Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród bacowej 20:37, 22 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Ulka ,szybko się doczekasz łanu tej trawki. Ona szybko rośnie . W zeszłym roku miałam 5 szt. podzieliłam i dziś mam 36 .

Jeszcze mi się dostalo kepkę. Podzielilam na 6 ładnych sadzonek. Jest śliczna. Aaaa, moje sadzonki po podziale chyba są większe, niż te dzis, co widziałam na targach
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:58, 21 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, wiem, ze coś ci nie leży. Mi też. Dla mnie on jest za jasny. Na pierwszej fotce widzisz, że kontrast spowodował, że patrzymy na jasną ściankę. O to przecież chodziło.
Fakt, przyzwyczailiśmy się do ciemnego tła. :

Teraz ścianka straciła, bo wzrok kieruje się na jasny żwirek. Jakby dołożyć jeszcze rzut oka na schody i żwirek wkoło niego - wszystko jednolite... zbyt biało. Nie wiadomo, na co kierować wzrok.

Zobacz, na tej fotce widać, jak ciekawie grają kontrasty. Jasna elewacja domu i donic i do tego ciemne poduszki, żwirek, rolety ... Kontrasty fajnie tu wyglądają.

Z tego ujęcia, aż się prosi, by żwirek był ciemniejszy. Masz go już gdzie indziej, byłoby powtórzenie i byłby powtórzeniem rolet i donic...

U Oli i Asi też ciemniejszy żwirek jest

Iwonko
Dziękuję za to porównanie ... własnie dlatego ciągle mi ten jasny nie pasował ... przyzwyczaiłam się do ciemnego tla przy ściance ... jasny sprawił, ze ścianka się rozmyła, wtopiła w żwirkowe tło ... powstała ogromna jasna plama ... a miała byc podkreslona jasna ścianka ... jednak kontrast jest tutaj potrzebny
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:47, 21 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hmmm, czekam na deszcz. Moze wodą go polej?

Deszcz już był ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:03, 21 kwi 2017

Do góry
Reniu, wiem, ze coś ci nie leży. Mi też. Dla mnie on jest za jasny. Na pierwszej fotce widzisz, że kontrast spowodował, że patrzymy na jasną ściankę. O to przecież chodziło.
Fakt, przyzwyczailiśmy się do ciemnego tła. :

Teraz ścianka straciła, bo wzrok kieruje się na jasny żwirek. Jakby dołożyć jeszcze rzut oka na schody i żwirek wkoło niego - wszystko jednolite... zbyt biało. Nie wiadomo, na co kierować wzrok.

Zobacz, na tej fotce widać, jak ciekawie grają kontrasty. Jasna elewacja domu i donic i do tego ciemne poduszki, żwirek, rolety ... Kontrasty fajnie tu wyglądają.

Z tego ujęcia, aż się prosi, by żwirek był ciemniejszy. Masz go już gdzie indziej, byłoby powtórzenie i byłby powtórzeniem rolet i donic...

U Oli i Asi też ciemniejszy żwirek jest
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:11, 21 kwi 2017

Do góry
Hmmm, czekam na deszcz. Moze wodą go polej?
Ogródek Iwony II 08:13, 21 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Różany raj Renaty - to nowy odcinek Maji w ogrodzie.
Cudne róże
Właśnie oglądam

Dzięki za linka, właśnie obejrzałam. Prawdziwy raj!
Ogródek Iwony II 07:58, 21 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś przewaliłam kompost z jednej skrzynki, wykorzystałam na rabatach i pod truskawki. Zrobiłam kilka kosmetycznych roszad na rabatach ozdobnych. Dwa lata temu dostałam od Ewy żurawkę Marmalade. Nie pamiętam, ile sztuk, jednak stwierdzam, ze jest to najlepiej dzieląca się żurawka. Dziś znowu podzieliłam sadzonki i posadziłam pomiędzy hortensje Limelight...
Zrobiłam prototyp ławeczki... Muszę się teraz przyglądnąć, czy mi ta wersja odpowiada: słupki z cegły, siedzisko z desek. Jak będzie ok, słupki wymuruję, a Zbyszek przygotuje oszlifowane deski na siedzisko.
Oczywiście posiedziałam sobie na ławeczce w ogrodzie i pogapiłam się na rabatę bylinową. Podzieliłam przywrotnik i posadziłam wkoło ławeczki. W plecach rośnie szałwia i Anabellki.
Posadziłam do końca truskawki. Kilka na tarasie posadziłam do doniczki. Resztę na rabatach w warzywniku...

