Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:08, 06 wrz 2017

Hortensja Early Sensation albo Summer
i też w towarzystwie róży tylko ciut dalej rośnie róźa wielkokwiatowa Frederic

mira 22:12, 06 wrz 2017

Hortensja Bobo - znalazła się w moim ogrodzie właśnie z przekonania że jeśli mam mieć hortensje to jakieś dyskretne nie krzykliwe - no ale Bobo nie dość że posadziłam nieciekawie to wcale mnie nie zachwyca - oczywiście w towarzystwie róży Chopin

sierika 22:15, 06 wrz 2017

Róże nie tylko u Ciebie są kiepskie w tym sezonie, słabo regenerują się, po latach sadzenia róż dojrzałam do tego, że najbardziej lubię piżmówki. Reszta pomału znika, no kilka angielek zostanie.
mira 22:20, 06 wrz 2017

Hortensja pnąca z koleji to zdecydowanie najlepsza z moich hortensji i taka która mi się podoba i do każdego rodzaju ogrodu pasuje

powinna mieć więcej cienia to rosła by lepiej - i w jej towarzystwie nie rośnie żadna róża - ani mi do głowy nie przyszło żeby zaburzyć tą aurę

natomiast zastanawiam się czy nie dać z boku do niej kolejnej hortensji jaką mam już 3 rok

to bardzo źle rosnąca hortensja Wim's Red - źle rośnie bo posadziłam ją blisko brzozy i to chyba jest ten powód

mira 22:25, 06 wrz 2017

sierika napisał(a)
Róże nie tylko u Ciebie są kiepskie w tym sezonie, słabo regenerują się, po latach sadzenia róż dojrzałam do tego, że najbardziej lubię piżmówki. Reszta pomału znika, no kilka angielek zostanie.

Hmmm piżmowe powiadasz , przemyślę, z angielskich nie zrezygnuję
obiecałam sobie że róże dobrze okryję na zimę - zauważyłam że lepsze są okrycia z gałązek - trochę będzie cięcia to bedzie czym - kompost mam też gotowy w tym celu

na wiosnę się okaże jaka zima się trafi ale muszę zrobić jakiś oprysk i więcej karmić - w tym sezonie dałam tylko raz nawóz i ni nie pryskałam za to 3-4 razy przycinałam żeby nie powiedzić wycinałam

a ja się skłaniam do okrywowych - tylko że to sprawa pokroju

bardzo lubię te pączuszki

ElzbietaFranka 22:34, 06 wrz 2017

Mirka czy ja u Ciebie oglądałam pięciorniki białe? Jeżeli tak to jak kwitły u ciebie w tym roku. U mnie żółte i różowe w tym roku kwitły bardzo obficie po przycięciu. Widocznie rok mokry i bardzo im to pasuje.
Tyle tego wszystkiego, że już nie ogarniam co u kogo oglądałam więc pytam.

Pokrój róży. Mam kilka "bonica", ale nie specjalnie jestem zadowolona właśnie z ich pokroju kwiaty piękne ale te badyle wyrastające mnie denerwują. Wyrastają po 1,5 metra i kwitną co z tym zrobić.

Też mam 4 hortensje pnace ale jeszcze nie kwitną ok. 1 m. Jedna płoży się po pniu sosny. 3 szt. przy altanie. Twoja to już dorosła i dorodna.
mira 22:35, 06 wrz 2017

Wracając do moich hortensji które w niekontrolowany sposób poprzez zachcianki znalazły się w moim ogrodzie

Wim's Red

widać jak jest mała po 3 latach obok bluszcz

posadziłam tu tę hortensję bo chciałam żeby mi zasłoniła śmietnik

nie chce jednak rosnąć choć ma słońce i dolewam jej wodę - jak nic oskarżam brzozę

tak więc muszę ją wysadzić - chyba dodam do hortensji pnącej - obok - a zamiast tej hortensji posadzę tawulca który nie spełni roli zasłaniacza ale podobno radzi sobie z brzozą

mira 22:39, 06 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka czy ja u Ciebie oglądałam pięciorniki białe? Jeżeli tak to jak kwitły u ciebie w tym roku. U mnie żółte i różowe w tym roku kwitły bardzo obficie po przycięciu. Widocznie rok mokry i bardzo im to pasuje.
Tyle tego wszystkiego, że już nie ogarniam co u kogo oglądałam więc pytam.

Pokrój róży. Mam kilka "bonica", ale nie specjalnie jestem zadowolona właśnie z ich pokroju kwiaty piękne ale te badyle wyrastające mnie denerwują. Wyrastają po 1,5 metra i kwitną co z tym zrobić.

Też mam 4 hortensje pnace ale jeszcze nie kwitną ok. 1 m. Jedna płoży się po pniu sosny. 3 szt. przy altanie. Twoja to już dorosła i dorodna.

Ja też nie wiem co gdzie

Tak pewnie u mnie widziałaś pięciorniki - u mnie w tym roku nie kwitły specjalnie ciekawie - w ub roku lepiej a rok u mnie był raczej suchy - w lecie była susza opady mnie omijały.

Boniki nie są różami okrywowymi - nie mam - co zrobić ? zerwać do flakonu
4 hortensje to dużo - to spore krzaczyska ale wolno rosną.
mira 22:50, 06 wrz 2017

Kończąc wywody hortensjowe

a nie przecież mam jeszcze hortensje ogrodowe ale żadna w tym roku nie kwitnie za to pięknie budują krzaki

tu są trzy podsadzone hostą - nie wiem czy to podsadzenie hostami jest dobre - te hortensje mają ładne nóżki - obiecałam im że dostaną okrycie na zimę i nie będę hojrakować

reasumując

hortensje czy róże ?

hmmm hortensje nie chorują, cięcie wiosną jakoś łatwo idzie, rosną sobie cały sezon spokojnie a jeszcze w zimie są piękną ozdobą,
no ogrodowe to trochę inna bajka

róże - masa pielęgnacyjnych działań, te trudne cięcia wiosenne, opryski, chimery raz tak raz inaczej

ja jednak stawiam na róże

hortensji w moim ogrodzie dość a róż jeszcze dokupię

ciekawa jestem jak u Was z proporcją hortensje/róże

pozdrawiam

tulucy 23:14, 06 wrz 2017

Hmmm proporcje zachowane odpowiednie na 1 hortensję przypada 10 róż tak mniej więcej, ale raczej więcej (niż 10 ) a jeszcze dojadą w październiku...