianę, żeby nie szły tak wszerz?

Pszczelarnia podpowiedziała Ci odmiany tych niskich cisów, ale one będą tez dosyc szerokie (elegantissime mam w formie kuli). Osobiście podoba mi sie pomysł z języczką.

A te hicksii przeciez gdzieś zagospodarujesz
Pszczelarnia 10:38, 06 wrz 2017

Agnieszko,
te cisy za blisko warzywnika. On (warzywnik) musi mieć przewiew, słońce i składniki pokarmowe, i niekoniecznie opryski. Róże i cisy przy warzywach to bardzo trudna sprawa.

Kolumnowe rzeczywiście dobrze by wyglądały.

Ja swoje już wysadziłam prawie wszystkie (ale głównie dlatego, że zdecydowałam się na szpaler płaski z 9 jabłonek rajskich - od strony północno-wschodniej). Z innej strony mam sznur z jabłoni na 30 cm a z przodu w ramach kul szałwię lekarską i obwódki z hyzopu ciętego 3 razy, jest wtedy sztywny.

Nie umiem tak ze zdjęcia odczytać intencji sadzenia cisów tam. Jak to wyglądałoby na rysunku z odległościami i w układzie?

admete 06:31, 07 wrz 2017

UlaB napisał(a)
Admete, czyli to mają być 2 żywopłoty - jeden niski i nie taki szeroki, a drugi może być wyższy, do 1,2m - zgadza się? Przy warzywniku w sumie moze i mogłyby być te hicksii ale potrzebowałabyś tam więcej miejsca. Może w tym miejscu dac bardziej kolumnową odmianę, żeby nie szły tak wszerz?

Pszczelarnia podpowiedziała Ci odmiany tych niskich cisów, ale one będą tez dosyc szerokie (elegantissime mam w formie kuli). Osobiście podoba mi sie pomysł z języczką.

A te hicksii przeciez gdzieś zagospodarujesz

Ja muszę zawsze nakombinować

Ula planowałam w tym roku tylko odgrodzić warzywnik i przesadzić przed ten żywopłot róże
nie policzyłam ile sztuk potrzebuję
jak pojechałam do ogrodniczego po hortensje dla koleżanki zapytałam czy nie mają cisów
mieli 40 sztuk, poszłam zobaczyć czy ładne - były ładne więc spontanicznie kupiłam

potem przymierzyłam i stwierdziłam że przy warzywniku nie potrzebuję aż 40 sztuk tylko około 20

zaczęłam kombinowac gdzie posadzić te 20 o mi zostało
pierwsza myśl, pod lasem zamiast porzeczki

dopiero później zaczęłam czytać i zdałam sobie sprawę że pod lasem żywopłot z tego cisa będzie za duży

ale nie ma tego złego, żywopłotu potrzebuję tez do oddzielenia boiska od trawnika

ustawiałam wczoraj cisy przy warzywniku kombinując jak tu odsunąć ten żywopłot żeby miał miejsce do rośnięcia i żeby nie dawał cienia na warzywnik
obszukałam się projektu kostki żeby Wam to narysować, zaczęłam już coś skrobać, ale nie miałam czasu skończyć - może dziś się uda - bo oczywiście mam tysiąc nowych pomysłów

co do obwódki pod lasem przy hortensjach i trzcinnikach
Ewa wymieniła kilka roślin.........

w warzywniku został mi jeszcze jeden rodzaj biało-zielonych host, nie skończyłam jeszcze wsadzania moich zakupów bylinowych, nie miałam już miejsca, przyniosłam wiadra żeby łądować hosty i zawieźć je do sąsiada, wyjęłam pierwszą hostę i dostałam olśnienia

Z zaproponowanych przez Ewę roślin była hosta, poleciałam przymierzyć
i sobie myślę chyba spróbuję, chyba będzie ok

nie wiem na ile mi tej hosty starczy, podzielę ją maksymalnie

zaczęłam nawet wczoraj wyciągać już porzeczkę i przesadzać ją za ogrodzenie

to chyba będzie strzał w dziesiątkę

i już za siatką

admete 06:35, 07 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszko,
te cisy za blisko warzywnika. On (warzywnik) musi mieć przewiew, słońce i składniki pokarmowe, i niekoniecznie opryski. Róże i cisy przy warzywach to bardzo trudna sprawa.

Kolumnowe rzeczywiście dobrze by wyglądały.

Ja swoje już wysadziłam prawie wszystkie (ale głównie dlatego, że zdecydowałam się na szpaler płaski z 9 jabłonek rajskich - od strony północno-wschodniej). Z innej strony mam sznur z jabłoni na 30 cm a z przodu w ramach kul szałwię lekarską i obwódki z hyzopu ciętego 3 razy, jest wtedy sztywny.

Nie umiem tak ze zdjęcia odczytać intencji sadzenia cisów tam. Jak to wyglądałoby na rysunku z odległościami i w układzie?

Ewo zrobiłam głupotę i kupiłam impulsywnie te cisy i teraz muszę z nimi żyć
Już mi mój J to wypomniał

poddałaś mi pomysł z roślinami na obwódkę pod las
mam hosty w warzywniku które miałam wydać - ale posadze je własnie tam

także dziekuję bardzo bo sama jakoś o tym nie pomyślałam - uparta byłam na niski żwyopłot zimozielony i koniec kropka

co do warzywnika - zrobię rysunek
mam pomysł jak odsunąć jeszcze żywopłot od warzywnika żeby dać mu miejsce
ale narysuję i doradzicie czy dobrze kombinuję

chyba niechcący powstanie nowa różanka
bo od strony kółka jest za wąsko żeby dawać pas róż , musze je przenieść w jedno miejsce i tym samym zrobić dodatkową rabatę któej nie planowałam