Trawa wysiana dwa tygodnie temu nadal nie wschodzi. Obawiam się, że siewki zmarzły. Pewnie przyjdzie mi wysiać ponownie, jak się ociepli.

Widzę Iwonka, że temperatury Cię nie zniechęcają
Ogródek Iwony II 07:30, 21 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Trawa wysiana dwa tygodnie temu nadal nie wschodzi. Obawiam się, że siewki zmarzły. Pewnie przyjdzie mi wysiać ponownie, jak się ociepli.

Nic nie zmarzło , nie panikuj. Jak się zrobi cieplej to trawa wzejdzie
Ogródek Iwony II 00:06, 21 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1126-ogrod-szmaragdowy?page=51#.

Ewa, zainspirowałaś mnie... Dziś wpadłam na pomysł, by moją przyszłą ściankę połączyć nie z murowaną podstawą w formie donicy, a bardziej naturalnie tworzoną "misą" wyściełaną kamykami... Myślę nad takim połączeniem, które podesłałaś Reni. Oczywiście u mnie ścianka z cegły
Ogródek Iwony II 23:33, 20 kwi 2017

Do góry
Różany raj Renaty - to nowy odcinek Maji w ogrodzie.
Cudne róże
Właśnie oglądam

edit: obejrzałam. Na koniec był oprysk środkiem chemicznym na grzyba. Hmmm, jak kto woli... dla mnie to ostateczność ...
Ogródek Iwony II 23:32, 20 kwi 2017

Do góry
Dziś przewaliłam kompost z jednej skrzynki, wykorzystałam na rabatach i pod truskawki. Zrobiłam kilka kosmetycznych roszad na rabatach ozdobnych. Dwa lata temu dostałam od Ewy żurawkę Marmalade. Nie pamiętam, ile sztuk, jednak stwierdzam, ze jest to najlepiej dzieląca się żurawka. Dziś znowu podzieliłam sadzonki i posadziłam pomiędzy hortensje Limelight...
Zrobiłam prototyp ławeczki... Muszę się teraz przyglądnąć, czy mi ta wersja odpowiada: słupki z cegły, siedzisko z desek. Jak będzie ok, słupki wymuruję, a Zbyszek przygotuje oszlifowane deski na siedzisko.
Oczywiście posiedziałam sobie na ławeczce w ogrodzie i pogapiłam się na rabatę bylinową. Podzieliłam przywrotnik i posadziłam wkoło ławeczki. W plecach rośnie szałwia i Anabellki.
Posadziłam do końca truskawki. Kilka na tarasie posadziłam do doniczki. Resztę na rabatach w warzywniku...

Ogródek Iwony II 23:29, 20 kwi 2017

Do góry
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Wszystkie pomysły bardzo przydatne. Na pewno coś z tego wykorzystam. Muszę pokazać Zbyszkowi i zawczasu przygotować podpory.

Ogródek Iwony II 23:11, 20 kwi 2017

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko odpisałam u siebie.

Pozdrawiam

Danusia napisała:
Iwonko w zeszłym roku miałam posadzone w dwóch skrzynia po dwa rzędy (skrzynie mam 1,25 x 2,50 m). Przed ogórkami rósł szpinak nowozelandzki.
Ogórki co 15 cm, a miedzy rzędami ok. 65 cm. Rzutowo był w tych skrzyniach posiany tez koper.

W tym roku planuje jedną tylko w jednej skrzyni, czyli będzie 2 x 15= 30 sadzonek

Nie było problemu , żeby zbierać ogórki ze środkowego rzędu, ogórki były mocowane do sznurów luźno trytytkami ( niektórzy wiążą pociętymi rajstopami)

Wczesniej wysiewałam rozsadę do doniczek. Teraz planuję ok. 1 maja ( może troche wcześniej, bo mam stare nasionka i nie wiem, czy wzejdą) wysiać nasionka na mokry zwinięty ręcznik papierowy włożony do jakiegoś pojemnika, przykryć folią (szybko kiełkują nasionka); po wykiełkowaniu do doniczek.

Koło 15 maja sadzonki do gruntu, w doły pod sadzonki daję obornik, który przysypuję ziemię. Posadzona rozsadę przykrywam włókniną, która opiera się na stelażach

coś takiego:
https://lh6.googleusercontent.com/-Q6watwkWTNY/Udng9a4M-kI/AAAAAAAAP58/vHdbSL_jIXA/w1165-h874-no/DSC05985.JPG

to z tej strony:
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum-2/5-warzywnik/37948-d-ogorek-gruntowy?start=216

Co do odmian, to miałam Octopusa, Kraka i Juliana. Jakiś zasadniczych różnic pomiędzy nimi nie zauważyłam. Śremskiego nie miałam.

Ps. Jak pierwszy raz mieliśmy ogórki na sznurkach, to przywiązywaliśmy te sznurki do ogórków i to był błąd, bo wiatr wyrywał te ogórki. Teraz na dole stelażu mamy rurkę, do której wiążemy sznurki.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:25, 20 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
ID mam młode i zaczynam się ich bać, jak tak tutaj czytam

Iwonko może nie będzie tak źle
Ogródek Iwony II 20:36, 20 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dobre. Tytuł serialu
Niestety nikt ich nie chciał. Miałam duzo tych babcinych, a chciałam miejsce na inne rarytasy. Rozdałam, nawet wepchnęłam tym, co nie wiedzieli, czy chcą, reszta została

U mnie też liliowce wychodzą po trzech latach od przesadzenia Jednak w jednej donicy mi wymroziło to takie darmowe sadzonki będa akurat
Ogród z uśmiechem 18:29, 20 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu macham. Czytam o stratach i życzę, by jednak roślinki sie pozbierały. Muszę obejrzeć jutro mojego tulipanowca...

Odmachuję.
Ja nie obejrzałam dwóch krzaczków kiwi, chyba juz po nich, czarne
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:57, 20 kwi 2017

Do góry
AniMa
tylko 2 kolory w ogóle w ogrodzie, czy tylko takie 2 kolory rodków?
Rodków mam mnóstwo, wszystkie piękne, ten jeden od początku kiepski; korzenie płukałam przy przesadzaniu, bo chciałam sprawdzić czy larwy opuchlaka nie dokuczają; nie było ich, a reszta sadzenia, jak wszystkie wcześniejsze.
W CW podoba mi się pokrój i chyba nic więcej, mam 2 sztuki.

Kasya
nie mam Kasiu.

Viola
to tak było z moją w ciągu 3 lat, stale od nowa zaczyna, czyli nigdy nie urośnie

Bogdzia
dzięki, tak zrobię

Jana
Współczuję pogody, u wielu osób narozrabiała; tawuła tegoroczna, kwitnie pięknie. Zielono mam, ale zimno, dzis oglądałam hortensje w donicach, liście zwieszone, chyba je jakoś zmroziło, tulipany ciągle w pąkach, magnolie nie zdążyłam obejrzeć, czy się rozwijają.

Mirka
byłam, ale nie wiem co to za trawka na tym etapie.

iwk4
Iwonka, one zahartowane, ale skoro teraz tymi mrozami straszą, poczekaj niech miną, potem do gruntu i podlej nawozem do kwitnących roślin, jakiś Florovit i ruszą, u mnie szybko masy jakoś nabrały.
A te co mam wysłać, nijak nie mam czasu, od rana wyruszam, a jak wracam poczta nieczynna. Tak samo buty muszę odesłać i nie ma kiedy.

biały pełny orlik startuje z kwiatostanem najszybciej, przynajmniej u mnie, tu juz się szykuje

Ogródek Iwony II 09:43, 20 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To są fotki z "Mojego skromnego ogrodu" Danusi.

Szukam informacji od osób doświadczonych prowadzeniem ogórków na sznurkach.Jak się zabrać za taką uprawę? Rok temu puściłam ogórki wolno. Miałam liście, a ogórków nie było zbyt wiele. Być może było im za zimno płożąc się po gruncie. Albo dotykane przestawały owocować... Niewiele się ich "wyprodukowało". Coś zrobiłam nie tak. Dlatego chcę uniknąć błędów zeszłorocznych.

Skrzynia ma szerokość 120 cm. Ile rzędów posadzić? Jaką odległość pomiędzy sadzonkami?
Jeśli posadzę dwa rzędy, jak dojdę do środka, by zbierać plony?
Czy wcześniej wysiewać rozsadę w doniczki i potem sadzić sadzonki? Kiedy?
Jak prowadzicie ogórki?
Mam ogórek Śremski.

Iwonka a ja chciałam puścić ogórki na siatkę - to będzie eksperyment bo nigdy tak nie robiłam. Miałam parę krzaczków ale luzem na ziemi.
A w tym roku dostaną osobną skrzynię, mniejszą niż inne bo liczę że pójdą sobie na siatkę.

https://pl.pinterest.com/pin/370984088036816355/

pod spodem można jeszcze sałatę wysiać, bo lubi podobno lekkie zacienienie
https://pl.pinterest.com/pin/370984088037156730/

https://pl.pinterest.com/pin/370984088037156779/

Moje małe królestwo 09:26, 20 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ciekawe, jak blisko mnie byłaś

Iwonka dotarłam najdalej do Tucholi młody był już zmęczony na sporo chodziliśmy a i godzina była już późna.Mam nadzieję,że się w tym sezonie spotkamy
Ogródek Iwony II 09:12, 20 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Szukam informacji od osób doświadczonych prowadzeniem ogórków na sznurkach.Jak się zabrać za taką uprawę? Rok temu puściłam ogórki wolno. Miałam liście, a ogórków nie było zbyt wiele. Być może było im za zimno płożąc się po gruncie. Albo dotykane przestawały owocować... Niewiele się ich "wyprodukowało". Coś zrobiłam nie tak. Dlatego chcę uniknąć błędów zeszłorocznych.

Skrzynia ma szerokość 120 cm. Ile rzędów posadzić? Jaką odległość pomiędzy sadzonkami?
Jeśli posadzę dwa rzędy, jak dojdę do środka, by zbierać plony?
Czy wcześniej wysiewać rozsadę w doniczki i potem sadzić sadzonki? Kiedy?
Jak prowadzicie ogórki?
Mam ogórek Śremski.

Miałaś jakieś trefne nasiona - zdarza się.
Posiej 1 opakowanie w 1 rządku. Po 2 nasionka do dołka wprost do gruntu co ok. 10-15 cm czyli w rozstawie jak masz zamocowane sznurki. Siej 10-15 cm od ścianki skrzynki. Często podwiązuj albo przypinaj klipsami plastikowymi, bo same na sznurki nie wejdą , ogórki szybko rosną, ale wymagają częstego i obfitego podlewania. 1 rządek wystarczy na dług. 1,5 m na obfite plony i przetwory. W sierpniu jest po ogórkach, jak wymienisz trochę ziemi to masz miejsce na np. pikowanie sałaty.
Przepis na ogórki na zupę:
Obrać ze skórki, jak duże łyżeczką wydrążyć pestki - zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Na ok. 1 kg łyżka czubata soli kamiennej - zostawić w misce na 3-4 dni przykryte lnianą ściereczką. Dodać posiekany koper (dużo, same piórka) wymieszać - włożyć do słoików - przykryć ściereczką a po 2 dniach zakręcić i wynieść do piwnicy. Zupa jest rewelacyjna. Smacznego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies